fbpx
Connect with us

Politika

Đurović: Nije postignut dogovor

Đurović je kazala da je žalosno što političke partije nijesu uspjele da nađu načina da idu naprijed u pravcu kompromisa i u pravcu rješavanja problematične i vrlo složene društvene krize u kojoj se nalazi Crna Gora.

U Skupštini Crne Gore završen je sastanak predsjednice parlamenta Danijele Đurović sa predstavnicima parlamentarnih partija, u cilju prevazilaženja političke krize u Crnoj Gori. Na sastanaku je bio i predsjednik DPS-a Milo Đukanović. Predsjednica Skupštine Danijela Đurović je nakon sastanka kazala da nije nije postignut dogovor ni po jednom pitanju.

Đurović je kazala da je žalosno što političke partije nijesu uspjele da nađu načina da idu naprijed u pravcu kompromisa i u pravcu rješavanja problematične i vrlo složene društvene krize u kojoj se nalazi Crna Gora.

“Apelujem na sve političke subjekte da smognu snage i odgovornosti kako bismo u narednom periodu došli do nekog rješenja koje bi vodilo u pravcu rješavanja Ustavnog suda, a onda i ostalih pitanja koja opterećuju crnogorsku javnost”, rekla je Đurović.

Istakla je da je ona spremna, ukoliko postoji volja i želja za iznalaženjem rješenja, da organizuje sastanak.

“Sa te stranepostoji moja posvećenost. Ali ako ću ja organizovati sastanke na kojima će svi govoriti o tome koji su problemi i svi se složiti, ali da svi na kraju sastanka opstaju zakovani u svojim rovovima,onda zaista ne vidim koja je svrha tih sastanaka”, rekla je Đurović.

Kazala je da su najtvrđi stavovi na današnjem sastanku bili kod opozicije.

“Od strane vlasti napravljeni su određeni pomaci. Imali smo određene predloge i sugestije. Ja sam iznosila određene predloge mogućih kompromisnih rješenja. Nijesu naišli na odziv. I sa te strane postavlja se pitanje sastajemo li se da bi se sastajali ili da bismo našli rješenje”, kazala je Đurović.

Stav DPS-a je danas predočen kroz govor predsjednika te partije Mila Đukanovića, a to je da se povuče Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o predjedniku, da se biraju sudije Ustavnog suda i da se izabere datum parlamentarnih izbora.

“Vrlo jasan i tvrd stav u tom dijelu, ali redosljed tih zahtjeva je sporan ostalim predstavnicima partija i tu smo zapeli. Sa strane vlasti predočeno je da treba prioritet dati Ustavnom sudu, pa ostalim pitanjima i ne vidim da iko bježi oko bilo kog pitanja, naročito oko održavanja izbora”, kazala je Đurović.

Na sastanaku nijesu bili svi predsjednici partija, ali jesu predstavnici stranaka.

Iz Demokratskog fronta na sastanku su bile poslanice Branka Bošnjak, Maja Vukićević i Simonida Kordić, dok je sastanku iz GP URA prisustvovala potpredsjednica partije Ana Novaković Đurović, kao i predstavnik Albanske alternative Maraš Dukaj.

Na sastanku su bili lider Demokrata Aleksa Bečić, predsjednik SNP-a Vladimir Joković, predsjednik SDP-a Raško Konjević, kao i Ervin Ibrahimović (BS), Damir Šehović (SD), Miodrag Lekić (DEMOS), Genci Nimanbegu (Albanska lista), Srđan Pavićević (CIVIS), Stefan Vešović (Prava Crna Gora), Goran Danilović (Ujedinjena), Maksim Vučinić (RP) i Andrija Popović (LP).

Lekić: Ne treba uljepšavati rezultate sastanka, nije bilo napretka

Lider Demosa Miodrag Lekić, nakons astanka oko rešavanja političke krize, izjavio je  da je potrebno da se preuzme odgovodnost. On smatra da je predsjednik DPS-a u blindiranoj poziciji saopštio njihove već poznate stavove.

Otopr  DPS-a je prema formiranju Ustavnog suda. Njihova strategija je što gore to bolje, a u tome prednjači sef države- navodi on.

On smatra da ne treba uljepšavati rezultate sastanka i da nije bilo napretka.

Bošnjak: Đukanović kazao da neće dati mandat Lekiću, negdje je priznao da je prekršio Ustav

Poslanica PzP-a Branka Bošnjak kaže da je izbor sudija Ustavnog suda prioritet.

“Uspjeli smo da izvučemo od predsjednika da neće dati mandat Miodragu Lekiću i negdje je priznao da je prekršio Ustav što nije pozvao predstavnike svih partija na konsultacije za mandatara”, kazala je ona.

Konjević: Napravljen je pomak

Lider SDP-a Raško Konjević, u izjavi za medije nakon sastanka za rešavanje političke krize, kazao je da je napravljen veliki korak.

-Mislim da je postignut napredak i da smo međusobno povjerenje podigli jednu stepenicu više-kazao je Konjević.

Dodaje:”Mislim da kod predsjednice Parlamenta nemamo dovoljno kapaciteta da ovaj dijalog vodi. Predložio sam da ako ne 28. onda nakon 28. imamo izbor sudija, a da do izbora sudija se ne donose akti koji bi mogli biti predmet mišljenja Ustavnog suda.

 

Reklama turizam danilovgrad
Klikni da ostaviš komentar

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Politika

Spajić dostavio Skupštini predlog za razrješenje Milovića po hitnom postupku

milojko spajić
Predsjednik Vlade Crne Gore Milojko Spajić dostavio je danas Skupštini Crne Gore predlog za razrješenje ministra pravde Andreja Milovića. To je objavljeno na sajtu Skupštine.

Spajić je najavio sinoć da će u najkraćem roku predložiti razrješenje Milovića, optuživši ga da je sa šefom države Jakovom Milatovićem pokrenuo “koordinisanu opstrukciju” Vlade.

“Odlukom o izboru predsjednika i članova 44. Vlade Crne Gore od 31. oktobra 2023. godine, Andrej Milović je izabran za ministra pravde. Kao što je poznato, u proteklom periodu, 44. Vlada preduzela je niz aktivnosti na planu ubrzanja ekonomskog rasta, evropskih integracija i jačanja vladavine prava. U realizaciji intenzivne i dinamične agende, najveći broj članova Vlade iskazao je punu posvećenost ovim prioritetima kroz profesionalni i lični angažman. Sa druge strane, ministar pravde Andrej Milović u više navrata nije bio na liniji onoga što su prioriteti Vlade, te je svojim djelovanjem, bez prethodne konsultacije sa predsjednikom i članovima Vlade, narušio ukupan kontekst i ugled kako cijele Vlade, tako i parlamentarne većine čijom je podrškom izabran na funkciju ministra pravde”,  navodis e u obrazloženju.

“S obzirom da Andrej Milović nije na adekvatan način odgovorio očekivanjima i zadacima, a da je od izuzetnog značaja za pravni i politički sistem da funkciju ministra pravde obavlja lice sa najvišim stepenom povjerenja od strane izvršne vlasti, uvjeren sam da je potrebno preduzeti neophodne korake i pristupiti razrješenju ministra pravde. U suprotnom, daljim obavljanjem funkcije dodatno bi se ugrozili interesi Crne Gore sa aspekta unutrašnje i vanjske politike, kao i vrijednosti 44. Vlade koje se odnose na meritokratiju i jačanje demokratskih i depolitizovanih institucija. Imajući u vidu član 82 stav 1 tačka 12 Ustava Crne Gore kojim je propisano da Skupstina bira i razrješava predsjednika i clanove Vlade, podnosim Skupstini predlog da se Andrej Milović razriješi funkcije ministra pravde, po hitnom postupku”, dio je dokumenta koji je dostavljen Skupštini.

Continue Reading

Politika

Milović poručio Spajiću: Stisnite petlju, predložite moje razrješenje

andrej milović
Ministar pravde Andrej Milović pozvao je danas premijera Milojka Spajića da “stisne petlju” i u što kraćem roku pokrene inicijativu za njegovo razrješenje.

Milović je na vanrednoj konferenciji za novinare istakao je da trpi političke i medijske udare u cilju diskreditacije i namjere da bude smijenjen. Kazao je da PES vuče ka ponoru Vladu i Crnu Goru.

“To je urađeno da se pošto-poto sruši ministar pravde. Agenda širenja neistina, već poznatih metoda blaćenja ljudi i navodne kriminalizacije uvezena je da se sruši ministar pravde, da bi se blokiralo dobijanje pozitivnog IBAR-a. Na žalost ili na sreću, nisam bio pošteđen ni od dijela Pokreta Evropa sad (PES), kome sam pripadao do februara. Dok se odnosilo samo na mene ili moju partijsku poziciju, nosio sam se s tim, ali odnedavno su posljedice toga počeli da osjećaju i moji saradnici u Ministarstvu a posredno i ostali zaposleni. Po završetku sjednice parlamenta u četvrtak,  na Vladi tijesnom većinom odlučeno je da se meni kao resornom ministru i mojm saradnicima zabrani da u parlamentu obrazlažemo zakone na kojima smo vrijedno radili. Iako smo prihvatili dan ranije samo amandman koji je imao za cilj tehničku korekciju teksta. Takav odnos prema meni mogu da razumijem jer je dug prema naručiocima agende koju sam opisao, ali zašto prema mojim saradnicima, pitam se, iznenađen. Moje saradnike su svakodnevno pozivali da im objašnjavaju pravnu materiju koju oni ne poznaju, da bi uopšte mogli da makar nešto javno govore o njoj. Iznenađujuće je bilo dozvoliti i prihvatiti da bilo ko prisvaja rezultate našeg rada i da se njime bez pokrića kiti”, rekao je Milović.

On je rekao da su premijer Spajić i njegov šef kabineta nelegalno i nelegitimno udaljili ministra pravde iz Skupštine Crne Gore kao jasan uvod u ono što već duže planiraju da urade – da bi dobili taster ministra, koji klima glavom i bez pardona će se hvaliti, ali ne svojim radom.

“Ja sam bio dosad bez reakcije samo zato što sam ispred ličnog dostojanstva i ponosa zadržao i interes države i građana, za koje radim i kojima institucionalno služim. Zato sam prećutao i mučko isključenje iz PES-a i to u trenutku kada sam bio u avionu za Brisel, gdje sam činio sve da dobijemo pozitivan IBAR. Dakle, u Podgorici PES je imao sjednicu Predsjedništva bez mog prisustva iako je o meni odlučivano u tom trenutku, kao punopravnom članu. Hrabro od onoga ko je sazvao, moralno i etički, nema šta”, naglasio je ministar.

Svoju inicijativu ću formalizovati i uputiti je Spajiću u što kraćem roku.

“Sada kada je ostvaren pozitivan IBAR više ne želim da ćutim. Sada želim otvoreno i konkretno da razgovaramo, pa da još snažnije stremimo ka zatvaranju poglavlja na putu ka EU. Zato je došlo vrijeme da premijer Milojko Spajić i ja svedemo račune. Spajiću, želim da Vam pomognem i da prekinimo ovo političko mrcvarenje, stisnite petlju i u najkraćem roku saglasno ustavnim ovlašćenjima uputite prijedlog Skupštini Crne Gore da me razriješi sa funkcije ministara pravde”, kazao je ministar Milović.

Podsjećamo, Vlada je prošle sedmice donijela odluku da umjesto ministra pravde Andreja Milovića potpredsjednik Vlade Momo Koprivic bude zastupnik u Skupštini kada se raspravlaljo o IBAR zakonima u ime predlagača zakona.Tada je iz Vlade saopšteno da se Milović oglušio o uputstvu koje je predviđalo da se amandmani na IBAR zakone ne mogu prihvatiti bez saglasnosti Vlade.

Continue Reading

Politika

Pejović: Usvajanje IBAR zakona kruna uspješnog rada Skupštine i Vlade

Boris Pejović

Usvajanje dvanaest zakona potrebnih za dobijanje IBAR-a, predstavlja krunu uspješnog rada Skupštine i Vlade. To smatra potpredsjednik Skupštine Boris Pejović.

“Ovaj saziv Skupštine u saradnji sa Vladom pokazao se kao kompaktan i usmjeren na isporučivanje rezultata koje građani očekuju od nas, a to su: ubrzanje EU integracija, stvaranje sistemskih uslova za jačanje vladavine prava i rast životnog standarda građana. Aktivnosti u vezi dobijanja IBAR-a sada su u rukama institucija EU, ali jučerašnje pozitivno mišljenje Evropske komisije daje nadu da će proces biti pozitivno završen do kraja juna, čime bi Crna Gora ušla u novu fazu pregovora sa EU”, navodi Pejović u saopštenju.

Dodaje da kroz svoje djelovanje u prethodnim mjesecima, Skupština iznova pokazuje da se nalazi u srcu političkog sistema Crne Gore.

“Integracioni proces počeo je, odvija se i završiće se u Skupštini. Stoga, veoma je važno naglasiti zahvalnost svim poslanicama i poslanicima koji su dali doprinos usvajanju zakona. Isto važi i za članove Vlade Crne Gore i sve službenike koji su, kroz konstantnu komunikaciju sa Evropskom komisijom, radili na tome da predlozi zakona budu usklađeni sa najvišim EU standardima. Svima njima zahvaljujem na predanosti i posvećenosti, koja je dovela do ovog značajnog koraka ka punopravnom članstvu u Evropskoj uniji”,  navodi on.

Ističe da su svjesni da ovo nije kraj procesa i da zakonodavnu i izvršnu vlast očekuje još mnogo posla, uključujući konkretne rezultate u oblasti pravosuđa, ali je značajno što bi dobijanjem IBAR-a proces učlanjenja u EU konačno bio ubrzan.

Continue Reading

Facebook

Istaknuto

Najnovije

Istaknuto