fbpx
Connect with us

Automobilizam

Otvoren prozor ili klima-uređaj, šta je ekonomičnije?

klima uređaj auto

Odgovor na ova pitanja, o kojima su sigurno mnogi vozači razmišljali, glasi: magična granica je brzina od 72 km/h.

Ukoliko vozite ispod te brzine ima smisla otvoriti prozore tokom vožnje kako bi se vaš auto rashladio. Iznad te brzine, efekat otpora otvorenih prozora počinje da okreće situaciju u korist klima-uređaja, odnosno tada je potrošnja klima-uređaja niža.

Ovaj zaključak zasnovan je na rezultatima istraživanja međunarodnog Društva inženjera transportnih industija (SAE International), koje je koje je ispitivalo odnos otvorenih prozora automobila u i korišćenja klima uređaja tokom vožnje.

Ipak, postoji mnogo varijabli koje istraživanje nije moglo da objasni, kao na primjer: koliko otvorenih prozora, zatim aerodinamika različitih modela automobila, koliko dugo neko može da koristi klima uređaj (neki bi mogli da ga koriste samo za kratkotrajno rashlađivanje, a drugi tokom cijele vožnje) ili mogućnost upotrebe ventilatora bez uključivanja klime.

Ipak, brzina od 72 km/h predstavlja prilično dobru granicu. Ako koristite klima-uređaj, potrošnju goriva možete da povećate za čak 10 odsto. Otvaranje prozora pri većim brzinama, međutim, potrošnju goriva može da poveća za čak 20 odsto.

Ovdje bi, takođe, trebalo uzeti u obzir i izloženost zagađenosti vazduha tokom gradske vožnje. U takvim situacijama je najbolje izbjegavati otvaranje prozora.

To, međutim, u vrelim danima može da bude veoma neprijatno, pa bi u takvim situacijama dobro bilo da uključite klimu, ali da zatvorite spoljne otvore ventilacije, tako da uređaj samo reciklira vazduh iz kabine, a da pritom ne uvlači spoljni vazduh, prenosi “Autopress”.

Tako ćete spriječiti da se u unutrašnjosti vaših kola nađe sve ono što izlazi iz auspuha vozila ispred vas.

Reklama turizam danilovgrad
Klikni da ostaviš komentar

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Automobilizam

Najčešći kvarovi koji se benzincima i dizelašima dešavaju na putu

kvar auta na putu

Jedna od najgorih stvari koja može da se desi u vožnji jeste da se automobil pokvari na putu, ali postoje načini da ovu situaciju spriječite. Ovo su najčešće kvarovi kod benzinaca i dizelaša koji se dešavaju u vožnji.

Šta možete da očekujete kao vlasnici novijih benzinskih i dizel vozila? Uglavnom, bezbrižno putovanje do odredišta. Ipak, ponekad to nije slučaj, jer može doći do kvara na putu.

Kod „dizelaša“ koje pokreću motori sa Euro 5 i 6 normom izduvnih gasova, često će se javiti problemi sa EGR ventilom za recirkulaciju izduvnih gasova, kao i sa AdBlue rezervoarom, odnosno rastvorom uree. Oba ova problema utiču na gubitak snage i radi se o komponentama koje obrađuju izduvne gasove.

Još jedan potencijalni problem kod dizela su dizne, a sa novim generacijama nema pravila, nekada prestanu sa radom na 60.000 km, a kod istog modela vozila u drugom slučaju naprave 300.000 km bez problema. Veliki problem kod ove grupe djelova je što često nisu lagerski dostupni i cjenovno su dosta veliki i neplanirani trošak, kao i već spomenuti djelovi koji učestvuju u obradi izduvnih gasova.

Što se benzinaca tiče, često će nas na putu ostaviti visokonaponski sistem u vidu bobine – tada ostajemo bez potrebne varnice na svjećicama, a gubitkom rada cilindra više nema vožnje na siguran način. Vozila koje pokreće benzin, a posebno ako su u kombinaciji sa tečnim naftnim gasom, često mogu da imaju i kvar benzinske pumpe u rezervoaru goriva, kao i kod motora sa direktnim ubrizgavanjem koji koriste pumpe visokog pritiska za ubrizgavanje goriva.

Benzin ne djeluje kao dizel sa efektom podmazivanja. Takođe, noviji trocilindarski benzinski motori često pate od nekog od problema na distribuciji s lancem. Uvijek je prenos između bregaste osovine i kolenastog vratila teže dovesti u ravnotežu sa tri cilindra, pa neki materijali u tom prenosu ubrzano troše, a često dođe i do trenutka njihovog pucanja i potpunog otkazivanja.

U ovim ili sličnim problemima kod dizelaša i benzinaca često auto-dijagnostika može da zabilježi određenu kodnu grešku, koja još uvijek neće uključiti lampicu neispravnosti motora, ali će u servisu biti vidljivo da računar već bilježi da ti djelovi slabije funkcionišu.

Kako prenosi Revija HAK, očitane greške sa dijagnostičkim uređajem će pomoći serviseru da na vrijeme obavjesti vozača da bi uskoro moglo da dođe do otkazivanja nekog ključnog djela. Preporuka je da se u sklopu redovnih pregleda i servisa obavi i auto-dijagnostika sa dijagnostičkim uređajem kako bi se na vrijeme odradila analiza. Tačnije, da biste znali da je neki ključni dio u lošijem stanju i da biste imali vremena da ga popravite prije odlaska na put.

Continue Reading

Automobilizam

Mašina koja tjera prašinu u zube i osmijeh na usne

polaris rzr pro xp
Izvor: internet

Polaris UTV linija 2022 puna je mašina koje tjeraju prljavštinu u zube i osmijeh na usne. Linija se proteže od namenski napravljenih radnih konja poput Polaris Rangera do off-road komandanta, Polaris Generala. U krajnjem dijelu sastava postoji plamteći orao, urlajući teror toliko moćan da se njegov sirovi potencijal nikada ne može poreći, a njegov kapacitet za zabavu je gotovo neugasiv. Govorim, naravno, o 2022 Polaris RZR Pro XP. Sljedeća uzbudljiva sesija je naša zvanična recenzija Polaris Pro XP za 2022.

Polarisova najnovija i najsportskija ponuda prepuna je novih tehnologija, silne snage i beskrajnog potencijala za avanturu.

Nova ponuda RZR Pro XP dolazi u raznim ukusima. Od dna do vrha, nivoi opreme idu, RZR Pro XP Sport (od 21.999 dolara), RZR Pro XP Premium (od 27.299 dolara), a na vrhu planine RZR je Ultimate oprema (od 29.499 dolara). Nekoliko opcionih dodataka i karakteristika razlikuju tri opreme.

Dok sam prolazio kroz recenziju Polaris RZR Pro XP za 2022, morao sam da prođem kroz ERX motosportski park na svakom nivou opreme. Sve tri opreme imaju snagu od 181 konjske snage koja ubija trag. Da to stavimo u perspektivu, to je ista količina snage kao i prethodna generacija Mini Countryman S, koja teži preko 3000 lbs u svom najtežem slučaju. RZR Pro XP ima istu snagu, ali je težak samo 1800 lbs

 Svakome ko se vozi na jednoj od ovih mašina jasno je da su razvojni timovi proveli sve svoje vreme čineći ove buggije što efikasnijim i moćnijim. Osim toga, ako to radite kako treba, ionako nikada nećete vidjeti karoseriju od blata.

Komfor je relativan. Očigledno je uspoređivati ​​udobnost rame uz rame sa bilo kojim drumskim vozilom. Uz to, ništa u vezi sa RZR-om ne vrišti luksuzom ili udobnošću na način na koji smo navikli. Međutim, s obzirom na to koliko sam naporno vozio svoj glavni tester – Ultimate trim – mogu reći da nikada nisam razmišljao o svojoj udobnosti. To nije zato što je unutrašnjost zaboravna; samo se činilo da to nikada nije bilo važno. Čak i nakon dva duga i prašnjava dana naporne vožnje, sedišta, pojasevi pojasa, položaj za vožnju ili bilo šta drugo što nije orijentisano na performanse ikada su mi palo na pamet osim koliko sam voleo podesivost volana. 

Iako sva ta plastika može biti malo odvratna, kabina je lijepo raspoređena. Za nešto ovako intenzivno, vozačka pozicija je od velike važnosti. Jednom kada ste vezani za pojas u pet tačaka, nema tona mobilnosti. Srećom, sve je lako podesivo i dostupno sa vozačevog sedišta.

Linija RZR Pro XP ima mnogo više ekrana i tehnologije nego što mislite. Za tako robusnu i relativno jednostavnu mašinu, Pro XP je prilično pametan. Budući da smo imali posadu koja je zajedno jahala po šumi, morali smo provjeriti Polarisov softver Ride Command. Ova funkcija omogućava vozačima da komuniciraju jedni s drugima, lociraju druge vozače na GPS-u i navigiraju postavkama vozila kroz 7-inčni ekran pogodan za rukavice. Ova funkcija je dostupna samo na Premium i Ultimate opremama.

Vjerovatno najzgodnija tehnologija je Dynamix 2.0 sistem. Sa ovim sistemom, vozač može podesiti amortizere u hodu sa trenutnim rezultatima. U zavisnosti od terena kojim se vozite, možete koristiti dugmad na volanu da učvrstite ili omekšate vješanje. Moj pregled Polaris RZR Pro XP iz 2022. nije zahtijevao mnogo prilagođavanja vješanja, ali je funkcija ipak zgodna.

S obzirom na to, ove stvari su igračke. Izuzetno su zabavni, nezaustavljivi i čine da se svi vozači osjećaju kao profesionalci. Ali, sva ta radost ima cijenu. Počevši od 21.999 dolara i dostići skoro 30.000 dolara, povlačenje okidača čini prilično teškim. Ako imate novca i prostora da vozite jednu od ovih stvari kako treba, malo je drugog na tržištu tako sposobnog, uzbudljivog i beskrajno zabavnog kao Polaris RZR Pro XP 2022.

 

Continue Reading

Automobilizam

Vespa izbacila specijalnu seriju modela 946

Vespa proslavlja početak nove lunarne godine prigodnom specijalnom serijom.

22. januara počinje godina zeca, simbola i predznaka mira, blagostanja i poštovanja prošlosti.

Vespa 946 10° Anniversario, posvećena godini zeca, biće izdata u ograničenoj i numerisanoj seriji od 1.000 primeraka. Ovo će biti samo prva faza važnog projekta koji će trajati narednih 12 godina i u kojem će svake godine biti uvedeno novo izdanje, inspirisano životinjom lunarnog horoskopa za tu godinu.

Od svog debija 2013. godine, Vespa 946 se etablirala kao arhetip Vespe sutrašnjice, koja se drži vrednosti koje su učinile Vespu globalnom ikonom, ubrizgavajući joj savremeni duh i stav okrenut budućnosti. To je remek-delo italijanske proizvodnje, koje je sada postalo pravi kolekcionarski predmet, a stvara se u namenskoj proizvodnoj liniji koja više liči na atelje visoke mode nego na bilo šta drugo.

Ova specijalna verzija je izdata u preradi klasične Vespa u zelenoj boji, da simbolizuje ljubav prema zabavi, bezbrižnosti i prirodi tipične za one rođene pod ovim znakom. Na karoseriji je stilizovana silueta zeca, kao simbola nove lunarne godine.

Svi detalji Vespe 946 10° Anniversario izrađeni su u prefinjenoj brušenoj završnoj obradi sa toplim odsjajima, dok je duplo tapacirano sedište u crnoj boji sa brušenim šavovima i šiveno je ručno iglom i koncem.

Continue Reading

Facebook

Istaknuto

Najnovije

Istaknuto