fbpx
Connect with us

Ekonomija

Od utorka 25 proizvoda po minimalnoj cijeni

Od utorka građani mogu kupovati 25 proizvoda po minimalnim cijenama u pet najvećih trgovačkih lanaca u Crnoj Gori. Ova akcija, pod nazivom “Stop inflaciji”, dogovorena je između Ministarstva ekonomskog razvoja i turizma i trgovačkih lanaca Voli, Merkator, Laković, Aroma i Franca kao odgovor na rast cijena osnovnih životnih namirnica i visoke stope inflacije.

Novo, sniženo cijene za 25 proizvoda stupaju na snagu 21. marta i akcija će trajati do kraja aprila s mogućnošću produženja. Ovaj program “Stop inflaciji” ima za cilj smanjenje pritiska na životni standard građana i doprinosi stabilizaciji cijena osnovnih životnih namirnica. Trgovci su izašli s minimalnim cijenama, koje su najkonkurentnije u regionu, a svaki lanac ima svoju potrošačku korpu unutar ove akcije.

Ova antiinflaciona korpa sadrži najmanje jedan artikal iz svake od 25 vrsta dogovorenih proizvoda, a izbor konkretnog artikla vrši sam trgovac i formira cijenu u skladu sa prethodno postignutim dogovorom s Ministarstvom.

Trgovci su takođe u obvezi voditi evidenciju o vrstama, cijenama i zaračunatim maržama na pojedinačne artikle koji ulaze u strukturu antiinflacione korpe i dostaviti ih na zahtjev Ministarstva. Ministarstvo će takođee osigurati odgovarajuću promotivnu kampanju trgovaca koji pristupe ovom sistemu snižavanja cijena.

Reklama turizam danilovgrad
Klikni da ostaviš komentar

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ekonomija

Spoljnotrgovinska razmjena Crne Gore 4,48 milijardi eura

monstat

Iz Monstata je saopšteno da je izvezena roba vrijedna 674,3 miliona eura, što je 3,7 odsto manje u odnosu na 2022. Uvoz je bio veći 7,8 odsto i iznosio je 3,81 milijardu eura.

“Pokrivenost uvoza izvozom iznosila je 17,7 odsto i manja je u odnosu na uporedni period kada je iznosila 19,8 odsto”,  navodi se u saopštenju.

U strukturi izvoza, najviše su zastupljena mineralna goriva i maziva u iznosu od 244,9 miliona eura, koje čine električna energija 206,9 miliona eura i ostalo.

U strukturi uvoza, najviše su zastupljeni mašine i transportni uređaji u iznosu od 885,2 miliona eura, koje čine drumska vozila 330 miliona eura i ostalo.

Najveći spoljnotgovinski partneri u izvozu bili su Srbija sa 190,9 miliona eura, Bosna i Hercegovina 75,5 miliona eura i Slovenija 73,5 miliona.

Najveći spoljnotrgovinski partneri u uvozu bili su Srbija sa 661,7 miliona eura, Kina 424,7 miliona eura i Njemačka 368,2 miliona eura.

Spoljnotrgovinska robna razmjena bila je najveća sa potpisnicama Centralnoevropskog sporazuma o zoni slobodne razmjene (CEFTA) i sa Evropskom unijom (EU).

Continue Reading

Ekonomija

Neto dobit EPCG preko 50 miliona eura

elektroprivreda crne gore

Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) u prethodnoj godini ostvarila je rezultat od 65.871.962 eura, saopšteno je iz te kompanije.

“Elektroprivreda Crne Gore AD Nikšić obavještava javnost da je u poslovnoj 2023. godini, prije oporezivanja, ostvarila rezultat u iznosu od 65.871.962 eura”, navodi se u saopštenju EPCG.

Kako navode u saopštenju, neto rezultat EPCG AD Nikšić za 2023. godinu, nakon oporezivanja, iznosi 52.410.782 eura.

Ističu i da je u toku proces revizije finansijskih iskaza, te da tokom narednih nekoliko sedmica očekuju nacrt misljenja, o čemu će, kažu, blagovremeno obavijestiti javnost.

Continue Reading

Ekonomija

Pogledajte spisak proizvoda čije će cijene biti snižene ili ograničene

vlada cg

Vlada Crne Gore objavila je spisak proizvoda čije će cijene biti snižene ili ograničene.

Vlada Crne Gore je donijela odluku o ograničavanju marži na preko 500 artikala, saopštio je nakon sjednice premijer Milojko Spajić.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Vlada Crne Gore (@vlada_cg)

“To znači, ne samo da se ne zaustavlja rast cijena tih proizvoda, nego se smanjuju cijene određenih proizvoda. Do danas smo govorili da ćemo zaustaviti rast cijena, a sad govorimo o smanjenju cijena. Pozdravljam i privredu koja je prihvatila jednu ovakvu mjeru”, saopštio je Spajić.

Continue Reading

Facebook

Istaknuto

Najnovije

Istaknuto