fbpx
Connect with us

Ekonomija

Posao duže od dvije godine traži preko 19.000 građana

nezaposlenost

Nedostatak radne snage je jedan od najvećih problema s kojima se suočavaju mnoge zemlje, uključujući i Crnu Goru. Prema podacima Uprave za statistiku (Monstat), u četvrtom kvartalu 2022. godine, broj radno sposobnih građana u Crnoj Gori bio je 299,2 hiljade, od kojih je 256 hiljada ili 85,6% zaposlenih, dok je 43,2 hiljade ili 14,4% nezaposlenih.

Međutim, broj zaposlenih se smanjio za 2,1% u odnosu na prethodni kvartal, dok je u odnosu na isti kvartal prethodne godine zabilježen rast od 11%. S druge strane, broj nezaposlenih se povećao za 10,2% u odnosu na prethodni kvartal, dok je u odnosu na isti kvartal prethodne godine zabilježen rast od 3,1%.

Stopa aktivnosti stanovništva u dobi od 15 do 89 godina u četvrtom kvartalu 2022. godine iznosila je 60%, dok je stopa zaposlenosti iznosila 51,4%, a stopa nezaposlenosti 14,4%. Stopa stanovništva van radne snage iznosila je 40%.

Od ukupnog broja aktivnog stanovništva, muškarci čine 55,3%, dok žene čine 44,7%. S druge strane, od ukupnog broja stanovništva van radne snage, žene čine 60,1%, a muškarci 39,9%. Od ukupnog broja zaposlenih, muškarci čine 54,8%, a žene 45,2%, dok od ukupnog broja nezaposlenih, muškarci čine 58,3%, a žene 41,7%.

Najveći broj aktivnog stanovništva čine lica u starosnoj grupi od 25 do 49 godina, a najveći broj zaposlenih također je u ovoj starosnoj grupi. Najveći broj stanovništva van radne snage je u starosnoj grupi od 65 do 89 godina.

Što se tiče obrazovne strukture, najveće učešće u obrazovnoj strukturi aktivnog stanovništva imaju lica sa završenim srednjim obrazovanjem, dok najveće učešće u obrazovnoj strukturi stanovništva van radne snage imaju lica sa završenim srednjim obrazovanjem i osnovnom školom ili nižim.

 

 

Reklama turizam danilovgrad
Klikni da ostaviš komentar

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ekonomija

Spoljnotrgovinska razmjena Crne Gore 4,48 milijardi eura

monstat

Iz Monstata je saopšteno da je izvezena roba vrijedna 674,3 miliona eura, što je 3,7 odsto manje u odnosu na 2022. Uvoz je bio veći 7,8 odsto i iznosio je 3,81 milijardu eura.

“Pokrivenost uvoza izvozom iznosila je 17,7 odsto i manja je u odnosu na uporedni period kada je iznosila 19,8 odsto”,  navodi se u saopštenju.

U strukturi izvoza, najviše su zastupljena mineralna goriva i maziva u iznosu od 244,9 miliona eura, koje čine električna energija 206,9 miliona eura i ostalo.

U strukturi uvoza, najviše su zastupljeni mašine i transportni uređaji u iznosu od 885,2 miliona eura, koje čine drumska vozila 330 miliona eura i ostalo.

Najveći spoljnotgovinski partneri u izvozu bili su Srbija sa 190,9 miliona eura, Bosna i Hercegovina 75,5 miliona eura i Slovenija 73,5 miliona.

Najveći spoljnotrgovinski partneri u uvozu bili su Srbija sa 661,7 miliona eura, Kina 424,7 miliona eura i Njemačka 368,2 miliona eura.

Spoljnotrgovinska robna razmjena bila je najveća sa potpisnicama Centralnoevropskog sporazuma o zoni slobodne razmjene (CEFTA) i sa Evropskom unijom (EU).

Continue Reading

Ekonomija

Neto dobit EPCG preko 50 miliona eura

elektroprivreda crne gore

Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) u prethodnoj godini ostvarila je rezultat od 65.871.962 eura, saopšteno je iz te kompanije.

“Elektroprivreda Crne Gore AD Nikšić obavještava javnost da je u poslovnoj 2023. godini, prije oporezivanja, ostvarila rezultat u iznosu od 65.871.962 eura”, navodi se u saopštenju EPCG.

Kako navode u saopštenju, neto rezultat EPCG AD Nikšić za 2023. godinu, nakon oporezivanja, iznosi 52.410.782 eura.

Ističu i da je u toku proces revizije finansijskih iskaza, te da tokom narednih nekoliko sedmica očekuju nacrt misljenja, o čemu će, kažu, blagovremeno obavijestiti javnost.

Continue Reading

Ekonomija

Pogledajte spisak proizvoda čije će cijene biti snižene ili ograničene

vlada cg

Vlada Crne Gore objavila je spisak proizvoda čije će cijene biti snižene ili ograničene.

Vlada Crne Gore je donijela odluku o ograničavanju marži na preko 500 artikala, saopštio je nakon sjednice premijer Milojko Spajić.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Vlada Crne Gore (@vlada_cg)

“To znači, ne samo da se ne zaustavlja rast cijena tih proizvoda, nego se smanjuju cijene određenih proizvoda. Do danas smo govorili da ćemo zaustaviti rast cijena, a sad govorimo o smanjenju cijena. Pozdravljam i privredu koja je prihvatila jednu ovakvu mjeru”, saopštio je Spajić.

Continue Reading

Facebook

Istaknuto

Najnovije

Istaknuto