fbpx
Connect with us

Politika

Parlament izabrao sudije Ustavnog suda

ustavni sud

Poslanici crnogorskog parlamenta izabrali su danas Snežanu Armenko, Momirku Tešić i Draganu Đuranović za sutkinje Ustavnog suda. Za Armenko je glasalo 77 poslanika, a tri su bila uzdržana. Tešić je izabrana sa 70 glasova za, Đuranović je izabrana sa 75 glasova podrške, ali četvrti kandidat, Faruk Resulbegović, nije dobio potrebnu podršku. Dobio je 46 glasova. Nakon glasanja, sutkinje su položile zakletvu. Predsjednica parlamenta Danijela Đurović najavila je da se o kandidaturi Resulbegovića glasati u drugom krugu.

Parlament je sjednicu počeo minutom ćutanja povodom 30 godina od zločina i otmice u Štrpcima. Potom je uslijedio koncert klasične muzike u plenarnoj sali. Predsjednica Skupštine Crne Gore Danijela Đurović rekla je da je koncert projekat Ženskog kluba i da je u pitanju praksa u zemljama EU. Bošnjačka stranka (BS) uputila je protest.

Ustavni odbor predložio je da se za sudije izaberu Snežana Armenko, Dragana Đuranović, Momirka Tešić i Faruk Resulbegović.

Poslanik Force Genci Nimanbegu rekao je da rad sudstva mora da bude unaprijeđen.

Predsjednica Ustavnog odbora Simonida Kordić (DF) kazala je da ako nijesmo saglasni oko Betovena, možda ćemo biti saglasni o sudijama Ustavnog suda.

“Ovo je prioritet, dovedeno je u pitanje elementarno demokratsko funkcionisanje države, makar u formalnom smislu”, rekla je Kordić.

Ona je rekla da je kandidatkinja Đuranović informisala odbor da je istupila iz DPS Crne Gore, čime je ispunjen formalni uslov da sudija ne može biti član političke stranke.

“Očekujemo da kandidati budu sudije koji će obezbijediti pravnu sigurnost i stabilnost građanima Crne Gore”, rekla je Kordić, uz napomenu da Ustavni odbor očekuje da se postigne dogovor o izboru sudija.

Mustafić: Za ovakav peroformans nije bilo ni mjesto ni vrijeme

Nakon koncerta, poslanik BS-a Suljo Mustafić rekao je da danas nije bilo ni mjesto ni vrijeme za ovu vrstu performansa.

“Podržavam kulturu ali ne možemo danas, kada odajemo počast nevino stradalim u Štrpcima, praviti ovakav performans. Preko kostiju ljudi, od kojih neki nijesu ni nađeni”, rekao je Mustafić.

Članica Ženskog kluba Kenana Strujić Harbić (BS) rekla je da kao članica kluba nije dala saglanost da se organizuje koncert.

“Ograđujem se od ovog postupka”, rekla je Strujić Harbić.

“Ako smo bili naivni devedetih godina i dopustili da se dešavaju neke stvari, u posljednjih 15-ak godina nijesmo naivni i nećemo dozvoliti da se neke stvari dese”, kazala je ona.

Predsjednik Demosa Miodrag Lekić tražio je izvinjenje od Đurović.

“Morali ste da nam kažete da će ovo da se dogodi”, rekao je Lekić.

Poslanica SDP-a Draginja Vuksanović Stanković rekla je da ne može da vjeruje da je nakon minuta ćutanja uslijedio koncert.

“Danas nije ni mjesto ni vrijeme za to. Imali ste protokol, morali ste da vodite računa”, rekla je Vuksanović Stanković.

Đurović je odgovorila da je klasična muzika primjerena danu žalosti, da je to praksa. Kazala je da je iznenađenje poslanicima bilo dio projekta, koji je sprovođen, kako je kazala, i u Evropskom parlamentu.

“Žalim što neki poslanici nijesu imali sluha za kulturu”, rekla je Đurović.

Marko Milačić iz Prave Crne Gore rekao je da je postupak BS-a licemjeran.

“Vama ne smeta da podržite Mila Đukanovića koji je tada, kada se desio ovaj zločin, bio na čelu Vlade. Je li neko iz bloka kome pripadam bio tada premijer, ili Đukanović”, podvukao je Milačić.

Danijel Đurović (DPS) rekao je da marginalne političke ličnosti ne bi trebalo da pominju Đukanovića i politiku Demokratske partije socijalista.

“To ne bi trebalo da rade”, kazao je Živković.

Za Armenko i Đuranović glasalo je 13 poslanika, Tešić 12 i Resulbegovića sedam.

Manjinske stranke nijesu saglasne 

Parlamentarna većina i opozicija dogovorile su se o izboru Armenko, Đuranović i Tešić.

Manjinske stranke se nijesu saglasile o izboru njihovog kandidata u Ustavnom sudu.

U prvom krugu glasanja potrebna je dvotrećinska većina kako bi kandidati bili izabrani, a u drugom tropetinska podrška poslanika.

Ustavni sud, od ukupno sedam, ima samo troje sudija i od septembra prošle godine nema kvorum za odlučivanje.

Sudije Ustavnog suda bira Skupština Crne Gore na 12 godina.

 

Izvor: RTCG

Reklama turizam danilovgrad
Klikni da ostaviš komentar

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Politika

Kaluđerović: Izmjene Zakona o radu za srećnije djetinjstvo

slađana kaluđerović
izvor: SNP
Poslanica SNP-a Slađana Kaluđerović, predložila je značajne izmjene Zakona o radu koje će omogućiti roditeljima da provedu više vremena sa svojom djecom u najranijim i najvažnijim godinama njihovog života

“Ove izmjene predviđaju produženje roditeljskog odsustva za dodatnih 180 dana, koji se mogu koristiti do pete godine života djeteta, uz fleksibilne opcije korišćenja odsustva”, dodaje se u saopštenju.

Objašnjava šta roditelji i djeca dobijaju ovim izmjenama.

Prvo i najvažnije, roditelji dobijaju priliku da provedu dodatno vrijeme sa svojom djecom, čime se direktno podržava bolje odrastanje, vaspitanje i emocionalni razvoj djeteta. Produženje roditeljskog odsustva znači da će roditelji imati mogućnost da budu prisutni tokom ključnih trenutaka u ranim godinama djeteta, pružajući im neophodnu ljubav, pažnju i podršku.

Drugo, ove izmjene omogućavaju roditeljima veću fleksibilnost u načinu korišćenja roditeljskog odsustva. Nakon prvih 365 dana garantovanog odsustva, dodatnih 180 dana odsustva mogu se koristiti u cjelini ili u djelovima, do pete godine života deteta. Ako roditelj koristi odsustvo u djelovima, može to činiti najviše dva puta godišnje, svaki put u trajanju od najmanje 20 dana. Ova fleksibilnost omogućava roditeljima da prilagode odsustvo svojim potrebama i potrebama svoje djece.

Navodi i zašto su ove izmjene važne.

Kaluđerović je u svom predlogu istakla da ove izmjene nisu samo pitanje radnih prava, već su pitanje socijalne pravde i podrške porodicama, čime doprinosimo stvaranju zdravijeg i srećnijeg društva.

Ona je dodala da su ove izmjene važne i za jačanje porodice kao temelja društva.

“Kada omogućimo roditeljima da provedu više vremena sa svojom djecom, mi zapravo jačamo veze unutar porodice i doprinosimo stabilnosti i zdravlju našeg društva. Ovo je investicija u budućnost naše zemlje, jer srećna i dobro vaspitana djeca postaju odgovorni i vrijedni članovi zajednice “,  rekla je Kaluđerović.

“Pozivam sve kolege poslanike da podrže ove izmjene, jer one predstavljaju korak ka pravednijem društvu u kojem su porodica i djeca na prvom mjestu. Takođe, apelujem na poslodavce da prepoznaju važnost ovih izmjena i da podrže svoje zaposlene u korišćenju roditeljskog odsustva”, istakla je Kaluđerović.

Ona je naglasila da je podrška zajednice i poslodavaca ključna za uspješnu implementaciju ovih izmjena.

“Zajedno možemo stvoriti okruženje u kojem će roditelji imati mogućnost da provedu kvalitetno vrijeme sa svojom djecom, bez straha od gubitka posla ili finansijskih teškoća. Ovo je investicija u našu budućnost, jer srećne porodice znače jaču i stabilniju Crnu Goru “, zaključila je Kaluđerović.

Continue Reading

Politika

Marković predstavio partiju: Nismo ničiji projekat, cilj je oporavak države

photo by GORDANA BOJANIC/Dan
Bivši premijer Duško Marković predstavio je danas program rada Stranke evropskog progresa na čijem je čelu, ističući da je cilj ove partije oporavak države.

“Političkim procesima u Crnoj Gori se upravlja nekompetentno, kreirajući nesigurnost u društvu, a država gubi kredibilnost i snagu “, rekao je Markovic.

On je kazao da ce novoformirana stranka učestvovati na prvim narednim izborima.

“Naša vrata otvorena su za sve, za razočarane i prevarene od političkih aktera. Pružicemo drugačiji i ozbiljniji pristup politici “, kazao je on.

Marković je rekao da ne smatra da je Crnoj Gori potrebno pomirenje, kao što ističu pojedini politički akteri.

“Tada se u prvi plan stavljaju razlike koje nas dijele. Potenciranje pomirenja je nametanje stigme i krivice za jednu stranu. Nastojaćemo da u dijalogu nalazimo rješenje”, istakao je on.

Bivši premijer je kazao da Crna Gora nije izolovano ostrvo, da danas niko nije zaštićen.

“Evropska stabilnost je ugrozena. U takvoj situaciji, nama je potrebna ozbiljnost u vođenju vanjske politike “, kazao je on.

Marković je rekao da je stranka nastala osluškujući interesovanja javnosti.

“Nismo ničiji projekat, naslednik ili izdanak. Nismo tu da budemo protiv nekoga, udružili smo se da gradimo bolju budućnost. Ovo je evropska partija”, rekao je Marković.

Bivša ministarka nauke Sanja Damjanović kazala je da je suština stranke razvoj države.

Odgovarajući na pitanja novinara Marković je kazao da je kao član DPS-a učestvovao u procesima koji su vodili državu ka EU i NATO.

“Ovo je nova politička priča, želimo državu složnu bez obzira na političke razlike. Vodićemo konkretnu i odgovornu politiku. Mi imamo svoj put, a DPS svoj”,  kazao je on.

Continue Reading

Politika

SDT traži po pet godina za Mandića i Kneževića

andrija mandić

Suđenje, u ponovljenom postupku optuženima za pripremanje terorizma na dan parlamentarnih izbora 2016. godine, koje je juče sa kraćim pauzama trajalo više od petnaest sati, okončano je završnim riječima tužilaštva, a u 18 sati počelo je i davanje završnih riječi okrivljenih i advokata odbrane koje je trajalo do ponoći. Okrivljeni i advokati odbrane istakli su da je bilo očekivano da SDT odustane od optužbi i,,montiranog procesa”. Okrivljeni Andrija Mandić i Milan Knežević u završnim riječima istakli su da su crnogorsko pravosuđe i tužilaštvo jučerašnjim postupkom u sudnici Višeg suda doživjeli fijasko u predstojećim pravosudnim reformama.

Pred vijećem podgoričkog Višeg suda kojim predsjedava sudija i predsjednik suda Zoran Radović, specijalni tužioci Zoran Vučinić i Siniša Milić pročitali su završnu riječ koju je pripremila zastupnica optužbe, specijalna tužiteljka Jelena Protić, koja je u međuvremenu pošla na bolovanje. Njena završna riječ stala je na više od 100 kucanih strana i tužilaštvo je na pretresu insistiralo da je detaljno pročita. Specijalno tužilaštvo je u cjelosti ostalo pri ranijoj optužnici, tvrdeći da su optuženi izvršili krivično djelo koje im je stavljeno na teret. Tužilac Vučinić je neznatno izmijenio i precizirao dispozitiv optužnice. Kako je došlo do malih promjena, pri čemu je pravna kvalifikacija djela ostala neizmijenjena, okrivljeni i njihovi branioci nijesu tražili odlaganje završnih riječi.

Iako je optuženi Milan Knežević, radi ekonomičnosti postupka, predlagao da se završna riječ tužilaštva ne čita jer je predata sudu u elektronskoj formi, dvojica tužilaca mijenjali su se naizmjenično kako bi prisutnim strankama detaljno obrazložili činjenično stanje i dokaze koji su tokom osam godina suđenja provedeni u sudnici. Tako su u nekoliko sati detaljno pročitane odbrane okrivljenih, iskazi saslušanih svjedoka, kao i svjedoka saradnika Saše Sinđelića, nakon čega su podsjetili i na sve materijalne dokaze koji se nalaze u spisima predmeta. Tužilaštvo je zatražilo da se optuženi oglase krivim i kazne po zakonu.

Tužioci su predložili sudu da se organizatori kriminalne grupe ruski državljani Eduard Šišmakov osudi na 15 godina zatvora, a Vladimir Popov na 12 godina.

Za lidere bivšeg Demokratskog fronta (DF) Andriju Mandića i Milana Kneževića predloženo je po pet godina zatvora. Za bivšeg komandanta srpske Žandarmerije Bratislava Dikića tužioci su tražili jedinstvenu kaznu od osam godina zatvora, dok je za Predraga Bogićevića i Nemanju Ristića predloženo po sedam godina zatvora.

Tužilaštvo za okrivljenu Branku Milić traži kaznu od tri godine, za Milana Dušića i Srboljuba Đorđevića po godinu i šest mjeseci, a za Dragana Maksića godinu i devet mjeseci zatvora. Za Mihaila Čađenovića, nekadašnjeg vozača Andrije Mandića tužilac je zatražio godinu i šest mjeseci zatvora.

Zatvorska kazna jedino nije tražena za Kristinu Hristić već je predložena uslovna osuda.

Zastupnici optužbe naveli su da su odbrane optuženih opovrgnute iskazima saslušanih svjedoka i provedenim dokazima na glavnom pretresu, posebno apostrofirajući iskaz svjedoka saradnika Saše Sinđelića.

Branioci okrivljenih advokati Miroje Jovanović, Dražen Medojević, Nikola Medojević, Vaso Bečanović, Mladen Dubak, Radonja Drakulović i Dušan Radosavljević zatražili su u završnoj riječi oslobađajuću presudu.

Continue Reading

Facebook

Istaknuto

Najnovije

Istaknuto