fbpx
Connect with us

Zeta

Opozicija kritikovala završni račun Opštine Zeta

SO Zeta
arhiva

Realizacija kapitalnog budžeta je osnov uspješnosti Opštine, pa ako vidimo da je samo 12,68 procenata kapitalnog budžeta realizovano sve ostalo je izlišno govoriti, rekao je Ratko Stijepović, odbornik DPS-a u Skupštini opštine Zeta komentarišući zavrni račun budžeta Opštine Zeta za prošlu godinu.

Inače, ukupni primici Opštine za 2023. godinu planirani su na 3,2 miliona, a ostvareni 2,7 miliona.

“Izdaci za kancelarijski namještaj i opremu su 38.000 eura. Pogledajte izvještaj predsjednika i završni račun – ta dva dokumenta se ne poklapaju”, kaže Stijepović.

Miroslav Boljević (DPS) kaže da je 230.000 eura potrošeno za potrebe službe predsjednika Opštine, što je više nego za kapitalne projekte.

“Najveći kapitalni izdatak je bio kupovina namještaja”,  ističe Boljević.

Predrag Anđušić (DPS) zamjerio je predsjedniku SO Nebojši Domazetoviću što nije potrošio 300 eura predviđenih za usavršavanje. Dragica Dobrović (DPS) smatra da je sve planirano trebalo da se utroši.

“Zaključak je da imate nizak nivo znanja za obavljanje funkciju i nizak nivo znanja da realizujete budžet. Zeta može mnogo više, ali sa trenutnom vlašću neće nam cvjetati ruže “, smatra Dobrović.

Radojica Maraš se osvrnuo na smjenu v.d. sekretara za planiranje prostora Milana Stanovića i istakao da „za to što je uradio, nije dovoljno samo da bude smijenjen već i da odgovara jer je nanio štetu Opštini“. Mihailo Asanović, predsjednik Opštine Zeta kazao je da Opštini niko nije nanio štetu.

“Imamo 200 lokacija za postavljanje bilborda i može bilo ko da učestvuje u tom poslu, a ne kao ranije samo jedna firma, koja ima veze sa bivšim predsjednikom vaše partije da drži monopol. Ako imate dokaze da je neko nešto uradio i oštetio Opštinu prijavite”, kaže Asanović.

Bojan Popović, v.d. sekretara za finansije, kaže da su odgovore na sva ova pitanja odbornici imali u dokumentu.

“Opremu i namještaj smo kupovali jer je bilo 30 zaposlenih, a broj je dupliran. Novi službenice planiraju da koriste sto i stolicu, a ne kao što su radili u vaše vrijeme da steknu radni angažman pa pođu na bolovanje. Cifra za potrošnju službe predsjednika znači samo onima koji neće da shvate suštinu. Svi organi su formirani naknadno, a troškovi su išli preko službe predsjednika i Sekretarijata za lokalnu samoupravu. Tu su i troškovi manifestacija. Sva nerealizovana sredstva, za razliku od ranije ostaju u Zeti”, ističe Popović.

Za završni račun glasala je koalicija „Za budućnost Zete“, SNP i nezavisni odbornik Nikola Rajović, dok je DPS bio uzdržan.

Predrag Anđušić smatra da je primjena Odluke o suzbijanju i procjeni poljskih šteta teško izvodljiva. On je pitao šta je zloupotreba tuđe stoke. Stanović je objasnio da je između ostalog zloupotreba tuđe stoke muža krava bez dozvole. Dok je trajala rasprava o štetama sjednici je prisustvovao i bivši predsjednik GO Golubovci Dušan Radonjić.Komentarišući Odluku o raspodjele sredstava za podršku ženskom preduzetništvu Dragica Dobrović smatra da su sredstva mala, a Stanović se nada da će sledeće godine iznos biti veći.

 

Izvor: Dan

Reklama turizam danilovgrad
Klikni da ostaviš komentar

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Zeta

Glavni grad Opštini Zeta dao na korišćenje sedam službenih vozila

Izvor: Dan

Opština Zeta je prošle sedmice od Glavnog grada dobila na korišćenje sedam službenih vozila. Među njima je i “rendž rover” koji je bivša vlast 2011. godine kupila za 71.000 eura za potrebe Službe zaštite i spašavanja. Ovo vozilo je proizvedeno 2010. godine. Tokom 2015. godine, pokušali su ga prodati za 39.100 eura, ali pošto nije bilo kupaca, koristio ga je bivši gradonačelnik.

Pored “rendž rovera”, u Zeti će se koristiti i “krajsler” koji je služio jednom od nekadašnjih gradonačelnika Podgorice, kao i “bmw” kojim se vozio bivši predsjednik Skupštine Glavnog grada.

Predsjednik Opštine Zeta, Mihailo Asanović,  kazao je da će ova vozila sada služiti službama Opštine Zeta, omogućavajući bolju mobilnost i efikasnost u obavljanju njihovih dužnosti.

“Dobili smo sedam vozila na korišćenje da bi mogli da funkcionišemo. Glavni grad ta vozila uglavnom nije koristio, a nama su potrebna da bi službe mogle da rade. Recimo zbog dijeljenja poreskih rješenja koje ove godine dijele naši kuriri, a prošle godine smo to radili preko Pošte. Takođe, vozila su nam bila potrebna za Komunalnu policiju i Komunalnu inspekciju kako bi krenuli da rade. Bili smo primorani ili da kupimo automobile ili da uzmemo na korištenje ova vozila koja će nas svakako kada bude raspodjela sledovati, odnosno mnogo više “, rekao je Asanović.

Asanović navodi da je „rendž rover“ dat na korišćenje Komunalnoj policiji.

“Svaki sekretarijat sada ima po automobil i mogu bolje da funkcionišu sa odvoženjem pošte i ostalim aktivnostima koji se sprovode, jer su do sad pozajmljivana auta ili su se koristila privatna vozila. Od sedam vozila, tri su pripala Komunalnoj policiji i inspekciji, dok su po jedan automobil dobili sekretarijati. Ono što je bitno naglasiti je da vozila nisu trajno dobijena već samo za korišćenje i mi ih održavamo dok su kod nas. Sa Glavnim gradom smo potpisali dokaz da su nam automobili dati na korišćenje “, saopštio je Asanović.

Continue Reading

Zeta

Za šest mjeseci prihodi Opštine Zeta 3,9 miliona

bojan popović

Budžet Opštine Zeta za prvih šest mjeseci prihodovao je 3,9 miliona eura što je 75 odsto godišnjeg plana, saopštio je za „Dan“ Bojan Popović, vršilac dužnosti sekretara za finansije.

Budžet je inače, planiran na 5,2 miliona eura, ali je zbog rasta prihoda pripremljen rebalans na nešto više od 10 miliona.

“Porez na dohodak fizičkih lica je 976 hiljada eura i to je ostvarenje od 130 posto, a sredstava prenesena iz prethodne godine 928 hiljada odnosno ostvarenje od 232 posto. Prihodi od poreza na nepokretnosti ostvareni su u iznosu od 200 hiljada što je 27 odsto, prirez porezu je 164 hiljade eura što je ostvarenje od 66 odsto, lokalne komunalne takse za šest mjeseci su 116 hiljada što je ostvarenje u iznosu od 46 odsto, naknade pri registraciji vozila iznose 48 hiljada što je ostvarenje od 32 odsto i ukupni transferi i donacije 1,4 miliona eura što je ostvarenje od 66 odsto “, saopštio je Popović.

Za prvih šest mjeseci, kako navodi Popović, ukupni izdaci su ostvareni u iznosu od 1,2 miliona eura, što je 23 odsto od plana.

“Za bruto zarade je potrošeno 514 hiljada eura što je 35 odsto plana, za rashode za materijal je dato 23 hiljade što je 20 odsto od planiranih sredstava, za rashode za usluge je potrošeno 53 hiljade što je izvršenje od 28 odsto, rashodi za tekuće održavanje za šest mjeseci su iznosili 43 hiljade što je izvršenje 22 odsto. Za rentu je potrošeno 13 hiljada što je 37 odsto, za subvencije 61 hiljada što je 22 odsto od plana, dok je za ostale izdatke dato 55 hiljada što je izvršenje od 38 odsto. Izdaci po osnovu transfera institucijama, nevladinom i javnom sektoru, i privrednim društvima čiji je osnivač opština (JKP Zeta) za šest mjeseci iznose 285 hiljada eura što je 41 odsto od plana. Izvršenje kapitalnih izdataka je 131 hiljada eura, odnosno 7 odsto, od čega se najveći dio odnosi na izdatke za opremu – 100 hiljada eura. Izvršenje sredstava rezerve je svega osam hiljada eura odnosno 12 odsto”, rekao je Popović.

Bojan Popović navodi da u narednom periodu veće ostvarenje prihoda mora pratiti i veće izvršenje izdataka, posebno kapitalnih.

“To je i predloženim rebalansom budžeta targetirano kao prioritet kroz alokaciju sredstava, a svakako je definisano i kao prioritet na nivou svih organa Opštine Zeta. Polugodišnji izvještaj još jednom potvrđuje finansijske potencijale koje ima Opština Zeta, a koji će u drugom polugodištu biti definitivno još veći, jer prihodna strana budžeta još uvijek nije dostigla svoj maksimum. Izvršenje izdataka u drugoj polovini godini, takođe mora biti značajnije realizovano, kako bi građani Zete osjetili povećanje fiskalnih mogućnosti u Zeti “, poručio je Bojan Popović.

 

Izvor: Dan

Continue Reading

Zeta

Opština Zeta uručila donaciju u vidu kombija Dnevnom centru

izvor: Opština Zeta

Predsjednik Opštine Zeta, Mihailo Asanović, posjetio je danas JU Dnevni centar za djecu sa smetnjama u razvoju, gdje je tom prilikom uručio donaciju u vidu specijalizovanog kombi vozila direktorici Dnevnog centra, Sandri Popović.

Gospođa Popović se zahvalila predsjedniku opštine na ovoj vrijednoj donaciji i istakla da je vozilo prijeko potrebno za nesmetano funkcionisanje Dnevnog centra.

“Ovaj vid donacije je od izuzetnog značaja za realizaciju svih potreba koje su neophodne korisnicima u svakodnevnim aktivnostima”, kazala je Popović.

“Opština još jednom dokazuje čvrst i partnerski odnos sa Dnevnim centrom i na ovaj način brine i o ovoj osjetljivoj kategoriji društva kojima je potrebna puna podrška kako lokalne samouprave, tako i države “,  saopšteno je iz Opštine Zeta

Continue Reading

Facebook

Istaknuto

Najnovije

Istaknuto