fbpx
Connect with us

Zeta

Koji od dva predsjednika SO Zeta je nesporan?

so zeta
Izvor: Dan

U Opštini Zeta trenutno vlada anarhija i neznanje što pokazuje i povlačenje odluke o razrješenju predsjednika SO Zeta Luke Krstovića iz skupštinske procedure koju je zakazao takozvani predsjednik Nebojša Domazetović, rekao je Novica Pejović, odbornik Demokrata u SO Zeta.

U povučenoj odluci inače piše „Luka Krstović razrješava se sa funkcije predsjednika Skupštine opštine Zeta…“, a u potpisu predsjednik Skupštine Nebojša Domazetović. Funkcioner Demokrata Luka Krstović smijenjen je sa funkcije predsjednika SO Zeta 25. avgusta prošle godine, a nakon toga je Upravni sud 20. februara ove godine poništio tu odluku.

“Ova odluka je i dokaz da se spremamo za nove izbore ili prinudnu upravu, jer očito ovaj put nemaju većinu za najavljenu smjenu. Znaju oni dobro još od presude Upravnog suda da SO ne može imati dva predsjednika, ali njima nije strano da krše zakone već im je to jedino što umiju “, rekao je Pejović.

Pejović kaže da će rezimirati dvije godine kako bi donekle mogao opisati nerad u Opštini.

“Podnesena čuvena inicijativa o Kosovu. Koliko je bila iskrena pokazuje podatak da na sjednicu nisu nikad smjeli da dođu i da ona nije usvojena, niti dan danas imaju petlju da je usvoje ili zakažu sjednicu sa tom tačkom. Jedini ko je to uradio je predsjednik SO iz reda Demokrata. Umeđuvremenu imamo partijska zapošljavanja, otvaranja preduzeća, kao što su Komunalno i TOZ, kojima je jedina aktivnost da im direktori primaju platu od građana. Smjena sekretara koji je jedini izlazio da brani nerad opštine zbog, kako smo čuli iz medija, „direktorice Komunalnog sa čijim radom nije bio zadovoljan“, je dokaz stanja u našoj Opštini. I još mnogo toga urađenog na štetu građana što će uskoro izaći na vidjelo”, kaže Pejović.

Odbornik koalicije „Za budućnost Zete” Vesko Rašović kazao je da u Zeti nema krize vlasti.

“Nemamo dva predsjednika SO već samo jednog, a to je Nebojša Domazetović. Tu ništa nije sporno. Onako kako dobijemo preporuku mi ćemo raditi. Tu ne postoji spor, Domazetović je legalni predsjednik. Predsjednik SO mora biti iz većine. Nikakva kriza vlasti ne postoji”, kazao je Rašović.

On se osvrnuo i na razrješenje sekretara za planiranje prostora Milana Stanovića.

“Mi smo nova Opština i tražimo najbolja rješenja na određene pozicije. Sekretari su u v.d. stanju i normalno je, ako postoji bolje rješenje da ga prihvatimo. Nema nikakve krize koalicije”, kaže Rašović.

Miroslav Boljević, odbornik DPS-a, kaže da u Zeti ne postoji odgovorna vlast, pa je kriza neminovna.

“Bolji odgovor na ovo pitanje vam mogu dati oni koji u zetskom parlametnu daju legitimitet ovom stanju. Nakon dinamičnog razvoja Zete u proteklih 20-tak godina, izgradnje bulevara, škola, vrtića, socijalnih servisa, vodovodne mreže, došli smo u situaciju da u poslednje dvije godine nemamo pristojan javni prevoz. Jednostavnije je iz žabljačkih sela zimi doći do Žabljaka nego iz Mataguža do Podgorice. Ulična rasvjeta ka Matagužima godinu i više nije puštena u rad. U Ponarima ulična rasvjeta se pali u deset sati, a prestaje sa radom u 20 časova, te su sela u mraku. Mještani su čekajući reakciju komunalnih službi Opštine krenuli sa betoniranjem rupa. Ali zato imamo situaciju sa dva predsjednika SO u isto vrijeme i gomilu službenika i rukovodilaca bez službi i referata”, kaže Boljević.

On kaže da to što imaju dva predsjednika SO govori o nefunkcionalnosti i neznavenosti vlasti.

“Ukoliko je presuda suda da je Krstović nezakonito razriješen pravosnažna, onda su sve odluke koje je parlament donio od momenta razrješenja nezakonite. Nažalost, više nego dovoljno je razloga za preispitivanje odgovornosti i vraćanje mandata građanima”, rekao je Boljević.

 

Izvor: Dan

 

Reklama turizam danilovgrad
Klikni da ostaviš komentar

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Zeta

Opština Zeta uručila donaciju u vidu kombija Dnevnom centru

izvor: Opština Zeta

Predsjednik Opštine Zeta, Mihailo Asanović, posjetio je danas JU Dnevni centar za djecu sa smetnjama u razvoju, gdje je tom prilikom uručio donaciju u vidu specijalizovanog kombi vozila direktorici Dnevnog centra, Sandri Popović.

Gospođa Popović se zahvalila predsjedniku opštine na ovoj vrijednoj donaciji i istakla da je vozilo prijeko potrebno za nesmetano funkcionisanje Dnevnog centra.

“Ovaj vid donacije je od izuzetnog značaja za realizaciju svih potreba koje su neophodne korisnicima u svakodnevnim aktivnostima”, kazala je Popović.

“Opština još jednom dokazuje čvrst i partnerski odnos sa Dnevnim centrom i na ovaj način brine i o ovoj osjetljivoj kategoriji društva kojima je potrebna puna podrška kako lokalne samouprave, tako i države “,  saopšteno je iz Opštine Zeta

Continue Reading

Zeta

Budžet Opštine Zeta sa 5,2 raste na 10, 2 milion eura

zgrada opštine zeta

Opština Zeta pripremila je rebalans budžeta za ovu godinu koji sa planiranih 5,2 milona eura raste duplo, pa će iznositi 10. 297.980 eura.

U dokumentu je naznačeno da su izvorni prihodi planirani na 9.368.893 eura i čine ih porezi od 3.537.100, takse – 335.000, naknade 396.000, ostali prihodi – 40.793 i donacije i transferi – 5.060.000 eura. Izdaci su planirani na 10. 297.980 eura i čine ih tekući izdaci u iznosu od 3.927.480, kapitalni izdaci – 6.080.600 i rezerve – 289.900 eura. Primici od prodaje imovine planirani su na 1.000, a sredstva prenesena iz prethodne godine su 928.086 eura.

bojan popović

Rebalans i rast za pet miliona ne predstavlja iznenađenje za sve nas koji vjerujemo u potencijale ovog kraja, saopštio je Bojan Popović, v.d. sekretara za finasije, u izjavi za „Dan”.

Popović objašnjava da postoje tri razloga zbog kojih je bilo potrebno uraditi rebalans budžeta.

“Prvi razlog je usvojeni Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o finansiranju lokalne samouprave, što je značajno uticalo na visinu prihoda Opštine Zeta po dva osnova – uvećan je procenat ustupanja prihoda od poreza na dohodak fizičkih lica opštinama koje pripadaju sjevernom regionu i opštinama Zeta i Tuzi sa 50 odsto na 89 odsto, i propisano je izdvajanje na poseban račun 10 odsto prihoda od poreza na dohodak fizičkih lica za određene opštine, među kojima je i Zeta. Drugi razlog je prenos znatno više sredstava iz prethodne godine nego što je to odlukom o budžetu Opštine Zeta za 2024. godinu bilo planirano, prioritetno zbog početka funkcionisanja sistema ustupljenih prihoda tokom četvrtog kvartala prethodne godine, a sa druge strane i zbog niže realizacije kapitalnog budžeta u prošloj godini”,  rekao je Popović.

Kao treći razlog, kada je prihodna strana u pitanju, navodimo činjenicu da je Sekretarijat za finansije i budžet izvršio obračun svih prihoda koje je Opština Zeta trebala da naplati u 2023. godini, a koji su uplaćeni na račune Glavnog grada, navodi Popović.

” Na adresu Sekretarijata za finansijske poslove i analizu budžeta Glavnog grada, dostavljen je zahtjev za prenos naplaćenih sopstvenih i ustupljenih tekućih prihoda od strane Glavnog grada u ime Opštine Zeta, u 2023. godini”,  naveo je Popović.

On je dodao je rebalansom predviđeno usmjeravanje skoro 60 odsto ukupnih sredstava na kapitalni budžet.

“Kapitalni budžet za ovu godinu će iznositi 6,1 miliona eura. U okviru kapitalnog budžeta, 3,1 milion eura se odnosi na izdatke za lokalnu infrastrukturu, 150 hiljada eura za izdatke za građevinske objekte (osnovne škole u Zeti), 2,1 milion eura na izdatke za opremu (od čega se skoro 1,9 miliona eura odnosi na nabavku opreme za Javno komunalno preduzće), i 710 hiljada eura za investiciono održavanje”,  rekao je Popović.

Na tekući budžetsku potrošnju, kako navodi v.d. sekretar za finansije, usmjereno je skoro četiri miliona eura, a na rezerve oko 300 hiljada eura.

“U okviru tekuće budžetske potrošnje najveći rast bilježe pozicija rashoda za tekuće održavanje javne infrastrukture i pozicija transfera institucijama, pojedincima, nevladinom i javnom sektoru, kao i transferi privrednim društvima čiji je osnivač opština “, naveo je v.d. sekretara za finansije.

 

Izvor: Dan

Continue Reading

Zeta

Za budućnost Zete: Knežević po ko zna koji put štiti interese svih Zećana

za budućnost zete

Predsjednik Demokratske narodne partije Milan Knežević po ko zna koji put štiti interese svih Zećana i ulaže maksimalni lični i profesionalni integritet da se izbori za svakog Zećanina.

To se navodi u reaovanju koalicije Za budućnost Zete na saopštenje zetskog odbora Demokratske partije socijalista (DPS).

Iz DPS Zeta su ranije saopštili da “stepen poniznosti, sluganstva i idolopoklonstva” koji u kontinuitetu pokazuje Milan Knežević prema predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću “odavno već prevazilazi mjeru dobrog ukusa čak i njihovih članova i simpatizera”.

“Trideset godina ste vi gospodo iz DPS-a ‘proizvodili’ jedino švercere pa je za vrijeme vaše vladavine poljoprivreda doživjela potop u Zeti. Kada već pominjete ime Milana Kneževića, on po ko zna koji put štiti interese svih Zećana i ulaže maksimalni lični i profesionalni integritet da se izbori za svakog Zećanina, dok ste se vi borili ko će više koverti da stavi u džep od sakoa i ko će manju tremu da ima pred dolazak nekadašnjeg šefa DPS-a u Zetu”, piše u saopštenju.

DPS Zeta: Kneževićev sluganski odnos prema Vučiću prevazilazi mjeru dobrog ukusa

Dodaju da je čudi što u se iz DPS-a sada oglasila i da je potpuno normalno da oni kritikuju i samu pomisao a kamoli i realizaciju da se poljoprivrednicima iz Zete pomogne da proizvedeno voće i povrće distribuiraju i izvezu na domaćem ili regionalnom tržištu “preko osvjedočenih prijatelja Zete i Zećana”.

“Kako je cvjetala poljoprivreda u Zeti za vrijeme vladavine DPS-a svima je jasno kao dan a posebno onima koji danas dolaze do saznanja o mahinacijama DPS-a i njihovim metodama da dođu do subvencija za obradivo zemljište od strane Ministarstva poljoprivrede, na način što su stoprocentnu imovinu drugih vlasnika prijavljivali i predstavljali kao obradivo zemljište i na taj način dolazili do subvencija i para svih građana Crne Gore, a sve na štetu časnih poljoprivrednih proizvođača koji su svoju krv i znoj ostavili u poljima, ali ih vjerovatno tada ‘teren nije prepoznao'”.

Iz koalicije Za budućnost Zete poručili su odbornicima DPS Zeta Bolje da im je bolje da objasne građanima Zete “gdje su milioni eura koje niste realizovali iz kapitalnog budžeta a koji su na kraju vraćeni Podgorici”.

“Možda kako bi se iskoristili za sprovođenje kampanje ‘jedan zaposleni, četiri glasa’. To su radili vaši ‘spoosobni kadrovi’ koje sada pokušavate da vratite, ali možete jedino kao nezvane goste iz zadnje klupe skupštinske sale, jer su to vaši krajnji dometi”, zaključuje se u saopštenju koalicije Za budućnost Zete.

Continue Reading

Facebook

Istaknuto

Najnovije

Istaknuto