fbpx
Connect with us

Ekonomija

Cijene slatkiša u Crnoj Gori biće veće i do 50 centi

Iako je ministar finansija Aleksandar Damjanović kazao da ne očekuje povećanje cijena nakon rasta akciza, privrednici tvrde da će se to izvjesno desiti. O izmjenama poreskih zakona danas će s Damjanovićem razgovarati predstavnici Asocijacije menadžera.

Čokoladu od 2,40 uskoro ćemo plaćati tri eura. To je, kažu privrednici, rezultat juče uvedenih akciza na proizvode od šećera.

“Imamo iz konditorske proizvodnje proizvođače koji su nam najavili da će ovo povećanje od 50 centi, odnosno uvođenje nove akcize, uticati da prema krajnjem potrošaču cijene njihovih proizvoda budu do 25 odsto veće. Naravno da mora doći do povećanja cijena, jer akcizu treba obraćunati i uvrstiti je u cijenu i proizvođačku i maloprodajnu”, kaže sekretarka Odbora Udruženja poljoprivrede i prehrambene industrije Privredne komore Crne Gore Lidija Rmuš.

Tako ne misli ministar finansija Damjanović.

“Nivo maloprodajnih marži u Crnoj Gori je ubjedljivo najveći u regionu i ne postoji nijedan jedini razlog da se bilo koje povećanje od pet ili deset centi po artiklu bilo kojeg akciznog proizvoda prenese na maloprodajnu cijenu, imajući u vidu rezerve koje imaju maloprodajni lanci”, ističe ministar.

A osim slatkiša, čeka nas i rast cijena duvanskih proizvoda, koje će stupiti na snagu u julu.

“Za cigarete znate da je već bilo u januaru pomjeranje na deset centi. U julu takođe zbog ovog pomjeranja akciznog kalendara imate još deset centi, i one na kraju negdje u toku februra iduće godine će imati povećanje od 40 do 50 centi, upravo zbog ubrzanja akciznog kalendara, kako je to i predviđeno novim izmjenama zakona”, objašnjava Rmuš.

Upravo su česte izmjene zakona ono što privreda najviše zamjera kreatorima poslovnog ambijenta. O tome će predstavnici Asocijacije menadžera danas razgovarati sa Damjanovićem.

Budimir Raičković ispred Asocijacije menadžera kaže da neće pasti standard građana, jer su porasle cijene duvana ili nekih proizvoda.

“Ovdje se radi o tome da se ovakve odluke i promjene poreskih zakona ne mogu donositi bez prethodnih konsultacija. Bez obzira koja Vlada bila, bilo ih je i prije ove, a biće i poslije, treba i mora da ima bolju konsultaciju, kako bismo se usaglasili, jer privreda će na kraju i građani kroz to, da plaćaju sve troškove koje javna potrošnja ima”, smatra Raičković.

Vlada je odustala od prvobitne ideje da uvede akcizu na negazirana pića sa dodatkom šećera i poveća na gazirana, dok je proširen obuhvat proizvoda od plastike na koje se plaća akciza.

 

 

Izvor: RTCG

Reklama turizam danilovgrad
Klikni da ostaviš komentar

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ekonomija

Spoljnotrgovinska razmjena Crne Gore 4,48 milijardi eura

monstat

Iz Monstata je saopšteno da je izvezena roba vrijedna 674,3 miliona eura, što je 3,7 odsto manje u odnosu na 2022. Uvoz je bio veći 7,8 odsto i iznosio je 3,81 milijardu eura.

“Pokrivenost uvoza izvozom iznosila je 17,7 odsto i manja je u odnosu na uporedni period kada je iznosila 19,8 odsto”,  navodi se u saopštenju.

U strukturi izvoza, najviše su zastupljena mineralna goriva i maziva u iznosu od 244,9 miliona eura, koje čine električna energija 206,9 miliona eura i ostalo.

U strukturi uvoza, najviše su zastupljeni mašine i transportni uređaji u iznosu od 885,2 miliona eura, koje čine drumska vozila 330 miliona eura i ostalo.

Najveći spoljnotgovinski partneri u izvozu bili su Srbija sa 190,9 miliona eura, Bosna i Hercegovina 75,5 miliona eura i Slovenija 73,5 miliona.

Najveći spoljnotrgovinski partneri u uvozu bili su Srbija sa 661,7 miliona eura, Kina 424,7 miliona eura i Njemačka 368,2 miliona eura.

Spoljnotrgovinska robna razmjena bila je najveća sa potpisnicama Centralnoevropskog sporazuma o zoni slobodne razmjene (CEFTA) i sa Evropskom unijom (EU).

Continue Reading

Ekonomija

Neto dobit EPCG preko 50 miliona eura

elektroprivreda crne gore

Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) u prethodnoj godini ostvarila je rezultat od 65.871.962 eura, saopšteno je iz te kompanije.

“Elektroprivreda Crne Gore AD Nikšić obavještava javnost da je u poslovnoj 2023. godini, prije oporezivanja, ostvarila rezultat u iznosu od 65.871.962 eura”, navodi se u saopštenju EPCG.

Kako navode u saopštenju, neto rezultat EPCG AD Nikšić za 2023. godinu, nakon oporezivanja, iznosi 52.410.782 eura.

Ističu i da je u toku proces revizije finansijskih iskaza, te da tokom narednih nekoliko sedmica očekuju nacrt misljenja, o čemu će, kažu, blagovremeno obavijestiti javnost.

Continue Reading

Ekonomija

Pogledajte spisak proizvoda čije će cijene biti snižene ili ograničene

vlada cg

Vlada Crne Gore objavila je spisak proizvoda čije će cijene biti snižene ili ograničene.

Vlada Crne Gore je donijela odluku o ograničavanju marži na preko 500 artikala, saopštio je nakon sjednice premijer Milojko Spajić.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Vlada Crne Gore (@vlada_cg)

“To znači, ne samo da se ne zaustavlja rast cijena tih proizvoda, nego se smanjuju cijene određenih proizvoda. Do danas smo govorili da ćemo zaustaviti rast cijena, a sad govorimo o smanjenju cijena. Pozdravljam i privredu koja je prihvatila jednu ovakvu mjeru”, saopštio je Spajić.

Continue Reading

Facebook

Istaknuto

Najnovije

Istaknuto