fbpx
Connect with us

Ekonomija

Agrobudžet za 2023. godinu najveći u istoriji Crne Gore

joković, snp

Agrobudžet Crne Gore za 2023. iznosiće 66 miliona evra, najveći u njenoj istoriji, uz povećanje od 42 odsto u odnosu na prethodnu godinu. Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Vladimir Joković izjavio je da će ovim budžetom biti obezbeđeno adekvatno finansiranje mera poljoprivredne politike, uključujući podršku poljoprivredi i ruralnom razvoju, ribarstvu i operativnim programima.

Direktna plaćanja za stočarsku proizvodnju biće 6,5 miliona evra, uz smanjene kriterijume za premijum goveda, koze i ovce, što će omogućiti svim proizvođačima da se prijave i dobiju premiju. Premije za mleko će porasti za 20% na 17 evrocenti, a premije za sir će porasti za 25% na 10 centi.

Osnovna direktna plaćanja za biljnu proizvodnju povećaće se sa 250 na 270 evra po hektaru, a biće uvedena i nova plaćanja vezana za proizvodnju, uključujući 400 evra po hektaru za nekorišćeno zemljište.

Budžet će takođe obezbediti podršku proizvođačima vina, uključujući restrukturiranje sredstava za registrovane proizvođače vina i promociju vina. Za ribarstvo će biti izdvojeno preko 5 miliona evra, od čega milion evra za grantove za kupovinu ribarskih plovila i opreme i 2,5 miliona evra za bespovratna sredstva za privez ribarskih plovila.

Ministar je naglasio da će inspekcijski nadzor biti značajno unapređen kako bi se sprečile zloupotrebe i obezbedilo da sredstva budu isplaćena onima kojima su namenjena.

Reklama turizam danilovgrad
Klikni da ostaviš komentar

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ekonomija

Spoljnotrgovinska razmjena Crne Gore 4,48 milijardi eura

monstat

Iz Monstata je saopšteno da je izvezena roba vrijedna 674,3 miliona eura, što je 3,7 odsto manje u odnosu na 2022. Uvoz je bio veći 7,8 odsto i iznosio je 3,81 milijardu eura.

“Pokrivenost uvoza izvozom iznosila je 17,7 odsto i manja je u odnosu na uporedni period kada je iznosila 19,8 odsto”,  navodi se u saopštenju.

U strukturi izvoza, najviše su zastupljena mineralna goriva i maziva u iznosu od 244,9 miliona eura, koje čine električna energija 206,9 miliona eura i ostalo.

U strukturi uvoza, najviše su zastupljeni mašine i transportni uređaji u iznosu od 885,2 miliona eura, koje čine drumska vozila 330 miliona eura i ostalo.

Najveći spoljnotgovinski partneri u izvozu bili su Srbija sa 190,9 miliona eura, Bosna i Hercegovina 75,5 miliona eura i Slovenija 73,5 miliona.

Najveći spoljnotrgovinski partneri u uvozu bili su Srbija sa 661,7 miliona eura, Kina 424,7 miliona eura i Njemačka 368,2 miliona eura.

Spoljnotrgovinska robna razmjena bila je najveća sa potpisnicama Centralnoevropskog sporazuma o zoni slobodne razmjene (CEFTA) i sa Evropskom unijom (EU).

Continue Reading

Ekonomija

Neto dobit EPCG preko 50 miliona eura

elektroprivreda crne gore

Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) u prethodnoj godini ostvarila je rezultat od 65.871.962 eura, saopšteno je iz te kompanije.

“Elektroprivreda Crne Gore AD Nikšić obavještava javnost da je u poslovnoj 2023. godini, prije oporezivanja, ostvarila rezultat u iznosu od 65.871.962 eura”, navodi se u saopštenju EPCG.

Kako navode u saopštenju, neto rezultat EPCG AD Nikšić za 2023. godinu, nakon oporezivanja, iznosi 52.410.782 eura.

Ističu i da je u toku proces revizije finansijskih iskaza, te da tokom narednih nekoliko sedmica očekuju nacrt misljenja, o čemu će, kažu, blagovremeno obavijestiti javnost.

Continue Reading

Ekonomija

Pogledajte spisak proizvoda čije će cijene biti snižene ili ograničene

vlada cg

Vlada Crne Gore objavila je spisak proizvoda čije će cijene biti snižene ili ograničene.

Vlada Crne Gore je donijela odluku o ograničavanju marži na preko 500 artikala, saopštio je nakon sjednice premijer Milojko Spajić.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Vlada Crne Gore (@vlada_cg)

“To znači, ne samo da se ne zaustavlja rast cijena tih proizvoda, nego se smanjuju cijene određenih proizvoda. Do danas smo govorili da ćemo zaustaviti rast cijena, a sad govorimo o smanjenju cijena. Pozdravljam i privredu koja je prihvatila jednu ovakvu mjeru”, saopštio je Spajić.

Continue Reading

Facebook

Istaknuto

Najnovije

Istaknuto