fbpx
Connect with us

Ekonomija

Paklice cigareta poskupljuju 10 do 20 centi

cigarete

Paklice cigareta iz programa Japan Tobako internešnla od juče su skuplje za po 10 centi, dok se u narednim danima očekuje poskupljenje cigareta iz programa Filip Morisa, Britiš Amerikan tobako i Karelia tobako kompanija. Razlog za poskupljenje cigareta je uvećana visina akcize od 1. jula.

U skladu sa povećanjem akciza, uvoznici cigareta su najavili povećanje cijena u Službenom listu u iznosu od 10 centi po paklici, za koliko su veće cijene proizvođača Japan tobako internešenl. Bezdimni duvanski proizvodi ove kompanije Winston sticks ostali su na cijeni od tri eura.

Cigarete iz programa kompanije Filip Moris će, prema Službenom listu, biti uvećane 10 centi po paklici, uključujući i bezdimne duvanske proizvode Hits i Terea, koje će poskupiti 20 centi po paklici, pa će njihova cijena iznositi 3,20 eura po paklici. Njihovi proizvodi bi, prema našim informacijama, trebalo da poskupe od ponedjeljka. Na pitanja u vezi s cijenama cigareta nam nijesu odgovorili.

Od 1. jula uvećana je visina akcize za cigarete u skladu s postojećim akciznim kalendarom za cigarete iz 2022. godine.

Specifična akciza uvećana je sa 50,50 eura na 52,00 eura na 1.000 komada cigareta, u skladu sa članom 80f stav 1 tačka 13), a u vezi sa članom 50 stav 3 Zakona o akcizama. Proporcionalna akciza nije mijenjana i ostala je na nivou od 24,5 odsto. Takođe, u skladu sa članom 80 l stav 1 tačka 3), a u vezi sa članom 50b Zakona o akcizama obračunata akciza na cigarete iz člana 50 st. 3 i 4 ovog zakona ne može biti manja od 89,00 eura za 1.000 komada (Minimalna akciza).

Prema posljednjim izvještajima, prihodi akciza od cigareta u budžetu su u stalnom porastu. Uvoznici duvanskih proizvoda tvrde da je razlog tome odlučna borba države protiv sivog tržišta, kao i postepeno i umjereno uvećanje akciza.

Kako smo saznali, ovo je ujedno i posljednje povećanje cijena u skladu s postojećim akciznim kalendarom te uvoznici ne očekuju u narednom periodu dalje uvećanje akciza na cigarete imajući u vidu da je dostignut minimum koji zahtijeva Evropska unija.

Reklama turizam danilovgrad
Klikni da ostaviš komentar

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ekonomija

Opština Zeta će pomoći proizvođačima lubenica

izvor: Opština Zeta

Predsjednik Opštine Zeta Mihailo Asanović i v.d. sekretara Sekretarijata za razvoj preduzetništva i poljoprivrede Mladen Stanović upoznali su danas proizvođače lubenica sa naše teritorije o namjeri Opštine Zeta da pomogne u izvozu lubenica.

Zbog teške situacije u kojoj se nalaze proizvođači lubenica usljed poremećaja tržišta ali i teških vremenskih uslova koji dodatno otežavaju situaciju, predsjednik Opštine Zeta je obavijestio prisutne proizvođače da će pomoći sa dodatnih 5 centi po kilogramu.

Takođe ono što je dogovoreno i u razgovorima sa Vladom Srbije da će jedan veliki trgovinski lanac iz Srbije otkupiti lubenice sa teritorije Zete, pa s tim u vezi naši proizvođači nemaju razloga da brinu o plasmanu i izvozu lubenica po razumnoj cijeni koja zadovoljava proizvođača.

Bitni uslovi za proizvođače koje trebaju ispoštovati tokom berbe lubenica su sledeći:
– da lubenice budu teške od 6 do 12 kilograma (uz odstupanja do 10% lakše ili teže)
– da lubenice obavezno imaju peteljku
– da budu bez oštećenja (posebno fizičkih)
– mjerna jedinica za slast da bude preko 10

Opština Zeta je ovom akcijom podrške ugroženim proizvođačima lubenica dokazala da će u svakom trenutku stati uz naše poljoprivrednike i mjerama podsticaja omogućiti nesmetan plasman i izvoz po cijenama koje štite domaćeg proizvođača, ali se isto tako zahvaljujemo i Vladi Srbije koja je iskreno pomogla u rešavanju ovog gorućeg problema u našoj opštini.

Continue Reading

Ekonomija

Knežević: Stvoreni uslovi da Srbija otpočne otkup lubenice iz Zete

knežević milan
Lider Demokratske narodne partije (DNP) Milan Knežević kazao je da su stvoreni uslovi da Srbija otpočne otkup lubenice iz Zete.

Tim povodom, zahvalio je predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću navodeći da ovaj čin Zećani “nikada neće zaboraviti”.

” Ovim putem želim javno da se zahvalim predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću, jer je nakon razgovora koji smo imali i moje molbe, omogućio da se stvore uslovi da Srbija otpočne otkup ovogodišnje proizvodnje lubenica na području Opštine Zeta i tako spasi poljoprivrednu sezonu u našoj opštini”, saopštio je Knežević putem društvenih mreža.

Zahvalio je i ministru Tomi Momiroviću na tehničkoj podršci realizaciji otkupa.

“Nadam se da nas u narednom periodu očekuju ozbiljne infrastrukturne investicije i saradnja sa bratskom Srbijom, “, stoji u objavi Kneževića.

 

Continue Reading

Ekonomija

Spoljnotrgovinska razmjena Crne Gore 4,48 milijardi eura

monstat

Iz Monstata je saopšteno da je izvezena roba vrijedna 674,3 miliona eura, što je 3,7 odsto manje u odnosu na 2022. Uvoz je bio veći 7,8 odsto i iznosio je 3,81 milijardu eura.

“Pokrivenost uvoza izvozom iznosila je 17,7 odsto i manja je u odnosu na uporedni period kada je iznosila 19,8 odsto”,  navodi se u saopštenju.

U strukturi izvoza, najviše su zastupljena mineralna goriva i maziva u iznosu od 244,9 miliona eura, koje čine električna energija 206,9 miliona eura i ostalo.

U strukturi uvoza, najviše su zastupljeni mašine i transportni uređaji u iznosu od 885,2 miliona eura, koje čine drumska vozila 330 miliona eura i ostalo.

Najveći spoljnotgovinski partneri u izvozu bili su Srbija sa 190,9 miliona eura, Bosna i Hercegovina 75,5 miliona eura i Slovenija 73,5 miliona.

Najveći spoljnotrgovinski partneri u uvozu bili su Srbija sa 661,7 miliona eura, Kina 424,7 miliona eura i Njemačka 368,2 miliona eura.

Spoljnotrgovinska robna razmjena bila je najveća sa potpisnicama Centralnoevropskog sporazuma o zoni slobodne razmjene (CEFTA) i sa Evropskom unijom (EU).

Continue Reading

Facebook

Istaknuto

Najnovije

Istaknuto