fbpx
Connect with us

Politika

Marović: Đukanović treba da raspusti Skupštinu

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović treba da raspusti Skupštinu i raspiše vanredne parlamentarne izbore, ocijenila je bivša potpredsjednica Vlade za spoljnu politiku Jovana Marović.

Marović je u intervjuu agenciji MINA kazala da Đukanović, ako je predsjednik koji poštuje Ustav, mora raspisati izbore kada se steknu zakonski uslovi.

Na pitanje da li očekuje da će se to i dogoditi, Marović je kazala da ne može precizno da odgovori.

„Skeptična sam da će neka nova vlada biti dovoljna evropska, ali najlogičnije je da imamo vanredne parlamentarne izbore“, rekla je ona.

Na pitanje osjeća li odgovornost što je u vrijeme njenog mandata u Vladi, u koju je ušla nakon višegodišnjeg praćenja integracija Crne Gore u Evropsku uniju (EU), urađeno najmanje u tom procesu u posljednjih pet godina, Marović je odgovorila da je to diskutabilno za mjerenje.

Ona je kazala da se slaže da nije ostvaren napredak, ali da je situacija potpuno identična kao što je bila tokom cijelog pregovaračkog procesa.

„Da upotrijebim rječnik ocjenjivanja Evropske komisije (EK), Crna Gora je imala potpuno identičnu ocjenu kao što je imala u vrijeme vlada Demokratske partije socijalista (DPS) dok je još napredovala u pregovaračkom procesu“, rekla je Marović.

Kako je navela, Crna Gora od 2018. godine ne napreduje u pregovaračkom procesu, bez obzira što je u tom periodu otvorila preostala pregovaračka poglavlja.

Marović je navela da je EK 2018. prijetila da će blokirati i zamrznuti proces zbog napada na novinare i jer nije bilo napretka u razrješavanju tih slučajeva, zbog raznih afera, i skandala u vezi sa korupcijom i kriminalom.

Prema riječima Marović, bolno je to što, i kada je promijenjena vlast, ništa se konkretno nije promijenilo.

„Bilo je određenih napredaka, imenovanjem glavnog specijalnog tužioca desile su se neke promjene, slučajevi, stiče se utisak da nema više nedodirljvih, iako ih ima, ali suštinski nijesmo se pomjerili u pregovaračkom procesu“, kazala je Marović.

Ona je rekla da može dijelom da se saglasi da Crna Gora ima i druge komplikovane stvari za rješavanje u odnosu na one koji su u fokusu pregovaračkog procesa.

Na pitanje da li tu misli na Temeljni ugovor između Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve, Marović je navela da taj ugovor jeste bio jedan od razlog zašto je sve, kako je navela, krenulo nizbrdo.

„Sada, kada posmatrate stvari sa ove distance, da li se suštinski tim ugovorom promijenilo nešto – nije, da li neko zaista razgovara o Temeljnom ugovoru – ne, da li je bio dobar tajming – nije, da li se ja slažem sa tekstom Temeljnog ugovora – ne slažem“, kazala je Marović.

Ona je rekla da se ne slaže ni sa preambulom ugovora, navodeći da je taj dokument bio bespotreban jer je, kako je kazala, izmjenama Zakona o slobodi vjeroispovijesti sve definisano.

Marović je dodala da ne spori da je Temeljni ugovor trebalo da bude potpisan, ali da je sporan tajming i sadržaj.

Ona je navela da EU, iako nije imala negativan stav povodom Otvorenog Balkana, primat daje Berlinskom procesu.

Na pitanje kakve su šanse da lider Nove srpske demokratije Andrija Mandić uvede državu u EU, Marović je rekla da aposlutno ta šansa ne postoji.

„Jer se on ne slaže sa najvećim dijelom obaveza iz procesa pristupanja EU, ni sa sankacijama prema Rusiji, biće problematično pitanje i LGBT zajednice, pa čak i ženskih prava i svega ostalog što Demokratski front (DF) ne predstavlja“, kazala je ona.

Komentarišući predizbornu kampanju za predsjedničke izbore, Marović je kazala da je čudna kompozicija kampanje.

„Imate čudnu vrstu prećutne saradnje između DPS i DF-a, makar za nas koji nijesmo upoznati šta se valja iza brda, sve vodi ka tome da u drugom krugu budu Mandić i Đukanović. Onda je najveći problem kako će jedan građanski orjentisan birač, u tom slučaju odlučiti“, rekla je Marović.

Ona je kazala da ne postoji nijedan istinski građanski kandidat, već da su to neki samo na papiru.

 

Reklama turizam danilovgrad
Klikni da ostaviš komentar

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Politika

Spajić dostavio Skupštini predlog za razrješenje Milovića po hitnom postupku

milojko spajić
Predsjednik Vlade Crne Gore Milojko Spajić dostavio je danas Skupštini Crne Gore predlog za razrješenje ministra pravde Andreja Milovića. To je objavljeno na sajtu Skupštine.

Spajić je najavio sinoć da će u najkraćem roku predložiti razrješenje Milovića, optuživši ga da je sa šefom države Jakovom Milatovićem pokrenuo “koordinisanu opstrukciju” Vlade.

“Odlukom o izboru predsjednika i članova 44. Vlade Crne Gore od 31. oktobra 2023. godine, Andrej Milović je izabran za ministra pravde. Kao što je poznato, u proteklom periodu, 44. Vlada preduzela je niz aktivnosti na planu ubrzanja ekonomskog rasta, evropskih integracija i jačanja vladavine prava. U realizaciji intenzivne i dinamične agende, najveći broj članova Vlade iskazao je punu posvećenost ovim prioritetima kroz profesionalni i lični angažman. Sa druge strane, ministar pravde Andrej Milović u više navrata nije bio na liniji onoga što su prioriteti Vlade, te je svojim djelovanjem, bez prethodne konsultacije sa predsjednikom i članovima Vlade, narušio ukupan kontekst i ugled kako cijele Vlade, tako i parlamentarne većine čijom je podrškom izabran na funkciju ministra pravde”,  navodis e u obrazloženju.

“S obzirom da Andrej Milović nije na adekvatan način odgovorio očekivanjima i zadacima, a da je od izuzetnog značaja za pravni i politički sistem da funkciju ministra pravde obavlja lice sa najvišim stepenom povjerenja od strane izvršne vlasti, uvjeren sam da je potrebno preduzeti neophodne korake i pristupiti razrješenju ministra pravde. U suprotnom, daljim obavljanjem funkcije dodatno bi se ugrozili interesi Crne Gore sa aspekta unutrašnje i vanjske politike, kao i vrijednosti 44. Vlade koje se odnose na meritokratiju i jačanje demokratskih i depolitizovanih institucija. Imajući u vidu član 82 stav 1 tačka 12 Ustava Crne Gore kojim je propisano da Skupstina bira i razrješava predsjednika i clanove Vlade, podnosim Skupstini predlog da se Andrej Milović razriješi funkcije ministra pravde, po hitnom postupku”, dio je dokumenta koji je dostavljen Skupštini.

Continue Reading

Politika

Milović poručio Spajiću: Stisnite petlju, predložite moje razrješenje

andrej milović
Ministar pravde Andrej Milović pozvao je danas premijera Milojka Spajića da “stisne petlju” i u što kraćem roku pokrene inicijativu za njegovo razrješenje.

Milović je na vanrednoj konferenciji za novinare istakao je da trpi političke i medijske udare u cilju diskreditacije i namjere da bude smijenjen. Kazao je da PES vuče ka ponoru Vladu i Crnu Goru.

“To je urađeno da se pošto-poto sruši ministar pravde. Agenda širenja neistina, već poznatih metoda blaćenja ljudi i navodne kriminalizacije uvezena je da se sruši ministar pravde, da bi se blokiralo dobijanje pozitivnog IBAR-a. Na žalost ili na sreću, nisam bio pošteđen ni od dijela Pokreta Evropa sad (PES), kome sam pripadao do februara. Dok se odnosilo samo na mene ili moju partijsku poziciju, nosio sam se s tim, ali odnedavno su posljedice toga počeli da osjećaju i moji saradnici u Ministarstvu a posredno i ostali zaposleni. Po završetku sjednice parlamenta u četvrtak,  na Vladi tijesnom većinom odlučeno je da se meni kao resornom ministru i mojm saradnicima zabrani da u parlamentu obrazlažemo zakone na kojima smo vrijedno radili. Iako smo prihvatili dan ranije samo amandman koji je imao za cilj tehničku korekciju teksta. Takav odnos prema meni mogu da razumijem jer je dug prema naručiocima agende koju sam opisao, ali zašto prema mojim saradnicima, pitam se, iznenađen. Moje saradnike su svakodnevno pozivali da im objašnjavaju pravnu materiju koju oni ne poznaju, da bi uopšte mogli da makar nešto javno govore o njoj. Iznenađujuće je bilo dozvoliti i prihvatiti da bilo ko prisvaja rezultate našeg rada i da se njime bez pokrića kiti”, rekao je Milović.

On je rekao da su premijer Spajić i njegov šef kabineta nelegalno i nelegitimno udaljili ministra pravde iz Skupštine Crne Gore kao jasan uvod u ono što već duže planiraju da urade – da bi dobili taster ministra, koji klima glavom i bez pardona će se hvaliti, ali ne svojim radom.

“Ja sam bio dosad bez reakcije samo zato što sam ispred ličnog dostojanstva i ponosa zadržao i interes države i građana, za koje radim i kojima institucionalno služim. Zato sam prećutao i mučko isključenje iz PES-a i to u trenutku kada sam bio u avionu za Brisel, gdje sam činio sve da dobijemo pozitivan IBAR. Dakle, u Podgorici PES je imao sjednicu Predsjedništva bez mog prisustva iako je o meni odlučivano u tom trenutku, kao punopravnom članu. Hrabro od onoga ko je sazvao, moralno i etički, nema šta”, naglasio je ministar.

Svoju inicijativu ću formalizovati i uputiti je Spajiću u što kraćem roku.

“Sada kada je ostvaren pozitivan IBAR više ne želim da ćutim. Sada želim otvoreno i konkretno da razgovaramo, pa da još snažnije stremimo ka zatvaranju poglavlja na putu ka EU. Zato je došlo vrijeme da premijer Milojko Spajić i ja svedemo račune. Spajiću, želim da Vam pomognem i da prekinimo ovo političko mrcvarenje, stisnite petlju i u najkraćem roku saglasno ustavnim ovlašćenjima uputite prijedlog Skupštini Crne Gore da me razriješi sa funkcije ministara pravde”, kazao je ministar Milović.

Podsjećamo, Vlada je prošle sedmice donijela odluku da umjesto ministra pravde Andreja Milovića potpredsjednik Vlade Momo Koprivic bude zastupnik u Skupštini kada se raspravlaljo o IBAR zakonima u ime predlagača zakona.Tada je iz Vlade saopšteno da se Milović oglušio o uputstvu koje je predviđalo da se amandmani na IBAR zakone ne mogu prihvatiti bez saglasnosti Vlade.

Continue Reading

Politika

Pejović: Usvajanje IBAR zakona kruna uspješnog rada Skupštine i Vlade

Boris Pejović

Usvajanje dvanaest zakona potrebnih za dobijanje IBAR-a, predstavlja krunu uspješnog rada Skupštine i Vlade. To smatra potpredsjednik Skupštine Boris Pejović.

“Ovaj saziv Skupštine u saradnji sa Vladom pokazao se kao kompaktan i usmjeren na isporučivanje rezultata koje građani očekuju od nas, a to su: ubrzanje EU integracija, stvaranje sistemskih uslova za jačanje vladavine prava i rast životnog standarda građana. Aktivnosti u vezi dobijanja IBAR-a sada su u rukama institucija EU, ali jučerašnje pozitivno mišljenje Evropske komisije daje nadu da će proces biti pozitivno završen do kraja juna, čime bi Crna Gora ušla u novu fazu pregovora sa EU”, navodi Pejović u saopštenju.

Dodaje da kroz svoje djelovanje u prethodnim mjesecima, Skupština iznova pokazuje da se nalazi u srcu političkog sistema Crne Gore.

“Integracioni proces počeo je, odvija se i završiće se u Skupštini. Stoga, veoma je važno naglasiti zahvalnost svim poslanicama i poslanicima koji su dali doprinos usvajanju zakona. Isto važi i za članove Vlade Crne Gore i sve službenike koji su, kroz konstantnu komunikaciju sa Evropskom komisijom, radili na tome da predlozi zakona budu usklađeni sa najvišim EU standardima. Svima njima zahvaljujem na predanosti i posvećenosti, koja je dovela do ovog značajnog koraka ka punopravnom članstvu u Evropskoj uniji”,  navodi on.

Ističe da su svjesni da ovo nije kraj procesa i da zakonodavnu i izvršnu vlast očekuje još mnogo posla, uključujući konkretne rezultate u oblasti pravosuđa, ali je značajno što bi dobijanjem IBAR-a proces učlanjenja u EU konačno bio ubrzan.

Continue Reading

Facebook

Istaknuto

Najnovije

Istaknuto