fbpx
Connect with us

Zeta

Demokratski front preuzima Zetu od DPS-a

Državnoj izbornoj komisiji (DIK) nije pristigao nijedan prigovor iz Zete, te će Opštinska izborna komisija Zete danas proglasiti konačne rezultate izbora održanih 23.oktobra.

zgrada opštine zeta

Državnoj izbornoj komisiji (DIK) nije pristigao nijedan prigovor iz Zete, te će Opštinska izborna komisija Zete danas proglasiti konačne rezultate izbora održanih 23.oktobra. Da na adresu Državne izborne komisije nije stigao nijedan prigovor iz Zete potvrdio je Nikola Mugoša, predsjednik DIK-a. Time su se stekli uslovi da Opštinska izborna komisija proglasi konačne rezultate izbora i od tog trenutka počinju teći rokovi za formiranje nove vlasti u Opštini Zeta.

Opštinskoj izbornoj komisiji Zeta na regularnost izbora na biračkim mjestima broj 1 i broj 8 žalila se koalicija DPS, SD,SDP “Prava stvar – Dokazano za Zetu”. Nakon što je OIK odbio njihov prigovor, koalicija je imala mogućnost da se žali DIK-u. Međutim, to nijesu uradili. Koordinator DPS-a za Zetu Veselin Veljović juče za “Dan” nije želio da prokomentariše to što se koalicija nije žalila Državnoj izbornoj komisiji. Na pozive se nije javljao ni Ratko Stijepović, nosilac liste.

Nela Anđušić, predsjednica Opštinske izborne komisije Zeta kazala je da će danas tokom dana proglasiti rezultate izbora konačnim.

– Dobila sam informaciju da DIK-u nije dostavljen nijedan prigovor što znači da je odluka konačna u tom smislu. Mi možemo u roku od 12 časova proglasiti konačne rezultate izbora, što planiramo uraditi sjutra – kazala je Anđušić.

Na prvim lokalnim izborima za odbornike u Skupštini opštine Zeta, od 12.524 birača, 23. oktobra glasalo 9.154 birača. Od tog broja Demokratski front osvojio je 4.502 glasova, odnosno 16 mandata, DPS 2.335, to jeste osam mandata, Demokrate 1.933 i sedam odborničkih mandata i SNP 384 glasa i jedan mandat.

Nosilac liste “Za budućnost Zete” koalicije DF-Prava Crna Gora Mihailo Asanović kazao je za da će pregovori o koaliciji početi po proglašenju konačnih rezultata.

Na pregovore ćemo pozvati Demokrate koji su na izborima učestvovali sa listom “Idemo ljudi. Idemo Zeta” i SNP “Temeljno za Zetu”. Naša je želja da napravimo široku koaliciju u Zeti i pozivamo sve osim DPS-a. Očekujemo da ćemo doći do dogovora. Držaćemo se rezultata sa lokalnih izbora i to je po nama garant da će pregovori biti uspješno okončani – kazao je Asanović.

Asanović je ranije kazao da će prvo, kada preuzmu vlast, pristupiti reviziji poslovanja Opštine.

– Ispitaćemo sve tendere koje je sklapala Opština od najsitnijih do najkrupnijih. Aferu “Koverta” nijesmo zaboravili. Tražićemo od nadležnih da ispitaju odgovornost svakog od učesnika afere, jer je riječ i o visokim funkcionerima DPS-a u Zeti, a to ne možemo zaboraviti. DPS je sve ove godine vladao upravo zahvaljujući “Koveri” i mnogim drugim kovertama koje su se dijelile po Zeti – kazao je ranije Asanović.

Nosilac liste Demokrata “Idemo ljudi. Idemo Zeta” Luka Krstović smatra da nije bilo ni najmanjeg razloga da konačni rezultati budu objavljeni sredinom prethodne nedjelje.

DPS u Zeti više ne postoji i nema te mogućnosti koja im može popraviti ovako loš izborni rezultat. Od proglašenja konačnih rezultata počinju da teku zakonski rokovi za konstituisanje nove vlasti. Demokrate će nastaviti jednako ozbiljno kao i do sada sa društveno-političkim djelovanjem. Danas naravno mnogo spremniji i sposobniji. Očekujemo inicijalne rezgovore za postizanje postizbornih dogovora. Mišljenja smo da će snažna parlamentarna podrška novog saziva lokalne skupštine trasirati ravan put ka postizanju ciljeva i interesa stanovnika naše opštine – rekao je Krstović.

Da li će pregovarati sa DF-om o koaliciji juče nijesmo uspjeli da saznamo od Slađane Kaluđerović, koja je bila nosioc liste SNP-a “Temeljno za Zetu” jer nije bila dostupna.

Zeta je mijenjala status kada je u pitanju oblik lokalne samouprave, od gradske do opštine u okviru Glavnog grada ali nije mijenjala vlast. DPS je suvereno vladao godinama. Na lokalnim izborima 2018. godine DPS je osvojio 4.156 glasova, na parlmentarnim izborima 30. avgusta 2020. godine 3.120 glasova, a sada 2.335. Ratko Stijepović je ranije kazao za da nije zadovoljan rezultatima koje su ostvarili na izborima, te da osjeća odgovornost.

– To je realna slika onoga što je trenutno u Zeti. Nisam zadovoljan, ali narod je tako odlučio. Svakako ličnu odgovornost osjećam kao nosilac liste za ovakav rezultat – kazao je ranije Stijepović.

 

Izvor: Dan

 

Reklama turizam danilovgrad
Klikni da ostaviš komentar

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Zeta

Opozicija kritikovala završni račun Opštine Zeta

SO Zeta
arhiva

Realizacija kapitalnog budžeta je osnov uspješnosti Opštine, pa ako vidimo da je samo 12,68 procenata kapitalnog budžeta realizovano sve ostalo je izlišno govoriti, rekao je Ratko Stijepović, odbornik DPS-a u Skupštini opštine Zeta komentarišući zavrni račun budžeta Opštine Zeta za prošlu godinu.

Inače, ukupni primici Opštine za 2023. godinu planirani su na 3,2 miliona, a ostvareni 2,7 miliona.

“Izdaci za kancelarijski namještaj i opremu su 38.000 eura. Pogledajte izvještaj predsjednika i završni račun – ta dva dokumenta se ne poklapaju”, kaže Stijepović.

Miroslav Boljević (DPS) kaže da je 230.000 eura potrošeno za potrebe službe predsjednika Opštine, što je više nego za kapitalne projekte.

“Najveći kapitalni izdatak je bio kupovina namještaja”,  ističe Boljević.

Predrag Anđušić (DPS) zamjerio je predsjedniku SO Nebojši Domazetoviću što nije potrošio 300 eura predviđenih za usavršavanje. Dragica Dobrović (DPS) smatra da je sve planirano trebalo da se utroši.

“Zaključak je da imate nizak nivo znanja za obavljanje funkciju i nizak nivo znanja da realizujete budžet. Zeta može mnogo više, ali sa trenutnom vlašću neće nam cvjetati ruže “, smatra Dobrović.

Radojica Maraš se osvrnuo na smjenu v.d. sekretara za planiranje prostora Milana Stanovića i istakao da „za to što je uradio, nije dovoljno samo da bude smijenjen već i da odgovara jer je nanio štetu Opštini“. Mihailo Asanović, predsjednik Opštine Zeta kazao je da Opštini niko nije nanio štetu.

“Imamo 200 lokacija za postavljanje bilborda i može bilo ko da učestvuje u tom poslu, a ne kao ranije samo jedna firma, koja ima veze sa bivšim predsjednikom vaše partije da drži monopol. Ako imate dokaze da je neko nešto uradio i oštetio Opštinu prijavite”, kaže Asanović.

Bojan Popović, v.d. sekretara za finansije, kaže da su odgovore na sva ova pitanja odbornici imali u dokumentu.

“Opremu i namještaj smo kupovali jer je bilo 30 zaposlenih, a broj je dupliran. Novi službenice planiraju da koriste sto i stolicu, a ne kao što su radili u vaše vrijeme da steknu radni angažman pa pođu na bolovanje. Cifra za potrošnju službe predsjednika znači samo onima koji neće da shvate suštinu. Svi organi su formirani naknadno, a troškovi su išli preko službe predsjednika i Sekretarijata za lokalnu samoupravu. Tu su i troškovi manifestacija. Sva nerealizovana sredstva, za razliku od ranije ostaju u Zeti”, ističe Popović.

Za završni račun glasala je koalicija „Za budućnost Zete“, SNP i nezavisni odbornik Nikola Rajović, dok je DPS bio uzdržan.

Predrag Anđušić smatra da je primjena Odluke o suzbijanju i procjeni poljskih šteta teško izvodljiva. On je pitao šta je zloupotreba tuđe stoke. Stanović je objasnio da je između ostalog zloupotreba tuđe stoke muža krava bez dozvole. Dok je trajala rasprava o štetama sjednici je prisustvovao i bivši predsjednik GO Golubovci Dušan Radonjić.Komentarišući Odluku o raspodjele sredstava za podršku ženskom preduzetništvu Dragica Dobrović smatra da su sredstva mala, a Stanović se nada da će sledeće godine iznos biti veći.

 

Izvor: Dan

Continue Reading

Zeta

Koji od dva predsjednika SO Zeta je nesporan?

so zeta
Izvor: Dan

U Opštini Zeta trenutno vlada anarhija i neznanje što pokazuje i povlačenje odluke o razrješenju predsjednika SO Zeta Luke Krstovića iz skupštinske procedure koju je zakazao takozvani predsjednik Nebojša Domazetović, rekao je Novica Pejović, odbornik Demokrata u SO Zeta.

U povučenoj odluci inače piše „Luka Krstović razrješava se sa funkcije predsjednika Skupštine opštine Zeta…“, a u potpisu predsjednik Skupštine Nebojša Domazetović. Funkcioner Demokrata Luka Krstović smijenjen je sa funkcije predsjednika SO Zeta 25. avgusta prošle godine, a nakon toga je Upravni sud 20. februara ove godine poništio tu odluku.

“Ova odluka je i dokaz da se spremamo za nove izbore ili prinudnu upravu, jer očito ovaj put nemaju većinu za najavljenu smjenu. Znaju oni dobro još od presude Upravnog suda da SO ne može imati dva predsjednika, ali njima nije strano da krše zakone već im je to jedino što umiju “, rekao je Pejović.

Pejović kaže da će rezimirati dvije godine kako bi donekle mogao opisati nerad u Opštini.

“Podnesena čuvena inicijativa o Kosovu. Koliko je bila iskrena pokazuje podatak da na sjednicu nisu nikad smjeli da dođu i da ona nije usvojena, niti dan danas imaju petlju da je usvoje ili zakažu sjednicu sa tom tačkom. Jedini ko je to uradio je predsjednik SO iz reda Demokrata. Umeđuvremenu imamo partijska zapošljavanja, otvaranja preduzeća, kao što su Komunalno i TOZ, kojima je jedina aktivnost da im direktori primaju platu od građana. Smjena sekretara koji je jedini izlazio da brani nerad opštine zbog, kako smo čuli iz medija, „direktorice Komunalnog sa čijim radom nije bio zadovoljan“, je dokaz stanja u našoj Opštini. I još mnogo toga urađenog na štetu građana što će uskoro izaći na vidjelo”, kaže Pejović.

Odbornik koalicije „Za budućnost Zete” Vesko Rašović kazao je da u Zeti nema krize vlasti.

“Nemamo dva predsjednika SO već samo jednog, a to je Nebojša Domazetović. Tu ništa nije sporno. Onako kako dobijemo preporuku mi ćemo raditi. Tu ne postoji spor, Domazetović je legalni predsjednik. Predsjednik SO mora biti iz većine. Nikakva kriza vlasti ne postoji”, kazao je Rašović.

On se osvrnuo i na razrješenje sekretara za planiranje prostora Milana Stanovića.

“Mi smo nova Opština i tražimo najbolja rješenja na određene pozicije. Sekretari su u v.d. stanju i normalno je, ako postoji bolje rješenje da ga prihvatimo. Nema nikakve krize koalicije”, kaže Rašović.

Miroslav Boljević, odbornik DPS-a, kaže da u Zeti ne postoji odgovorna vlast, pa je kriza neminovna.

“Bolji odgovor na ovo pitanje vam mogu dati oni koji u zetskom parlametnu daju legitimitet ovom stanju. Nakon dinamičnog razvoja Zete u proteklih 20-tak godina, izgradnje bulevara, škola, vrtića, socijalnih servisa, vodovodne mreže, došli smo u situaciju da u poslednje dvije godine nemamo pristojan javni prevoz. Jednostavnije je iz žabljačkih sela zimi doći do Žabljaka nego iz Mataguža do Podgorice. Ulična rasvjeta ka Matagužima godinu i više nije puštena u rad. U Ponarima ulična rasvjeta se pali u deset sati, a prestaje sa radom u 20 časova, te su sela u mraku. Mještani su čekajući reakciju komunalnih službi Opštine krenuli sa betoniranjem rupa. Ali zato imamo situaciju sa dva predsjednika SO u isto vrijeme i gomilu službenika i rukovodilaca bez službi i referata”, kaže Boljević.

On kaže da to što imaju dva predsjednika SO govori o nefunkcionalnosti i neznavenosti vlasti.

“Ukoliko je presuda suda da je Krstović nezakonito razriješen pravosnažna, onda su sve odluke koje je parlament donio od momenta razrješenja nezakonite. Nažalost, više nego dovoljno je razloga za preispitivanje odgovornosti i vraćanje mandata građanima”, rekao je Boljević.

 

Izvor: Dan

 

Continue Reading

Servisne informacije

Počinje zaprašivanje protiv komaraca na teritoriji opštine Zeta

komarci

Sekretarijat za uređenje prostora, zaštitu životne sredine i saobraćaj Opštine Zeta obavještava građane, da će se u okviru realizacije tretmana preventivne dezinsekcije, započeti sa uništavanjem odraslih formi komaraca ( adulticidni tretman) u svim naseljima na području Opštine Zeta, podijeljenih u najmanje 5 tretmana, tokom perioda od polovine juna do polovine septembra.

S tim u vezi, dana 17.6.2024. godine i 18.6.2024. godine u večernjim časovima, počev od 19:30 h planira se realizacija prvog tretmana uništavanja odraslih formi komaraca, po sljedećem rasporedu:

1.dan (17.jun) – naselja: Anovi, Šušunja, Berislavci, Bijelo Polje, Bistrice, Kurilo, Vranjina, Ponari, Vukovci, Goričani, Mojanovići, Mahala;

2.dan (18.jun) – naselja: Golubovci, Mataguži, Balabani, Gošići, Gostilj, Botun, LJajkovići, Mitrovići, Srpska, Donja Cijevna;

U slučaju nepovoljnih meteoroloških uslova (kiša ili jak vjetar), najavljena aktivnost će se odložiti za prvi naredni, pogodan dan.

Ovim putem, pozivamo vlasnike pčelinjih društava, da preduzmu mjere zaštite i obezbijede prostor na kojem drže košnice.

Dodatne informacije i interesovanje u vezi sa realizacijom najavljene aktivnosti, mogu se dobiti u Sekretarijatu za uređenje prostora, zaštitu životne sredine i saobraćaj, putem kontakta: 020 677 308 i 068 884 806 radnim danima od 08-16 časova.

U cilju uspješnosti realizacije preventivnih mjera zaštite od štetnog dejstva komaraca na području naše Opštine tokom nastupajućeg perioda, apelujemo na građane da ne odlažu komunalni otpad van previđenih mjesta, u dvorištima i obradivim površinama ne ostavljaju suvišnu vodu u burad i slične predmete, koji su podložni razvijanju larvi komaraca.

Continue Reading

Facebook

Istaknuto

Najnovije

Istaknuto