fbpx
Connect with us

Hronika

Uskoro optužnica protiv Vesne Medenice

Za sedam dana ističe šestomjesečni pritvor Vesni Medenici, pa je u tom roku SDT dužno da podnese optužnicu protiv nje. U naredbi za sprovođenje istrage bivša predsjednica Vrhovnog suda sumnjičila se za nezakonit uticaj u predmetima kompanija Fab lajv i Cijevna komerc protiv firmi Gugi komerc i Omorika.

pecijalno državno tužilastvo (SDT) okončalo je istragu u slučaju bivše predsjednice Vrhovnog suda Vesne Medenice pa će narednih dana biti podignuta optužnica zbog sumnje da je kao član kriminalne organizacije koju je, navodno, formirao njen sin Miloš, počinila krivična djela protivzakoniti uticaj putem podstrekavanja i zloupotreba službenog položaja, nezvanično saznaje Pobjeda.

Upravo za sedam dana ističe šestomjesečni pritvor Vesni Medenici, pa je u tom roku SDT dužno da podnese optužnicu protiv nje.

Medenica je 17. aprila u kasnim večernjim satima privedena u podgoričku zgradu policije sa aerodroma u Podgorici odakle je pokušala da otputuje za Beograd gdje se tada nalazio njen sin Miloš, navodno, na liječenju.

Poslije višečasovnog davanja izjave u svojstvu građanina, Medenici je u zoru dodijeljen status osumnjičene nakon čega je uhapšena.

Istog dana uhapšeni su policajac Milorad Medenica, službenica Uprave carina i prihoda Ivana Kovačević, bivši fudbaler Luka Bakoč i Vasilije Petrović, sin vlasnika kompanije Cijevna komerc.

Osim njih, na listi osumnjičenih za pripadništvo u kriminalnoj organizaciji Miloša Medenice su i Marko Vučinić, Nikola Raičević, Marko Popović, Bojan Popović, Darko Lalović, Petar Milutinović i Radomir Raičević, kao i DOO Kopad kompani iz Nikšića.

U naredbi za sprovođenje istrage bivša predsjednica Vrhovnog suda sumnjičila se za nezakonit uticaj u predmetima kompanija Fab lajv i Cijevna komerc protiv firmi Gugi komerc i Omorika. Vesna Medenica je, kako piše u dokumentu u koji je Pobjeda imala uvid, imala zadatak da se informiše sa stanjem u spisima predmeta u Vrhovnom sudu Crne Gore za koje je bio zainteresovan njen sin i da mu javlja podatke od interesa za kriminalnu organizaciju. Ona se sumnjiči da je, kao predsjednica Vrhovnog suda, pristala da za 590.600 eura sinu Milošu i dvojici njegovih prijatelja utiče da se u postupcima revizije donesu odluke u korist kompanija Fab lajv i Cijevna komerc, piše u naredbi za sprovođenje istrage.

Specijalno državno tužilaštvo je krajem septembra proširilo je istragu i na sutkinju Privrednog suda Milicu Vlahović-Milosavljević.

Naime, Medenica je tražila od Vlahović-Milosavljević da, kao sudija Privrednog suda, donese odluku u jednom predmetu u korist njenog kuma Rada Arsića.

Klupko nezakonitih radnji kojima je, kako se sumnja, dirigovao Miloš Medenica, počelo je da se odmotava nakon što je Europol dostavio crnogorskim istražiteljima transkripte skinute sa aplikacije ,,Skaj“.

U tim dokumentima, kako je objavio portal Libertas, Miloš Medenica sa policajcem Darkom Lalovićem priča o kriminalnim radnjama (šverc cigareta) i saopštava da je o tome upoznata njegova majka Vesna i da od nje može očekivati zaštitu. Lalović je bivši pripadnik Sektora za obezbjeđenje štićenih ličnosti Uprave policije i godinama je bio zadužen za bezbjednost Vesne Medenice.

Odbrana bivše predsjednice Vrhovnog suda Vesne Medenice očekuje da do kraja nedjelje tužilaštvo donese odluku da li će za ovu osumnjičenu za protivzakonit uticaj i zloupotrebu službenog položaja, nakon isteka šestomjesečnog pritvora, tražiti od suda da se produži njen boravak u spuškom Istražnom zatvoru.

Branilac Medenice advokat Zdravko Begović očekuje i da Ustavni sud u narednim danima odluči da li ima osnova da se njegova klijentkinja drži u pritvoru zbog opasnosti od bjekstva.

– Medenica je nakon hapšenja tri mjeseca držana u pritvoru zbog opasnosti od uticaja na svjedoke. Sredinom jula, Vrhovni sud je prihvatio iznenadni prijedlog tužilaštva da se Medenici doda i pritvorski osnov opasnost od bjekstva za šta, po mišljenju odbrane, nema opravdane opasnosti – kazao je advokat Begović.

Ukoliko Ustavni sud odluči da je osnov opasnost od bjeksva u slučaju pritvaranja Vesne Medenice neosnovan, onda bi eventualnim podizanjem optužnice prestao da postoji osnov opasnost od bjekstva nakon čega bi se bivša predsjednica Vrhovnog suda našla na slobodi.

 

Izvor: Pobjeda

Reklama turizam danilovgrad
Klikni da ostaviš komentar

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Hronika

SDT: Slobode lišeno devet lica, krivična prijava protiv 19 lica zbog sumnje da su krijumčarili drogu

“Po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva (SDT), Specijalno policijsko odjeljenje (SPO) je lišilo slobode V.U., V.M.Č., M.B., N.U., V.D., D.R., P.M., M.P. i V. P., i protiv njih, kao i protiv R.Z., D.P., V.V., R.B., I.D. i L.D., koji su u bjekstvu ili nijesu dostižni državnim organima i M.B., D.M., V.L. i R.P., koji su na izdržavanju zatvorske kazne, podnijelo krivičnu prijavu zbog postojanja osnova sumnje da su učinili krivična djela stvaranje kriminalne organizacije i neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga”, navodi se u saopštenju SDT-a.

Iz SDT-a su istakli da je predmet krivične prijave djelovanje kriminalne organizacije koju su organizovali osumnjičeni V.U. i R.Z., a čiji pripadnici su postali ostali osumnjičeni, u međunarodnim okvirima, u cilju vršenja krijumčarenja opojne droge kokain iz Južne Amerike u Evropu i Australiju, brodovima, u količini od 1.570 kg, u oktobru 2020. godine, koje je spriječeno od strane organa otkrivanja Kolumbije, i u količini od oko 900 kg, u junu 2021. godine, koje je spriječeno od strane organa otkrivanja Australije.

“Otkrivanje i obezbjeđivanje dokaza o krivičnim djelima i osumnjičenima i prikupljanje svih drugih obavještenja i podataka koji mogu biti od koristi za uspješno vođenje krivičnog postupka sprovedeno je u višemjesečnoj kontinuiranoj saradnji i kroz međusobnu razmjenu informacija Specijalnog državnog tužilaštva i Specijalnog policijskog odjeljenja sa Agencijom Evropske Unije za sprovođenje zakona – EUROPOL, Federalnim istražnim biroom – FBI i Upravom za suzbijanje narkotika – DEA Sjedinjenih Američkih Država i Australijskom federalnom policijom – AFP, dok je dokazne i policijske mjere i radnje prema osumnjičenima, do podnošenja krivične prijave preduzimalo Specijalno policijsko odjeljenje. Asistenciju su pružili službenici Odsjeka za borbu protiv droge i Sektora policije specijalnih namjena”, naveli su iz SDT-a.

Policija će, naveli su, osumnjičene sprovesti na saslušanje u zakonskom roku, dok je policija prethodno pretresla njihove stanove i druge prostorije koje koriste u Crnoj Gori, radi pronalaska tragova krivičnih djela i predmeta važnih za krivični postupak.

Continue Reading

Hronika

Knežević i Mandić oslobođeni optužbi za „državni udar“

milan knežević andrija mandić
U slučaju “državni udar” danas su u Višem sudu u Podgorici svi optuženi oslobođeni krivice.

Oslobođenima je prethodno optužnicom bilo stavljen na teret pokušaj nasilnog rušenja vlasti 2016. godine uoči prijema Crne Gore u NATO.

Nakon ponovljenog postupka, presudu je jutros izrekao sudija Zoran Radović.

U slučaju poznatom kao „državni udar“ optuženi su lideri nekadašnjeg Demokratskog fronta (DF) Andrija Mandić i Milan Knežević, njihov vozač Mihailo Čađenović, kao i dva ruska i više srpskih državljana.

U optužnici se navodi da su dvojica Rusa organizovali kriminalnu grupu i vrbovali ostale članove radi nasilnog rušenja vlasti i proglašenja izborne pobjede DF-a i sprečavanja Crne Gore da pristupi NATO.

Prvostepena presuda, kojom su optuženi osuđeni na ukupno oko 70 godina zatvora, donijeta je u maju 2019. godine, ali je Apelacioni sud u februaru 2021. ukinuo i postupak vratio na novo suđenje.

Prvostepenom presudom Mandić i Knežević osuđeni su na po pet godina zatvora, a Čađenović na godinu i šest mjeseci.

Najveća kazna, za pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora 2016. godine, ukinutom presudom izrečena je ruskim državljanima Eduardu Šišmakovu i Vladimiru Popovu, koji su za krivična djela stvaranje kriminalne organizacije i terorizam u pokušaju prvostepeno osuđeni na 15, odnosno 12 godina zatvora.

Bratislav Dikić tada je osuđen za krivična djela terorizam u pokušaju, putem pomaganja i stvaranje kriminalne organizacije, na osam godina, a Nemanja Ristić i Predrag Bogićević za ista krivična djela na po sedam godina.

Branki Milić izrečena je kazna od tri godine, Draganu Maksiću od godinu i devet mjeseci, Srboljubu Đorđeviću i Milanu Dušiću od po godinu i šest mjeseci, dok je Kristina Hristić osuđena na uslovnu kaznu od godinu.

Knežević: Tužilac Vučinić na božićnom ručku pričao svašta za “državni udar”, sad traži da me osude na pet godina

Apelacioni sud je prvostepenu presudu ukinuo 5. febuara 2021. godine jer su, kako je saopšteno iz tog suda, u postupku njenog donošenja i u samoj presudi počinjene bitne povrede odredaba krivičnog postupka.

Novi postupak u podgoričkom Višem sudu započet je u junu prošle godine, pred novim sudijom Zoranom Radovićem.

Specijalno državno tužilaštvo je ostalo pri ranijoj optužnici i zatražilo od sudskog vijeća da optužene oglasi krivim i kazni po zakonu.

Advokati optuženih zatražili su u završnoj riječi oslobađajuću presudu.

Continue Reading

Hronika

Aktivirana eksplozivna naprava ispred lokala i porodične kuće u Zeti

policija

Policija traga za napadačima koji su jutros oko 4.40 sati aktivirali improvizovanu eksplozivnu napravu ispred i nadomak lokala “Perla” i kuće izvjesnog V. na Cijevni u Zeti.

Prema nezvaničnim saznanjima nije bilo povrijeđenih u eksploziji, a pričinjena je manja materijalna šteta.

Policija po nalogu Osnovnog državnog tužilaštva preduzima mjere i radnje na rasvjetljavanju događaja

Continue Reading

Facebook

Istaknuto

Najnovije

Istaknuto