fbpx
Connect with us

Zeta

Kojičić o predlozima kandidata za nagradu “8. februar”

Nagrada ,,8 februar” dodjeljuje se pojedincima i pravnim licima sa teritorije Opštine Zeta; može se dodjeljivati i pojedincima koji ne žive na teritoriji Opštine, ali njihova ostvarenja imaju poseban značaj za Opštinu.

Aleksandar Kojičić photo by Miloš Klikovac

Građanski aktivista i odbornik u SO Zeta Aleksandar Kojičić u razgovoru za Portal Zeta izneo je par predloga za kandidate  za nagradu “8. februar” koju dodjeljuje Opština Zeta.

Kao prvi predlog  je Dr.Snežana Šebek, za humanost navodeći  da je Dr.Šebek, osim svog redovnog posla koji obavlja kao izabrani  pedijatar, imala i pomalo neobičnu intervenciju porođaja na parkingu objekta, u kome je naša sugrađanka uz njenu i pomoć medicinskih sestara doma zdravlja na Anovima, donijela na svijet zdravo dijete.

“Ova intervencija je primjer humanosti i profesionalnosti i smatram da treba biti nagradjena kao dodatan podsticaj dr Šebek, da nastavi sa dobrim obavljanjem svog posla radeći sa našom djecom u domu zdravlja na Anovima”, objasnio je Kojičić.

On navodi da se na listi kandidata za nagradu mora naći i redakcija Podgorica dnevnih novina Dan, konkretno grupno-novinari Andrijana Dabanović, Nataša Spaić i urednik Ljiljana Minić, za doprinos u informisanju i  razvoju opštine.

Kako je naglasio novinari koji su u proteklim godinama i decenijama pratili medijsku, informativnu i svakodnevnu situaciju u Zeti, kako aktuelni,tako i oni koji nijesu više aktivni, su dali svoj veliki doprinos da gradjani budi informisani o mnogim stvarima koje ih zanimaju, tište, ometaju, pomažu i slično.

“Često su bili, zbog institucionalnog nerada, i jedini put ka ostvarenju nekog prava, obaveze ili potrebe naših gradjana, kroz medijsku eksponiranost i uticaj koji su ostvarivali ,a čime su na desetinama pojedinačnih, institucionalnih i grupnih slučajeva pomogli da budu pozitivno riješeni,a institucionalni okvir i usluge vraćeni, poboljšani i unaprijeđeni, što ih čini dostojnim za ovu nagradu kojom bi im se zahvalili za njihov rad u proteklim godinama,i čak decenijama”, izjavio je Kojičić.

On je na kraju predložio da kandidat za nagradu “8. februar ” bude Zarija Vukašinović, koji bi se posthumno nagradio za životno dijelo.

“Riječ o prekaljenom borcu i rodoljubu iz oslobodilačke epopeje II svetskog rata, učesnik 13-esto Julskog ustanka, učesnik najvećih bitaka tog vremena, Sutjeska, Neretva, Ljubin grob, i sve do kraja rata, a kasnije Golootočki mučenik, zaslužuje da mu se makar i posthumno kada nijesmo uspjeli za života, odužimo za njegov doprinos i hrabrost” , kazao je Kojičić za Portal Zeta.

Gore navedene predloge Kojičić će u svojstvu građanina predati arhivi Opštine Zeta.

Podsjećamo pravo predlaganja kandidata za Nagradu imaju građanin, grupe građana, privredna društva, javne službe, nevladine organizacije i drugi subjekti.

Detaljnije o dostavljanju predloga na: golubovci.me 

Reklama turizam danilovgrad
Klikni da ostaviš komentar

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Servisne informacije

Počinje zaprašivanje protiv komaraca na teritoriji opštine Zeta

komarci

Sekretarijat za uređenje prostora, zaštitu životne sredine i saobraćaj Opštine Zeta obavještava građane, da će se u okviru realizacije tretmana preventivne dezinsekcije, započeti sa uništavanjem odraslih formi komaraca ( adulticidni tretman) u svim naseljima na području Opštine Zeta, podijeljenih u najmanje 5 tretmana, tokom perioda od polovine juna do polovine septembra.

S tim u vezi, dana 17.6.2024. godine i 18.6.2024. godine u večernjim časovima, počev od 19:30 h planira se realizacija prvog tretmana uništavanja odraslih formi komaraca, po sljedećem rasporedu:

1.dan (17.jun) – naselja: Anovi, Šušunja, Berislavci, Bijelo Polje, Bistrice, Kurilo, Vranjina, Ponari, Vukovci, Goričani, Mojanovići, Mahala;

2.dan (18.jun) – naselja: Golubovci, Mataguži, Balabani, Gošići, Gostilj, Botun, LJajkovići, Mitrovići, Srpska, Donja Cijevna;

U slučaju nepovoljnih meteoroloških uslova (kiša ili jak vjetar), najavljena aktivnost će se odložiti za prvi naredni, pogodan dan.

Ovim putem, pozivamo vlasnike pčelinjih društava, da preduzmu mjere zaštite i obezbijede prostor na kojem drže košnice.

Dodatne informacije i interesovanje u vezi sa realizacijom najavljene aktivnosti, mogu se dobiti u Sekretarijatu za uređenje prostora, zaštitu životne sredine i saobraćaj, putem kontakta: 020 677 308 i 068 884 806 radnim danima od 08-16 časova.

U cilju uspješnosti realizacije preventivnih mjera zaštite od štetnog dejstva komaraca na području naše Opštine tokom nastupajućeg perioda, apelujemo na građane da ne odlažu komunalni otpad van previđenih mjesta, u dvorištima i obradivim površinama ne ostavljaju suvišnu vodu u burad i slične predmete, koji su podložni razvijanju larvi komaraca.

Continue Reading

Servisne informacije

Opština Zeta: Uskoro distribucija rješenja o porezu na nepokretnosti za fizička lica

porez na nepokretnost, zeta

Sekretarijat za finansije i budžet je pripremio rješenja o porezu na nepokretnosti za 2024. godinu, za fizička lica.

Rješenja će u narednim danima biti štampana i kovertirana od strane Pošte Crne Gore, i nakon toga će se krenuti sa uručenjem istih.

Takođe, prije nego što građanima poreska rješenja budu uručena, pretragom na portalu www.laris.me građani moguizvršiti uvid u generisana rješenja. Pristup portalu imaju svi obveznici koji se nalaze u bazi podataka, i unosom JMBG-a (za fizička lica) i izborom opštine, može se izvršiti uvid u sva generisana rješenja o porezu na nepokretnosti.

Godišnji porez na nepokretnosti se plaća u dvije jednake rate, od kojih prva dospijeva 30. juna, a druga 31. oktobra 2024. godine.

Ovim putem pozivamo poreske obveznike da blagovremeno izmire svoje obaveze.

Eventualne prigovore obveznici mogu podnijeti Sekretarijatu za finansije i budžet – Sektoru za utvrđivanje, naplatu i kontrolu lokalnih javnih prihoda, na adresi Glavna gradska ulica Anovi 89, drugi sprat, kancelarija broj 1. Za više informacija građani mogu pozvati brojeve kancelarije 020/873-294 i 068/884-905.

Continue Reading

Zeta

Povučena odluka o razrješenju Krstovića

so zeta

Iz skupštinske procedure povučena je odluka o razrješenju predsjednika Skupštine opštine Zeta Luke Krstovića zbog, kako je saopšteno nakon sjednice Odbora za statut i propise, dodatnih konsultacija.

Kako je “Dan” već objavio radi se o dosad, u pravnom prometu, neviđenoj odluci da predsjednik smjenjuje predsjednika, jer predsjednik može biti samo jedan. Po ovoj odluci parlament Zete ima dva predsjednika Luku Krstovića i Nebojšu Domazetovića.

Sjednicu je obilježio i incident pa je u jednom momenu pozvano objezbjeđenje nakon što je predsjedavajući Vesko Rašović oduzeo riječ Luki Krstoviću (Demokrate) i od njega tražio da napusti zasijedanje. Član odbora Milan Drakić (Demokrate) zatražio je pauzu od pet minuta. Nakon pauze Luka Krstović je napustio sjednicu.

“Odluka o razrješenju predsjednika SO Zeta povučena je iz skupštinske procedure zbog dodatnih konsultacija sa institucijama sistema. Nije žurba da se ova tačka nađe na dnevnom redu, a biće još jedna sjednica tako da ne treba žuriti”, rekao je Rašović.

Rašović je istakao da je Krstović na sjednicu došao kao zainteresovani odbornik, jer on nije član Odbora za statut i propise.

” Pokušao je da se predstavi kao predsjednik SO. Objasnio sam mu da ja vodim odbor i da može prisustvovati samo kao zainteresovani odbornik. Dao sam mu riječ jer na to ima pravo, ali ne u glasanju. Počeo je da proziva pravnice i da ih propituje što nije bilo prijatno, nakon čega sam mu oduzeo riječ i tražio da napusti salu. On je to odbio, pa sam pozvao obezbjeđenje. Na insistiranje Milana Drakića dao sam pauzu. Poslije pauze Luka Krstović je napustio sjednicu, a nakon njega i Milan Drakić “, rekao Rašović.

Luka Krstović je nakon sjednice saopštio da je vlast u Zeti pred kolapsom.

“O tome najbolje govori činjenica da se, po prvi put u istoriji parlamentarizma u Zeti, zabranjuje odbornicima opozicije da govore na sjednicama. Mafijaške metode, koje je na sjednici ispoljio Vesko Rašović, samo pokazuju da je slom vladajuće većine neminovan. Kad treba da govorimo o aferama, kriminalu, zloupotrebama, pljački zetskog novca, namještanjima tendera, nezakonitom zapošljavanju, neradu, neznanju i opštoj anarhiji, odbornicima opozicije je zabranjeno da govore u Zeti, sve u cilju pokušaja prikrivanja nepočinstava “, kaže Krstović.

Krstović komentariše i povlačenje odluke kojom bi trebao da bude smijenjen.

“Shvatili su da je predlog odluke o mom ponovnom razrješenju potpuno nezakonit”, ističe Krstović.

Inače, Luka Krstović, funkcioner Demokrata, smijenjen je sa funkcije predsjednika Skupštine opštine Zeta 25. avgusta prošle godine. Potom je Upravni sud 20. februara ove godine poništio odluku SO Zeta od 25. avgusta.

 

Izvor: Dan

Continue Reading

Facebook

Istaknuto

Najnovije

Istaknuto