fbpx
Connect with us

Priroda i društvo

Čestitke za Ramazanski bajram

Bajram

Šćekić:  Ovaj sveti praznik za islamsku zajednicu prilika je za radost, zajedništvo i solidarnost

Potpredsjednik Vlade za demografiju i mlade i ministar sporta i mladih Dragoslav Šćekić, uputio je čestitku reisu Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifatu ef. Fejziću i svim vjernicima islamske vjeroispovijesti, povodom Ramazanskog bajrama.

” Ovaj sveti praznik za islamsku zajednicu prilika je za radost, zajedništvo i solidarnost. Bajram je vrijeme koje podsjeća na važnost međusobnog poštovanja, razumijevanja i saosjećanja. U svijetu koji se suočava s mnogim izazovima, ovi principi su više nego ikad potrebni kako bismo izgradili bolje i tolerantnije društvo.  Uvažavajući važnost ovog praznika, sjećamo se i naših sugrađana islamske vjeroispovijesti, koji su tokom godine uložili trud i rad kako bi doprinijeli napretku naše zemlje. Neka ovo bude prilika da im se zahvalimo i pokažemo da cijenimo njihovu predanost i doprinos koji daju našem društvu “,  navodi on.

Dodaje da ne smijemo zaboraviti ni one koji se bore s različitim izazovima i teškoćama. Bajram je prilika da pokažemo solidarnost prema svima kojima je potrebna pomoć i podrška.

“Neka vam ovaj praznik donese radost, mir i blagostanje u vaše domove i porodice. Želim vam da ga provedete u duhu ljubavi, razumijevanja i zajedništva, te da ga obilježite u krugu svojih najmilijih “, naveo je Šćekić u čestitki.

Martinović: Sklad među različitim kulturama i religijama svojstvo Crne Gore

U ime Ministarstva turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera i u svoje lično ime, ministar Vladimir Martinović čestitao je reisu Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifatu Fejziću i svim pripadnicima islamske vjeroispovijesti Ramazanski bajram.

“Raduje me što su poruke o značaju darivanja, dobročinstva i nesebičnosti, koje nosi ovaj praznik, utkane i u kulturu naše države u cjelini i što sa njom tvore neraskidivo jedinstvo. Sklad među različitim kulturama i religijama jeste svojstvo Crne Gore po kojem je ona prepoznatljiva u svijetu. Praznici kao što je Ramazanski bajram su važni datumi koji uvijek sve treba da nas podsjete na tu našu osobenost, a sve ljude koji ih proslavljaju da podstaknu da vrijednosti kao što su ljubav, mir, kvalitetan odnos sa drugim i sa sobom nastave da jačaju kako bi harmonično sapostojanje različitosti i ubuduće bilo ono po čemu se prepoznajemo među evropskim i svjetskim narodima”, naveo je Martinović.

Ministar Dukaj čestitao Ramazanski bajram

Ministar javne uprave, Maraš Dukaj, čestitao je Ramazanski bajram reisu Islamske zajednice, Rifatu Fejziću, kao i svim vjernicima islamske vjeroispovijesti u Crnoj Gori.

“U ime Ministarstva javne uprave kao i u svoje lično ime, koristim priliku da vam čestitam Ramazanski bajram, uz najsrdačnije želje da ga provedete u miru, zdravlju, blagostanju i radosti sa svojim bližnjima. Neka vaše molitve i žrtvovanje tokom svetog mjeseca Ramazana uvijek budu prihvaćene. Ovaj veličanstveni praznik ispunjava sve nas voljom i nadom u bolje sjutra, a simbolizujući solidarnost, poštovanje i međusobno razumijevanje, pokazuje nam da samo zajedno možemo postići velike stvari za dobrobit cijelog našeg društva”, navodi on.

Dodaje da naše društvo, koje je vjekovima čuvalo i gajilo vrijednosti i sve posebnosti vjerskog sklada i suživota, predstavlja model kako da se postupa i u budućnosti.

“Neka Ramazanski bajram donese sreću i toplinu u vaše domove i da nas uvijek podsjeća na mir, zajedništvo i toleranciju”, poručio je ministar Dukaj.

Živković: Ovi dani prilika su da se podsjetimo na vrijednosti zajedništva, tolerancije i suživota ​

Reisu islamske zajednice u Crnoj Gori Rifatu Fejziću i svim građankama i građanima islamske vjere u našoj državi i dijaspori, upućem najsrdačnije čestitke povodom Ramazanskog Bajrama, poručio je  Danijel Živković, predsjednik Demokratske partije socijalista Crne Gore.

“Želim da ovaj praznik donese mir, zdravlje, sreću i napredak, te da ga provedete u krugu svojih porodica. Ovi dani prilika su da se podsjetimo na vrijednosti zajedništva, tolerancije i suživota koje tradicionalno baštini crnogorsko drustvo i na kojima počiva temelj naše države. Upravo zbližavanje i poštovanje različitosti svih građana garantuje skladnu budućnost Crne Gore i daje joj mogućnost da se dalje razvija kao multinacionalna, multivjerska, multietnička i multikonfesionalna država”,  poručuje on.

Dodaje da čuvajući takve tekovine bićemo spremniji za sve izazove na putu ostvarenja prosperiteta i napretka društva u cjelini.

Vujović: Sveti praznik duboke duhovne obnove, solidarnosti, saosjećanja, dobročinstva

Nakon mjeseca posta i molitive, koji je inspirisao vjernike da čine dobra djela i još više se trude za bolje sjutra, nastupio je Ramazanski Bajram – sveti praznik duboke duhovne obnove, solidarnosti, saosjećanja, dobročinstva, kazala je Tamara Vujović, ministarka kulture i medija Crne Gore.

“Neka ljubav, empatija, razumijevanje, poštovanje, vladaju među svima nama, kako bismo zajedno stvorili pravedniji i srećniji svijet. Da se po srcu i vrijednostima, koje nas čine boljim, prepoznajemo i u dobru ujedinimo.

Saosjećamo sa porodicama koje, u ratom i stradanjima pogođenoj Palestini, ne mogu proslavljati praznik kako dolikuje najvećem islamskom prazniku, i dijelimo njihove molitve i nadu da će sjutrašnjica biti ljepša, da će razaranja prestati.

Gradimo mostove sloge i istrajno prijateljstvo, budimo zahvalni na blagoslovima i radostima koje nam život donosi i podijelimo ih sa drugima.

Neka takmičenje u činjenju dobrih djela neprekidno traje.

Srećan Bajram. Bajram Šerif Mubarek Olsun” poručila je ministarka kulture u čestitki.

Ministarstvo pravde: Da dani koji dolaze budu ispunjeni ljubavlju, razumijevanjem i solidarnošću

Ministar pravde Andrej Milović i generalni Direktor direktorata za saradnju sa vjerskim zajednicama u Ministarstvu pravde Dragan Radović čestitali su reisu Mešihata Islamske zajednice u Crnoj Gori, Efendiji Rifatu Fejziću i svim vjernicima islamske vjeroispovijesti Ramazanskoi Bajram.

“Neka ovaj blagosloveni praznik donese mir, sreću i duhovno obnovljenje Vama, Vašoj porodici, kao i cijeloj zajednici. Da dani koji dolaze budu ispunjeni ljubavlju, razumijevanjem i solidarnošću, da zajedništvo i vjera koje ste njegovali tokom svetog mjeseca Ramazana budu vaši vodiči u svim danima koji slijede. Želimo Vam da veliki praznik provedete u zdravlju, radosti i blagostanju, okruženi svojim najmilijima, dijeleći radost koju ovaj praznik nosi. Bajram Šerif Mubarek Olsun”, navodi se u čestitki.

Milan Knežević: Ramazanski bajram, predstavlja jedan od temelja mirne i svijetle budućnosti 

Povodom završetka jednomjesečnog ramazanskog posta, i Ramazanskog bajrama, koji počinje danas, a službeno je otpočeo prethodne večeri nakon zalaska sunca, uz rađanje novog dana po islamskom kalendaru, predsjednik DNP-a, Milan Knežević, upućuje najiskrenije čestitke reisu Islamske zajednice u Crnoj Gori, Rifatu efendiji Fejziću, duhovnom vođstvu, Mešihatu i svim pripadnicima islamske vjeroispovijesti u Crnoj Gori i šire.

Knežević naglašava da nakon iskušenja duha i tijela tokom mjeseca Ramazana ovaj veliki islamski praznik iznova afirmiše svevremene ljudske vrijednosti i poruke u svjetlu najveće zaloge prosperiteta Crne Gore, multikonfesionalnog sklada, kao obilježja građanskog suživota, tolerancije i pomirenja.

Ramazanski bajram, po Kneževiću, predstavlja jedan od temelja mirne i svijetle budućnosti svih pripadnika islamske vjeroispovijesti i svih građana Crne Gore, koji se i u ovim vremenima uzdižu iznad prolaznosti, i poštuju sve vjere i nacije, sve duhovne različitosti naše zemlje.

Knežević na kraju podsjeća da Ramazanski bajram, simbol porodičnog praznika, posebno afirmiše porodicu, baštineći njene suštinske vrijednosti u našem i svakom drugom vremenu.

 

Reklama turizam danilovgrad
Klikni da ostaviš komentar

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Priroda i društvo

Za danas i sjutra narandžasti meteoalarm

vrućine
Za cijelu teritoriju naše zemlje zbog visokih temperatura na snazi je narandžasti meteoalarm.

Ovo upozorenje od strane Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju raspisano je za danas i sjutra.

Kako je navedeno, temperatura vazduha dostizaće i do 39 stepeni.

Iz auto-moto saveza savjetuju vozače da zbog vrućina putuju u ranim jutarnjim satima.

Podsjećamo, domaći i regionalni mediji prije nekoliko dana najavili su da nas ponovo očekuje  tropski talas, na čijem će vrhuncu temperature dostizati i do 40 stepeni. Tako je za Hrvatsku proglašen danas crveni meteoalarm.

Continue Reading

Priroda i društvo

Porodici da preživi potrebne dvije plate

potrošačka korpa
Sindikalna potrošačka korpa koju je izračunala Unija slobodnih sindikata (USSCG) pokazuje da je četvoročlanoj porodici mjesečno potrebno 1.870 eura, što su otprilike dvije prosječne plate u Crnoj Gori.

“U poređenju sa prethodnim kvartalom, odnosno prvim kvartalom godine, sindikalna potrošačka korpa bilježi pad u iznosu od 30 eura, odnosno 1,58 odsto. Od ukupno deset kategorija troškova koje su definisane Metodologijom za izradu SPK-a, u ovom kvartalu zabilježen je pad u svega dvije kategorije, i to: trošak prehrambenih proizvoda – 3,31% i troškovi stanovanja i komunalija – 4,26%,” navode u saopštenju iz Unije slobodnih sindikata Crne Gore.

Prikupljanjem novih cijena iz tri najveća trgovinska lanca u Crnoj Gori za 135 namirnica koje ulaze u sastav kategorije troškova prehrambenih proizvoda, odnosno 131 namirnice u ovom kvartalu s obzirom na sezonski karakter nekih od njih, tj. nedostatka istih na rafovima posmatranih trgovinskih lanaca u momentu popisivanja cijena, utvrđeno je da izdatak za prehrambene proizvode u drugom kvartalu godine iznosi 585 eura.

“Iznos ove kategorije troškova niži je za 20 eura u odnosu na prvi kvartal 2024. godine kada su isti iznosili 605 eura, čime bilježimo pad od 3,31%. Na pad troškova koja domaćinstvo imaju u cilju obezbjeđivanja osnovnih prehrambenih namirnica uticala je akcija ograničavanja marži koju je sprovela Vlada Crne Gore tokom aprila i maja tekuće godine. Ovom akcijom limitirane su cijene 43 proizvoda od posebnog značaja za život i zdravlje ljudi, odnosno za 500 artikala, od kojih nešto preko 3/4 proizvoda ulazi u sastav SPK-a”, navode u saopštenju.

Dodaju da utvrđeni iznos od 585 eura predstavlja iznos koji je, kako navode, potreban četvoročlanoj porodici da zadovolji potrebe za hranom i pićem na mjesečnom nivou, odnosno da obezbijedi adekvatan unos kalorija za sva četiri člana domaćinstva koji imaju umjerenu fizičku aktivnost na dnevnom nivou (prosječan dnevni unos posmatranog četvoročlanog domaćinstva je 10.680 kcal, odnosno 2.670 kcal po članu).

Continue Reading

Priroda i društvo

Monstat: U Tivtu i Zeti prosječne plate preko 900 eura

monstat

Prosječna zarada u maju ove godine bez poreza i doprinosa u Crnoj Gori iznosila je 832 eura, saopšteno je iz Uprave za statistiku MONSTAT. Najveća prosječna zarada u maju bila je Tivtu i iznosila 962 eura i Zeti 904 eura, a najmanja u Petnjici 710 i Tuzima 696 eura.

Od 25 crnogorskih opština čak u 18 je prosječna zarada u maju bila manja od državnog prosjeka koji iznosi 832 eura.

Najveća prosječna zarada u maju bila je Tivtu i iznosila 962 eura i Zeti 904 eura. Osim te dvije opštine zarade veće od prosječne bile su u Cetinju 873, Pljevljima 872, Podgorici 860 eura, Žabljak 845 eura i Kotoru 835.

U svim ostalim opštinama plate su bile manje od državnog prosjeka: Budva 813, Nikšić 813 eura, Plužine 806, Bar 795, Kolašin 785, Berane 784, Plav 777, Mojkovac 774, Gusinje 768, Šavnik 763, Ulcinj 761, Herceg Novi 758, Bijelo Polje 745, Andrijevica 741, Rožaje 739, Danilovgrad 731, Petnjica 710 i Tuzi 696 eura.

Zarade po sektorima

Prema najnovijim podacima najbolje su plaćeni u sektorima finansijske djelatnosti i djelatnost osiguranja gdje je prosječna zarada iznosila 1287 eura i snabdijevanju električnom energijom, gasom, parom i klimatizacija 1219 eura.
Najniže plate su zabilježene u sektorima administrativne i pomoćne uslužne djelatnosti 669 eura i prerađivačka industrija 670 eura.

U maju su prosječne zarade preko hiljadu eura evidentirane i u sektorima informisanje i komunikacije 1069 i vađenje ruda i kamena 1036 eura.

Prema podacima MONSTAT-a prosječne majske zarade veće od 832 eura su bile u sektorima poslovanje s nekretninama 990 eura, državna uprava i odbrana, obavezno socijalno osiguranje 934 eura i zdravstvena i socijalna zaštita 921.

Manje majske plate od prosječne evidentirane su u sektorima obrazovanje 807, stručne, naučne i tehničke djelatnosti 785 eura, saobraćaj i skladištenje 784 eura, građevinarstvo 778, usluge smještaja i ishrane 779 eura, poljoprivreda, šumarstvo i ribarstvo 769, umjetničke, zabavne i rekreativne djelatnosti 755, ostale uslužne djelatnosti 740, snabdjevanje vodom; upravljanje otpadnim vodama 798, trgovina na veliko i malo i popravka motornih vozila i motocikala 716 eura.

Continue Reading

Facebook

Istaknuto

Najnovije

Istaknuto