fbpx
Connect with us

Ekonomija

CEDIS: Prethodna godina zaključena sa rekordno niskim gubicima

isključenja struje u zeti

CEDIS je prethodnu godinu zaključio sa nivoom gubitaka na mreži od 11,62 odsto, što je za 0,77 procentnih poena niže u odnosu na 2021. godinu i ujedno predstavlja najniži godišnji nivo gubitaka ikad izmjeren u elektrodistributivnom sistemu Crne Gore, saopšteno je iz te kompanije.

-Kontinuitet smanjenja gubitaka nastavljen je i u decembru, tokom kojeg je takođe zabilježen rekordno nizak nivo od 13,03 odsto, što je za čak 1,36 procentnih poena manje u odnosu na isti period prethodne godine- navodi se u saopštenju.

Suzbijanjem gubitaka na mreži umanjena je i ukupna količina električne energije koja je potrebna za pokrivanje gubitaka i to za 22.286 MWh u odnosu na 2021. godinu, čija vrijednost na referentnoj HUPX berzi za navedeni period iznosi oko šest miliona eura.

-Dosljednim korišćenjem postojećih softverskih sistema Bilinga i sistema za daljinsko očitavanje i kontrolu (AMM) vrši se detaljna analiza i logička kontrola tokova snaga, gubitaka po traforeonima i prikupljenih podataka sa mjernih mjesta, na osnovu kojih ciljano šaljemo ekipe u organizovane kontrole- navodi se u saopštenju.

Preduzete aktivnosti daju rezultate

Preduzete aktivnosti daju izuzetne rezultate, kažu iz CEDIS-a tako je ušteda u odnosu na 2021. godinu šest miliona eura, dok je u odnosu na 2020. godinu ostvarena ušteda od 37.779 MWh, čija je vrijednost oko 10 miliona na referentnoj HUPX berzi.

-Dakle, uparivanjem postojećih naprednih sistema i kontinuiranih akcija na terenu formiran je mehanizam koji će nesumnjivo doprinijeti daljem smanjenju gubitaka, odnosno pronalaženju i onemogućavamju neovlašćenog korišćenja električne energije”, istakao je Vaso Zeković- rukovodilac Sektora za mjerenje.

Procenat gubitaka za 2022. godinu od 11,62 odsto ostvaren je i pored povećanja potrošnje električne energije od četiri odsto u odnosu na prethodnu godinu. Radi preciznijeg sagledavanja postignutih rezultata potrebno je naglasiti da bi u odsustvu aktivnosti na suzbijanju neovlašćene potrošnje na mreži, povećanje preuzete energije pratila stagnacija ili povećanje gubitaka, dok je dosljednim sprovođenjem aktivnosti postignuto suprotno kretanje.

CEDIS će i u narednom periodu podjednako energično koristiti sve raspoložive resurse za što efikasnije suzbijanje neovlašćene potrošnje električne energije.

Reklama turizam danilovgrad
Klikni da ostaviš komentar

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ekonomija

Spoljnotrgovinska razmjena Crne Gore 4,48 milijardi eura

monstat

Iz Monstata je saopšteno da je izvezena roba vrijedna 674,3 miliona eura, što je 3,7 odsto manje u odnosu na 2022. Uvoz je bio veći 7,8 odsto i iznosio je 3,81 milijardu eura.

“Pokrivenost uvoza izvozom iznosila je 17,7 odsto i manja je u odnosu na uporedni period kada je iznosila 19,8 odsto”,  navodi se u saopštenju.

U strukturi izvoza, najviše su zastupljena mineralna goriva i maziva u iznosu od 244,9 miliona eura, koje čine električna energija 206,9 miliona eura i ostalo.

U strukturi uvoza, najviše su zastupljeni mašine i transportni uređaji u iznosu od 885,2 miliona eura, koje čine drumska vozila 330 miliona eura i ostalo.

Najveći spoljnotgovinski partneri u izvozu bili su Srbija sa 190,9 miliona eura, Bosna i Hercegovina 75,5 miliona eura i Slovenija 73,5 miliona.

Najveći spoljnotrgovinski partneri u uvozu bili su Srbija sa 661,7 miliona eura, Kina 424,7 miliona eura i Njemačka 368,2 miliona eura.

Spoljnotrgovinska robna razmjena bila je najveća sa potpisnicama Centralnoevropskog sporazuma o zoni slobodne razmjene (CEFTA) i sa Evropskom unijom (EU).

Continue Reading

Ekonomija

Neto dobit EPCG preko 50 miliona eura

elektroprivreda crne gore

Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) u prethodnoj godini ostvarila je rezultat od 65.871.962 eura, saopšteno je iz te kompanije.

“Elektroprivreda Crne Gore AD Nikšić obavještava javnost da je u poslovnoj 2023. godini, prije oporezivanja, ostvarila rezultat u iznosu od 65.871.962 eura”, navodi se u saopštenju EPCG.

Kako navode u saopštenju, neto rezultat EPCG AD Nikšić za 2023. godinu, nakon oporezivanja, iznosi 52.410.782 eura.

Ističu i da je u toku proces revizije finansijskih iskaza, te da tokom narednih nekoliko sedmica očekuju nacrt misljenja, o čemu će, kažu, blagovremeno obavijestiti javnost.

Continue Reading

Ekonomija

Pogledajte spisak proizvoda čije će cijene biti snižene ili ograničene

vlada cg

Vlada Crne Gore objavila je spisak proizvoda čije će cijene biti snižene ili ograničene.

Vlada Crne Gore je donijela odluku o ograničavanju marži na preko 500 artikala, saopštio je nakon sjednice premijer Milojko Spajić.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Vlada Crne Gore (@vlada_cg)

“To znači, ne samo da se ne zaustavlja rast cijena tih proizvoda, nego se smanjuju cijene određenih proizvoda. Do danas smo govorili da ćemo zaustaviti rast cijena, a sad govorimo o smanjenju cijena. Pozdravljam i privredu koja je prihvatila jednu ovakvu mjeru”, saopštio je Spajić.

Continue Reading

Facebook

Istaknuto

Najnovije

Istaknuto