fbpx
Connect with us

Ekonomija

Za poljoprivredu ove godine 76 miliona eura

poljoprivreda

Poljoprivreda je, uz turizam, najznačajnija privredna grana u Crnoj Gori i imali smo razumijevanja za poljoprivrednike za koje je ove godine izdvojeno 53 miliona eura, a uz eurofondove to će biti znatno više, odnosno ove godine još 23 miliona, a do 2027. dodatnih 63 miliona eura, rekao je ministar poljoprivrede Vladimir Joković za Adria televiziju.

On je napomenuo da će Vlada pomoći poljoprivrednicima većim subvencijama.

„Ono na šta će Vlada posebno voditi računa je infrastruktura što podrazumijeva bolje puteve i vodosnadbijevanje domaćinstava na selu što će omogućiti bolji život poljoprivrednika  i veću proizvodnju“, rekao je Joković.

„Sigurno će biti veći agrobudžet i sigurno će biti veća izdvajanja za poljoprivredu i to ne zato što to mi želimo, nećemo i hoćemo- naprosto to rade sve države u svijetu. Naša poljoprivreda zavisi od mnogih faktora i mi to prepoznajemo. Nema srećne zemlje koja nema dovoljnost ili približnu dovoljnost u proizvodnji hrane“, naglasio je Joković.

Joković poziva poljoprivrednike na neposredan kontakt gdje bi se našla najbolja rješenja.

„Pozivam sve poljoprivrednike da se odazovu- već u februaru će biti naši sastanci sa njima i da oni predlože koje mjere na koji način bi pomogli poljoprivredu u Crnoj Gori kako bi oni koji to zaslužuju, koji na najpošteniji mogući način zarađuju svoju egzistenciju kako bi mogli raditi, proizvoditi i zarađivati više. Sopstvenom proizvodnjom smanjio bi se deficit“, ističe Joković i zaključuje da je samo u 2021. godini iz Srbije uvezeno 274 miliona eura poljoprivrednih proizvoda.

Izvor: TV Adria

Reklama turizam danilovgrad
Klikni da ostaviš komentar

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ekonomija

Spoljnotrgovinska razmjena Crne Gore 4,48 milijardi eura

monstat

Iz Monstata je saopšteno da je izvezena roba vrijedna 674,3 miliona eura, što je 3,7 odsto manje u odnosu na 2022. Uvoz je bio veći 7,8 odsto i iznosio je 3,81 milijardu eura.

“Pokrivenost uvoza izvozom iznosila je 17,7 odsto i manja je u odnosu na uporedni period kada je iznosila 19,8 odsto”,  navodi se u saopštenju.

U strukturi izvoza, najviše su zastupljena mineralna goriva i maziva u iznosu od 244,9 miliona eura, koje čine električna energija 206,9 miliona eura i ostalo.

U strukturi uvoza, najviše su zastupljeni mašine i transportni uređaji u iznosu od 885,2 miliona eura, koje čine drumska vozila 330 miliona eura i ostalo.

Najveći spoljnotgovinski partneri u izvozu bili su Srbija sa 190,9 miliona eura, Bosna i Hercegovina 75,5 miliona eura i Slovenija 73,5 miliona.

Najveći spoljnotrgovinski partneri u uvozu bili su Srbija sa 661,7 miliona eura, Kina 424,7 miliona eura i Njemačka 368,2 miliona eura.

Spoljnotrgovinska robna razmjena bila je najveća sa potpisnicama Centralnoevropskog sporazuma o zoni slobodne razmjene (CEFTA) i sa Evropskom unijom (EU).

Continue Reading

Ekonomija

Neto dobit EPCG preko 50 miliona eura

elektroprivreda crne gore

Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) u prethodnoj godini ostvarila je rezultat od 65.871.962 eura, saopšteno je iz te kompanije.

“Elektroprivreda Crne Gore AD Nikšić obavještava javnost da je u poslovnoj 2023. godini, prije oporezivanja, ostvarila rezultat u iznosu od 65.871.962 eura”, navodi se u saopštenju EPCG.

Kako navode u saopštenju, neto rezultat EPCG AD Nikšić za 2023. godinu, nakon oporezivanja, iznosi 52.410.782 eura.

Ističu i da je u toku proces revizije finansijskih iskaza, te da tokom narednih nekoliko sedmica očekuju nacrt misljenja, o čemu će, kažu, blagovremeno obavijestiti javnost.

Continue Reading

Ekonomija

Pogledajte spisak proizvoda čije će cijene biti snižene ili ograničene

vlada cg

Vlada Crne Gore objavila je spisak proizvoda čije će cijene biti snižene ili ograničene.

Vlada Crne Gore je donijela odluku o ograničavanju marži na preko 500 artikala, saopštio je nakon sjednice premijer Milojko Spajić.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Vlada Crne Gore (@vlada_cg)

“To znači, ne samo da se ne zaustavlja rast cijena tih proizvoda, nego se smanjuju cijene određenih proizvoda. Do danas smo govorili da ćemo zaustaviti rast cijena, a sad govorimo o smanjenju cijena. Pozdravljam i privredu koja je prihvatila jednu ovakvu mjeru”, saopštio je Spajić.

Continue Reading

Facebook

Istaknuto

Najnovije

Istaknuto