fbpx
Connect with us

Zeta

Ulica Trešnjica 1 devastirana zbog rekonstrukcije puta Golubovci-Mataguži

Ulica Trešnjica 1, kao i sve druge ulice u naseljima, predstavlja lokalno dobro u opštoj upotrebi, te se saobraćaj njome može odvijati nesmetano u oba pravca, bez razlike da li je od strane Sekretarijata za saobraćaj određena kao alternativna, zbog izvođenja radova.

I dok se jedan put gradi, ostali oko njega propadaju jer se koriste kao obilaznice. Takva je Ulica Trešnjica 1 koja se zbog radova u Tuzima i na putu Golubovci – Mataguži koristi kao alternativa i zbog oštećenja na nekim mjestima jedva je prohodna.

Kamioni pod teretom konstantno njome prolaze. Kako je kazao Milisav Popović, mještanin, nadležni su odredili da put kroz Balabane bude obilaznica, ali se on ne koristi jer je ovuda bliže.

“U Balabanima nekih 500 metara sa Agovića brijesta skreće se desno, obilježena je kao zaobilaznica, ali je bliže ovuda. Svi kamioni okrenuli su ovom ulicom. Kako se radi i u Tuzima umjesto da idu preko Starog aerodroma za Tuzi oni su krenuli ovuda. Tu gdje više uopšte nema asfalta je vodovod. Ispod su cijevi koje su već pucale. Treba li sada ponovo da puknu” , pita Popović.

Popović kaže da je ulica prije ovih radova bila koliko toliko dobra.

“Bilo je rupa, ali malo po malo sad su to krateri 30 centi dubine i zauzimaju više od pola ulice. Ovu opasnost sam obilježio, pa su mi slomili znak, ali sam postavio drugi. O problemu obavijestili smo i MZ Golubovci i Opštinu. Iz Opštine su nam prije dva mjeseca obećali da će doći, ali nijesu. Kada pada kiša ovdje je rijeka. Autobusi ne uspore nego nam cijela dvorišta poplave. Ne znamo šta da radimo. Ako zatvorimo ulicu ništa napravili nijesmo. Mi smo za dogovor, ne za blokadu saobraćaja. Najlakše je parkirati vozila i oni će okrenuti tamo gdje treba da prolaze”,  kazao je Popović.

Marjan Ceković kaže da se pod hitno put mora sanirati jer je nebezbjedan.

“Kako je glavna ulica Golubovci – Mataguži blokirana svi ovuda prolaze i uništili su je. Polazi i gradski autobus, kamioni od 50 tona i kako je krenulo nećemo moći do kuće da dolazimo od rupa. Obraćali smo se svima, ali niko ništa ne preduzima. Uništiće nam i vodovod, a pogledajte koliko se vode tu skuplja. Put je potpuno nebezbjedan. Što prije se mora raditi na tome da se popravi” , ističe Ceković.

Da su kamioni uništili put koji je do skoro bio solidan kaže i Boban Popović.

“To se mora što prije regulisati, jer je bezbjednost na najnižem nivou. Apelujemo i na vozače da smanje brzinu, a na nadležne da rekonsturišu ulicu jer je u katastrofalnom stanju” , naglasio je Popović.

Iz Opštine Zeta nijesu konkretno odgovorili kada će ulica biti sanirana.

“Ulica Trešnjica 1, kao i sve druge ulice u naseljima, predstavlja lokalno dobro u opštoj upotrebi, te se saobraćaj njome može odvijati nesmetano u oba pravca, bez razlike da li je od strane Sekretarijata za saobraćaj određena kao alternativna, zbog izvođenja radova. Kada je u pitanju sanacija ove lokalne saobraćajnice, ona će biti sanirana shodno utvrđenim prioritetima”, navode iz Opštine.

 

Izvor: Dan

Reklama turizam danilovgrad
Klikni da ostaviš komentar

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Zeta

Opozicija kritikovala završni račun Opštine Zeta

SO Zeta
arhiva

Realizacija kapitalnog budžeta je osnov uspješnosti Opštine, pa ako vidimo da je samo 12,68 procenata kapitalnog budžeta realizovano sve ostalo je izlišno govoriti, rekao je Ratko Stijepović, odbornik DPS-a u Skupštini opštine Zeta komentarišući zavrni račun budžeta Opštine Zeta za prošlu godinu.

Inače, ukupni primici Opštine za 2023. godinu planirani su na 3,2 miliona, a ostvareni 2,7 miliona.

“Izdaci za kancelarijski namještaj i opremu su 38.000 eura. Pogledajte izvještaj predsjednika i završni račun – ta dva dokumenta se ne poklapaju”, kaže Stijepović.

Miroslav Boljević (DPS) kaže da je 230.000 eura potrošeno za potrebe službe predsjednika Opštine, što je više nego za kapitalne projekte.

“Najveći kapitalni izdatak je bio kupovina namještaja”,  ističe Boljević.

Predrag Anđušić (DPS) zamjerio je predsjedniku SO Nebojši Domazetoviću što nije potrošio 300 eura predviđenih za usavršavanje. Dragica Dobrović (DPS) smatra da je sve planirano trebalo da se utroši.

“Zaključak je da imate nizak nivo znanja za obavljanje funkciju i nizak nivo znanja da realizujete budžet. Zeta može mnogo više, ali sa trenutnom vlašću neće nam cvjetati ruže “, smatra Dobrović.

Radojica Maraš se osvrnuo na smjenu v.d. sekretara za planiranje prostora Milana Stanovića i istakao da „za to što je uradio, nije dovoljno samo da bude smijenjen već i da odgovara jer je nanio štetu Opštini“. Mihailo Asanović, predsjednik Opštine Zeta kazao je da Opštini niko nije nanio štetu.

“Imamo 200 lokacija za postavljanje bilborda i može bilo ko da učestvuje u tom poslu, a ne kao ranije samo jedna firma, koja ima veze sa bivšim predsjednikom vaše partije da drži monopol. Ako imate dokaze da je neko nešto uradio i oštetio Opštinu prijavite”, kaže Asanović.

Bojan Popović, v.d. sekretara za finansije, kaže da su odgovore na sva ova pitanja odbornici imali u dokumentu.

“Opremu i namještaj smo kupovali jer je bilo 30 zaposlenih, a broj je dupliran. Novi službenice planiraju da koriste sto i stolicu, a ne kao što su radili u vaše vrijeme da steknu radni angažman pa pođu na bolovanje. Cifra za potrošnju službe predsjednika znači samo onima koji neće da shvate suštinu. Svi organi su formirani naknadno, a troškovi su išli preko službe predsjednika i Sekretarijata za lokalnu samoupravu. Tu su i troškovi manifestacija. Sva nerealizovana sredstva, za razliku od ranije ostaju u Zeti”, ističe Popović.

Za završni račun glasala je koalicija „Za budućnost Zete“, SNP i nezavisni odbornik Nikola Rajović, dok je DPS bio uzdržan.

Predrag Anđušić smatra da je primjena Odluke o suzbijanju i procjeni poljskih šteta teško izvodljiva. On je pitao šta je zloupotreba tuđe stoke. Stanović je objasnio da je između ostalog zloupotreba tuđe stoke muža krava bez dozvole. Dok je trajala rasprava o štetama sjednici je prisustvovao i bivši predsjednik GO Golubovci Dušan Radonjić.Komentarišući Odluku o raspodjele sredstava za podršku ženskom preduzetništvu Dragica Dobrović smatra da su sredstva mala, a Stanović se nada da će sledeće godine iznos biti veći.

 

Izvor: Dan

Continue Reading

Zeta

Koji od dva predsjednika SO Zeta je nesporan?

so zeta
Izvor: Dan

U Opštini Zeta trenutno vlada anarhija i neznanje što pokazuje i povlačenje odluke o razrješenju predsjednika SO Zeta Luke Krstovića iz skupštinske procedure koju je zakazao takozvani predsjednik Nebojša Domazetović, rekao je Novica Pejović, odbornik Demokrata u SO Zeta.

U povučenoj odluci inače piše „Luka Krstović razrješava se sa funkcije predsjednika Skupštine opštine Zeta…“, a u potpisu predsjednik Skupštine Nebojša Domazetović. Funkcioner Demokrata Luka Krstović smijenjen je sa funkcije predsjednika SO Zeta 25. avgusta prošle godine, a nakon toga je Upravni sud 20. februara ove godine poništio tu odluku.

“Ova odluka je i dokaz da se spremamo za nove izbore ili prinudnu upravu, jer očito ovaj put nemaju većinu za najavljenu smjenu. Znaju oni dobro još od presude Upravnog suda da SO ne može imati dva predsjednika, ali njima nije strano da krše zakone već im je to jedino što umiju “, rekao je Pejović.

Pejović kaže da će rezimirati dvije godine kako bi donekle mogao opisati nerad u Opštini.

“Podnesena čuvena inicijativa o Kosovu. Koliko je bila iskrena pokazuje podatak da na sjednicu nisu nikad smjeli da dođu i da ona nije usvojena, niti dan danas imaju petlju da je usvoje ili zakažu sjednicu sa tom tačkom. Jedini ko je to uradio je predsjednik SO iz reda Demokrata. Umeđuvremenu imamo partijska zapošljavanja, otvaranja preduzeća, kao što su Komunalno i TOZ, kojima je jedina aktivnost da im direktori primaju platu od građana. Smjena sekretara koji je jedini izlazio da brani nerad opštine zbog, kako smo čuli iz medija, „direktorice Komunalnog sa čijim radom nije bio zadovoljan“, je dokaz stanja u našoj Opštini. I još mnogo toga urađenog na štetu građana što će uskoro izaći na vidjelo”, kaže Pejović.

Odbornik koalicije „Za budućnost Zete” Vesko Rašović kazao je da u Zeti nema krize vlasti.

“Nemamo dva predsjednika SO već samo jednog, a to je Nebojša Domazetović. Tu ništa nije sporno. Onako kako dobijemo preporuku mi ćemo raditi. Tu ne postoji spor, Domazetović je legalni predsjednik. Predsjednik SO mora biti iz većine. Nikakva kriza vlasti ne postoji”, kazao je Rašović.

On se osvrnuo i na razrješenje sekretara za planiranje prostora Milana Stanovića.

“Mi smo nova Opština i tražimo najbolja rješenja na određene pozicije. Sekretari su u v.d. stanju i normalno je, ako postoji bolje rješenje da ga prihvatimo. Nema nikakve krize koalicije”, kaže Rašović.

Miroslav Boljević, odbornik DPS-a, kaže da u Zeti ne postoji odgovorna vlast, pa je kriza neminovna.

“Bolji odgovor na ovo pitanje vam mogu dati oni koji u zetskom parlametnu daju legitimitet ovom stanju. Nakon dinamičnog razvoja Zete u proteklih 20-tak godina, izgradnje bulevara, škola, vrtića, socijalnih servisa, vodovodne mreže, došli smo u situaciju da u poslednje dvije godine nemamo pristojan javni prevoz. Jednostavnije je iz žabljačkih sela zimi doći do Žabljaka nego iz Mataguža do Podgorice. Ulična rasvjeta ka Matagužima godinu i više nije puštena u rad. U Ponarima ulična rasvjeta se pali u deset sati, a prestaje sa radom u 20 časova, te su sela u mraku. Mještani su čekajući reakciju komunalnih službi Opštine krenuli sa betoniranjem rupa. Ali zato imamo situaciju sa dva predsjednika SO u isto vrijeme i gomilu službenika i rukovodilaca bez službi i referata”, kaže Boljević.

On kaže da to što imaju dva predsjednika SO govori o nefunkcionalnosti i neznavenosti vlasti.

“Ukoliko je presuda suda da je Krstović nezakonito razriješen pravosnažna, onda su sve odluke koje je parlament donio od momenta razrješenja nezakonite. Nažalost, više nego dovoljno je razloga za preispitivanje odgovornosti i vraćanje mandata građanima”, rekao je Boljević.

 

Izvor: Dan

 

Continue Reading

Servisne informacije

Počinje zaprašivanje protiv komaraca na teritoriji opštine Zeta

komarci

Sekretarijat za uređenje prostora, zaštitu životne sredine i saobraćaj Opštine Zeta obavještava građane, da će se u okviru realizacije tretmana preventivne dezinsekcije, započeti sa uništavanjem odraslih formi komaraca ( adulticidni tretman) u svim naseljima na području Opštine Zeta, podijeljenih u najmanje 5 tretmana, tokom perioda od polovine juna do polovine septembra.

S tim u vezi, dana 17.6.2024. godine i 18.6.2024. godine u večernjim časovima, počev od 19:30 h planira se realizacija prvog tretmana uništavanja odraslih formi komaraca, po sljedećem rasporedu:

1.dan (17.jun) – naselja: Anovi, Šušunja, Berislavci, Bijelo Polje, Bistrice, Kurilo, Vranjina, Ponari, Vukovci, Goričani, Mojanovići, Mahala;

2.dan (18.jun) – naselja: Golubovci, Mataguži, Balabani, Gošići, Gostilj, Botun, LJajkovići, Mitrovići, Srpska, Donja Cijevna;

U slučaju nepovoljnih meteoroloških uslova (kiša ili jak vjetar), najavljena aktivnost će se odložiti za prvi naredni, pogodan dan.

Ovim putem, pozivamo vlasnike pčelinjih društava, da preduzmu mjere zaštite i obezbijede prostor na kojem drže košnice.

Dodatne informacije i interesovanje u vezi sa realizacijom najavljene aktivnosti, mogu se dobiti u Sekretarijatu za uređenje prostora, zaštitu životne sredine i saobraćaj, putem kontakta: 020 677 308 i 068 884 806 radnim danima od 08-16 časova.

U cilju uspješnosti realizacije preventivnih mjera zaštite od štetnog dejstva komaraca na području naše Opštine tokom nastupajućeg perioda, apelujemo na građane da ne odlažu komunalni otpad van previđenih mjesta, u dvorištima i obradivim površinama ne ostavljaju suvišnu vodu u burad i slične predmete, koji su podložni razvijanju larvi komaraca.

Continue Reading

Facebook

Istaknuto

Najnovije

Istaknuto