fbpx
Connect with us

Digitalni svijet

Šta je NFT?

Zamislite da nasledite zlatni prsten ili ga jednostavno dobijete na poklon. Verovatno biste voleli da znate vrednost tog prstena, zar ne?

Ono za čime obično posežemo je Google pretraga kako bismo pronasli najbližu zlataru i saznali koliko prsten vredi.

Samom procenom se ova priča ne završava. Ukoliko se radi o venčanom prstenu vaše bake, njegova vrednost je veća. Nijedan zlatar ne može proceniti koliko on vama vredi zato što je jedinstven. Ne može se porediti sa drugim prstenovima zbog unikatnog nasleđa.

Prstenovi bez sentimentalne ili unikatne vrednosti su zamenjivi. Sama reč ‘zamenjiv’ potiče od engleske reči ‘fungible’ što u pravnom žargonu znači ‘generički, zamenjiv sa nečim identičnih karakteristika’.

Prsten vaše bake nije zamenjiv. Porodično nasleđe je ono što ga čini jedinstvenim.

Kriptovalute i tokeni su uglavnom zamenjivi. Jedan Ether koin je isti kao i bilo koji drugi. Međutim, neki tokeni su povezani sa jedinstvenim predmetima iz stvarnog sveta – na primer, sa umetničkim remek-delima.

Kada kupite tokene, kupujete delimično ili potpuno vlasništvo nad tim jedinstvenim umetničkim delom. To vlasništvo je predstavljeno kao NFT, što znači „nezamenjivi token“. NFT tokeni funkcionišu kao serijski brojevi: imaju jedinstven odnos sa onlajn ili oflajn robom sa kojom su povezani.

Svaki zamenjivi token ima identičnu vrednost, dok nezamenjivi tokeni imaju jedinstvenu vrednost koja zavisi od odnosa NFT-a sa osnovnim predmetom. To znači da se NFT tokeni kupuju i prodaju u skladu sa tržišnim faktorima, uključujući retkost, inherentnu vrednost, potencijal ulaganja i značaj povezane imovine.

Koliko je veliko NFT tržište?

Postoji podatak da su samo tri projekta – NFT tržište Opensea, Cryptopunks kolekcionarski NFT mimovi i likovi iz crtaća, NFT zasnovani na sportu kompanije Axie Infinity ostvarila više od 8,5 milijardi evra u prodaji. Nije ni čudo što bogati, oni koji su blizu da to postanu ili oni koji to žele, hrle da prihvate NFT tehnologiju.

Za šta je NFT dobar?

NFT tokeni mogu da se koriste potencijalno na više načina. Jedna od najistaknutijih aplikacija za NFT kripto koine je gejming na blockchain-u, posebno u vizuelnim okruženjima nalik metaverzumu. NFT takođe stiče popularnost u svetu likovne umetnosti i u vidu kolekcionarskih investicija.

NFT u Gejmingu

Gejmerima se dopada pomisao posedovanja jedinstvenog oružja, vozila, odeće, nekretnine, likova, i još mnogo toga drugog u igri – stvari koje bi bile njihove i isključivo njihove. Vremenom, igrači razvijaju jake veze sa svojim resursima u igri. NFT je sjajan način da se oni predstave.

Onog trenutka kada kreirate ili kupite NFT gejming resurs, možete ga koristiti za više igara što vam omogućava da prelazite iz jedne igre u drugu sa istim prilagođenim avatarom ili magičnim mačem.

Na primer, Decentraland gejming platforma koristi NFT-ove da prikaže jedinstvene resurse igrača. Ona omogućava igračima tržište gde oni mogu da prodaju i kupuju NFT-ove.

Neki NFT-ovi se zaradjuju kroz dostignuća u igri. Do drugih dolazite preko kutija sa blagom ili ih kupujete na NFT tržištu.

NFT je dobar za igrače. Još bolji je za tvorce koji mogu da sa nestrpljenjem očekuju značajne nagrade ukoliko se njihov NFT pokaže kao popularan medju igračima.

Jedan od najpoznatijih NFT influensera na svetu je reper Snoop Dogg koji okuplja fanove na zabavi pored bazena u virtuelnoj verziji svoje vile iz stvarnog života a koju je kreirao unutar gejming platforme koja se zove The Sandbox. Fanovi mogu da pogledaju njegovu umetničku kolekciju, automobile, nameštaj, a mogu i da kupe  karte za dogadjaje i kolekcionarske NFT-ove u okviru igre.

Revolucija u NFT umetnosti

Kada pomislite na NFT, mozda je prva stvar koja vam padne na pamet umetnost. NFT tehnologija je pronašla svoj put u popularnoj umetnosti, a čak i u svetu likovne umetnosti.

Jedan od prvih i najozloglašenijih primera NFT umetnosti bio je digitalni kolaž pod nazivom Everydays – The First 5000 days. NFT je prodat na aukciji u aukcijskoj kuci Christie’s, gde je doneo skoro 60 miliona evra.

Od tog trenutka, mnoge aukcijske kuće eksperimentisale su sa prodajom NFT-a, i delimičnim vlasništvom nad umetničkim delima koja ostaju u muzejima ili galerijama. U julu 2021. godine, švajcarska aukcijska kuća Artemundi udružila se sa bankom specijalizovanom za digitalne fondove kako bi prodala na aukciji 4,000 deonica Pikasove slike iz 1964. godine pod nazivom Fillette au béret. Slika ostaje u klimatizovanom trezoru daleko od očiju javnosti – a i onih koji kupuju NFT-ove i poseduju njen deo. Početne ponude za NFT bile su više od 5,000 evra.

Kada se umetničko delo proda ili kupi na aukciji kao NFT, vlasništvo može biti jedinstveno ili prenosivo. Može se preprodati po višoj ceni. Međutim, to obično ne uključuje fizičko vlasništvo nad umetničkim delom ili pak prava intelektualne svojine poput autorskih prava. Aspekti vlasništva mogu se prodati zajedno sa NFT-ovima, ali to nije čest slučaj.

Kolekcionarski NFT

Medju najpopularnijim NFT-ovima su kolekcionarski predmeti. To su obično male jpeg datoteke napravljene kao deo neke kolekcije – CryptoPunks i Bored Apes su primeri toga.

Datoteka sa slikom ima minimalnu suštinsku vrednost za sve, izuzev za kolekcionare. Budući da je svaka slika jedinstvena, ljubitelji koji žele da upotpune svoju kolekciju plaćaju hiljade evra za jednostavan NFT.

Neki kolekcionari pronalaze zadovoljstvo u samoj činjenici što poseduju popularni NFT ili kompletnu seriju. Drugi se nadaju da će iskoristiti rast cena i u nekom trenutku prodati svoje kolekcije.

NFT za slavne ličnosti i sport

Na brojnim platformama, sportski klubovi i zabavljači kreirali su NFT za fanove. Kupovinom NFT-ova, navijači podržavaju slavne ličnosti, a zauzvrat postaju bliži njima.

Na primer, vlasnici NFT-ova fudbalskog kluba mogu dobiti priliku da glasaju koja maskota kluba će se pojaviti na zidu u svlačionici ili koja pesma će se čuti na stadionu kada tim izlazi na teren.

Ostali benefiti mogu biti karte sa popustom, posebna mesta na utakmicama, prilika da upoznate sportske zvezde i poznate ličnosti, ili popusti na ekskluzivnu brendiranu robu.

NFT kao investicija

Ukoliko se stvarno umetničko delo ne povezuje sa NFT-jem, ili ukoliko je NFT samo zapravo jpeg fajl koji se lako umnožava, razumljivo je pitati se kako to da NFT ima vrednost.

Ono što daje vrednost NFT-ju je njegova jedinstvena priroda. Svaki NFT je unikatno digitalno sredstvo, a onima koji su popularni trguje se po visokim cenama na NFT tržištima. Mnogi NFT-jevi uključuju odredbe da njihovi prvobitni vlasnici dobiju procenat od cene transakcije kad god se oni prodaju u budućnosti. Odjednom, platiti par stotina evra za NFT koji bi mogao da se proda za hiljade u roku od nekoliko meseci deluje kao pametna investicija.

NFT-jevima se na tržištu trguje kao sportskim sličicama ili kolekcionarskim lutkama. Oni imaju unikatnu vrednost prvenstveno drugim kolekcionarima. Vrednost nekog popularnog NFT-ja moze da dostigne hiljade, pa čak i milione funti.

Reklama turizam danilovgrad
Klikni da ostaviš komentar

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Digitalni svijet

Ovako možete da spriječite nepoželjne pozive i poruke

Viber je objavio predloge funkcija koje bi korisnicima mogle da pomognu da spriječe nepoželjne pozive i poruke.

Kako su naveli u saopštenju, korisnicima predlažu da sakriju statuse “pregledano” i “na mreži”, navodeći da ta aplikacija korisnicima omogućava da te opcije sakriju, u odjeljku “privatnost” u “podešavanjima”.

Predlog Vibera je i da korisnici svoju fotografiju ne izlažu onima koji im nisu među kontaktima.

Precizirali su da je tu opciju moguće urediti u odjeljku “privatnost” u “podešavanjima”, birajući opciju “prikaži svoju fotografiju”.

Viber je predložio korisnicima i da podese da im pozivi za pridruživanje grupnim prepiskama budu ubačeni u fasciklu “zahtjevi za razmjenu poruka”.

“Korisnik uvijek može da ‘prihvati‘ poziv, posle čega se prepiska premješta unutar ekrana svih ostalih prepiski. Ova funkcija je omogućena kao početni standard u Viberu”, navodi se u saopštenju Rakuten Vibera. Među predlozima je i podešavanje liste za blokiranje, konkretno – da se telefonski brojevi koji su blokirani u Viberu pojave u listi blokiranih, te neće moći da šalju poruke ili pozivaju korisnike.

Za kraj Viber predlaže uključivanje “ID pozivaoca”, kako bi identifikovali moguće nepoželjne pozive.

“Kako kretanje kroz svijet digitalne privatnosti i bezbijednosti često može biti zamorno, Rakuten Viber će uskoro svojim korisnicima predstaviti novi specijalizovani interaktivni čet-bot koji će pomoći i podržati korisnike u saznanjima kako mogu da zaštite sve što im je od važnosti i značaja na mreži”, navodi kompanija u saopštenju.

Continue Reading

Digitalni svijet

WhatsApp testira novu funkciju, biće veoma korisna

whatsapp

WhatsApp se koristi širom svijeta, što naravno znači i da ga koriste ljudi koji govore najrazličitijim jezicima.

Upravo ovo je razlog za novu funkciju – WhatsApp razmatra integraciju sa aplikacijom Google Translate, kako bi olakšao sporazumijevanje sagovornika koji ne govore istim jezicima.

Kako piše WABetaInfo, Live Translate funkcija biće integrisana u WhatsApp, što će omogućiti korisnicima da prevode poruke direktno u okviru ove aplikacije, umjesto da moraju da otvaraju posebnu.

Ovakva funkcija ne bi bila nova – već postoje aplikacije za dopisivanje koje podržavaju direktno prevođenje, a jedna od njih je, na primjer, i kineski WeChat.

S obzirom na to da je ova funkcija i dalje u fazi testiranja, vjerovatno ćemo morati da sačekamo još neko vrijeme prije nego što ugleda svjetlost dana. U svakom slučaju, biće veoma korisna jednom kada stigne.

Continue Reading

Digitalni svijet

Kako koristiti Google Maps kada nema internet-konekcije

Gubljenje internet-konekcije može da vam zagorča putovanje, naročito ako se oslanjate na svoj telefon kako biste znali kuda da idete

Bilo da se vozite metroom u nekom stranom gradu, ili prolazite kroz netaknutu prirodu, internet može da vas izda. Međutim, nije sve izgubljeno. U ovakvim situacijama možete preuzeti Google Maps za oflajn upotrebu i tako dobiti prave smjernice.

Istini za volju, nećete dobiti precizne podatke kada je riječ o pješačkim, tranzitnim ili biciklističkim turama, ali ćete zato dobiti solidne oflajn smjernice za vožnju.

Takođe, potrebno je da imate u vidu da će mapama koje ste preuzeli u jednom trenutku isteći “rok trajanja”, pošto ih Google redovno ažurira kako bi bile što tačnije.

Ovako možete da preuzmete oflajn mape:

– Pokrenite aplikaciju Google Maps na svom Android ili iPhone uređaju.

– Potrebno da budete ulogovani u svoj Google profil i da imate instaliranu najnoviju verziju aplikacije.

– Odaberite mapu grada ili oblasti koju želite da preuzmete.

– Pritisnite meni na dnu ekrana sa nazivom mjesta koje ste pretraživali i pritisnite taster “Download”. Ukoliko ne vidite ovu opciju, dodirnite tri tačkice u gornjem desnom uglu ekrana i potražite opciju za oflajn preuzimanje.

– Google će vam zatim pokazati mapu i pitati vas da li želite da je preuzmete.

– Ponovo pritisnite “Download” kako biste potvrdili izbor.

Nakon što ste preuzeli izabrane mape, one će vam postati dostupne i kada nemate internet-konekciju, a možete bez problema da ih pregledate i istražujete kada to poželite. Dovoljno je samo da redovno ažurirate Google Maps, kako biste bili u toku sa izmjenama koje Google implementira.

Continue Reading

Facebook

Istaknuto

Najnovije

Istaknuto