fbpx
Connect with us

Zeta

Smotra dječjih folklornih ansambala u Matagužima: Proslava tradicije i kulture Crne Gore

smotra folklor mataguži
foto: Goran Šaban

Smotra dječjih folklornih ansambala do 14 godina održana je u Matagužima i dio je projekta koji je podržan od strane Ministarstva kulture i medija Crne Gore na njihovom javnom konkursu “Kultura spaja – od amatera do profesionalaca” u organizaciji KUD “Špiro Kaluđerović” iz Mataguža.

Ovom smotrom obilježava se 75 godina postojanja KUD “Špiro Kaluđerović” iz Mataguža i 115 godina rada OŠ  “Zarije Vujošević” u Matagužima gdje se smotra i održala – na platou (amfiteatru) jedinstvenom prostoru kad su škole u pitanju iz čak 1909. godine što govori o utemeljenju kulture i prosvjete u Zeti. Cilj smotre je da okupi mladu djecu, da im pruži priliku da pokažu igračko-pjevačko znanje i da se djeca socijalizuju – jer, u današnjem vremenu nemaju baš puno prilike za to kad društvene mreže i telefoni imaju primat. Smotra je okupila 350 djece iz cijele Crne Gore, a učestvovalo je jedanaest ansambala. Kako to praksa i nalaže učesnici su pred nastup izveli defile za okupljene građane.

Jovica Kaluđerović, predsjednik UFACG i umjetnički rukovodilac KUD “Špiro Kaluđerović”, obraćajući se publici i pozdravljajući folkloraše, zahvalio se Ministarstvu kulture i medija koje je prepoznalo ovu manifestaciju, Ireni Raičević iz Upravnog odbora OŠ “Zarije Vujošević” i posebno direktorici Sonji Kenjić koja je, kako kaže, s entuzijazmom sve ovo podržala ali i svim ostalim radnicima škole koji su pomogli da se sve spremi i organizuje. Naglasio je da je ovo prva kulturna manifestacija u Matagužima poslije 40 godina. On je sa bratom baš u KUD “Špiro Kaluđerović”, koje je jedno od najstarijih u Crnoj Gori, ali nažalost nije radilo u kontinuitetu, i zaigrao prve folklorne korake. Javnosti su sa ocem Sretenom Kaluđerovićem, koji je i zaslužan za očuvanje legata KUD “Špiro Kaluđerović” čiji je osnivač i predsjednik, prepoznati po radu u FA “Crna Gora”. Oni su prije godinu dana odlučili da jednu svoju područnu jedinicu nazovu baš imenom Špira Kaluđerovića i time nastave tradiciju i sačuvaju od zaborava impresivan rad ovog KUD-a podsjećajući da je društvo u ono vrijeme imalo osim folklorne i dramsku i recitatorsku sekciju.

Otvarajući smotru direktorica OŠ “Zarija Vujošević” Sonja Kenjić je istakla:“Kao nekom ko povremeno ima priliku da obuje opanke, obuče nošnju i izađe na scenu, velika mi je čast i zadovoljstvo da danas ovdje vidim mladost naše Crne Gore koja se trudi da sačuva od zaborava našu tradiciju kroz pjesmu, igru, raznolikost nošnji i koreografija i koja nas podsjeća na to i šta su ošvice, zlatovez, čoja, kako izgleda ćemer, dolama, dolaktica, džamadan, dušanka, toke… Smatram da je ova smotra  dobra prilika za bogaćenje kulturnih sadržaja ne samo za lokalno stanovništvo sa teritorije Opštine Zeta nego i šire. Ona doprinosi utemeljenju multikuluralnosti, valorizaciji nematerijalnog kulturnog nasljeđa naše države, povezivanju djece iz različitih krajeva zemlje, kao i promociji tradicionalnih vrijednosti. Ona nas podsjeća i na sve one blagodeti bavljenja folklorom, a posebno za  našu djecu, koja jesu i moraju biti i temelj i čuvari tradicije. Bez obzira što poboljšava koordinaciju, doprinosi jačanju timskog duha, pomaže u socijalizaciji, nudi mogućnost putovanja i druženja, čuva zdravlje,  folklor nije i ne smije biti samo zabava uz tradicionalne ritmove, muziku i nošnju. Folklor je dio našeg identiteta, kulture i nasljeđa!”

Pored KUD “Špiro Kaludjerović” kao domaćina na smotri su učestvovali: FA”Crna Gora”, KUD “Mladost” i FA “Vila” iz Podgorice,  KUD “Bihor” iz Petnjice, KUD “Tekstilac” iz Bijelog Polja, KUD “Duga” iz Berana, KUD “Sveti Jovan Vladimir” iz Bara, FA “Nikola Đurković” iz Kotora, KUC “Kadena” i KUD “Boka” iz Tivta. Pored njih je svoje pjevačko umjeće pokazala i Anđela Bujišić iz FA “Crna Gora”.

 

Izvor: MNE magazin

Reklama turizam danilovgrad
Klikni da ostaviš komentar

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Zeta

Glavni grad Opštini Zeta dao na korišćenje sedam službenih vozila

Izvor: Dan

Opština Zeta je prošle sedmice od Glavnog grada dobila na korišćenje sedam službenih vozila. Među njima je i “rendž rover” koji je bivša vlast 2011. godine kupila za 71.000 eura za potrebe Službe zaštite i spašavanja. Ovo vozilo je proizvedeno 2010. godine. Tokom 2015. godine, pokušali su ga prodati za 39.100 eura, ali pošto nije bilo kupaca, koristio ga je bivši gradonačelnik.

Pored “rendž rovera”, u Zeti će se koristiti i “krajsler” koji je služio jednom od nekadašnjih gradonačelnika Podgorice, kao i “bmw” kojim se vozio bivši predsjednik Skupštine Glavnog grada.

Predsjednik Opštine Zeta, Mihailo Asanović,  kazao je da će ova vozila sada služiti službama Opštine Zeta, omogućavajući bolju mobilnost i efikasnost u obavljanju njihovih dužnosti.

“Dobili smo sedam vozila na korišćenje da bi mogli da funkcionišemo. Glavni grad ta vozila uglavnom nije koristio, a nama su potrebna da bi službe mogle da rade. Recimo zbog dijeljenja poreskih rješenja koje ove godine dijele naši kuriri, a prošle godine smo to radili preko Pošte. Takođe, vozila su nam bila potrebna za Komunalnu policiju i Komunalnu inspekciju kako bi krenuli da rade. Bili smo primorani ili da kupimo automobile ili da uzmemo na korištenje ova vozila koja će nas svakako kada bude raspodjela sledovati, odnosno mnogo više “, rekao je Asanović.

Asanović navodi da je „rendž rover“ dat na korišćenje Komunalnoj policiji.

“Svaki sekretarijat sada ima po automobil i mogu bolje da funkcionišu sa odvoženjem pošte i ostalim aktivnostima koji se sprovode, jer su do sad pozajmljivana auta ili su se koristila privatna vozila. Od sedam vozila, tri su pripala Komunalnoj policiji i inspekciji, dok su po jedan automobil dobili sekretarijati. Ono što je bitno naglasiti je da vozila nisu trajno dobijena već samo za korišćenje i mi ih održavamo dok su kod nas. Sa Glavnim gradom smo potpisali dokaz da su nam automobili dati na korišćenje “, saopštio je Asanović.

Continue Reading

Zeta

Za šest mjeseci prihodi Opštine Zeta 3,9 miliona

bojan popović

Budžet Opštine Zeta za prvih šest mjeseci prihodovao je 3,9 miliona eura što je 75 odsto godišnjeg plana, saopštio je za „Dan“ Bojan Popović, vršilac dužnosti sekretara za finansije.

Budžet je inače, planiran na 5,2 miliona eura, ali je zbog rasta prihoda pripremljen rebalans na nešto više od 10 miliona.

“Porez na dohodak fizičkih lica je 976 hiljada eura i to je ostvarenje od 130 posto, a sredstava prenesena iz prethodne godine 928 hiljada odnosno ostvarenje od 232 posto. Prihodi od poreza na nepokretnosti ostvareni su u iznosu od 200 hiljada što je 27 odsto, prirez porezu je 164 hiljade eura što je ostvarenje od 66 odsto, lokalne komunalne takse za šest mjeseci su 116 hiljada što je ostvarenje u iznosu od 46 odsto, naknade pri registraciji vozila iznose 48 hiljada što je ostvarenje od 32 odsto i ukupni transferi i donacije 1,4 miliona eura što je ostvarenje od 66 odsto “, saopštio je Popović.

Za prvih šest mjeseci, kako navodi Popović, ukupni izdaci su ostvareni u iznosu od 1,2 miliona eura, što je 23 odsto od plana.

“Za bruto zarade je potrošeno 514 hiljada eura što je 35 odsto plana, za rashode za materijal je dato 23 hiljade što je 20 odsto od planiranih sredstava, za rashode za usluge je potrošeno 53 hiljade što je izvršenje od 28 odsto, rashodi za tekuće održavanje za šest mjeseci su iznosili 43 hiljade što je izvršenje 22 odsto. Za rentu je potrošeno 13 hiljada što je 37 odsto, za subvencije 61 hiljada što je 22 odsto od plana, dok je za ostale izdatke dato 55 hiljada što je izvršenje od 38 odsto. Izdaci po osnovu transfera institucijama, nevladinom i javnom sektoru, i privrednim društvima čiji je osnivač opština (JKP Zeta) za šest mjeseci iznose 285 hiljada eura što je 41 odsto od plana. Izvršenje kapitalnih izdataka je 131 hiljada eura, odnosno 7 odsto, od čega se najveći dio odnosi na izdatke za opremu – 100 hiljada eura. Izvršenje sredstava rezerve je svega osam hiljada eura odnosno 12 odsto”, rekao je Popović.

Bojan Popović navodi da u narednom periodu veće ostvarenje prihoda mora pratiti i veće izvršenje izdataka, posebno kapitalnih.

“To je i predloženim rebalansom budžeta targetirano kao prioritet kroz alokaciju sredstava, a svakako je definisano i kao prioritet na nivou svih organa Opštine Zeta. Polugodišnji izvještaj još jednom potvrđuje finansijske potencijale koje ima Opština Zeta, a koji će u drugom polugodištu biti definitivno još veći, jer prihodna strana budžeta još uvijek nije dostigla svoj maksimum. Izvršenje izdataka u drugoj polovini godini, takođe mora biti značajnije realizovano, kako bi građani Zete osjetili povećanje fiskalnih mogućnosti u Zeti “, poručio je Bojan Popović.

 

Izvor: Dan

Continue Reading

Zeta

Opština Zeta uručila donaciju u vidu kombija Dnevnom centru

izvor: Opština Zeta

Predsjednik Opštine Zeta, Mihailo Asanović, posjetio je danas JU Dnevni centar za djecu sa smetnjama u razvoju, gdje je tom prilikom uručio donaciju u vidu specijalizovanog kombi vozila direktorici Dnevnog centra, Sandri Popović.

Gospođa Popović se zahvalila predsjedniku opštine na ovoj vrijednoj donaciji i istakla da je vozilo prijeko potrebno za nesmetano funkcionisanje Dnevnog centra.

“Ovaj vid donacije je od izuzetnog značaja za realizaciju svih potreba koje su neophodne korisnicima u svakodnevnim aktivnostima”, kazala je Popović.

“Opština još jednom dokazuje čvrst i partnerski odnos sa Dnevnim centrom i na ovaj način brine i o ovoj osjetljivoj kategoriji društva kojima je potrebna puna podrška kako lokalne samouprave, tako i države “,  saopšteno je iz Opštine Zeta

Continue Reading

Facebook

Istaknuto

Najnovije

Istaknuto