fbpx
Connect with us

Zeta

Proslava jubileja osnovne škole “Milan Vukotić”: Škola koja ponosno nosi svoje ime kroz generacije

Autor: Vladimir Jovanović

OŠ Milan Vukotić
photo by Vladimir Jovanović

Juče je u sali KIC “Zeta” održana svečanost povodom 151. rođendana osnovne škole “Milan Vukotić”. Svečanosti su prisustvovali predsjednik opštine, Mihailo Asanović, predsjednik SO Opštine Zeta, Nebojša Domazetović, VD direktora KIC “Zeta”,  Branko Noković, kao i mnogobrojni roditelji i bivši učenici. Direktorica škole, Sonja Bjelobrković, istakla je značaj i dugotrajnu tradiciju obrazovne ustanove koja već 151 godinu posvećeno radi na prosvećivanju i obrazovanju, često kroz teška vremena. U svom govoru, Bjelobrković je naglasila kako je škola iznjedrila mnoge uspješne profesionalce koji svojim uspjesima i danas čine da ime škole zvučno odzvanja.

“Vrijeme koje svjedoči svemu ovome čini da se slava imena naše škole pronosi generacijama. U tim generacijama uvijek je bilo onih koji ponosno kazuju odakle su potekli i gdje su naučili prva slova. Naša škola je iznjedrila mnogo uspješnih ljekara, profesora, diplomata, sportista, inženjera i privrednika. Oni čine da ime naše škole već vijek i po zvučno odzvanja. Koliko je bitno da smo implementirani u društvenu zajednicu, najbolje razumiju oni koji su bili dio nas, naši bivši učenici i roditelji naših učenika. Oni su naša velika podrška i snaga,” rekla je Bjelobrković.

Ona je ukazala da su u brojnim aktivnostima izuzetnu pomoć i podršku dobijali od Opštine Zeta, bez koje, kako kaže, njihovi planovi ne bi mogli biti realizovani.

“U organizaciji svih aktivnosti koje su bile vannastavne, velika pomoć i podrška nam je bio KIC “Zeta”. Uz veliku i nesebičnu podršku Savjeta roditelja, njegovog predsjednika, Mladena Aligrudića, kao i Darka Lađića i Radmile Vučković, organizovali smo Vaskršnji bazar, na kojem smo prikupili sredstva za obnovu starih zelenih tabli, kao i kupovinu nastavnih sredstava koja će poboljšati kvalitet razredne i predmetne nastave,” kazala je Bjelobrković.

Direktorica se osvrnula na činjenicu da školu nisu zaboravili ni bivši učenici koji svojim nesebičnim doprinosom i donacijama danas pomažu školu.

“Škola je dobila veliku donaciju u vidu 47 računara, 17 pametnih televizora, dva projektora, dva štampača i sedam laptop računara. Stare učionice je valjalo pripremiti za ovakvu opremu što smo i uradili zahvaljujući firmi ‘Light in the dark’, i Darku Bečiću. On i njegovi prijatelji Miloš Škatarić, Ivan Šišević, Mijo Šanović, Filip Živković, Jovan Rajović, Darko Lađić, Janko i Luka Krstović, Vladan Knežević, Janko Vukotić, Stefan Vujačić, Maja Bečić Boričić, Nemanja Bečić i Džemal Adžagić su donirali opremu u vrijednosti od 2.000 eura, i tako smo dobili po prvi put u našoj školi dvije računarske učionice,” kaže Bjelobrković.

Dodala je da su dotrajalu rasvjetu u fiskulturnoj sali zamijenili  zahvaljujući bivšem učeniku, sada privredniku, Ivanu Đuriću.

“Za potrebe naših učenika sa posebnim obrazovnim potrebama, škola je dobila štampač u boji od porodice Vidić. Od privrednika, Aleksandra Madžarovića, u nekoliko navrata smo dobili računarsku opremu u vidu tastatura i kompjuterskih miševa, kao i nebrojeno puta besplatne opravke naše računarske opreme. Našu obnovljenu i renoviranu biblioteku ove godine smo klimatizovali zahvaljujući firmi ‘Čelebić Petrol’,” kazala je Bjelobrković.

Bjelobrković je podvukla i da su bili domaćini prvog opštinskog takmičenja u pružanju prve pomoći, u organizaciji Crvenog krsta Zeta, gdje je jedna od dvije njihove ekipe osvojila treće mjesto.

“I ove školske godine organizovali smo matematičko takmičenje ‘Kengur bez granica’, gdje su mnogi od naših učenika postigli zapažene rezultate. Za nekoliko dana smo još jednom domaćini za sve četiri osnovne škole sa teritorije Zete, u manifestaciji ‘Žogarije’. Ovih dana završavamo novi broj školskog lista ‘Dječije oko’, koji će na najbolji način pokazati sve ono što smo radili tokom ove školske godine,” kaže Bjelobrković.

Ona je podsetila da se izuzetna akcija koja je započeta prošle godine prilikom obilježavanja 150 godina školstva u Zeti nastavlja i ove.

“Firma ‘Lukana’ na čelu sa gospodinom Predragom Popovićem i ove godine svim učenicima nosiocima diploma Luča dodjeljuje po 500 eura,” kazala je Bjelobrković.

Navela je da su učenici postigli veliki uspjeh u nastavnim i vannastavnim aktivnostima.

“Ime naše škole nalazi se među učesnicima na državnom takmičenju iz engleskog jezika. U sportskim aktivnostima i takmičenjima, naša škola godinama postiže izuzetne rezultate. Ni ova godina nije izuzetak. U rukometu učenice starijih razreda osvojile su treće mjesto u okviru Lige osnovnih škola, a mentor je bio nastavnik Dušan Đurović. U košarci učenici starijih razreda su osvojili treće mjesto u okviru Lige osnovnih škola, čiji je mentor bio nastavnik Luka Drakić. U malom fudbalu na opštinskom takmičenju, učenici petog i šestog razreda osvojili su prvo mjesto, a mentor je nastavnik Dejan Đuranović. U rukometu na opštinskom takmičenju, učenice petog i šestog razreda osvojile su prvo mjesto, a njihov mentor bio je nastavnik Dušan Đurović,” rekla je Bjelobrković.

Na svečanosti su uručene diplome Luča. Ovo prestižno priznanje dobili su Petar Šišević, Marija Mia Maraš, Anja Rajović, Balša Lazović, Andrea Lađić, Sara Maraš i Andrija Drakić. Program za prisutne obuhvatao je ritmičke performanse đaka, skečeve i recitovanje.

 

Tekst je nastao uz podršku Fonda za pluralizam i raznovrsnost medija, Ministarstva kulture i medija Crne Gore

Reklama turizam danilovgrad
Klikni da ostaviš komentar

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Zeta

Opština Zeta uručila donaciju u vidu kombija Dnevnom centru

izvor: Opština Zeta

Predsjednik Opštine Zeta, Mihailo Asanović, posjetio je danas JU Dnevni centar za djecu sa smetnjama u razvoju, gdje je tom prilikom uručio donaciju u vidu specijalizovanog kombi vozila direktorici Dnevnog centra, Sandri Popović.

Gospođa Popović se zahvalila predsjedniku opštine na ovoj vrijednoj donaciji i istakla da je vozilo prijeko potrebno za nesmetano funkcionisanje Dnevnog centra.

“Ovaj vid donacije je od izuzetnog značaja za realizaciju svih potreba koje su neophodne korisnicima u svakodnevnim aktivnostima”, kazala je Popović.

“Opština još jednom dokazuje čvrst i partnerski odnos sa Dnevnim centrom i na ovaj način brine i o ovoj osjetljivoj kategoriji društva kojima je potrebna puna podrška kako lokalne samouprave, tako i države “,  saopšteno je iz Opštine Zeta

Continue Reading

Zeta

Budžet Opštine Zeta sa 5,2 raste na 10, 2 milion eura

zgrada opštine zeta

Opština Zeta pripremila je rebalans budžeta za ovu godinu koji sa planiranih 5,2 milona eura raste duplo, pa će iznositi 10. 297.980 eura.

U dokumentu je naznačeno da su izvorni prihodi planirani na 9.368.893 eura i čine ih porezi od 3.537.100, takse – 335.000, naknade 396.000, ostali prihodi – 40.793 i donacije i transferi – 5.060.000 eura. Izdaci su planirani na 10. 297.980 eura i čine ih tekući izdaci u iznosu od 3.927.480, kapitalni izdaci – 6.080.600 i rezerve – 289.900 eura. Primici od prodaje imovine planirani su na 1.000, a sredstva prenesena iz prethodne godine su 928.086 eura.

bojan popović

Rebalans i rast za pet miliona ne predstavlja iznenađenje za sve nas koji vjerujemo u potencijale ovog kraja, saopštio je Bojan Popović, v.d. sekretara za finasije, u izjavi za „Dan”.

Popović objašnjava da postoje tri razloga zbog kojih je bilo potrebno uraditi rebalans budžeta.

“Prvi razlog je usvojeni Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o finansiranju lokalne samouprave, što je značajno uticalo na visinu prihoda Opštine Zeta po dva osnova – uvećan je procenat ustupanja prihoda od poreza na dohodak fizičkih lica opštinama koje pripadaju sjevernom regionu i opštinama Zeta i Tuzi sa 50 odsto na 89 odsto, i propisano je izdvajanje na poseban račun 10 odsto prihoda od poreza na dohodak fizičkih lica za određene opštine, među kojima je i Zeta. Drugi razlog je prenos znatno više sredstava iz prethodne godine nego što je to odlukom o budžetu Opštine Zeta za 2024. godinu bilo planirano, prioritetno zbog početka funkcionisanja sistema ustupljenih prihoda tokom četvrtog kvartala prethodne godine, a sa druge strane i zbog niže realizacije kapitalnog budžeta u prošloj godini”,  rekao je Popović.

Kao treći razlog, kada je prihodna strana u pitanju, navodimo činjenicu da je Sekretarijat za finansije i budžet izvršio obračun svih prihoda koje je Opština Zeta trebala da naplati u 2023. godini, a koji su uplaćeni na račune Glavnog grada, navodi Popović.

” Na adresu Sekretarijata za finansijske poslove i analizu budžeta Glavnog grada, dostavljen je zahtjev za prenos naplaćenih sopstvenih i ustupljenih tekućih prihoda od strane Glavnog grada u ime Opštine Zeta, u 2023. godini”,  naveo je Popović.

On je dodao je rebalansom predviđeno usmjeravanje skoro 60 odsto ukupnih sredstava na kapitalni budžet.

“Kapitalni budžet za ovu godinu će iznositi 6,1 miliona eura. U okviru kapitalnog budžeta, 3,1 milion eura se odnosi na izdatke za lokalnu infrastrukturu, 150 hiljada eura za izdatke za građevinske objekte (osnovne škole u Zeti), 2,1 milion eura na izdatke za opremu (od čega se skoro 1,9 miliona eura odnosi na nabavku opreme za Javno komunalno preduzće), i 710 hiljada eura za investiciono održavanje”,  rekao je Popović.

Na tekući budžetsku potrošnju, kako navodi v.d. sekretar za finansije, usmjereno je skoro četiri miliona eura, a na rezerve oko 300 hiljada eura.

“U okviru tekuće budžetske potrošnje najveći rast bilježe pozicija rashoda za tekuće održavanje javne infrastrukture i pozicija transfera institucijama, pojedincima, nevladinom i javnom sektoru, kao i transferi privrednim društvima čiji je osnivač opština “, naveo je v.d. sekretara za finansije.

 

Izvor: Dan

Continue Reading

Zeta

Za budućnost Zete: Knežević po ko zna koji put štiti interese svih Zećana

za budućnost zete

Predsjednik Demokratske narodne partije Milan Knežević po ko zna koji put štiti interese svih Zećana i ulaže maksimalni lični i profesionalni integritet da se izbori za svakog Zećanina.

To se navodi u reaovanju koalicije Za budućnost Zete na saopštenje zetskog odbora Demokratske partije socijalista (DPS).

Iz DPS Zeta su ranije saopštili da “stepen poniznosti, sluganstva i idolopoklonstva” koji u kontinuitetu pokazuje Milan Knežević prema predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću “odavno već prevazilazi mjeru dobrog ukusa čak i njihovih članova i simpatizera”.

“Trideset godina ste vi gospodo iz DPS-a ‘proizvodili’ jedino švercere pa je za vrijeme vaše vladavine poljoprivreda doživjela potop u Zeti. Kada već pominjete ime Milana Kneževića, on po ko zna koji put štiti interese svih Zećana i ulaže maksimalni lični i profesionalni integritet da se izbori za svakog Zećanina, dok ste se vi borili ko će više koverti da stavi u džep od sakoa i ko će manju tremu da ima pred dolazak nekadašnjeg šefa DPS-a u Zetu”, piše u saopštenju.

DPS Zeta: Kneževićev sluganski odnos prema Vučiću prevazilazi mjeru dobrog ukusa

Dodaju da je čudi što u se iz DPS-a sada oglasila i da je potpuno normalno da oni kritikuju i samu pomisao a kamoli i realizaciju da se poljoprivrednicima iz Zete pomogne da proizvedeno voće i povrće distribuiraju i izvezu na domaćem ili regionalnom tržištu “preko osvjedočenih prijatelja Zete i Zećana”.

“Kako je cvjetala poljoprivreda u Zeti za vrijeme vladavine DPS-a svima je jasno kao dan a posebno onima koji danas dolaze do saznanja o mahinacijama DPS-a i njihovim metodama da dođu do subvencija za obradivo zemljište od strane Ministarstva poljoprivrede, na način što su stoprocentnu imovinu drugih vlasnika prijavljivali i predstavljali kao obradivo zemljište i na taj način dolazili do subvencija i para svih građana Crne Gore, a sve na štetu časnih poljoprivrednih proizvođača koji su svoju krv i znoj ostavili u poljima, ali ih vjerovatno tada ‘teren nije prepoznao'”.

Iz koalicije Za budućnost Zete poručili su odbornicima DPS Zeta Bolje da im je bolje da objasne građanima Zete “gdje su milioni eura koje niste realizovali iz kapitalnog budžeta a koji su na kraju vraćeni Podgorici”.

“Možda kako bi se iskoristili za sprovođenje kampanje ‘jedan zaposleni, četiri glasa’. To su radili vaši ‘spoosobni kadrovi’ koje sada pokušavate da vratite, ali možete jedino kao nezvane goste iz zadnje klupe skupštinske sale, jer su to vaši krajnji dometi”, zaključuje se u saopštenju koalicije Za budućnost Zete.

Continue Reading

Facebook

Istaknuto

Najnovije

Istaknuto