fbpx
Connect with us

Moj dom

Tajna pravljenja “balkanskog kavijara”

ajvar

Domaćice ubrzano pune tegle, kako bi i ovu zimu dočekale s punim špajzom ajvara, turšije, kiselih krastavaca i džema. Večita dilema je da li praviti domaće ili kupiti u supermarketima, a imajući u vidu poskupljenje svih namirnica, možda je i povoljnije sve kupiti gotovo, ne trošiti drva ili struju.

Ipak, domaćice koje poštuju tradiciju na kupovinu gotovih proizvoda umesto tradicionalnog pravljenja i ne pomišljaju, već su zavrnule rukave, naložile šporet i krenule u akciju.

“Kada dođe jesen probude se sva čula i ona nostalgija za detinjstvom, dok se sa starog ‘smederevca’ širi miris paprike preko dvorišta. Prava domaćica, ona naša srpska, u ovim jesenjim danima nosi najlepši miris u kosi, onaj koji su imale i naše bake i majke, miris pečene paprike. Kod nas je tradicija pravljenja ajvara, onog čistog, koji podrazumeva najkvalitetniju papriku, kako je moja baka umela da kaže ‘onu kao dlan‘ ili ‘slonovo uvo‘ uz dodatak belog luka, ulja, soli i malo listova celera”, kaže Jelena Lazarević.

Ova vredna domaćica otkriva da za pripremu tradicionalnog srpskog ajvara ne treba ništa više osim gore pomenutih namirnica, puno ljubavi, rada i naravno šporet ‘smederevac’.

“Po starom običaju, pečenu papriku stavljamo u najlon kese da prenoći, sledećeg dana se ljušti, cedi, melje. A onda kreće prženje i dugo mešanje na ‘smederevcu’ u kom najlepše pucketaju drva, a ajvar bude najukusniji. Nižu se teglice na policama u podrumu kao nekada i za zimu nema zime ovde kod nas u Šumadiji. Ukus srpskog kavijara uz domaći hleb budi sva čula i iz teglice nestane brže nego što se može i zamisliti”, ističe domaćica iz Topole.

Ovaj pikantni namaz specijalitet je balkanske kuhinje i uglavnom se koristi kao hlebni namaz ili dodatak jelima. Čuveni BBC nazvao ga ja čak i “balkanskim kavijarom”.

Reklama
Klikni da ostaviš komentar

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Moj dom

Recept nedjelje: Medenjaci sa šećernom glazurom

medenjaci

Prava zimska poslastica koja vraća u detinjstvo.

Sastojci:

– 400 g brašna

– 120 g šećera u prahu

– 1/2 kesice praška za pecivo

– 1 kesica vanilin šećera

– 1/2 kašičice sode bikarbone

– 1 kašičica mešavine začina za medenjake ili cimeta

– 2 jajeta (umućena)

– 120 g omekšalog maslaca ili masti

– 120 g meda

Glazura:

– 200 g šećera u prahu

– 2 kašike tople vode

Priprema:

U posudi za mešenje sjedinite sve suve sastojke, pa dodajte jaja, maslac/mast i med.

Umesite testo. Oblikujte 40 kuglica veličine oraha.

Poređajte ih na pleh obložen papirom za pečenje, a između medenjaka napravite razmak.

Medenjake pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni 12 do 15 minuta.

Proveravajte tokom pečenja – kada dodirnete medenjaci treba da budu meki (biće čvršći kada se ohlade).

Priprema glazure:

Šećer u prahu sipajte u činiju.nVodu dodajte postepeno i mešajte dok ne dobijete glatku smesu.

Glazura za medenjake ne treba da bude ni retka ni gusta.

Da li glazura ima odgovarajuću gustinu možete proveriti tako što ćete na ohlađen medenjak sipati okvirno trećinu kašičice i sačekati par minuta (ukoliko je glazura ostala na medenjaku, to je to).

Glazuru možete doraditi i to tako što ćete dodati još malo vode ukoliko je gusta ili još malo šećera u prahu ukoliko je retka.

Continue Reading

Moj dom

Narodni ljekovi koji eliminišu kijavicu, curenje iz nosa i čiste disajne puteve

kijavica

Postoji dosta ljekova koji mogu olakšati ovo stanje, ali ovi su po riječima stručnjaka, najbolji.

Ove tegobe znaju i te kako da otežaju svakodnevni život. Ukoliko želite da ih najbrže i na prirodan način eliminišete, “okrenite” se prirodi. Postoje alergijska i virusna kijavica. Virusnu ćete poznati po jasnijim simptomima koje ćemo navesti, a u ovom slučaju obratite pažnju na ljude u okolini, jer se veoma lako prenosi.

Vodene oči, koje svrbe i koje mogu biti crvene

Nos iz kojeg curi vodica

Upaljeno grlo koje boli ili grebe

Kašalj

Groznica

Drhtavica

Povišena temperatura

Važno je da znate da je kijavica zapravo kapljična infekcija i da se prenosi vazduhom. Pa tako možemo da se zarazimo čak i ako samo na kratko razgovaramo sa osobom koja je zaražena. Virus se prenosi u vazduh kijanjem, kašljanjem pa čak i vikanjem.

Postoji dosta ljekova koji mogu olakšati ovo stanje, ali ovi su po riječima stručnjaka, najbolji.

Neven

Neven je odličan prirodni za liječenje kijavice. Od njega se prave rastvori za nos koji se koriste čak i preventivno da ne bi došlo do kijavice. Pripremite pola litre tople vode u koju stavite pola kašičice morske soli. Zatim dodajte i jednu kašičicu tinkture od nevena i rukom promiješajte da se sve sjedini i rastopi. Ovom mješavinom ćete ispirati nos svaki dan dok traje kijavica. Potrebno je da se nagnete nad posudu, zatim gurnete nos u vodu i udahnete nosom a zatim brzo ispljunete vodu. Na ovaj način ćete ispirati obje nozdrve i očistićete ih od svih nagomilanih nečistoća. Proces možete izvoditi dva puta nedjeljno u momentima kad kijavica nastupi.

Pepermint ulje

Ako je posledica vašeg kijanja zapušen nos, onda vam ulje peperminta sa svojim antibakterijskim svojstvima može pomoći. Prokuvajte jednu šolju vode pa je sipajte u veću posudu. Nakapajte 5 kapi ulja peperminta i dok je voda još topla nagnite se nad posudu da udišete paru. Obavezno stavite peškir preko glave kako para ne bi odlazila u prostor oko vas. Udisanje pare i ulja pročistiće nazalne kanale i lakše ćete disati. Takođe ćete se osloboditi kijavice koja je uzrokovana iritacijom i prehladom.

Čaj od mirođije

Mirođija poseduje jaka antibiotska i antivirusna svojstva koja mogu da se suprotstave bilo kojoj infekciji gornjih respiratornih organa, uključujući i kijavicu. Prokuvajte šolju vodu i u nju dodajte dvije kašike zgnječenih sjemenki mirođije. Šolju pokrijte tanjirićem i ostavite 10 – 15 minuta neka odstoji. Kad se napitak ohladi možete početi sa konzumiranjem. Dovoljno je dnevno piti po 2 šolje ovog čaja kako biste smanjili kijanje. Prilikom pripreme ovog čaja, nikada nemojte nastaviti kuvati vodu nakon dodavanja sjemenki mirođije. Uništićete sva prirodna ulja koja se nalaze u njima.

Čaj od kamilice

Topla šolja čaja od kamilice je jedan odličan kućni lek protiv kijavice i možda najbolji lijek za prehladu. Posjeduje odlične antihistaminske osobine zbog kojih ćete gotovo odmah osjetiti olakšanje. Napitak se priprema od sušenih cvjetova biljke. Prokuvajte 2 dcl vode i dodajte jednu supenu kašiku sušenih cvjetova kamilice. Kad se prohladi procijedite pa dodajte zaslađivač po želji. Potrebno je dnevno popiti 2 šolje čaja kako biste zaustavili kijavicu. Umjesto čaja od kamilice možete

Đumbir

Đumbir je jedan od najstarijih i najefikasnijih kućnih ljekova za liječenje raznih virusa i nazalnih problema a pokazao se i veoma dobar lijek za kijavicu. Dnevno konzumirajte 1 – 2 kašičice đumbira dok kijanje ne prestane. Takođe možete isjeckati nekoliko kolutića đumbira i staviti ih u vodu i prokuvati. Kasnije procijedite napitak, zasladite medom i popijte. Ovo radite uveče kako biste zaustavili kijanje u toku noći.

Vitamin C

Ovaj vitamin pomaže kod smanjenja proizvodnje histamina u našem tijelu, a samim tim kontroliše kijanje. Ako patite od obične prehlade popijte čašu limunade ili sok od cijeđene narandže kako biste unijeli potrebnu količinu C vitamina. U periodima kijavice unosite veće doze povrća koje sadrži bioflavonoide jer djeluju na organizam kao C vitamin.

Origano ulje

Ovo ulje posjeduje antibakterijska, antifugalna, antiparazitska i antiinflamatorna svojstva koja su od vitalnog značaja u borbi protiv sinusitisa. Origanovo ulje je prirodno ulje i dobijeno je iz biljke origana. S obzirom da ulje ima specifičan i jak ukus najbolje ga je unositi sa nekim napitkom. U čaj ili sok nakapajte 2 – 3 kapi origano ulja i popijte. Ako ga unosite svakodnevno vrlo brzo ćete se riješiti kijavice.

Continue Reading

Moj dom

Recept nedjelje: Pogačice s bundevom za idealnu večeru

pogačice sa bundevom

Sezona bundeve je u punom jeku i treba je maksimalno iskoristiti jer je izuzetno zdrava

Sastojci:

2 šolje pirea od bundeve

1/2 šolje maslaca (otopljenog)

1/4 šolje šećera

2 jaja

4 šolje brašna

1 kesica praška za pecivo

1/2 kašičice soli

1 kašičica cejlonskog cimeta

1/2 kašičice mljevenog đumbira

1/4 kašičice mljevenog karanfilića

1/4 kašičice mljevenog muskatnog oraščića

1/2 šolje mlijeka

100 g sjemenki bundeve

Priprema:

Zagrijte rernu na 180°C i pripremite pleh za pečenje (možete ga obložiti papirom za pečenje).

U većoj činiji umutite šećer i jaja, pa dodajte pire od bundeve i otopljeni maslac. Dobro promiješajte.

U drugoj činiji, pomiješajte brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, so i začine (cimet, đumbir, karanfilić, muskatni oraščić).

Postepeno dodajte suve sastojke u smjesu od bundeve i miješajte varjačom dok se ne sjedini.

Dodajte mlijeko i miješajte dok ne dobijete glatko tijesto.

Na blago pobrašnjenoj površini razvucite tijesto debljine oko 2-3 centimetra i koristite čašu ili modlu za kolače da izrežete pogačice.

Poređajte pogačice na pleh za pečenje, preko pospite sjemenke bundeve i pecite u zagrijanoj rerni dok ne porumene.

Kada su gotove, izvadite pogačice iz rerne i ostavite ih da se malo ohlade prije posluživanja.

Continue Reading

Facebook

Istaknuto

Najnovije

Istaknuto