fbpx
Connect with us

Sport

Intervju sa Miodragom Krstićem: Razgovor o Kik boks klubu “Zeta”

Autor: Tamara Raičević

kik boks klub zeta

Dom omladine u Mahali već neko vrijeme simboliše postojbinu kontaktnog borilačkog sporta, čiji je kolektiv na našem području prepoznatljiv pod nazivom kik boks klub ,,Zeta“.

Prethodni period članova ovog kluba pokazao nam je da su sportski talentovan kolektiv, koji u trenutku može da pruži mnogo više nego što su nekad realne mogućnosti. Time, želja za uspjehom ih pokreće da pruže svoj maksimum i istraju u ostvarenju svojih ciljeva. Osvajanje medalja dolazi kao potvrda za sate i sate treninga, teškog rada, truda i odricanja. Treneri se trude da žrtvuju vrijeme i ulože ogroman napor kako bi igračima pomogli da ostvare zacrtane rezultate. A za uzvrat reprezenti ovog kluba neće popustiti ni pedalj u borbi za slavu. Izuzetni kik bokseri gotovo uvijek pronađu put do pobjedničog postolja.

Kik boks klub ,,Zeta“ osnovan je 4.oktobra 2018. godine, a kako ističe sam osnivač i trener kluba Miodrag Krstić sve je počelo s ciljem da se naša djeca sklone sa ulice, primarno iz rekreativnih svrha kako bi se usmjeravala ka pravom putu i danas vec broji mlade zvijezde u usponu.

Trener Miodrag Krstić pričao je za Portal Zeta o svom putu u svjetu kikboksa i uspjesima KBK “Zeta”.

“Ja sam kao dječak sa 12 godina počeo da vježbam, aktivan takmičar sam bio 11 godina, višestruki sam šampion Crne Gore, šampion bivše SR Jugoslavije, šampion internacionalnih turnira, šampion Mediterana, učesnik svjetskih i evropskih takmičenja. Nakon okončane karijere bio sam aktivni sudija  9 godina. I poslednjih 6 godina aktivan trener KBK Zeta”, istakao je Krstić.

Kao neko ko sam brine o ovom sportu u Zeti, Krstić ističe podršku predsjednika Kik boks saveza Ivana Srugara koji sebe nesebično daje u pomaganju organizovanih, stručnih i taktičkih savjeta kako njemu tako i trenerima ostalih klubova.

Pričajući o svojim borcima Krtsić ukazuje na starosne dobi svojih boraca i izazove sa kojima se suočavaju  kombinujući trenažni proces a opet ne zapostavljajući obrazovanje u školama.

“Pa iskreno malo je komplikovano, mlađi momci imaju manji problem, dok srednjoškolci koji svaki mjesec mijenjaju smjene njima baš predstavlja veći problem jer su treninzi pretežno od 19h do 20h tako da to nije baš lako uskladiti. Generalno za ovaj sport se mora što se kaže biti fanatik da bi se postigli veliki rezultati. Tu se očekuje odricanje od dosta stvari, a sa druge strane sklanja omladinu sa ulice. A ulica je nepobjedivi protivnik”, kazao je Krstić.

Ukazujući na stanje boraca pred takmičenje Krstić dodaje da euforija pred približavanje takmičenjima postoji, nekad je veća a nekad manja sve zavisi koliko je jako takmičenje i koliko je takmičar psihološki i fizički spreman, odnosno koliko je stekao samopouzdanje  naravno uz zajednicku konsuktaciju. Sve je nepredvidljivo, trema postoji i uvijek će postojati samo je bitno da se ukroti pred samo takmičenje. Ja sam tu zadužen da ih maksimalno bodrim i savjetujem da to što lakše prebrode.

On se osvrnuo i na predrasude koje prate ovaj sport i ukratko objasnio disciplinu KIK LIGHT kao primamljivu za početnike.

“Što se tiče predrasuda uvijek su postojale što se tiče ovog sporta. Na našu sreću, postoji disciplina KIK LIGHT koja se masovno trenira po svijetu i Evropi. Kod nas je zaživjela zadnjih par godina. Borbe se rade na tatami podijumu a ne u ringu i nisu dozvoljeni najjači udarci i nokauti kao u ringu. Tako da to mnogo privlači mlade momke da se oprobaju i napreduju i izgrade se u vrhunske borce koji kasnije sa 16, 17 godina prelaze dosta iskusni u ringovne borbe i to je dobar pokazatelj da su mladi takmičari em maksimalno zaštićeniji a uz to je kaciga na glavi,veće rukavice, zaštita na nogama pa povreda mozemo reći da bukvalno i nema ili su minimalne. Veće su u fudbalu, potvrđujem to sa sigurnošću. Mogu slobodnije da uđu u priču uspješnih takmičara. I kad roditelji lično to uvide onda se na to gleda kao na  mnogo blažu sportsku disciplinu”, ispričao je Krstić.

Na nedavno održanom prvenstvu Crne Gore, Kik box klub Zeta ostvario je zavidne rezultate a Krstić nije krio zadovoljstvo nastupom svojih boraca.

“Što se prvenstva Crne Gore tiče ja sam maksimalno zadovoljan. Mladi momci su pokazali svoje umijeće i zalaganje i svoju spremnost da se nametnemo i skrenemo pažnju na sebe. Mi smo nastupili sa 7 takmičara i osvojili 3 zlatne, jednu srebrnu i 3 bronzane medalje, mislim da su neki mogli i još sjajnije medalje osvojiti ali većini momaka je ovo bilo prvo takmičenje tako da smatram da sve govori koliko se kod nas ozbiljno vježba i zalaže. Imam znanje i veliko iskustvo, njihovo je samo slijepo da slušaju i mogu da doguraju daleko u ovom sportu”, naglasio je Krstić.

mijo krstić matija radović

privatna arhiva

Dodaje da je posebno ponosan na rezultate uzdanice kluba Matije Radovića koji je u klubu bukvalno od samog osnivanja.

“Počeo je kao dječak od 11 godina i odmah je skrenuo fokus na sebe posle  nekih pola godine vježbanja poveli smo ga na prvo takmičenje i pokazao se baš uspješno. Posle godinu dana vježbanja postao je klubski pionirski šampion Balkana. Tu je potvrdio da od njega možemo očekivati puno, kako je vrijeme prolazilo Matija je nizao uspjehe svake godine. Najtrofejnija mu je bila prošla godina kada je osvojio Internacionalni turnir na Cetinju, dva Evropska kupa u Sarajevu i Beogradu i Svjetski kup u Budimpešti a treći je bio na Prvenstvu Evrope u Istanbulu. Sve to sa 16 godina u juniorskoj konkurenciji. Kao nagrada izabran je za mladog perspektivnog sportistu Zete i za najboljeg juniorskog kik boksera Crne Gore. Sa ponosom mogu reći da je on uzdanica našeg kluba, i očekujemo od njega puno i nadam se da će sve zacrtane ciljeve ostvariti a da je lako nije nimalo, ali tu smo i kao i do sad da dajemo vjetar u leđa da se sa svime što predstoji pred njim izborimo zajedno”, kazao je Krstić za Portal Zeta.

On je na kraju istakao da će klub i on lično i u budućnosti imati ambicije na takmičenjima kao i do sada ukazujući na podršku porodice koju mladi borci moraju imati prilikom bavljenja ovim sportom.

“Generalno što se ovog sporta tiče da bi se uspjelo na duze staze, prvenstveno se očekuje maksimalna podrška porodice na drugom mjestu požrtvovanost, disciplina, upornost to je sve teško uklopiti u ovo teško i prebrzo vrijeme. Ali najuporniji opstaju i na kraju pobjeđuju i slave”, zaključuje Krstić.

 

Tekst je nastao uz podršku Fonda za pluralizam i raznovrsnost medija, Ministarstva kulture i medija Crne Gore

 

 

 

 

Reklama
Klikni da ostaviš komentar

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Sport

Počela liga ,,Inspirišimo djevojčice“

Nova faza razvoja i popularizacije ženskog fudbala počela je otvaranjem lige pod imenom „Inspirišimo djevojčice”.

U ovom mini-takmičenju fudbal će igrati djevojčice uzrasta od šest do devet godina. Liga okuplja 13 klubova, sa oko 130 malih fudbalerki, a turniri će se održavati u na teritorijama sva tri Udruženja klubova FSCG – Centar, Jug i Sjever.

Iz Udruženja klubova Centar nastupaju Akademija city sa dva tima, Njegoš, MKM, Zora, Ilarion i Ekonomist. U Udruženju klubova Sjever učestvuju Breznica, Ibar, Akademija Berane i Borac, dok će u Udruženju klubova Jug Mornar imati dvije ekipe, a učestvuju i Adrenalin i Arsenal.

Ovaj projekat, kao i UEFA Playmakers, koji obuhvata i osnovne škole iz svih djelova Crne Gore, te nova strategija Grassroots fudbala FSCG, pomaže u stvaranju boljeg i ljepšeg okruženja da se djevojčice bave fudbalom.

Continue Reading

Sport

Borba, uzbuđenje, i na kraju po bod za rukometašice Zete i Levalee

Pripremila: Tamara Raičević

rk zeta

U 4. kolu Prve ženske rukometne lige Crne Gore, igračice Zete odigrale su neriješeno protiv ekipe Levalee, rezultatom 29:29. Susret u gradu pod Trebjesom bio je izuzetno zahtjevan, s intenzivnim nadmetanjem u fazi odbrane i napada, gdje je i najmanja greška naših igračica bila kažnjena od strane protivničke ekipe. Neizvjesnost je trajala svih 60 minuta igre, a na kraju se stiglo do realnog i zasluženog rezultata za obje ekipe.

Rezultatska klackalica, započeta od samog starta, bila je djelo igračica s obje strane. Iz redova domaćeg sastava, najefikasnija je bila Bojana Đilas s 8 postignutih golova, koja je proglašena za igračicu utakmice. Zatim, Sanja Andrijašević bila je precizna 6 puta, a Jelena Kuzman jedanput manje, dok je Vanja Živković na golu zabilježila 3 intervencije.

Među izabranicama Bobane Krstović, efektan učinak u postizanju pogodaka ostvarile su Maja Ceklić, koja je čak 9 puta bila precizna, što je ujedno i najveći broj postignutih golova na utakmici, Nađa Micevski, koja je zabila 8 pogodaka, i Jovana Ajković, čijih je 5 pokušaja završilo iza leđa protivničkih golmana. Na golu, Martina Mirotić je doprinijela osvajanju boda svoje ekipe sa 6 odbrana.

Visok nivo napetosti i uzbuđenja, kako za igrače, tako i za gledaoce, karakterisao je cijelu utakmicu, a kulminirao je u posljednjih 60 sekundi susreta. Igrao se 59. minut kada je Maja Ceklić pogodila iz kontre za izjednačenje 28:28. Rukometašice Levalee su propustile šansu u svom napadu, a ni igračice iz Golubovaca, u naletu rukometne požrtvovanosti, nisu uspjele da povedu i privedu meč kraju s dva osvojena boda. Prednost za djevojke iz Nikšića donijela je Sanja Andrijašević golom sa lijevog krila, svega 5 sekundi pred kraj utakmice. Ipak, naše djevojke nisu htjele da se vrate sa gostovanja praznih ruku. Odmah nakon izvođenja sa centra, Maja Ceklić je izvanrednim pogotkom sa centra donijela izjednačenje i bod svojoj ekipi.

Trener našeg predstavnika u Prvoj ligi, Bobana Krstović, pohvalila je borbenost svojih igračica, posebno ističući značaj ovakvih utakmica za rast svoje ekipe:
“Iako ovo možda nije bila naša najbolja utakmica od početka sezone, pružila nam je neprocjenjivo iskustvo. Naše mlade igračice pokazale su izuzetnu borbenost, samopouzdanje i želju, što im je omogućilo da zadrže bodove i ostanu neporažene. Sa psihološkog aspekta, ovo je bio veoma važan susret za tim. Radujemo se ovakvim utakmicama i nadamo se da ćemo u budućnosti imati priliku za još mnogo sličnih, jer iz njih najviše učimo i napredujemo.”

Bobana nije zaboravila da zahvali publici na podršci, naglašavajući koliko je važna bila njihova energija tokom cijele utakmice:
“Zahvaljujemo se našim vjernim navijačima na podršci, koja nam je bila veliki vjetar u leđa. U sljedećem kolu, na domaćem terenu, dočekujemo ekipu Trebjese Bemax.”

Sjajan start za najmlađe rukometašice u Pionirskoj ligi

Pionirska liga za djevojčice rođene 2012/13. godine počela je na najbolji mogući način za našu ekipu. Rukometašice Zete briljirale su u prvoj utakmici protiv ekipe Trebjese Bemax, demonstrirajući timski duh i zajedništvo koje ih je dovelo do uvjerljive pobjede rezultatom 21:9.

Nakon ovog uspjeha, djevojčice su se suočile sa ekipom Stars, gdje su još jednom pokazale svoje rukometne vještine i slavile rezultatom 15:12.

Continue Reading

Sport

Vukovi Zeta poraženi od Jedinstva 1950

košarka zeta

Ekipa Vukovi Zeta doživjela je težak poraz u 3. kolu I A MCKL lige, gdje ih je tim Jedinstvo 1950 savladao rezultatom 88:65. Već od samog početka utakmice, domaćini su nametnuli ritam i stekli dvocifrenu prednost u prvoj četvrtini (22:9), što je nagovijestilo nemogućnost povratka Vukova u meč.

Uprkos uloženom trudu, ekipa Vukovi Zeta nije uspjela pronaći ritam igre kojim bi se ozbiljnije suprotstavili raspoloženom protivniku. Najefikasniji u timu Vukova bili su Matanović i Otašević, koji su postigli po 14 poena. Iako su se borili do kraja, njihov doprinos nije bio dovoljan da se izbjegne ubedljiv poraz.

Sa druge strane, Jedinstvo 1950 je lako kontrolisalo utakmicu, a njihovi najbolji igrači bili su Marko Kljajević sa 18 poena, Knežević sa 16 i Vuković sa 10 poena.

Vukovi Zeta će u narednom kolu protiv ekipe Kotor morati značajno da podignu nivo igre ukoliko žele da ostvare pozitivan rezultat i vrate se na pobjednički kolosijek.

Continue Reading

Facebook

Istaknuto

Najnovije

Istaknuto