fbpx
Connect with us

Uncategorized

Spajić: Fokus na ekonomiji, EU integracijama i vladavini prava a ne na etničkim podjelama

milojko spajić

Želimo da se fokusiramo na ekonomiju, evropske integracije, vladavinu prava, a ne na etničke podjele, poručio je premijer Milojko Spajić povodom jučerašnjeg susreta sa predsjednikom CDU Fridrihom Mercom u Berlinu.

“Fridrih Merc, predsjednik CDU i lider opozicije, poznaje njemačku privredu jako dobro i biće velika pomoć u ekonomskom približavanju Crne Gore Njemačkoj”, napisao je Spajić u objavi na mreži Twiter.

Cijeni naš položaj, prema riječima premijera, u odnosu na “100 odsto usklađenosti sa EU spoljnom i bezbjednosnom politikom”.

“Takođe jako poštuje našu ulogu u regionu koja je vrlo pomiriteljska i koja pruža ruku svima.  Želimo da se fokusiramo na ekonomiju, evropske integracije, vladavinu prava, a ne na etničke podjele”,  piše u objavi Spajića.

Reklama turizam danilovgrad
Klikni da ostaviš komentar

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Uncategorized

Vlada osudila mizogini napad na Vuksanović Stanković

vlada cg

Vlada je na današnjoj sjednici osudila mizogini napad na bivšu poslanicu i nekadašnju predsjednicu Socijaldemokratske partije (SDP) Draginju Vuksanović Stanković.

Kako je saopšteno iz Vlade, premijer Milojko Spajić je predstavio Usmenu informaciju povodom javno publikovanog mizoginog napada na Stanković, od Vojislava Šešelja.

„Vlada je jednoglasno osudila taj čin i zadužila Ministarstvo kulture i medija da kod nadleznih organa, u skaldu sa propisima, inicira procedure za ograničavanje katalogizacije i plasmana sadržaja i naslova sa elementima govora mržnje koji su predmet Informacije, a kojim se povređuju temeljne društvene vrijednosti i demokratski standardi“, navodi se u saopštenju.

Vlada je usvojila Informaciju – Presjek Izvještaja Evropske komisije o Crnoj Gori za ovu godinu.

U Informaciji je ocijenjeno da Izvještaj pruža objektivan prikaz stanja i ostvarenih rezultata koji će poslužiti kao smjernica za dalje unapređenje stanja i nastavak reformskih aktivnosti, te da će s dužnom pažnjom biti sagledani nalazi, kako bi se u predstojećem periodu pripremio sveobuhvatni Akcioni plan za adresiranje svih preporuka.

Ističe se da je Vlada svjesna značaja političkog momenta, kako na nacionalnom nivou, tako i na evropskom planu, te da će uložiti maksimalne napore kako bi Crna Gora iskoristila šansu i napravila iskorak na evropskom putu sada, kada se politika proširenja vratila u fokus EK i država članica.

U Informaciji se konstatuje da je Formiranjem nove Vlade uspostavljena institucionalna stabilnost na nivou izvršne vlasti, međutim, ostaje da se dodatno konsoliduje sudska grana vlasti i intenzivira rad Skupštine.

„U tom smislu, prioritet svih prioriteta je imenovanje preostalih nosilaca pravosudnih funkcija – kako u kontekstu ispunjenja privremenih mjerila u poglavljima 23 i 24, tako i u pogledu stvaranja uslova za zatvaranje novih poglavlja“, rekli su iz Vlade.

Kako se navodi, Vlada je izrazila očekivanje da će sve tri grane vlasti pokazati potreban nivo odgovornosti i pojačanu fokusiranost na pitanja iz evropske agende.

U Izvještaju EK, konstatovana je identična opšta spremnost u svim oblastima, kao što je to bio slučaj u prošlogodišnjem dokumentu: nije bilo napretka, ali ni nazadovanja kada je u pitanju opšta spremnost u oblastima koje su predmet Izvještaja.

Vlada je danas usvojila Informaciju o realizaciji planiranih obaveza u ovoj godini iz Programa pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji 2023-2024.godine.

„Ukupan broj planiranih obaveza u prošloj godini iznosi 300, od čega je u ovom trenutku realizovano 77, što čini 26 odsto realizacije“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je u zakonodavnom dijelu od 229 obaveza realizovano 39, dok je od 71 planiranog strategijskog dokumenta realizovano 38.

Na današnjoj sjednici je usvojena Informacija o potrebi ostvarivanja održivog sistema pravosudne infrastrukture u Crnoj Gori.

Iz Vlade su rekli da su stavljeni van snage zaključci Vlade br. 07-8337/2 od 12. januara, 07-100/23-4269/2 od 28. septembra i 07-011/23-4595/2 od 19. oktobra, koji se tiču rješavanja prostornih kapaciteta pravosudnih organa sa sjedištem u Podgorici.

“Zaduženo je Ministarstvo pravde da u saradnji sa Upravom za katastar i državnu imovinu sagleda mogućnosti i predloži adekvatnu lokaciju za izgradnju objekata za potrebe ovih organa”, kaže se u saopštenju.

Vlada je usvojila Informaciju o preusmjeravanju sredstava za potrebe obezbjeđivanja nedostajućih sredstava za isplatu prava iz oblasti socijalne zaštite za mjesec oktobar.

Ministarstvo rada i socijalnog staranja je dostavilo zahtjev za otpuštanje sredstva za isplatu prava iz oblasti socijalne, dječje, boračke i invalidske zaštite za oktobar u iznosu od 18,25 miliona eura.

Iz Vlade su kazali da je utvrđeno da za realizaciju ove obaveze nedostaje 5,6 miliona eura koji se ne mogu mogu obezbijediti iz sredstava opredijeljenih Zakonom o budžetu za ovu godinu.

„Imajući u vidu značaj isplate prava iz oblasti socijalne zaštite, Vlada je odobrila da se ovaj iznos obezbijedi preusmjeravanjem, u skladu sa Zakonom o budžetu i fiskalnoj odgovornosti”, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je, budući da su potrebna sredstva za isplatu prava iz oblasti socijalne zaštite do kraja tekuće godine predviđena Predlogom zakona o izmjenama Zakona o budžetu za ovu godinu, koji je u skupštinskoj proceduri, konstatovano da treba pripremiti i Amandman na Predlog zakona o izmjenama Zakona, kako bi se nadomjestila preusmjerena sredstva.

Continue Reading

Sport

Formula 1: Verstapen po treći put zaredom šampion

maks verstapen

Red Bulov vozač Maks Verstapen postao je po treći put u nizu šampion Formule 1, nakon osvajanja drugog mjesta u sprintu za VN Katara.

Ostalo je još šest trka i dva sprinta do kraja sezone, ali je pitanje šampiona riješeno – vozač Red Bula Maks Verstapen osvojio je treću titulu zaredom zahvaljujući drugom mjestu na sprint trci u okviru Velike nagrade Katara, na kojoj je trijumfovao Oskar Pjastri u Meklarenu. Mjesto na podijumu kao trećeplasirani je zauzeo njegov klupski kolega iz Meklarena Lando Noris.

Sjajni Holanađanin kojem su bila potrebna tri boda se na taj način pridružio društvu u kojem su Aerton Sena, Niki Lauda, Džeki Stjuart i Džek Brebam kao trostruki svjetski šampioni. Više titula od njih osvojili su – Alen Prost i Sebastijan Fetel po četiri, Huan Manuel Fanđo pet i Mihael Šumaher i Luis Hamilton po sedam. Holanđanin je takođe Red Bulu donio sedmu titulu u konkurenciji vozača, dok je austrijski tim još ranije obezbijedio naslov prvaka među konstruktorima.

Ferstapen u generalnom palsmanu sada ima 407 bodova, a slijede ga njegov klupski kolega Serhio Peres sa 223 i Luis Hamilton sa 174. Holanđanin će sa pol pozicije startovati danas na glavnoj trci koja se vozi od 19 časova, ispred Rasela i Hamiltona.

Sve vijesti o Formuli 1 pratite na Formula 1 uživo

 

Continue Reading

Uncategorized

Krvavac: Biće Vlade na čelu sa Milojkom Spajićem

branko krvavac

Člana Predsjedništva “Pokreta Evropa sad!” Branko Krvavac kazao je da orkestrirana akcija obmana i neistina, “koja se ovih dana plasira pod dirigentskom palicom onih kojima je opsesija mandatar Spajić”, pokazuje samo koliko ih zanima stabilnost, prosperitet i evropski put naše države.

“Toliko da čine sve da se: produbi kriza u državi, ne odmrzne EU proces i da ne bude 44. Vlade, na čijem formiranju se odgovorno i posvećeno radi.  Moram da razočaram neodgovorne i sujetne – biće Vlade na čelu sa Milojkom Spajićem.  Uzalud orkestrirani nastupi, barikade i mine, kao i pokušaji da se naredbe nalogodavaca predstave “ličnim mišljenjem” zloupotrijebljenih pojedinaca”,  istakao je on.

Continue Reading

Facebook

Istaknuto

Najnovije

Istaknuto