fbpx
Connect with us

Politika

SNP zahtijeva hitne mjere protiv monopola

slađana kaluđerović
Poslanica SNP-a Slađana Kaluđerović pozdravila je reakciju Agencije za zaštitu konkurencije, koja je pokrenula istragu telekomunikacionih operatora zbog dogovaranja cijena usluga.
Po riječima Kaluđerović, koja je na ovaj problem ukazivala prethodnih dana na Odboru za ekonomiju, finansije i budžet, reakcija Agencije je dokaz da javno i uporno ukazivanje na probleme donosi efekat i bržu reakciju nadležnih institucija, čime kao država šaljemo jasnu poruku monopolistima i oligopolistima – da ne mogu raditi šta im je volja, pod okriljem zakonskih okvira, koristeći činjenicu da je dogovornu konkurenciju teško dokazati i radeći time direktno na štetu građana i države Crne Gore.
 “Stoga pozivam i Ministarstvo ekonomije da se aktivno uključi u sprečavanje monopolskog i nepoštenog ponašanja na tržištu mobilnih komunikacija u Crnoj Gori.
Veoma je važno da se hitno preduzmu mjere kako bi se spriječili direktni negativni efekti monopolskog i lihvarskog ponašanja u Crnoj Gori na finansijsko stanje građana.
Otvoreno, pošteno i transparentno tržište sa jednakim mogućnostima za sve njegove aktere i zaštita građana od zloupotreba, zapravo je pitanje socijalne pravde, na kojoj SNP CG i baštini svoje bitisanje na političkoj sceni Crne Gore”, rekla je poslanica Kaluđerović.

Reklama turizam danilovgrad
Klikni da ostaviš komentar

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Politika

Mandić: Rekonstrukcija Vlade zavisi od Spajića, očekuje se tokom naredne sedmice

andrija mandić
Rekonstrukcija Vlade mogla bi da bude tokom naredne sedmice, 19. ili 20. jula, eventualno do kraja mjeseca, saopštio je lider Nove srpske demokratije i predsjednik Skupštine Andrija Mandić, dodajući da će Vlada biti proširena pa će pojedini resori pripasti dijelu parlamentarne većine koja je do sada manjinski podržavala izvršnu vlast.

Iz PES-a poručuju da će sve ići po kolacionom sporazumu, sa čim su saglasne i Demokrate.

Ipak, rekonstrukcija Vlade zavisi od premijera Spajića. Mandić kaže da bi se proširenje izvršne vlasti moglo desiti na sjednici Skupštine, u okviru tačke izbor i imenovanja, a na kojoj će se razmatrati i inicijativa za razrješenje ministra pravde Andreja Milovića.

“To zavisi sada od premijera. Treba da se dogovorimo kada će ta tačka doći na dnevni red. Vjerujem da će biti brzo, a ja bih volio da to bude u toku naredne nedjelje. Optimalno, to je 19 i 20. jul, poručio je on”, prenosi portal RTCG.

Vlada će, kaže Mandić, biti proširena, pa će pojedini resori pripasti dijelu parlamentarne većine koja je do sada manjinski podržavala izvršnu vlast.

“Novoj srpskoj demokratiji po koalicionom sporazumu pripada Ministarstvo prosvjete, Novoj Srpskoj demokratiji pripada Ministarstvo prostornog planiranja urbanima. Novoj srpskoj demokratiji pripada i Ministarsvo turizma. Kolegama iz naše koalicije DNP pripada mjesto potpredsjednika Vlade i mjesto Ministra saobraćaja”, kazao je Mandić.

Da će se koalicioni sporazum poštovati, poručuju iz PES-a.

Demokrate očekuju da će Spajić ubrzo imati konkretne predloge, a vjeruju da rekonstrukciija neće uticati na poziciju Crne Gore kao NATO članice i države koja ide ka Evropskoj uniji.

Iako nije potpisnica sporazuma, vrata parlamentarne većine otvorena su za Bošnjačku stranku, poručuje Mandić.

No, činjenica da ta partija na lokalnom nivou vlada sa DPS-om može biti ograničavajući momenat. Zato parlamentarna većina, kaže Mandić, ima uslov.

“Postoji zahjtev parlamentarne većine da se oni rastanu sa DPS-om koji je opozicija i najjača opozivijna stranka i tako postanu neko ko može da bude dio buduće vlade. Ne možemo mi kao parlamentarna većina biti u koaliciji sa DPS-om preko jednog koalicionog partnera”, zaključio je Mandić.

U Bošnjačkoj stranci, s druge strane, kažu da zvaničnih poziva za pregovore nije bilo, te da je sve što se može čuti u javnosti na nivou spekulacija.

Continue Reading

Politika

Knežević: Tužilac Vučinić na božićnom ručku pričao svašta za “državni udar”, sad traži da me osude na pet godina

milan knežević
Lider Demokratske narodne partije (DNP) Milan Knežević, u toku skupštinske rasprave o Izvještaju o radu Tužilačkog savjeta, osvrnuo se i na slučaj “državni udar”, ističući da taj predmet dobija dva nova tužioca – Zorana Vučinića i Sinišu Milića. Kako je istakao, tužilac Vučinić, jednom prilikom govorio je “svašta o tom predmetu”.
” Gospodin Vučinić je na Božić prisustvovao jednom ručku koji sam ja organizovao u kući jednog mog prijatelja. Došao čovjek i svašta rekao za ‘državni udar‘ – da je to sramota, da je kriminal što rade specijalni tužioci Katnić i Čađenović i čak me molio da iskoristim svoj uticaj da on bude šef tužilačke organizacije u Podgorici. I umjesto da se čovjek izuzme, jer je jeo svinjetinu sa mnom, on traži da budem osuđen pet godina… Brat ovog drugog, Siniše Milića, dolazi u DNP da traži člansku kartu kako bi ostao savjetnik u jednom državnom preduzeću”, poručio je Knežević.

Između ostalog, Knežević je naveo da je metod rada glavnog specijalnog tužioca i vrhovnog državnog tužioca “preslikan od njihovih prethodnika Milivoja Katnića i Ivice Stankovića”.

“Svako ko je kriv – i iz Demokratskog fronta (DF) i iz DPS neka odgovara. Ali se nećeet baviti politikom”, poručio je Knežević VDT-u Miloradu Markoviću.

Continue Reading

Politika

Knežević odgovorio Milatoviću: Došlo do mimolaženja koja se ne mogu ignorisati

knežević milatović

Lider Demokratske narodne partije (DNP) Milan Knežević odbio je poziv predsjednika Crne Gore Jakova Milatovića da prisustvuje sastanku na koji su pozvani lideri svih parlamentarnih političkih stranaka.

Knežević je u saopštenju za javnost naveo da je sa Milatovićem došlo do mimoilaženja “koje ne mogu ignorisati”.

“Zahvaljujem Vam se na pozivu da prisustvujem svečanosti povodom dobijanja IBAR – a, ali Vas obavještavam da neću prisustvovati istoj, zbog naših sve naglašenijih razlika koje dovode u pitanje ljudsko partnerstvo koje smo izgradili sa Vama za vrijeme drugog kruga predsjedničkih izbora. Podsjetiću Vas, da sam tad zajedno sa aktuelnim predsjednikom Skupštine Andrijom Mandićem, vodio intenzivnu kampanju u ime koalicije nekadašnjeg DF-a, kako bi bili izabrani za predsjednika Crne Gore. I bez lažne skromnosti mogu izjaviti da je naša koalicija presudno doprinijela Vašoj pobjedi koja je označila i definitvni kraj trodecenijske vladavine DPS-a. Sve što se nakon toga izdešavalo, a odnosi se na Vaše stavove povodom spoljnje i unutrašnje politike u potpunoj je koliziji sa mojim, ali što je važnije, i sa stavovima onih građana koji su Vam na moj poziv dali podršku u drugom krugu predsjedničkih izbora. Vaše posljednje medijske reakcije, obojene dvostrukim aršinima, u odnosu na Rezoluciju u Srebrenici i Rezoluciju o genocidu u sistemu logora u Jasenovcu, Dahauu i Mauthauzenu, predstavljaju samo kulminaciju našeg mimolaženja koje ne mogu ignorisati”, rekao je Knežević.

Dodao je da “ne bi bilo moralno” da se nakon nekoliko njegovih javnih kritika upućenih Milatoviću, počev od susreta sa kiparskim arhiepiskopom, preko nedavanja saglasnosti da kandidat DNP-a Dragan Bojović bude imenovan za ambasadora u Rusiji, do “dvostrukih aršina” u odnosu na dvije rezolucije o Srebrenici i Jasenovcu “čime ste direktno dooprinijeli pogoršanju odnosa sa nama najbližom Srbijom”, pojavim na koktelu koji organizuje.

“I da glumim kako se ništa nije dogodilo. Nažalost, dogodilo se mnogo toga u ovih godinu dana Vašeg mandata, što me sprečava da budem dio sjutrašnje predstave kako je sve u najboljem redu”, piše u saopštenju.

Knežević navodi i da smatra da Crna Gora ne smije biti “talac sukoba” Milatovića i Spajića, u kojem su, kako tvrdi lider DNP-a Milatovića “stali kao medijska logistika koncern Vijesti i mediji pod kontrolom DPS – a, što i te kako zabrinjava i dovodi u pitanje Vašu samostalnost u donošenju odluka i javnom saopštavanju stavova”.

“Toliko naglašene sujete, netrpeljivosti, narciosiodnosti, nije dobro ni u nekoj firmi u stečaju, a ne među najvišim funkcionerima države koja pretenduje da bude prva sljedeća članica EU. Sve ovo Vam saopštavam jer nisam spreman da budem dio ni Spajićevog, ali ni Vašeg političkog sistema djelovanja. Partija koju predvodim ima jasan ideološki i državotvorni put sa kojeg neće skrenuti ni zbog Vas, niti bilo kog drugog, imamo svoj integritet, utemeljenost u biračkom tijelu, i jasno definisan stav da su u politici najvažniji principi zbog kojih smo dobili podršku građana. Možemo graditi partnerske odnose, ali nikako na način da Vi, ili bilo ko drugi može pomisliti da nas koristi kao sredstvo obračuna za prevlast u institucijama moći. Gospodine predsjedniče, kad budete pokazali suštinsko interesovanje za poboljšanjem naših odnosa, spreman sam da se uključim u ovakve i slične aktivnosti koje organizujete. Do tad, kao i za vrijeme Vašeg prethodnika, neću se odazvati ni jednoj državnoj ili drugoj svečanosti koju budete organizovali”, stoji u saopštenju Kneževića.

Continue Reading

Facebook

Istaknuto

Najnovije

Istaknuto