Connect with us

Priroda i društvo

Razvoj lova kroz vekove

Razvoj lovstva izazvan je promenama koje su se desile u društvu, a naročito izražene promene u životnoj sredini

lov i ribolov zeta

Tokom XIX veka počinju prvi pokušaji aktivnog mešanja čoveka u populacije divljih životinja, sa željom i nastojanjem da bude odgajivač divljači. Prvi zahvati u tom pravcu, odnose se na odabiranje za odstrel pojedinih individua, po nekakvim kriterijumima. Primenjuju se i mere kao što je prihranjivanje divljači u nepovoljnim uslovima tokom zime.

Sve ove aktivnosti koje su tada činjene, bile su na osnovu skromnog i nesistematizovanog iskustva pasioniranih lovaca. Sredinom 20. veka, iskustva se i dalje prikupljaju, podaci se sistematski registruju, na taj način povećava i fond znanja. Sve je to doprinelo da se 1954. godine, održi 1. Međunarodni kongres biologa divljači.

Ukupan razvoj omogućio je da 50-tih godina počnu intenzivna istraživanja, a uporedo s tim procesom, lov prerasta u lovnu privredu. Potiskuju se improvizacije, polovične mere, a zahtevaju definisani ciljevi i primena postupaka, koji će što manje narušavati zakonitosti u biocenozi s jedne strane, i doprineti efikasnijem gazdovanju s druge strane.

Razvoj lovstva izazvan je promenama koje su se desile u društvu, a naročito izražene promene u životnoj sredini. Ovi uticaji snižavaju optimalni nivo za život i reprodukciju divljači. Posledica toga je smanjivanje ukupne brojnosti populacije divljači. Sadašnja situacija se može oceniti tako, da su blaže forme narušavanja i nepovoljni uslovi sredine češće prisutni.

Međutim, ima staništa gde su uslovi toliko promenjeni, da ne obezbeđuju ni minimalne potrebe za opstanak divljači. Zbog svega toga neophodna je smišljena, planska i aktivna intervencija odgajivača divljači, da se obezbedi odgovarajuću brojnost divljači. Sve ovo ukazuju na potrebu gazdovanja divljači.

Ova potreba se odnosi kako na slobodne populacije, isto tako i na divljač gajenu u odgovarajućim objektima, pod neposrednim uticajem čoveka. U situaciji kada lov postaje sve manje privilegija, iako je to još uvek prisutno, a sve više potreba, povećava se i broj korisnika.

Sama ta činjenica objašnjava stalno prisutne i stalno rastuće zahteve za povećanjem brojnosti divljači. Ispunjenje tih zahteva moguće je ostvariti na dva, u sadašnje vreme, raspoloživa načina. Prvi je preduzimanje potrebnih mera u slobodnim populacijama, s ciljem povećanja reproduktivnog odnosa i preživljavanja divljači.

Za realizaciju ovoga puta na raspolaganju su brojne mere odgajivačkog karaktera, počev od brige za očuvanje optimalnih uslova sredine, sve do zaštite divljači i racionalnog plana godišnjeg odstrela. Drugi način, predstavlja organizovanje proizvodnje divljači u posebnim proizvodnim centrima, pod neposrednim uticajem čoveka. Najčešće i u većini slučajeva, proizvodi se podmladak divljači, koji služi za naseljavanje staništa.

Značajno povećanje potreba, izraženo kroz veći broj divljači, uslovljeno je i razvojem lovnog turizma, kao vrlo specifičnog oblika lova. Lovni turizam je u stalnom usponu i doživljava svoj puni razvoj. S povećanjem standarda, nema sumnje, da će se ovakav trend dugo ispoljavati.

Pored toga, sva divljač bi trebalo i moralo da bude zaista divljač. Divljač treba da je pripremljena za život u staništu i sposobna za preživljavanje. Nedopustivo je, da se na bilo koji način doprinese pripitomljavanju, a koje je često u tesnoj vezi s povećanjem nivoa proizvodnosti divljači.

Reklama
Klikni da ostaviš komentar

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Priroda i društvo

Spajić: Bajram da provedete u sreći, ljubavi i zdravlju

milojko spajić

Svim građanima islamske vjere želimo srećan Bajram iz specijalnog mjesta za Muslimane – velelepne džamije Šeika Zajeda u Abu Dabiju, saopštio je premijer Milojko Spajić.

Da Bajram provedete u sreći, ljubavi i zdravlju! Bajram šerif mubarek olsun! Eid Mubarak to our UAE and other Middle Eastern friends – naveo je Spajić na društvenoj mreži X.

Continue Reading

Priroda i društvo

Sjutra počinje ljetnje računanje vremena

pomeranje sata

U Crnoj Gori će ljetnje računanje vremena početi u nedjelju, 30. marta, u 2 sata iza ponoći.

Ljetnje računanje vremena podrazumijeva pomjeranje kazaljki na časovnicima jedan sat unaprijed, sa 2 na 3 časa.

Ljetnje računanje vremena „skratiće“ 30. mart za jedan sat, čime će taj dan trajati 23 sata.

Continue Reading

Priroda i društvo

Zlatne kapi iz Zete: Sjajan uspjeh na Noćnjaku 2025

Kvalitet crnogorskog maslinovog ulja i proizvoda od masline, kao i savremeni izgled pakovanja maslinovog ulja, dokazan je još jednom na regionalnoj maslinarskoj mapi.

Ovogodišnja manifestacija maslinara i uljara – NOĆNJAK 2025, održana od 13. do 16. marta 2025. godine na ostrvu Rabu, bila je veoma uspješna za domaće proizvođače, koji nam donose čak 18 medalja za kvalitet i šampionski pehar za izgled pakovine maslinovog ulja!

U okviru edukativnog dijela predavanja, predstavnice Kuće maslina održale su predavanje pod nazivom „Kuća maslina – spoj tradicije i savremenosti crnogorskog maslinarstva“ i prikazale video sadržaj kojim su predočene brojne aktivnosti koje je ovo društvo uspješno sprovelo u prvoj godini poslovanja, što je izazvalo oduševljenje kod velikog broja prisutnih i otvorilo prostor za produbljivanje saradnje na mnogim poljima.

Za šampiona izgleda pakovine maslinovog ulja proglašeno je maslinovo ulje ODIVA, proizvođača MONTENEGRO PETROL iz Zete, Crna Gora.

U kategoriji otvorenih maslinovih ulja, zlatnu medalju za kvalitet dobili su:

  • ALEKSA MUGOŠA, Donja Gorica, Podgorica, Crna Gora, za ekstra djevičansko maslinovo ulje “PREVALITANSKO”, sorte cipressino
  • ĆAZIM ALKOVIĆ, Dobra Voda, Bar, Crna Gora, za ekstra djevičansko maslinovo ulje “1718” sljubljenih sorti
  • LUČKA d.o.o., Tuzi, Crna Gora, za ekstra djevičansko maslinovo ulje sljubljenih sorti
  • MONTENEGRO PETROL, Zeta, Crna Gora, za ekstra djevičansko maslinovo ulje sljubljenih sorti

U kategoriji otvorenih maslinovih ulja, srebrnu medalju za kvalitet dobili su:

  • IVAN ILIĆ, Lepetane, Crna Gora, za ekstra djevičansko maslinovo ulje sljubljenih sorti
  • VINARIJA IVANOVIĆ, i-Wine d.o.o., Doljani, Podgorica, Crna Gora, za ekološko ekstra djevičansko maslinovo ulje sljubljenih sorti
  • ANTO ĐELOŠEVIĆ “ORA”, Briska gora, Crna Gora, za ekstra djevičansko maslinovo ulje sljubljenih sorti

U kategoriji otvorenih maslinovih ulja, zlatnu medalju za kvalitet dobili su:

  • NIKO TRIPUNOVIĆ, Golubovci, Crna Gora, za ekstra djevičansko maslinovo ulje sljubljenih sorti
  • PAVLE S. DAVIDOVIĆ, Petrovac, Crna Gora, za ekstra djevičansko maslinovo ulje sljubljenih sorti
  • NASER HASA, Velika plaža, Ulcinj, Crna Gora, za ekstra djevičansko maslinovo ulje sljubljenih sorti
  • ĐORĐIJA IVETIĆ, Prijeradi, Kotor, Crna Gora, za ekstra djevičansko maslinovo ulje sljubljenih sorti

U kategoriji otvorenih maslinovih ulja, srebrnu medalju za kvalitet dobili su:

  • FADIL HASA “LOVAC”, Ulcinjsko polje, Ulcinj, Crna Gora, za ekstra djevičansko maslinovo ulje sorte picholine
  • LAZAR MEDIGOVIĆ, Petrovac, Crna Gora, za ekstra djevičansko maslinovo ulje sljubljenih sorti
  • POLJOPRIVREDNO GAZDINSTVO PAVIČEVIĆ, Beri, Podgorica, Crna Gora, za ekstra djevičansko maslinovo ulje DUKLJA sljubljenih sorti
  • KEKOVIC ESTATE (KEKOVIC CO d.o.o.), Danilovgrad, Zagarač, Crna Gora, za ekstra djevičansko maslinovo ulje sljubljenih sorti

U kategoriji otvorenih maslinovih ulja, bronzanu medalju za kvalitet dobio je:

  • DAMJAN MENZALIN, Gorovići, Grbalj, Crna Gora, za ekstra djevičansko maslinovo ulje sljubljenih sorti

Za kozmetički proizvod od masline, srebrnu diplomu za kvalitet, dobio je proizvođač LUČKA DOO iz Tuzi, za „Melem Lučka“.

Opština Bar, u saradnji sa Kućom maslina, obezbijedila je besplatan autobuski prevoz na relaciji Bar – Ostrvo Rab – Bar i organizovala put za maslinare, a barskim maslinarima pridružile su se i koleginice i kolege iz Ulcinja, Paštrovića, Podgorice, Tuzi i Zete.

 

Izvor: barinfo.me

Continue Reading

Facebook

Istaknuto

Najnovije

Istaknuto