fbpx
Connect with us

Priroda i društvo

Prijave podnijelo 727 zviždača, u 48 slučajeva pronašli korupciju

Od osnivanja Agencije za sprečavanje korupcije (ASK) pa zaključno sa 1. decembrom, zviždači su podnijeli ukupno 727 prijava dok je Agencija po službenoj dužnosti pokrenula još 57 postupaka. Najveći broj postupaka, 257, se odnosi na utvrđivanje postojanja ugrožavanja javnog interesa koje upućuje na postojanje korupcije vezano za oblast radnih odnosa (oko 35 odsto), kako u institucijama na koje se primjenjuju opšti propisi o radu tako i u državnim organima kod kojih se u pogledu radnih odnosa primjenjuju odredbe Zakona o državnim službenicima i namještenicima. U Analizi postupaka iz oblasti radnih odnosa, ASK je konstatovala da je do sada u 48 slučajeva utvrđena korupcija prilikom zapošljavanja.

– Odsjek za postupanje po prijavama zviždača i zaštitu zviždača je analizirao sve postupke po prijavama zviždača, uključujući i one koji su pokrenuti po službenoj dužnosti, u periodu od početka rada Agencije, odnosno od 1. januara 2016. pa do 1. decembra ove godine, a koji su za predmet imali ugrožavanje javnog interesa koje upućuje na postojanje korupcije u oblasti radnih odnosa u organima vlasti, te posebno u javnim preduzećima i ustanovama i drugim pravnim licima čiji je većinski vlasnik ili osnivač država odnosno opština, a kod kojih se u pogledu zasnivanja radnog odnosa i prava iz istog i po osnovu istog primjenjuju opšti propisi o radu. Od ukupno 257 postupaka koji su se odnosili na oblast radnih odnosa (zasnivanje radnog odnosa, prestanak radnog odnosa, zloupotreba prava iz rada i po osnovu rada), do sada je u 48 slučajeva utvrđeno da postoji ugrožavanje javnog interesa koje upućuje na postojanje korupcije – piše u analizi ASK.

Takođe, kako navode, u najvećem broju slučajeva utvrđeno je da ovakva praksa, u smislu člana 72 Zakona o sprečavanju korupcije, može uticati na narušavanje integriteta u javnom sektoru, odnosno narušavanje zakonitog, nezavisnog, nepristrasnog, odgovornog i transparentnog postupanja u svim procedurama vezano za oblast radnih odnosa.

– Iz navedenog razloga, Agencija je svim institucijama kod kojih je utvrdila postojanje ugrožavanja javnog interesa koje upućuje na postojanje korupcije dala preporuke za otklanjanje korupcijskih rizika, odnosno uputila institucije šta treba preduzeti da bi se ugrožavanje javnog interesa spriječilo. Stepen realizacije datih preporuka iznosi preko 95 odsto, dok u onim slučajevima gdje su se institucije oglušile, tj. nijesu postupile po datoj preporuci, Agencija je postupila u skladu sa zakonskim ovlašćenjima, odnosno u smislu čl. 53 stav 2 Zakona o sprečavanju korupcije, obavijestila je organ koji vrši nadzor nad radom tih institucija i podnijela posebne izvještaje Skupštini Crne Gore – navodi se u analizi.

Oglase raspisivali na dan ili vikendom

Podsjećanja radi, piše u analizi, Agencija je u cilju preventivnog djelovanja suzbijanja rizika od korupcije i narušavanja integriteta u javnom sektoru, tokom 2017, 2018. i 2019. godine po službenoj dužnosti, u skladu sa odredbom člana 54 Zakona o sprečavanju korupcije, pokrenula 34 postupka za utvrđivanje postojanja ugrožavanja javnog interesa pri oglašavanju slobodnih radnih mjesta i to u trajanju od jednog dana ili u danima vikenda od strane javnih preduzeća, javnih ustanova drugih pravnih lica čiji je većinski vlasnik ili osnivač država odnosno opština.

– Agencija je dala 494 preporuke, koje su se odnosile na unaprijeđenje transparentnosti otklanjanje korupcijskih rizika u postupcima zapošljavanja kod 121 institucije. Pristupajući sistemski ovom pitanju, a shodno nadležnostima iz člana 78 Zakona o sprečavanju korupcije, Agencija je donijela mišljenje od 25.10.2017. godine na Nacrt zakona o radu, u kome je u cilju zaštite javnog interesa, uputila na razmatranje potrebe izmjene zakona o radu i o zapošljavanju i ostarivanju prava iz osiguranja od nezaposlenosti u dijelu zapošljavanja u javnom sektoru na način da obaveza oglašavanja slobodnog radnog mjesta bude konstitutivni elemenat zasnivanja radnog odnosa sa preciziranjem početka i dužine trajanja oglasa za slobodno radnom mjesto, uz obavezu donošenja odluke o izboru kandidata u određenom roku. S tim u vezi, zakonodavac je uvažio preporuke Agencije u članu 24 Zakona o radu, predvidio da javni oglas ne može trajati kraće od tri dana – navodi se u analizi.

Reklama turizam danilovgrad
Klikni da ostaviš komentar

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Priroda i društvo

Danas narandžasti meteoalarm, do 40 stepeni

vrućine

Kako piše na sajtu Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju jutarnja temperatura vazduha u Crnoj Gori kretaće se od 12 do 24 a najviša dnevna od 28 do 40 stepeni.

Vjetar će biti slab do umjeren, sjevernih smjerova, krajem dana i tokom noći ponegdje pojačan.

Narandžasti meteoalarm, odnosno opasni vremenski uslovi, propraćen je izraženijim klimatskim pojavama, koje bi mogle da predstavljaju rizik po zdravlje.

Iz Instituta za javno zdravlje (IJZ) preporučuju izbjegavanje izlazaka tokom najtoplijeg dijela dana, od 10 do 17 sati.

” Ako nije moguće obezbijediti da vaš dom (ili barem jedna prostorija u stanu) bude rashlađen, treba provesti 2–3 sata dnevno u rashlađenom prostoru (kao što su npr. klimatizovane javne zgrade i sl.). Ako morate obavljati naporne aktivnosti, učinite to tokom hladnijeg dijela dana, a to je obično ujutru između četiri i sedam časova. Izbjegavajte težak fizički rad tokom najtoplijeg dijela dana. Tokom rada je preporučljivo da pravite češće i kraće pauze da biste se osvježili “, preporuke su IJZ za opštu populaciju.

Sobna temperatura bi trebalo da je ispod 32°C u toku dana i ispod 24°C tokom noći, a to je, kako navode iz IJZ, naročito važno za djecu, osobe starije od 60 godina ili osobe sa hroničnim zdravstvenim problemima.

“Unosite redovno dovoljne količine tečnosti, ne čekajte da osjetite žeđ. Jedite dovoljno svježeg, dobro opranog voća i povrća. Izbjegavajte masnu i začinjenu hranu, suhomesnate proizvode, kao i slatkiše. Nosite svijetlu, komotnu odjeću od prirodnih materijala. Koristite laganu posteljinu po mogućnosti bez jastuka kako biste izbjegli akumulaciju toplote. Ako izlazite, nosite šešire širokog oboda i sunčane naočare. Koristite zaštitne kreme za sunčanje širokog spektra. Dugotrajno izlaganje suncu može izazvati oštećenja kože, opekotine, alergije, oštećenja očiju, druge degenerativne i maligne bolesti kože”, upozoravaju iz IJZ.

Iz IJZ navode da su starije osobe, trudnice, djeca i hronični bolesnici u povećanom riziku od zdravstvenih tegoba tokom vrućina.

“Velike vrućine mogu biti opasne za svu djecu, ali naročito za bebe i malu djecu. Kod njih se posledice djelovanja visokih temperatura ne ispoljavaju uvijek jasno kao kod odraslih osoba. S obzirom na to da oni u ovom uzrastu zavise od starijih i da se ne mogu sami uspješno zaštititi od gubitka tečnosti i pregrijavanja, veoma je važno pažljivo ih nadgledati. Visoke temperature mogu izazvati različite zdravstvene probleme i mogu ozbiljno ugroziti zdravlje djeteta “,  navode iz IJZ.

 

Continue Reading

Priroda i društvo

Svečano dodijeljena priznanja najuspješnijim takmičarima Olimpijade znanja

olimpijada

Najuspješnijim takmičarima Olimpijade znanja danas je svečano dodijeljeno priznanje u prostorijama Rektorata Univerziteta Crne Gore.
Ovo prestižno takmičenje, posvećeno popularizaciji prirodno-matematičkih nauka, ima za cilj da podstakne darovite učenike da razviju i iskažu svoj talenat.

Na otvaranju ceremonije uručenja, rektor Univerziteta Crne Gore, prof. dr Vladimir Božović, rekao je: “Sticajem okolnosti, danas se nalazim u najboljem mogućem društvu koje sam mogao da zamislim i koje sam možda u nekom periodu svog života priželjkivao. Sigurno je da je ono što ste postigli dosadašnjim radom i zalaganjem nešto što primjećuje ne samo vaša uža zajednica, nego kao što vidite, trudimo se da to promovišemo, da ostane trag u široj zajednici i da vaš primjer bude onaj koji će rukovoditi one koji će doći poslije vas.”

U svom govoru, podijelio je kako je i sam nekada bio takmičar i dio slične ekipe, te naglasio važnost prepoznavanja i promocije njihovog truda u široj zajednici, na čemu se i djeluje na Univezritetu Crne Gore. On je iskazao radost zbog dobrih rezultata na takmičenjima i ohrabrio učenike da nastave u istom pravcu, uz želju za daljim uspjehom.

Dekan Prirodno-matematičkog fakulteta prof. dr Miljan Bigović istakao je važnost doprinosa organizatora i podrške kolega. “Autori i ocjenjivači testova uglavnom su ljudi sa primjerenom stručnom kompetencijom, kao i kolege sa PMF-a i Metaruško – tehnološkog fakulteta koji su obradili oblast hemije, i to apsolutno na volonterskoj bazi”, rekao je, iskazavši zahvalnost.

Dekan Bigović je dodao da su takmičari učešćem na Olimpijadi znanja pokazali ljubav prema prirodnim naukama. “Veliki Gaudi je rekao da oni koji za dvoje djelo traže oslonac u zakonima prirode, približavaju se Bogu”, dok je veliki Isak Newton je rekao da je vidio dalje i više zato što je stajao na ramenima divova. On je pod divovima mislio na ljude od kojih je učio. Vi, sada, ovdje, možete smatrati divovima ljude od kojih učite, koji vas pripremaju za ovo prestižno takmičenje i zbog kojih ste delimično uspjeli. Ali svakako, ne umanjujući ono što ste vi sami postigli. Jer svi vi kao pojedinci ste zapravo divovi za sebe,” poručio je Bigović.

On je naglasio da je Olimpijada znanja ove godine organizovana uz pomoć profesora matematike i prirodnih nauka iz osnovnih i srednjih škola, koji su kroz okrugle stolove iznijeli prijedloge Ministarstvu prosvjete, nauke i inovacija za reformu prirodnih nauka. Takođe je najavio uvođenje specijalne plakete u čast nedavno preminulog profesora PMF-a Predraga Stanišića, bivšeg dekana Prirodno-matematičkog fakulteta, za učenike koji ostvare maksimalan broj poena na testu iz programiranja.

Olimpijadu znanja organizuju Prirodno-matematički fakultet i Društvo matematičara i fizičara Crne Gore, uz podršku Crnogorske akademije nauka i umjetnosti, Rektora Univerziteta Crne Gore i kompanije doMEn. Ovo takmičenje predstavlja ključnu platformu za prepoznavanje i podršku nadarenih učenika, te doprinosi jačanju akademske zajednice u Crnoj Gori.

Continue Reading

Priroda i društvo

Pilot-projekat u Matagužima: Komasacija zemljišta ključni korak ka stvaranju konkurentne poljoprivrede

poljoprivreda zeta

Poljoprivredno zemljište je temelj na kojem započinje proizvodnja hrane, i njegovo adekvatno upravljanje može značajno ojačati ruralnu ekonomiju, što je od posebne važnosti za zemlje sa ograničenim resursima obradivog zemljišta. U skladu sa tim, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Crne Gore, u saradnji sa Organizacijom za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO), započelo je novi projekat s ciljem unapređenja politike upravljanja poljoprivrednim zemljištem i implementacije komasacije zemljišta.

Komasacija zemljišta predstavlja proces koji omogućava restrukturiranje poljoprivrednih gazdinstava i posjeda, povećavajući njihovu efikasnost. Ovaj proces uključuje reorganizaciju zemljišnih parcela kako bi se postigao bolji raspored, koji odgovara potrebama vlasnika. Cilj je smanjiti broj parcela, povećati njihovu površinu i omogućiti bolji pristup poljoprivrednoj infrastrukturi.

Kao pilot-projekat, odabrano je područje od 430 hektara na jugoistoku Crne Gore, koje uključuje sela Mataguži i Vranj. U projekt je uključeno više od 700 vlasnika zemljišta koji aktivno učestvuju u prikupljanju podataka o postojećem stanju vlasništva i strukturi gazdinstava. Tim stručnjaka iz FAO i Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede radi na Studiji izvodljivosti, koja će procijeniti postojeće stanje i interes vlasnika za komasaciju. Pojedinačni intervjui sa vlasnicima i korisnicima zemljišta omogućavaju prikupljanje detaljnih podataka i osiguravaju da svaki vlasnik bude dobro informisan i uključen u donošenje odluka.

Projekt komasacije ima za cilj smanjenje broja parcela na pola i udvostručenje njihove površine. Ove promjene će stvoriti pravilniji oblik parcela i omogućiti bolji pristup infrastrukturi, čime će farme postati konkurentnije i spremnije za evropsko tržište. Veći posjedi će omogućiti efikasniju proizvodnju i bolju upotrebu resursa, što će doprineti razvoju ruralne ekonomije.

Komasacija zemljišta predstavlja ključni korak ka stvaranju održive i konkurentne poljoprivrede u Crnoj Gori. Vlasnici zemljišta u pilot području Mataguži-Vranj pozvani su da iskoriste ovu priliku i aktivno učestvuju u projektu koji će značajno unaprijediti njihove posjede i cjelokupnu ruralnu ekonomiju. Kroz međunarodnu saradnju i razmjenu iskustava, Crna Gora ima priliku da unaprijedi svoju poljoprivredu i postane konkurentnija na evropskom tržištu.

Međunarodna saradnja i iskustva

Petnaesta međunarodna LANDNET radionica, održana je u Middelburgu, Holandija od 5 do 7 juna, u organizaciji FAO sa Katastrom i Provincijom Zeeland u Holandiji. Okupila je oko 100 eksperata iz oblasti upravljanja zemljištem, iz otprilike 30 zemalja koji su podijelili svoja iskustva o konsolidaciji zemljišta. Mnoge zemlje zapadne Evrope imaju dugogodišnje iskustvo u ovoj oblasti, pa je ovom radionicom obilježen vijek konsolidacije zemljišta u Evropi.

Eksperti su razgovarali o tome kako višenamjenska konsolidacija zemljišta može da doprinese većim ciljevima kao što su adaptacija i ublažavanje klimatskih promjena, restauracija prirode i poboljšani biodiverzitet i ekološki uslovi.

Ovoj radionici je prisustvovala i predstavnica Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, savjetnica za poljoprivredno zemljište, Nataša Božović.

Continue Reading

Facebook

Istaknuto

Najnovije

Istaknuto