Connect with us

Magazin

Recept nedjelje: Posni ledeni kolač sa medom

Sastojci za posni ledeni kolač sa medom:

Korica:
  • 2,5 čaše brašna (od 2dl),
  • 1 čaša šećera,
  • 2 kašike kakaoa,
  • 1 kašičica sode bikarbone,
  • kašičicu cimeta (nije obavezno).

Sjediniti suve sastojke pa dodati:

  • 1,5 čašu vode,
  • 1,5 čašu ulja,
  • 5 kašika meda.

Korica za posni ledeni kolač sa medom se priprema na sledeći način:

  1. Sve fino sjediniti i izliti u veći pleh obložen pek-papirom.
  2. Peći na 180°C stepeni oko pola sata.
  3. Ohladjenu koricu preliti sa malo toplog sirupa koji se priprema od čaše vode i pola čaše šećera.

Fil za ledeni kolač sa medom se priprema na sledeći način:

  1. U 1l posnog mleka (sojinog sa ukusom vanile), dodati 10 kašika šećera, da provri.
  2. U još 500 ml mleka razmutiti 15 kašika gustina i polako dodavati u provrelo mleko, pazeći da se ne naprave grudvice.
  3. U ohladjen fil dodati 375 g umućenog posnog margarina.
  4. Dobro sjediniti i rasporediti preko korice.

Glazura za kolač sa medom se priprema na sledeći način:

  1. 200 g posne čokolade, 4 kašike ulja i ja sam dodala slatku pavlaku od kokosa (posno). Ne morate, može i obična glazura.
  2. Prelijete preko fila i ostavite da se ohladi

Reklama
Klikni da ostaviš komentar

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Magazin

Kako se pravilno farbaju jaja za Uskrs?

uskrs

Savršeno kuvana jaja za Uskrs možete da dobijete ako primjenjujete ovu tehniku pripreme.

Uskrs je pred nama, a običaji na Veliki petak nalažu da se danas farbaju jaja i to je zasigurno jedan od najljepših običaja koji raduje i mlado i staro. Prije nego što se bacite na farbanje i ukrašavanje jaja, nije zgoreg da utvrdite kako se pravilno kuvaju jaja – kako vam ne bi popucala.

Od sastojaka vam je potrebno 20 jaja, voda i so.

Jedan od najjednostavnijih načina da uklonite pečat s ljuske jajeta jeste da pomiješate sodu bikarbonu i vodu. Napravite gustu pastu miješanjem sode bikarbone s malo vode.

Nanesite je na pečat, ostavite da djeluje nekoliko minuta, a zatim nežno trljajte površinu mekom četkicom za zube ili krpom. Isperite jaje pod tekućom vodom.

Kako biste pravilno skuvali uskršnja jaja, stavite ih u šerpu s dovoljno hladne i slane vode tako da ih prekrije. Stavite na jaku vatru i pustite da proključa. Kuvajte samo 5 minuta, a zatim skinite s ringle i ostavite jaja u šerpi, poklopljena, još 10 minuta.

Ovim metodom ćete dobiti savršena tvrdo kuvana jaja. Izlijte vodu u kojoj su se kuvala i sipajte hladnu vodu. Ako ih ne ohladite dovoljno brzo, između žumanca i bjelanceta će se razviti zelena korica odnosno sloj. Nakon toga ih farbajte po želji.

Continue Reading

Zanimljivosti

Stručnjaci tvrde da grožđe sprečava razvoj teških bolesti

Grožđe pomaže u sprečavanju kardiovaskularnih bolesti i karcinoma, navode stručnjaci. Naime, kako stručnjaci tvrde, grožđe čini čuda za zdravlje kardiovaskularnog sistema.

Neki sastojci kojima obiluje poboljšavaju regulaciju krvnog pritiska i smanjuju upale izazvane oksidativnim stresom, odnosno disbalansom slobodnih radikala i oksidantata u tijelu, poboljšavaju cirkulaciju i štite vaskularni system, prenosi b92.

Ispostavilo se da prirodni fenol po imenu resveratrol, a kojim grožđe obiluje, u velikoj sprečava nastanak problema kardiovaskularnog sistema. Pored toga, voće koje je bogato antioksidantima, kao što je to slučaj s grožđem, preventivno djeluje kod određenih vrsta kancera, pokazale su brojne studije.

Zapravo, uloga antioksidanata jeste da štite ćelijski DNK, smanjuju oksidativni stres (disbalans slobodnih radikala i oksidanata) i ublažavaju procese u tijelu koji utiču na rast i razvoj tumora.

Nasuprot uvriježenom mišljenju da su kalorične, ove slatke bobice zapravo imaju nizak glikemijski indeks. Jedna šolja grožđa ima svega 100 kalorija.

Zahvaljujući prirodnom fenolu resveratrolu pokreću se određeni procesi u organizmu koji pospješuju metabolizam, a samim tim i smanjenje tjelesne težine.

Continue Reading

Magazin

Homoekranis: Zavodljivost ekrana i izazovi digitalnog doba

homoekranis

Homo ludens, biće koje se igra, tako su stari Grci definisali čovjeka. Danas, u 21. vijeku, čovjek sve više postaje homoekranis, kaže za Radio Crne Gore antropološkinja Lidija Vujačić.

Kako navodi Vujačić, toliko puno vremena provodimo pred ekranom da smo postali na neki način zavisni od ekrana, odnosno od medija.

„Naša komunikacija je zapravo par ekscelans medijska u nekom najširem smislu. Možemo zapravo reći da je aktuelna medijska kultura, mediji, pa kultura koju kreiraju, diriguje našim odnosom prema stvarnosti. U skladu sa tim, na neki način reinterpretiraju društvene odnose, ujedno stvaraju nove oblike refleksivnosti, etičnosti, pa i ljudske čulnosti. Tu je vrlo tanka granica i opšte ne možemo da razdvojimo zapravo koji život živimo, medijski ili nemedijski, jer je granica postala nevidljiva“, navodi Vujačić.

Pametni telefoni, tableti i računari ljudima u mnogome olakšavaju svakodnevicu, ali ih ujedno čine i manje sposobnim, uviđa Vujačić.

„U suštini se previše oslanjamo na pomoć medija i tu su nam sve moguće usluge, načini, aplikacije, na dohvat ruke i možda smo malo i neke svoje kapacitete potisnuli. Nije sav život ispred ekrana, nekog ekrana koje god, nego postoji lijepi život i mimo toga. Tako da u principu je najteže naći mjeru“, kaže Vujačić.

Pretjerano izlaganje djece ekranima u najranijem uzrastu usporava razvoj mozga, upozorava psihološkinja Biljana Andrijašević.

„Ekranizacija je termin koji je prisutan u stručnim krugovima i poznat je pod nazivom digitalni autizam, tako da se može negdje definisati kao zavisnost. U Crnoj Gori nije bilo takvih slučajeva, ja da znam nije, međutim, psihijatrija u Beogradu već liječi djecu od problema otuđenosti“, kaže Andrijašević.

Naglašava da djeca do treće godine ne bi trebala da budu izložena ekranima.

„To podrazumeva ne samo telefone, nego bilo kakav uređaj koji ima ekran. Do pete godine možda jedan sat, ali znači to je sve uz kontrolu roditelja, a od pete do sedamnaeste godine dva sata. To je neki, da kažemo, maksimum koliko bi djeca bila izložena ekranima“, navodi Andrijašević.

A koliko je te preporuke teško sprovesti u djelo, najbolje svjedoči primjer majke Bobane, koja držeći u naručiju jedno i po godišnjeg sina sa nama dijeli svoje iskustvo.

„Mi smo odlučili da do treće godine sigurno nema pristupa ekranima, ni telefonu, ni TV-u, s tim što je to jako teško, jer sad smo bili u Delti, svaki drugi butik ima neki ekran, tako da ga vodimo odatle. Smatramo da je jako bitno da sačuvamo tog sadržaja koji im nije adekvatan, ni previše stimulativan i evidentno je da djeca koja su često pred ekranima imaju neke promjene u ponašanju. Imamo dosta takvih slučajeva oko sebe, tako da smo se mi odlučili za ovu opciju. Nije lako, ali borimo se“, priča ona.

Continue Reading

Facebook

Istaknuto

Najnovije

Istaknuto