fbpx
Connect with us

Priroda i društvo

Nastavnica SMŠ “Golubovci” nagrađena na Šestoj regionalnoj konferenciji nastavnika u Banja Luci

konferencija nastavnika Banja luka

U period od 4-7. aprila, 2024. godine, u Banja Luci održana je Šesta regionalna konferencija nastavnika u organizaciji ASOCIJACIJE NAJBOLJIH NASTAVNIKA SA EX YU PROSTORA.

Konferencija se realizovala pod nazivom ,,Svijet obrazovnja briše granice’’, a najvažniji cilj konferencije je podsticanje regionalnog umrežavanja najboljih vaspitača, učitelja, nastavnika, profesora, stručnih saradnika i po prvi put direktora iz država sa prostora bivše Jugoslavije , sve u cilju vidljivosti njihovog rada i stvaralaštva.  Konferencija je ugostitila više od 200 nastavnika iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Sjeverne Makedonije, Hrvatske, Crne Gore i Slovenije.

nastavnica SMŠ golubovci

privatna arhiva

Učesnice konferencije iz Crne Gore su : Alma Poljak, nastavnica fizičkog vaspitanja i Danka Čogurić, nastavnica CSBH jezika i književnosti, obije iz  JU OŠ ,,Mahmut Lekić“ u Tuzima, Aleksandra Vuković, nastavnica matematike u JU ,,Srednja mješovita škola Golubovci’’  Zeta , Nada Šćepanović, vaspitačica u JPU ,,Dragan Kovačević“ u   Nikšiću, Nevena Ljujić, nastavnica matematike u JU OŠ „Dušan Korać“ u Bijelom Polju, Zehra Balić, nastavnica biologije u JU OŠ „Marko Miljanov“ u Bijelom Polju, Ana Đurović, nastavnica hemije i Biljana Veličković, nastavnica fizike, koje dolaze iz JU OŠ „Vuk Karadžić“ u Podgorici.  Sve predstavnice Crne Gore su dobitnice sertifikata za nesebičnu pomoć ,podršku i afirmaciji nastavničke profesije u zemljama sa prostora bivše Jugoslavije.

Trećeg  dana konferencije u Privrednoj komori Republike Srpske organizovana je dodjela priznanja , u tri kategorije , koje je uručila Željana Radojičić Lukić  jedna od osnivača ove Asocijacije.

Alekandra vuković SMŠ golubovci

privatna arhiva

Prema strogim kriterijumima, između više od nekoliko stotina prijavljenih vaspitača, učitelja, nastavnika, profesora i stručnih saradnika iz 6 država sa prostora bivše Juge  priznanja su dobile i tri nastavnice iz Crne Gore: Alma Poljak, JU OŠ ,,Mahmut Lekić ‘’ Tuzi  i  Aleksandra Vuković, JU ,,Srednja mješovita škola Golubovci’’ Zeta,  PUNOPRAVNI  ČLANOVI   ANN EX YU za entuzijazam, rezilijentnost i inventivnost   i Nada Šćepanović, JPU ,,Dragan Kovačević“, Nikšić  TITULU NAJBOLJI NASTAVNIK EX YU.

Država domaćin naredne konferencije Asocijacije najboljih nastavnika EX YU je  Hrvatska.

Reklama turizam danilovgrad
Klikni da ostaviš komentar

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Priroda i društvo

Za danas i sjutra narandžasti meteoalarm

vrućine
Za cijelu teritoriju naše zemlje zbog visokih temperatura na snazi je narandžasti meteoalarm.

Ovo upozorenje od strane Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju raspisano je za danas i sjutra.

Kako je navedeno, temperatura vazduha dostizaće i do 39 stepeni.

Iz auto-moto saveza savjetuju vozače da zbog vrućina putuju u ranim jutarnjim satima.

Podsjećamo, domaći i regionalni mediji prije nekoliko dana najavili su da nas ponovo očekuje  tropski talas, na čijem će vrhuncu temperature dostizati i do 40 stepeni. Tako je za Hrvatsku proglašen danas crveni meteoalarm.

Continue Reading

Priroda i društvo

Porodici da preživi potrebne dvije plate

potrošačka korpa
Sindikalna potrošačka korpa koju je izračunala Unija slobodnih sindikata (USSCG) pokazuje da je četvoročlanoj porodici mjesečno potrebno 1.870 eura, što su otprilike dvije prosječne plate u Crnoj Gori.

“U poređenju sa prethodnim kvartalom, odnosno prvim kvartalom godine, sindikalna potrošačka korpa bilježi pad u iznosu od 30 eura, odnosno 1,58 odsto. Od ukupno deset kategorija troškova koje su definisane Metodologijom za izradu SPK-a, u ovom kvartalu zabilježen je pad u svega dvije kategorije, i to: trošak prehrambenih proizvoda – 3,31% i troškovi stanovanja i komunalija – 4,26%,” navode u saopštenju iz Unije slobodnih sindikata Crne Gore.

Prikupljanjem novih cijena iz tri najveća trgovinska lanca u Crnoj Gori za 135 namirnica koje ulaze u sastav kategorije troškova prehrambenih proizvoda, odnosno 131 namirnice u ovom kvartalu s obzirom na sezonski karakter nekih od njih, tj. nedostatka istih na rafovima posmatranih trgovinskih lanaca u momentu popisivanja cijena, utvrđeno je da izdatak za prehrambene proizvode u drugom kvartalu godine iznosi 585 eura.

“Iznos ove kategorije troškova niži je za 20 eura u odnosu na prvi kvartal 2024. godine kada su isti iznosili 605 eura, čime bilježimo pad od 3,31%. Na pad troškova koja domaćinstvo imaju u cilju obezbjeđivanja osnovnih prehrambenih namirnica uticala je akcija ograničavanja marži koju je sprovela Vlada Crne Gore tokom aprila i maja tekuće godine. Ovom akcijom limitirane su cijene 43 proizvoda od posebnog značaja za život i zdravlje ljudi, odnosno za 500 artikala, od kojih nešto preko 3/4 proizvoda ulazi u sastav SPK-a”, navode u saopštenju.

Dodaju da utvrđeni iznos od 585 eura predstavlja iznos koji je, kako navode, potreban četvoročlanoj porodici da zadovolji potrebe za hranom i pićem na mjesečnom nivou, odnosno da obezbijedi adekvatan unos kalorija za sva četiri člana domaćinstva koji imaju umjerenu fizičku aktivnost na dnevnom nivou (prosječan dnevni unos posmatranog četvoročlanog domaćinstva je 10.680 kcal, odnosno 2.670 kcal po članu).

Continue Reading

Priroda i društvo

Monstat: U Tivtu i Zeti prosječne plate preko 900 eura

monstat

Prosječna zarada u maju ove godine bez poreza i doprinosa u Crnoj Gori iznosila je 832 eura, saopšteno je iz Uprave za statistiku MONSTAT. Najveća prosječna zarada u maju bila je Tivtu i iznosila 962 eura i Zeti 904 eura, a najmanja u Petnjici 710 i Tuzima 696 eura.

Od 25 crnogorskih opština čak u 18 je prosječna zarada u maju bila manja od državnog prosjeka koji iznosi 832 eura.

Najveća prosječna zarada u maju bila je Tivtu i iznosila 962 eura i Zeti 904 eura. Osim te dvije opštine zarade veće od prosječne bile su u Cetinju 873, Pljevljima 872, Podgorici 860 eura, Žabljak 845 eura i Kotoru 835.

U svim ostalim opštinama plate su bile manje od državnog prosjeka: Budva 813, Nikšić 813 eura, Plužine 806, Bar 795, Kolašin 785, Berane 784, Plav 777, Mojkovac 774, Gusinje 768, Šavnik 763, Ulcinj 761, Herceg Novi 758, Bijelo Polje 745, Andrijevica 741, Rožaje 739, Danilovgrad 731, Petnjica 710 i Tuzi 696 eura.

Zarade po sektorima

Prema najnovijim podacima najbolje su plaćeni u sektorima finansijske djelatnosti i djelatnost osiguranja gdje je prosječna zarada iznosila 1287 eura i snabdijevanju električnom energijom, gasom, parom i klimatizacija 1219 eura.
Najniže plate su zabilježene u sektorima administrativne i pomoćne uslužne djelatnosti 669 eura i prerađivačka industrija 670 eura.

U maju su prosječne zarade preko hiljadu eura evidentirane i u sektorima informisanje i komunikacije 1069 i vađenje ruda i kamena 1036 eura.

Prema podacima MONSTAT-a prosječne majske zarade veće od 832 eura su bile u sektorima poslovanje s nekretninama 990 eura, državna uprava i odbrana, obavezno socijalno osiguranje 934 eura i zdravstvena i socijalna zaštita 921.

Manje majske plate od prosječne evidentirane su u sektorima obrazovanje 807, stručne, naučne i tehničke djelatnosti 785 eura, saobraćaj i skladištenje 784 eura, građevinarstvo 778, usluge smještaja i ishrane 779 eura, poljoprivreda, šumarstvo i ribarstvo 769, umjetničke, zabavne i rekreativne djelatnosti 755, ostale uslužne djelatnosti 740, snabdjevanje vodom; upravljanje otpadnim vodama 798, trgovina na veliko i malo i popravka motornih vozila i motocikala 716 eura.

Continue Reading

Facebook

Istaknuto

Najnovije

Istaknuto