fbpx
Connect with us

Ekonomija

Zaduženje Crne Gore od 100 miliona eura izaziva zabrinutost

novac

Zaduženje Crne Gore od 100 miliona eura kod Dojče banke po kamatnoj stopi 9,3 odsto najskuplje je u istoriji Crne Gore, smatraju naši sagovornici. Saglasni su da se država mogla zadužiti po povoljnijim uslovima na domaćem tržištu jer su uvjereni da će nam na naplatu zbog troškova kredita i očekivanog rasta euribora stizati uvećane rate.

Samo nekoliko dana od isplate većih zarada u javnom sektoru i penzija država se zadužila 100 miliona eura kod Dojče banke. Kredit ćemo otplaćivati tri godine, počev od 2024. kada ističe grejs period tokom kojeg plaćemo samo kamatu.

A, kamatna stopa trenutno je 9,2 odsto i nije fiksna jer je čini šestomjesečni euribor koji je od prošle godineu porastu. Zato oni koji poznaju ekonomske prilike kažu da ćemo ovaj kredit otplaćivati mnogo skuplje.

“Kamatna stopa od 9,2 posto je trenutnakamatna stopa,medjutim kada saberete sve ostale troškove i projekcijepotencijalnog rasta još procentnih poenakamatnih stopa tokom ove godine onda će ona preći sigurno 11,12 posto”, kazao je za TVCG ekonomski analitičar Oleg Filipović.

Da je kamatna stopa po kojoj smo se zadužili visoka ne spori ni ministar finansija, ali je juče kazao da država nije mogla ispregovarati bolje uslove kredita.

“Kamatnastopa i uslovi su posljedica globalnih dešavanja na koje država ne može da utiče ni malo. Ja bi volio da su uslovi mnogo bolji ali nijesu na žalost”, saopštio je ministar finansija Aleksandar Damjanović.

Ali, jesu na domaćem tržištu, kažu naši sagovornici. Smatraju da smo se mogli zadužiti jeftinije da su iskorišćeni depoziti u crnogorskim bankama koji su gotovo milijardu eura.

“Ne vjerujem da država može bankrotirati, ali sve ovo doživljavam kao jednu vrstu upozorenja za nekoga ko dolazi da mora potpuno revidirati stvari i potpuno drugačije napraviti koncept”, dodao je Filipović.

Zaduživanje od 100 miliona neće biti dovoljno da država za cijelu godinu izmiri sve obaveze. Budžetom za 2023. predviđeno je da se Crna Gora može zadužiti još 500 miliona eura.

Reklama turizam danilovgrad
Klikni da ostaviš komentar

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ekonomija

Spoljnotrgovinska razmjena Crne Gore 4,48 milijardi eura

monstat

Iz Monstata je saopšteno da je izvezena roba vrijedna 674,3 miliona eura, što je 3,7 odsto manje u odnosu na 2022. Uvoz je bio veći 7,8 odsto i iznosio je 3,81 milijardu eura.

“Pokrivenost uvoza izvozom iznosila je 17,7 odsto i manja je u odnosu na uporedni period kada je iznosila 19,8 odsto”,  navodi se u saopštenju.

U strukturi izvoza, najviše su zastupljena mineralna goriva i maziva u iznosu od 244,9 miliona eura, koje čine električna energija 206,9 miliona eura i ostalo.

U strukturi uvoza, najviše su zastupljeni mašine i transportni uređaji u iznosu od 885,2 miliona eura, koje čine drumska vozila 330 miliona eura i ostalo.

Najveći spoljnotgovinski partneri u izvozu bili su Srbija sa 190,9 miliona eura, Bosna i Hercegovina 75,5 miliona eura i Slovenija 73,5 miliona.

Najveći spoljnotrgovinski partneri u uvozu bili su Srbija sa 661,7 miliona eura, Kina 424,7 miliona eura i Njemačka 368,2 miliona eura.

Spoljnotrgovinska robna razmjena bila je najveća sa potpisnicama Centralnoevropskog sporazuma o zoni slobodne razmjene (CEFTA) i sa Evropskom unijom (EU).

Continue Reading

Ekonomija

Neto dobit EPCG preko 50 miliona eura

elektroprivreda crne gore

Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) u prethodnoj godini ostvarila je rezultat od 65.871.962 eura, saopšteno je iz te kompanije.

“Elektroprivreda Crne Gore AD Nikšić obavještava javnost da je u poslovnoj 2023. godini, prije oporezivanja, ostvarila rezultat u iznosu od 65.871.962 eura”, navodi se u saopštenju EPCG.

Kako navode u saopštenju, neto rezultat EPCG AD Nikšić za 2023. godinu, nakon oporezivanja, iznosi 52.410.782 eura.

Ističu i da je u toku proces revizije finansijskih iskaza, te da tokom narednih nekoliko sedmica očekuju nacrt misljenja, o čemu će, kažu, blagovremeno obavijestiti javnost.

Continue Reading

Ekonomija

Pogledajte spisak proizvoda čije će cijene biti snižene ili ograničene

vlada cg

Vlada Crne Gore objavila je spisak proizvoda čije će cijene biti snižene ili ograničene.

Vlada Crne Gore je donijela odluku o ograničavanju marži na preko 500 artikala, saopštio je nakon sjednice premijer Milojko Spajić.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Vlada Crne Gore (@vlada_cg)

“To znači, ne samo da se ne zaustavlja rast cijena tih proizvoda, nego se smanjuju cijene određenih proizvoda. Do danas smo govorili da ćemo zaustaviti rast cijena, a sad govorimo o smanjenju cijena. Pozdravljam i privredu koja je prihvatila jednu ovakvu mjeru”, saopštio je Spajić.

Continue Reading

Facebook

Istaknuto

Najnovije

Istaknuto