fbpx
Connect with us

Zeta

Asanović: Opština nije zainteresovana za nastavak saradnje

Istakao je da se “ne radi o gašenju medija, niti o kršenju osnovnih ljudskih prava, već o tome da mora da nauči da neće više biti privilegovanih”.

mihailo asanović

Neargumentovani i maliciozni su navodi vlasnice glavne i odgovorne urednice Radio “Zeta” Nene Stajović Vukčević da se, kada je u pitanju raskid Ugovora o međusobnoj saradnji sa Opštinom Zeta radi o politički ili pak nacionalnoj motivisanoj odluci, saopštio je gradonačelnik Opštine Zeta Mihailo Asanović.

Podsetimo vlasnica i glavna urednica “Radija Zeta” Nena Stajović Vukčević saopštila je medijima da je novo lokalno rukovodstvo Opštine Zeta odlučilo da ih “protjera iz zgrade opštine”. Navela je da je Asanović uputio “Radiju Zeta” obavještenje o raskidu ugovora o međusobnoj saradnji iako je ugovor validan do 2027. godine, te da to, kako je kazala predstavlja jasan pokušaj gašenja slobodnih medija i kršenje osnovnih ljudskih prava-prava na informisanost.

Stajović Vukčević kao vlasnica i glavna i odgovorna urednica ovog medija, tvrdi da je ova jednostrana odluka politički motivisana.

Kako ona ocjenjuje, njihovo kako navodi “ćeranje iz opštinskog prostora” tumače kao jasan pokušaj gašenja slobodnih medija i kao kršenje osnovnih ljudskih prava – prava na informisanost.

Asanović je naveo da je kada je u pitanju konstatacija da Ugovor ima važnost do 2027. godine, tačno je jedino to da je Ugovor zaključen na period od pet godina. Međutim, navodi Asanović, činjenica je da je, zapravo ugovor saglasna volja dvije strane i ako ta volja nije saglasna ili jedna od strana ne može da ispuni ugovorenu obavezu ili dođe do promijenjenih okolnosti ugovor je neodrživ. 

“Obzirom da je predmet Ugovora o međusobnoj saradnji ustupanje prostorija, koje su potrebne nakon novonastalih okolnosti, odnosno osnivanja samostalne Opština Zeta i potrebe da fommiramo sekretarijate, Javna preduzeće, inspekcije i druge organe opštine, nismo u prilici da izvršimo predmet Ugovora, jer su nam prostorije kojima se nalazi Radio “Zeta” uslov za organizovanje procesa rada, pa je u pitanju javni interes, koji ima primat nad privatnim, imajući u vidu da je lokalna uprava servis građana”, ističe Asanović.

Navodi da od 2010.godine Radio “Zeta” koristi prostorije koje su u vlasništvu lokalne samouprave bez naknade, a i prije 2010. godine, kada je Radio bio smješten u staroj opštinskoj zgradi, takođe bez naknade, koja je, kako ističe, porušena za potrebe izgradnje raskrsnice.

“Iako je Radio “Zeta” od osnivanja u privatnom vlasništvu, što je bio lijep gest lokalnih vlasti, ali činjenica je da su se promijenile okolnosti i da više ne postoji potreban prostor da bi se nastavilo sa ovom praksom. Cijeneći doprinos “Radija Zete” uz puno uvažavanje djelatnosti koju on obavlja, kao predsjednik lokalne samouprave pred kojom je tek posao formiranja lokalnih organa potrebnih za obavljanje zakonom propisanih nadiežnosti, nisam u prilici da nastavim Ugovor o međusobnoj saradnji, koji je štetan za Opštinu, sa stanovišta raspoloživog prostora, imajući u vidu da nam predstoje imenovanja lokalnih funkiconera i formiranje organa i službi lokalne uprave”, kazao je Asanović.

Gradonačelnik Zete je istakao da će uz ove kancelarije koje je koristila Radio “Zeta”, adaptirati prostorije domova omladine, koji su devastirani, pri čemu, kako je naveo,  nemaju novca za zakup prostora, jer je opština na privremenom finansiranju.

“To da li je gospođa Stajović Vukčević član neke partije nije predmet našeg interesovanja i tome neka sudi javnost, kao i o uređivačkoj politici svih ovih prethodnih godina. Takođe, nije u pitanju “ćeranje”, već prvorazredni javni interes, a vlasnica privatnog Radija je slobodna u izboru novih poslovnih prostorija, za svoj privatni radio, iz kojih takođe može obavljati djelatnost informisanja”, kazao je Asanović.

Istakao je da se ne radi o gašenju medija, niti o kršenju osnovnih ljudskih prava, već o tome da mora da nauči da neće više biti privilegovanih.

“Nismo ni osnivači niti vlasnici ovog Radija, tako da ne moramo da polažemo nikome račune. Sa ovim završavamo svaku prepisku i očekujemo da do 9.februara 2023.godine se oslobode prostorije za naš nesmetan rad”, zaključio je Asanović.

Reklama turizam danilovgrad
Klikni da ostaviš komentar

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Sport

Treneru RK Zeta Bobani Krstović uručeno priznanje za reprezentativne rezultate

Autor: Tamara Raičević

bobana krstović

Da je za svaki uspjeh potreban uzastopan rad, mnogo odricanja ali i velika vjera i borba za svoje snove pokazala nam je Bobana Krstović, trener RK Zeta i jedina žena koja je dobila priznanje za ostvarene vrhunske rezultate sa pionirskom reprezentacijom Crne Gore na Mediteranskim igrama u 2024. godini.

Dugo sanjan san napokon je ostvaren. Mada, lijepim snovima nema kraja. Iako mlada, Bobanina dostignuća su značajna, izuzetna i vrijedna sve pažnje i pohvale. Posjeduje zvanje najmlađeg Master coach-a, obavlja funkciju predsjednice udruženja rukometnih trenera RSCG, a svoje znanje prenosi i u redovima pionirske reprezentacije Crne Gore gdje obavlja funkciju trenera. Biti odabran od strane svojih kolega trenera za predsjednicu Udruženja rukometnih trenera a ujedno biti i trener na reprezentativnom i klupskom nivou, zanimljiva je i rijetka činjenica sa naših područja.

bobana krstović priznanje

O čovjeku bolje govore njegova djela nego riječi. Time je ovo Bobanino priznanje pokazatelj da svoj posao radi iz srca, zbog čega se dešavaju lijepe stvari. Izuzetan temelj dostignuća pruža ogroman podstrek i vjetar u leđa za dalji napredak. Kada na red dođe spuštanje zavjese za ovu takmičarsku sezonu neposredno nakon toga sabiraju se utisci kako je tokom godine sve proteklo u redovima jedinog reprezenta Zete u Prvoj ženskoj rukometnoj ligi. U odnosu na uslove rada ka kojima će težiti da postanu bolji, ali i poteškoće koje mogu da zadese jedan kolektiv u toku sezone, sa sigurnošću se može reći da je očuvanje statusa prvoligaša sjajan rezultat. Potvrda da Bobana Krstović i njene izabranice opravdavaju epitet najboljih, stigla je i treći put zaredom nakon dodijeljenog priznanja za ,,Najbolji sportski kolektiv“ u Zeti.

Što se tiče uspjeha na reprezentativnom nivou pokazalo se da Zeta daje ljude u sportu za velika djela. Kroz zajedništvo, veliki trud i požrtvovanost stiglo se do srebrne medalje sa pionirskom reprezentacijom Crne Gore. Ove godine je put do vrha na Mediteranskim igrama bio znatno otežan jer su umjesto sistema takmičenja po grupama, djevojke Miloša Perović i Bobane Krstović morale da odmjere snage sa svakom reprezentacijom da bi zavrijedile mjesto u finalu. Zasluga je veća a uzevši to u obzir i samo priznanje dobija još više na značaju.

Zasigurno da je Bobana trasirala trag učinka u sportu koji će motivisati naredne generacije da hrabro i ponosno predstavljaju svoju Zetu.

Continue Reading

Priroda i društvo

Pilot-projekat u Matagužima: Komasacija zemljišta ključni korak ka stvaranju konkurentne poljoprivrede

poljoprivreda zeta

Poljoprivredno zemljište je temelj na kojem započinje proizvodnja hrane, i njegovo adekvatno upravljanje može značajno ojačati ruralnu ekonomiju, što je od posebne važnosti za zemlje sa ograničenim resursima obradivog zemljišta. U skladu sa tim, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Crne Gore, u saradnji sa Organizacijom za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO), započelo je novi projekat s ciljem unapređenja politike upravljanja poljoprivrednim zemljištem i implementacije komasacije zemljišta.

Komasacija zemljišta predstavlja proces koji omogućava restrukturiranje poljoprivrednih gazdinstava i posjeda, povećavajući njihovu efikasnost. Ovaj proces uključuje reorganizaciju zemljišnih parcela kako bi se postigao bolji raspored, koji odgovara potrebama vlasnika. Cilj je smanjiti broj parcela, povećati njihovu površinu i omogućiti bolji pristup poljoprivrednoj infrastrukturi.

Kao pilot-projekat, odabrano je područje od 430 hektara na jugoistoku Crne Gore, koje uključuje sela Mataguži i Vranj. U projekt je uključeno više od 700 vlasnika zemljišta koji aktivno učestvuju u prikupljanju podataka o postojećem stanju vlasništva i strukturi gazdinstava. Tim stručnjaka iz FAO i Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede radi na Studiji izvodljivosti, koja će procijeniti postojeće stanje i interes vlasnika za komasaciju. Pojedinačni intervjui sa vlasnicima i korisnicima zemljišta omogućavaju prikupljanje detaljnih podataka i osiguravaju da svaki vlasnik bude dobro informisan i uključen u donošenje odluka.

Projekt komasacije ima za cilj smanjenje broja parcela na pola i udvostručenje njihove površine. Ove promjene će stvoriti pravilniji oblik parcela i omogućiti bolji pristup infrastrukturi, čime će farme postati konkurentnije i spremnije za evropsko tržište. Veći posjedi će omogućiti efikasniju proizvodnju i bolju upotrebu resursa, što će doprineti razvoju ruralne ekonomije.

Komasacija zemljišta predstavlja ključni korak ka stvaranju održive i konkurentne poljoprivrede u Crnoj Gori. Vlasnici zemljišta u pilot području Mataguži-Vranj pozvani su da iskoriste ovu priliku i aktivno učestvuju u projektu koji će značajno unaprijediti njihove posjede i cjelokupnu ruralnu ekonomiju. Kroz međunarodnu saradnju i razmjenu iskustava, Crna Gora ima priliku da unaprijedi svoju poljoprivredu i postane konkurentnija na evropskom tržištu.

Međunarodna saradnja i iskustva

Petnaesta međunarodna LANDNET radionica, održana je u Middelburgu, Holandija od 5 do 7 juna, u organizaciji FAO sa Katastrom i Provincijom Zeeland u Holandiji. Okupila je oko 100 eksperata iz oblasti upravljanja zemljištem, iz otprilike 30 zemalja koji su podijelili svoja iskustva o konsolidaciji zemljišta. Mnoge zemlje zapadne Evrope imaju dugogodišnje iskustvo u ovoj oblasti, pa je ovom radionicom obilježen vijek konsolidacije zemljišta u Evropi.

Eksperti su razgovarali o tome kako višenamjenska konsolidacija zemljišta može da doprinese većim ciljevima kao što su adaptacija i ublažavanje klimatskih promjena, restauracija prirode i poboljšani biodiverzitet i ekološki uslovi.

Ovoj radionici je prisustvovala i predstavnica Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, savjetnica za poljoprivredno zemljište, Nataša Božović.

Continue Reading

Zeta

Predsjednik Opštine Zeta čestitao najboljim učenicima i dodijelio nagrade lučonošama

Autor: Vladimir Jovanović

Mihailo Asanović

Predsjednik Opštine Zeta, Mihailo Asanović čestitao je najboljim učenicima na završenom osnovnom i srednjem obrazovanju, ističući značaj obrazovanja kao temelja svake uspješne zajednice. Tokom svečane ceremonije, naglašena je važnost djece kao najbitnijeg resursa te odgovornost koju društvo ima prema njihovoj budućnosti.

Posebne čestitke uputio je najboljim učenicima među stotinama, pohvalivši njihovu posvećenost i usmjerenost ka cilju.

„Biti najbolji nije lako, biti najbolji znači biti spreman, posvećen i usmjeren ka cilju. To što ste među njima ne govori samo o vama i vašim porodicama, već i o obrazovnim institucijama iz kojih dolazite, ali i o sredini iz koje potičete. Vi ste ono najbolje što ima Zeta“, rekao je Asanović.

Predsjednik je u ime opštine učenicima uručio knjige i novčane nagrade – po 100 eura za lučonoše iz osnovnih škola i po 200 eura za lučonoše iz srednjie škole sa teritorije Zete.

„Želim da vam na daljem putu, bilo na studijama ili u srednjoj školi, nastavite da koračate krupnim uspjesima ka cilju. U vašoj opštini ćete uvijek moći da nađete podršku i pomoć za sve što vas čeka u budućim izazovima. Čestitam i želim da uživate u periodu koji je pred vama jer je to vjerovatno najljepši period vašeg života“, zaključio je Asanović.

Photo by Vladimir Jovanović

Najbolji učenici iz osnovne škole „Milan Vukotić“ iz Golubovaca su: Petar Šišević, Anja Rajović, Balša Lalović, Marija Mia Maraš, Sara Maraš, Andrea Lazić, Andrija Drakić.

Iz osnovne škole „Niko Maraš“ iz Bijelog Polja istaknuli su se: Maša Klikovac, Ljubica Stajović, Anđela Šišević.

Lučonoše iz osnovne škole „Vladika Danilo“ iz Srpske su: Ksenija Vujović, Darija Maraš, Vladana Maraš, Jovan Lončar i Dražen Delić.

Najbolji iz osnovne škole „Zarija Vujošević“ iz Mataguži su: Vasilije Maraš, Anesa Pepić, Matija Boljević i Jovana Kojić.

Photo by Vladimir Jovanović

Među najboljima iz Srednje mješovite škole Golubovci su Anja Drakić i Luka Miletić, kojima su takođe uručene zaslužene nagrade.

Ova svečanost je još jednom potvrdila posvećenost Opštine Zeta obrazovanju i podršci mladima, prepoznajući njihov trud i uspjehe kao ključne za budućnost zajednice.

 

Tekst je nastao uz podršku Fonda za pluralizam i raznovrsnost medija, Ministarstva kulture i medija Crne Gore

Continue Reading

Facebook

Istaknuto

Najnovije

Istaknuto