fbpx
Connect with us

Zeta

Asanović: Mi smo zagovornici samostalne opštine Zeta desetinama godina unazad

Mihajlo Asanović nosilac liste “Koalicija DF – Za budućnost Zete” naveo je u emisiji na parlamentarnom kanalu da su oni bili zagovornici samostalne opštine Zeta desetinama godina unazad.

Mihajlo Asanović nosilac liste “Koalicija DF – Za budućnost Zete” naveo je u emisiji na parlamentarnom kanalu da su oni bili zagovornici samostalne opštine Zeta desetinama godina unazad.

“Bili smo zagovornici samostalne opštine desetinama godina unazad, tako je lista na prethodnim izborima, koju sam takođe ja predvodio, imala u svom nazivu ‘svi za samostalnu Zetu’. Ne zbog toga što ne želimo da živimo sa građanima Podgorice, već zbog toga što su milioni koji je trebalo da budu utrošeni u Gradskoj opštini Golubovci bili uredno svake godine vraćani u kasu Glavnog grada”, naveo je Asanović.

Istakao je da oni žele opštinu koja bi zavisila od same sebe sa svim prirodnim potencijalima, a ne opštinu koju bi pomagala država.

“Imali smo na desetine apela, saopštenja, da želimo prvo razgraničavanje pa onda opštinu.  Opštinu koja bi zavisila od same sebe sa svim prirodnim potencijalima, a ne opštinu koju bi pomagala država. Podržali smo i učestvovali na svim protestima građana Zete jer smo prepoznali da DPS-u i GP URA nije bitan status Zete i granice buduće opštine, već što bolji izborni rezultat Ivana Vukovića i Luke Rakčevića. Jedan od dokaza za to je da URA nije ni prijavila listu u Zeti”, naveo je Asanović.

On je naglasio da po pitanju razgraničavanja za njih postoje dva ključna problema.

“Jedan problem je u selu Mataguži. Tamo imamo situaciju da prilikom razgraničavanja između Podgorice i Tuzi nije bilo predstavnika iz Zete, bili su tri predstavnika iz opštine Podgorica i tru predstavnika iz opštine Tuzi, mi se sa time ne slažemo i smatramo da jedina granica može da bude vrh brda kao jedina prirodna granica između naše dvije opštine. Drugi problem se nalazi u dijelu Gornje Zete, gdje znamo da kroz istoriju Gornjoj Zeti je pripadalo i današnje Zabjelo, Zelenika, Dahna i Dajbabe”, saopštio je Asanović.

Reklama turizam danilovgrad
Klikni da ostaviš komentar

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Priroda i društvo

Pilot-projekat u Matagužima: Komasacija zemljišta ključni korak ka stvaranju konkurentne poljoprivrede

poljoprivreda zeta

Poljoprivredno zemljište je temelj na kojem započinje proizvodnja hrane, i njegovo adekvatno upravljanje može značajno ojačati ruralnu ekonomiju, što je od posebne važnosti za zemlje sa ograničenim resursima obradivog zemljišta. U skladu sa tim, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Crne Gore, u saradnji sa Organizacijom za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO), započelo je novi projekat s ciljem unapređenja politike upravljanja poljoprivrednim zemljištem i implementacije komasacije zemljišta.

Komasacija zemljišta predstavlja proces koji omogućava restrukturiranje poljoprivrednih gazdinstava i posjeda, povećavajući njihovu efikasnost. Ovaj proces uključuje reorganizaciju zemljišnih parcela kako bi se postigao bolji raspored, koji odgovara potrebama vlasnika. Cilj je smanjiti broj parcela, povećati njihovu površinu i omogućiti bolji pristup poljoprivrednoj infrastrukturi.

Kao pilot-projekat, odabrano je područje od 430 hektara na jugoistoku Crne Gore, koje uključuje sela Mataguži i Vranj. U projekt je uključeno više od 700 vlasnika zemljišta koji aktivno učestvuju u prikupljanju podataka o postojećem stanju vlasništva i strukturi gazdinstava. Tim stručnjaka iz FAO i Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede radi na Studiji izvodljivosti, koja će procijeniti postojeće stanje i interes vlasnika za komasaciju. Pojedinačni intervjui sa vlasnicima i korisnicima zemljišta omogućavaju prikupljanje detaljnih podataka i osiguravaju da svaki vlasnik bude dobro informisan i uključen u donošenje odluka.

Projekt komasacije ima za cilj smanjenje broja parcela na pola i udvostručenje njihove površine. Ove promjene će stvoriti pravilniji oblik parcela i omogućiti bolji pristup infrastrukturi, čime će farme postati konkurentnije i spremnije za evropsko tržište. Veći posjedi će omogućiti efikasniju proizvodnju i bolju upotrebu resursa, što će doprineti razvoju ruralne ekonomije.

Komasacija zemljišta predstavlja ključni korak ka stvaranju održive i konkurentne poljoprivrede u Crnoj Gori. Vlasnici zemljišta u pilot području Mataguži-Vranj pozvani su da iskoriste ovu priliku i aktivno učestvuju u projektu koji će značajno unaprijediti njihove posjede i cjelokupnu ruralnu ekonomiju. Kroz međunarodnu saradnju i razmjenu iskustava, Crna Gora ima priliku da unaprijedi svoju poljoprivredu i postane konkurentnija na evropskom tržištu.

Međunarodna saradnja i iskustva

Petnaesta međunarodna LANDNET radionica, održana je u Middelburgu, Holandija od 5 do 7 juna, u organizaciji FAO sa Katastrom i Provincijom Zeeland u Holandiji. Okupila je oko 100 eksperata iz oblasti upravljanja zemljištem, iz otprilike 30 zemalja koji su podijelili svoja iskustva o konsolidaciji zemljišta. Mnoge zemlje zapadne Evrope imaju dugogodišnje iskustvo u ovoj oblasti, pa je ovom radionicom obilježen vijek konsolidacije zemljišta u Evropi.

Eksperti su razgovarali o tome kako višenamjenska konsolidacija zemljišta može da doprinese većim ciljevima kao što su adaptacija i ublažavanje klimatskih promjena, restauracija prirode i poboljšani biodiverzitet i ekološki uslovi.

Ovoj radionici je prisustvovala i predstavnica Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, savjetnica za poljoprivredno zemljište, Nataša Božović.

Continue Reading

Zeta

Predsjednik Opštine Zeta čestitao najboljim učenicima i dodijelio nagrade lučonošama

Autor: Vladimir Jovanović

Mihailo Asanović

Predsjednik Opštine Zeta, Mihailo Asanović čestitao je najboljim učenicima na završenom osnovnom i srednjem obrazovanju, ističući značaj obrazovanja kao temelja svake uspješne zajednice. Tokom svečane ceremonije, naglašena je važnost djece kao najbitnijeg resursa te odgovornost koju društvo ima prema njihovoj budućnosti.

Posebne čestitke uputio je najboljim učenicima među stotinama, pohvalivši njihovu posvećenost i usmjerenost ka cilju.

„Biti najbolji nije lako, biti najbolji znači biti spreman, posvećen i usmjeren ka cilju. To što ste među njima ne govori samo o vama i vašim porodicama, već i o obrazovnim institucijama iz kojih dolazite, ali i o sredini iz koje potičete. Vi ste ono najbolje što ima Zeta“, rekao je Asanović.

Predsjednik je u ime opštine učenicima uručio knjige i novčane nagrade – po 100 eura za lučonoše iz osnovnih škola i po 200 eura za lučonoše iz srednjie škole sa teritorije Zete.

„Želim da vam na daljem putu, bilo na studijama ili u srednjoj školi, nastavite da koračate krupnim uspjesima ka cilju. U vašoj opštini ćete uvijek moći da nađete podršku i pomoć za sve što vas čeka u budućim izazovima. Čestitam i želim da uživate u periodu koji je pred vama jer je to vjerovatno najljepši period vašeg života“, zaključio je Asanović.

Photo by Vladimir Jovanović

Najbolji učenici iz osnovne škole „Milan Vukotić“ iz Golubovaca su: Petar Šišević, Anja Rajović, Balša Lalović, Marija Mia Maraš, Sara Maraš, Andrea Lazić, Andrija Drakić.

Iz osnovne škole „Niko Maraš“ iz Bijelog Polja istaknuli su se: Maša Klikovac, Ljubica Stajović, Anđela Šišević.

Lučonoše iz osnovne škole „Vladika Danilo“ iz Srpske su: Ksenija Vujović, Darija Maraš, Vladana Maraš, Jovan Lončar i Dražen Delić.

Najbolji iz osnovne škole „Zarija Vujošević“ iz Mataguži su: Vasilije Maraš, Anesa Pepić, Matija Boljević i Jovana Kojić.

Photo by Vladimir Jovanović

Među najboljima iz Srednje mješovite škole Golubovci su Anja Drakić i Luka Miletić, kojima su takođe uručene zaslužene nagrade.

Ova svečanost je još jednom potvrdila posvećenost Opštine Zeta obrazovanju i podršci mladima, prepoznajući njihov trud i uspjehe kao ključne za budućnost zajednice.

 

Tekst je nastao uz podršku Fonda za pluralizam i raznovrsnost medija, Ministarstva kulture i medija Crne Gore

Continue Reading

Zeta

Stanović: Od 200 lokacija uzeli smo 11 bilborda

Milan stanović

Odluku o lokacijama donijela je Skupština Opštine Zeta, na način što je omogućeno svima koji žele da ih zakupe da to i učine pod jednakim uslovima, za razliku od vremena vladavine DPS-a, odgovorio je Milan Stanović, smijenjeni sekretar za komunalne poslove Opštine Zeta, na prozivke iz DPS- da je smijenjen zbog konflikta interesa u poslu sa bolbordima.

On kaže da nema namjeru da polemiše oko nečega što je bilo transparentno i svima dostupno na uvid od prvog dana njegovog angažovanja na poziciju na koju je, kako ističe, postavljen iz sfere biznisa a ne po partijskom ključu.

“Od ponuđenih skoro 200 lokacija, firma u kojoj sam ja jedan od vlasnika, je uzela 11, što je oko 5 odsto od ukupnog broja lokacija. Toliko o monopolu. Zato što nisam želio da radim po starim principima, sakrivenih talova, koverata, lažnih vlasnika, i kako nikako nisam pristajao da svoju nepartijsku orjentaciju kompromitujem pripadnošću bilo kojoj partiji, to je bio neoprostivi i jedini grijeh koji me preporučio za smjenu “, navodi Stanović.

Možda bi čitaocima, kaže Stanović, bilo interesantno kako sam se od jedinog “časnog i stručnog čovjeka”, kako su me posle smjene oslovljavali pojedini odbornici DPS-a, pretvorio u “korumpiranog funkcionera”, odmah posle kategoričkog odbijanja njihovog pokušaja da me vrbuju u svoje redove.

DPS Zeta: Stanović smijenjen zbog biznisa sa bilbordima

“I dalje smatram da je transparentnost i nepripadanje partijskim oligarhijama recept za svakog javnog funkcionera koji stavlja građanina na prvo mjesto. Pozivam sve koji smatraju da je u tom poslu “ozbiljna zarada” da ulože sredstva u svoju Zetu, plate komunalne takse i napune budžet Opštine o čijem dobru toliko glasno govore, ali nažalost bez djela, pa makar morali da izvuku novac iz tajnih poslova i crnih fondova “, kaže Stanović.

Continue Reading

Facebook

Istaknuto

Najnovije

Istaknuto