fbpx
Connect with us

Politika

Afera “Stanovi” uzdrmala DPS

U slučaju javnosti poznatom kao afera “Stanovi”, odnosno dodjela stanova funkcionerima, posebno je važno ispitati kako je prilikom transporta građe Vlade prema Državnom arhivu nestalo 60 registratora sa podacima o dodjeli kredita.

U slučaju javnosti poznatom kao afera “Stanovi”, odnosno dodjela stanova funkcionerima, posebno je važno ispitati kako je prilikom transporta građe Vlade prema Državnom arhivu nestalo 60 registratora sa podacima o dodjeli kredita, kao i zašto su uništeni tonski zapisi sa sjednica na kojima su donošene odluke. Na tu okolnost je posebno ukazao premijer Dritan Abazović, koji je i podnio krivičnu prijavu tužilaštvu.

Abazović je 13. oktobra prijavio grupu poslanika DPS i SD, kao i nekoliko ranijih funkcionera Vlade i parlamenta, da su pričinili milionsku štetu državi dodjelom ekskluzivnih stanova i donošenjem odluka o stambenoj pomoći.

No, ono što je posebno padalo u oči, po tvrdnji premijera, prilikom transporta građe Vlade prema Državnom arhivu nestalo je 60 registratora sa podacima o dodjeli kredita. Tako aktuelna Vlada u tehničkom mandatu, prema tvrdnji premijera, nije mogla doći do svih papira, jer je dio građe, kako se sumnja, uništen ili otuđen.

Abazović posebno skreće pažnju da je Vlada na čijem je čelu bio Duško Marković donijela odluku da se unište svi tonski zapisi sa sjednica. Konkretnije, radi se o tonskim zapisima od 2010. godine do 2020. godine. Na taj način su uništeni tonski zapisi sa sjednica Komisije za dodjelu stanova od 2010. godine do 2020. godine, predstavio je Abazović.

Po premijerovoj tvrdnji, ta Komisija donijela je odluku da podaci o tome budu dostupni tek nakon 30 godina.

Aktuelna Vlada je objavila dio imena funkcionra i službenika koji su dobili stambene kredite, mada je rečeno da je su među njima i mnogi koji su ih dobili u skladu sa zakonskom procedurom.

Specijalno državno tužilaštvo uputilo je zahtjev predsjednici Skupštine Crne Gore, Danijeli Đurović za skidanje imuniteta poslanicima DPS-a Predragu Boškoviću, Dragici Sekulić, Suzani Pribilović, kao i poslnicima SD-a Ivanu Brajoviću i Damiru Šehoviću.

U SDT-u je, kako navode, formiran krivični predmet protiv tih poslanika i protiv još sedam osoba za produženo krivično djelo zloupotreba službenog položaja, a povodom raspodjele stanova državnim funkcionerima.

Šef poslaničkog kluba Demokratske partije socijalista Danijel Živković izjavio je da je zahtjev za skidanje imuniteta poslanicima DPS dokaz je da tužilaštvo sada i otvoreno, bez skrivanja, djeluje po političkim instrukcijama.

Marković: Stambena pitanja u skladu sa propisanom procedurom

Bivši premijer i poslanik DPS-a Duško Marković kaže da je Vlada koju je predvodio rješavala stambena pitanja državnim službenicima u skladu sa propisanom procedurom i vjeruje da se članovi stambene komisije nijesu ogriješili o zakon.

Makrković kaže da je Vlada koju je vodio rješavala stambena pitanja državnim službenicima, funkcionerima i njihovim porodicama u skladu sa propisanom procedurom i sredstvima planiranim godišnjim budžetima koje je usvajala Skupština CG.

“To je inače bila politika države u prethodnih više od pet decenija. Političkom i medijskom manipulacijom ovo se želi nametnuti kao model koji je koristila samo 41. Vlada. Brojne porodice pa i današnjih kritičara su u prošlosti na ovaj i sličan način riješile stambeno pitanje u obrazovanju, zdravstvu, policiji, sudstvu, tužilaštvu, državnim organima i ustanovama, javnim preduzećima. Vjerujem da se članovi stambene komisije nijesu ogriješili o zakon i propisane procedure sprovodeći politiku Vlade u ovoj oblasti”, poručio je Marković na Tviteru.

Živković: Tužilaštvo deluje po političkim instrukcijama

Poslanik DPS-a Danijel Živković kazao je da je zahtjev za skidanje imuniteta poslanicima DPS dokaz je da tužilaštvo sada i otvoreno, bez skrivanja, djeluje po političkim instrukcijama.

-Zajednički osmišljena akcija započela je smjenom predsjednice Administrativnog odbora Suzane Pribilović, dok je danas dobila nastavak kroz zahtjev za skidanje imuniteta. Svega mjesec dana od podnošenja krivične prijave, ekspresno je reagovao tužilac. Za to vrijeme desetine krivičnih prijava koje je podnijela DPS ostalo je bez ikakve reakcije- smatra on.

Dodaje:”Sada i zvanično, tužilastvo je upregnuto u obračun sa političkim neistomišljenicima Dritana Abazovića”.

Đokaj: Tužilaštvo pod dirigentskom palicom odlazećeg premijera

Leon Đokaj član predsjedništva DPS-a naveo je na Tviteru da “Tužilaštvo koje igra pod dirigentskom palicom odlazećeg premijera, s jedne strane proganja funkcionere DPS-a i drugih partija, a pritom su zaboravili ko je bratu Abazu nudio 21 milion, aferu “ku je (gdje si) gazda” iz Ulcinja, učešće funkcionera URA u švercu cigareta i brojna druga nepočinstva aktuelne većine”.

Mitrović: SDT gasi građansku Crnu Goru

Oglasio se Ivana Mitrović, poslanika DPS u Skupštini Crne Gore.

Ta, bestijalna, namjera da se ugasi vatra koja grije građansku, multivjersku, multinacionalnu, evropsku i evroatlansku Crnu Goru, poslednjih 16 godina, kako bi se zapalila ona u kojoj Crna Gora treba da izgori, danas je ozvaničena i od strane SDT-navodi on.

Nikolić: Tužilaštvo krenulo u obračun sa poslanicima DPS-a

Poslanik i portparol Demokratske partije socijalista (DPS) Miloš Nikolić kazao je da je Specijalno državno tužilaštvo (SDT) po nalogu premijera Dritana Abazovića danas “krenulo u obračun sa pojedinim predstavnicima DPS-a”.

“Tužilaštvo koje nije u stanju da obezbijedi izborni proces na jednom biračkom mjestu i koje se pravi mrtvo već skoro godinu dana za kupovinu ličnih karata u Ulcinju, ono za koje nema ništa sporno u komunikaciji škaljarskog brata Abaza sa predstavnicima kriminalnih klanova, i koje ne smije da uhapsi funkcionere URA zbog učešća u švercu cigareta a nijemo je na svakodnevna nepočinstva smijenjene – kao i Vlade Zdravka Krivokapića, sada je hitro reagovalo na krivičnu prijavu Abazovića, iako ćuti na više od 70 prijava koje je u prethodne dvije godine podnijela Demokratska partija socijalista. Predizborni progon je danas zvanično i počeo, ali SDT i svi drugi koji pokušaju da institucije stave u funkciju odbrane jedne korumpirane vlasti, koja radi protiv nacionalnih interesa ove države, moraju da znaju da im zloupotreba položaja u korist pojedinih političkih centara neće proći”, navodi se u saopštenju Nikolića.

Bošković: Glasaću da mi se skine imunitet

Poslanik Demokratske partije socijalista (DPS) Predrag Bošković saopštio je da će u Skupštini glasati da mu se skine imunitet.

“Informaciju da je Specijalno državno tužilaštvo formiralo krivični predmet protiv mene i ostalih kolega koji su bili članovi i članice Komisije za stambena pitanja Vlade Crne Gore, primio sam sa olakšanjem budući da će se rasprava o ovoj temi konačno preseliti u institucije i nadom da će se one ipak oduprijeti dosadašnjem političkom pritisku da dođe do optužnice bez osnova. U krajnjem, vjerujem da sud neće podleći pritiscima nego da će se voditi zakonima i da će odbaciti eventualnu neosnovanu optužnicu, koja se politički pakuje već neko vrijeme, navodi se u saopštenju Boškovića.

Dodaje da u pravičnom i zakonitom postupku nema “nikakve dileme da ću dokazati da je sve što je rađeno učinjeno u skladu sa zakonom te mi je savjest potpuno mirna, budući da sam se u dvodecenijskoj političkoj karijeri uvijek vodio poštovanjem pozitivnih pravnih propisa i radio u najboljem interesu države Crne Gore”.

Reklama turizam danilovgrad
Klikni da ostaviš komentar

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Politika

Kaluđerović: Izmjene Zakona o radu za srećnije djetinjstvo

slađana kaluđerović
izvor: SNP
Poslanica SNP-a Slađana Kaluđerović, predložila je značajne izmjene Zakona o radu koje će omogućiti roditeljima da provedu više vremena sa svojom djecom u najranijim i najvažnijim godinama njihovog života

“Ove izmjene predviđaju produženje roditeljskog odsustva za dodatnih 180 dana, koji se mogu koristiti do pete godine života djeteta, uz fleksibilne opcije korišćenja odsustva”, dodaje se u saopštenju.

Objašnjava šta roditelji i djeca dobijaju ovim izmjenama.

Prvo i najvažnije, roditelji dobijaju priliku da provedu dodatno vrijeme sa svojom djecom, čime se direktno podržava bolje odrastanje, vaspitanje i emocionalni razvoj djeteta. Produženje roditeljskog odsustva znači da će roditelji imati mogućnost da budu prisutni tokom ključnih trenutaka u ranim godinama djeteta, pružajući im neophodnu ljubav, pažnju i podršku.

Drugo, ove izmjene omogućavaju roditeljima veću fleksibilnost u načinu korišćenja roditeljskog odsustva. Nakon prvih 365 dana garantovanog odsustva, dodatnih 180 dana odsustva mogu se koristiti u cjelini ili u djelovima, do pete godine života deteta. Ako roditelj koristi odsustvo u djelovima, može to činiti najviše dva puta godišnje, svaki put u trajanju od najmanje 20 dana. Ova fleksibilnost omogućava roditeljima da prilagode odsustvo svojim potrebama i potrebama svoje djece.

Navodi i zašto su ove izmjene važne.

Kaluđerović je u svom predlogu istakla da ove izmjene nisu samo pitanje radnih prava, već su pitanje socijalne pravde i podrške porodicama, čime doprinosimo stvaranju zdravijeg i srećnijeg društva.

Ona je dodala da su ove izmjene važne i za jačanje porodice kao temelja društva.

“Kada omogućimo roditeljima da provedu više vremena sa svojom djecom, mi zapravo jačamo veze unutar porodice i doprinosimo stabilnosti i zdravlju našeg društva. Ovo je investicija u budućnost naše zemlje, jer srećna i dobro vaspitana djeca postaju odgovorni i vrijedni članovi zajednice “,  rekla je Kaluđerović.

“Pozivam sve kolege poslanike da podrže ove izmjene, jer one predstavljaju korak ka pravednijem društvu u kojem su porodica i djeca na prvom mjestu. Takođe, apelujem na poslodavce da prepoznaju važnost ovih izmjena i da podrže svoje zaposlene u korišćenju roditeljskog odsustva”, istakla je Kaluđerović.

Ona je naglasila da je podrška zajednice i poslodavaca ključna za uspješnu implementaciju ovih izmjena.

“Zajedno možemo stvoriti okruženje u kojem će roditelji imati mogućnost da provedu kvalitetno vrijeme sa svojom djecom, bez straha od gubitka posla ili finansijskih teškoća. Ovo je investicija u našu budućnost, jer srećne porodice znače jaču i stabilniju Crnu Goru “, zaključila je Kaluđerović.

Continue Reading

Politika

Marković predstavio partiju: Nismo ničiji projekat, cilj je oporavak države

photo by GORDANA BOJANIC/Dan
Bivši premijer Duško Marković predstavio je danas program rada Stranke evropskog progresa na čijem je čelu, ističući da je cilj ove partije oporavak države.

“Političkim procesima u Crnoj Gori se upravlja nekompetentno, kreirajući nesigurnost u društvu, a država gubi kredibilnost i snagu “, rekao je Markovic.

On je kazao da ce novoformirana stranka učestvovati na prvim narednim izborima.

“Naša vrata otvorena su za sve, za razočarane i prevarene od političkih aktera. Pružicemo drugačiji i ozbiljniji pristup politici “, kazao je on.

Marković je rekao da ne smatra da je Crnoj Gori potrebno pomirenje, kao što ističu pojedini politički akteri.

“Tada se u prvi plan stavljaju razlike koje nas dijele. Potenciranje pomirenja je nametanje stigme i krivice za jednu stranu. Nastojaćemo da u dijalogu nalazimo rješenje”, istakao je on.

Bivši premijer je kazao da Crna Gora nije izolovano ostrvo, da danas niko nije zaštićen.

“Evropska stabilnost je ugrozena. U takvoj situaciji, nama je potrebna ozbiljnost u vođenju vanjske politike “, kazao je on.

Marković je rekao da je stranka nastala osluškujući interesovanja javnosti.

“Nismo ničiji projekat, naslednik ili izdanak. Nismo tu da budemo protiv nekoga, udružili smo se da gradimo bolju budućnost. Ovo je evropska partija”, rekao je Marković.

Bivša ministarka nauke Sanja Damjanović kazala je da je suština stranke razvoj države.

Odgovarajući na pitanja novinara Marković je kazao da je kao član DPS-a učestvovao u procesima koji su vodili državu ka EU i NATO.

“Ovo je nova politička priča, želimo državu složnu bez obzira na političke razlike. Vodićemo konkretnu i odgovornu politiku. Mi imamo svoj put, a DPS svoj”,  kazao je on.

Continue Reading

Politika

SDT traži po pet godina za Mandića i Kneževića

andrija mandić

Suđenje, u ponovljenom postupku optuženima za pripremanje terorizma na dan parlamentarnih izbora 2016. godine, koje je juče sa kraćim pauzama trajalo više od petnaest sati, okončano je završnim riječima tužilaštva, a u 18 sati počelo je i davanje završnih riječi okrivljenih i advokata odbrane koje je trajalo do ponoći. Okrivljeni i advokati odbrane istakli su da je bilo očekivano da SDT odustane od optužbi i,,montiranog procesa”. Okrivljeni Andrija Mandić i Milan Knežević u završnim riječima istakli su da su crnogorsko pravosuđe i tužilaštvo jučerašnjim postupkom u sudnici Višeg suda doživjeli fijasko u predstojećim pravosudnim reformama.

Pred vijećem podgoričkog Višeg suda kojim predsjedava sudija i predsjednik suda Zoran Radović, specijalni tužioci Zoran Vučinić i Siniša Milić pročitali su završnu riječ koju je pripremila zastupnica optužbe, specijalna tužiteljka Jelena Protić, koja je u međuvremenu pošla na bolovanje. Njena završna riječ stala je na više od 100 kucanih strana i tužilaštvo je na pretresu insistiralo da je detaljno pročita. Specijalno tužilaštvo je u cjelosti ostalo pri ranijoj optužnici, tvrdeći da su optuženi izvršili krivično djelo koje im je stavljeno na teret. Tužilac Vučinić je neznatno izmijenio i precizirao dispozitiv optužnice. Kako je došlo do malih promjena, pri čemu je pravna kvalifikacija djela ostala neizmijenjena, okrivljeni i njihovi branioci nijesu tražili odlaganje završnih riječi.

Iako je optuženi Milan Knežević, radi ekonomičnosti postupka, predlagao da se završna riječ tužilaštva ne čita jer je predata sudu u elektronskoj formi, dvojica tužilaca mijenjali su se naizmjenično kako bi prisutnim strankama detaljno obrazložili činjenično stanje i dokaze koji su tokom osam godina suđenja provedeni u sudnici. Tako su u nekoliko sati detaljno pročitane odbrane okrivljenih, iskazi saslušanih svjedoka, kao i svjedoka saradnika Saše Sinđelića, nakon čega su podsjetili i na sve materijalne dokaze koji se nalaze u spisima predmeta. Tužilaštvo je zatražilo da se optuženi oglase krivim i kazne po zakonu.

Tužioci su predložili sudu da se organizatori kriminalne grupe ruski državljani Eduard Šišmakov osudi na 15 godina zatvora, a Vladimir Popov na 12 godina.

Za lidere bivšeg Demokratskog fronta (DF) Andriju Mandića i Milana Kneževića predloženo je po pet godina zatvora. Za bivšeg komandanta srpske Žandarmerije Bratislava Dikića tužioci su tražili jedinstvenu kaznu od osam godina zatvora, dok je za Predraga Bogićevića i Nemanju Ristića predloženo po sedam godina zatvora.

Tužilaštvo za okrivljenu Branku Milić traži kaznu od tri godine, za Milana Dušića i Srboljuba Đorđevića po godinu i šest mjeseci, a za Dragana Maksića godinu i devet mjeseci zatvora. Za Mihaila Čađenovića, nekadašnjeg vozača Andrije Mandića tužilac je zatražio godinu i šest mjeseci zatvora.

Zatvorska kazna jedino nije tražena za Kristinu Hristić već je predložena uslovna osuda.

Zastupnici optužbe naveli su da su odbrane optuženih opovrgnute iskazima saslušanih svjedoka i provedenim dokazima na glavnom pretresu, posebno apostrofirajući iskaz svjedoka saradnika Saše Sinđelića.

Branioci okrivljenih advokati Miroje Jovanović, Dražen Medojević, Nikola Medojević, Vaso Bečanović, Mladen Dubak, Radonja Drakulović i Dušan Radosavljević zatražili su u završnoj riječi oslobađajuću presudu.

Continue Reading

Facebook

Istaknuto

Najnovije

Istaknuto