fbpx
Connect with us

Politika

Spajić: Napadi na mene imaju politički motiv

screenshot

Lider Pokreta “Evropa sad” Milojko Spajić juče je najavio tužbu povodom, kako je kazao, neistina koje su saopštene o emisiji obveznica sa kraja 2020. Na konferenciji za medije, kazao je da su ove optužbe politički napad te da se ovim pokazuje nerad i neznanje ministra finansija Aleksandra Damjanovića.

Spajić je kazao je da ministar finansija Aleksandar Damjanović nikad nije čuo za termin diskontna obveznica.

“Dobili smo desetine poruka od investitora koji su zgroženi neznanjem ministra finansija Aleksandra Damjanovića”, kazao je Spajić.

Kao što smo mi uradili 2020.godine kada smo dobili kredit po jako dobrim uslovima, ta obveznica u odnosu na ostale koje je Crna Gora do tada izdala je imala najmanji diskont takođe. Naš diskont koji smo imali 2020. godine je bio najmanji.

“Da pojasnimo Damjanoviću, diskont je iznos koji kreditor zadržavaju da bi onome koji uzima kredit smanjili buduću kamatu. Tri i po milion razlike je diskont koji smo mi smanjili”, kazao je Spajić.

Branko Krvavac član Pokreta “Evropa sad” kazao je da se diskont ne plaća i da je zato jako bitno da se vidi rok.

Istakao je da nisu ugovarali ni sa jednom bankom već su izašli na tržište, i tamo su investitori koji su bili zainteresovani dali svoje ponude.

“Ovo se radi da bi se sakrilo neznanje i nerad ministra finansija Aleksandra Damjanovića koji je potpisao kredit od sedam i po posto kamate prije par mjeseci, koji je tri puta skuplji kredit od onog kojeg smo mi uzeli tada”, kazao je Spajić.

Naveo je da su oni smanjili troškove kamantne stope, uveli transparetno budžetiranje i time spasili preko sto miliona eura.

“Sav taj novac je tada otišao u džepove građana” kazao je Spajić.

Spajić je kazao da su ove optužbe politički napad te da se ovim pokazuje nerad i neznanje Damjanovića.

Istakao je da su korumpirani političari najbolje živjeli 90-tih godina, te da su tada građani najgore živjeli.

“Zašto nema novca, upravo je zbog nesposobnosti”, kazao je Spajić.

Spajić je naveo da nas je Damjanović vratio 11,12 godina nazad, u, kako je kazao period skupog zaduživanja.

Istakao je da je ovakvo djelovanje povratak na 30-godišnje uzimanje od usta građana.

Janko Odović, član Predsjedništva Pokreta “Evropa sad” pitao je zašto je baš juče Damjanović pokušao da fabrikuje ovu, kako je kazao aferu?

“To je urađeno da bi se skrenula pažnja sa kandidature Đukanovića, da sakriju da li on može da se kandiduje opet. Ovo je još jedan dokaz koalicije DF-a i DPS-a, oni neće osporiti njegovu kandidaturu”, istakao je.

Spajić je kazao da svako može po Zakonu o slobodnom pristupu informacijama da zatraži i vidi obveznicu. Naveo je i da su sve ranije, kako je kazao, bile pod oznakom tajno.

Odović je istakao da će podnijeti tužbu protiv predsjednika Pokreta za promjene Nebojše Medojevića u ponedjeljak.

“Tužba ide u sud u ponedjeljak, a iste ćemo spremiti za sve koji se služe bezočnim lažima protiv Spajića”, kazao je Odović.

Spajić je kazao da je inače podnio u životu nula tužbi jer je, kako je kazao, mislio o građanima samo.

“Razmotrićemo mnoge tužbe pored one protiv Medojevića u budućnosti”, kazao je Spajić.

Istakao je da se spremio za kandidaturu, ali da su se neki ljudi više bavili njime, nego on sam sobom.

“Ključna stvar je da nikada ništa nelegačno nisam radio”, kazao je Spajić.

Odović je naveo da je ovo nakon greške Spajića klasični medijski rat.

Reklama turizam danilovgrad
Klikni da ostaviš komentar

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Politika

Pejović: Spajić unaprijedio standard višestruko više od onih koji su vladali tri decenije

boris pejović

Spajić je kao ministar na čelu finansija u 42. Vladi za svega 16 mjeseci i kao premijer u 44. Vladi za manje od devet mjeseci unaprijedio životni standard višestruko više od onih koji su vladali tri decenije, kazao je Boris Pejović, generalni sekretar Pokreta Evropa sad.

“Nekadašnji ministar finansija i aktuelni premijer je prvo naslijedio uništene finansije sa skoro četiri milijarde eura duga i ogromnim procentualnim dugom u odnosu na BDP, te svega oko pedeset miliona eura u trezoru, u trenutku kada su minimalne plate bile 222 eura, minimalne penzije 145 eura, prosječne plate nešto više od 500 eura, a čak se i gorivo smatralo luksuzom”, kazao je Pejović.

Kako je istakao, uz sve efekte globalne inflacije na koju Crna Gora nema uticaja, u prosjeku će implementacijom programa Evropa Sad 1 i 2 minimalne plate i penzije biti uvećane tri puta, a prosječna plata duplirana.

“Iako je u brojnim zemljama Evropske unije zabilježena čak i veća stopa inflacije u odnosu na Crnu Goru, nijedna zemlja nije za tako kratak rok ni približno uvećala zarade i penzije, te imala ekonomski rast među najvećima u Evropi, što redovno registruju i najrelevantnije međunarodne adrese “, kazao je generalni sekretar PES-a.

Pejović je naveo da je javni dug, koji je sada nešto više od 60 odsto ukupnog BDP-a, drastično manji od perioda kada su plate i penzije bile ispod svakog dostojanstva.

Continue Reading

Politika

Knežević: Da se kroz rezultat popisa Srbi potvrde kao državotvorni narod Crne Gore

milan knežević
Predsjednik Demokratske narodne partije i jedan od lidera koalicije “Za budućnost Crne Gore” Milan Knežević, ističe da se na rezultate popisa stanovništva u Crnoj Gori, posebno kada je riječ o nacionalnoj pripadnosti, jako dugo čeka.

On poručuje da bi “dosad bili objavljeni i u Indiji”, samo se kod nas još prebrojavaju. Očekuje da broj onih koji su se nacionalno izjasnili kao Srbi bude veći u odnosu na popis iz 2011. godine i da se i kroz taj podatak, kako je rekao, potvrde kao državotvorni narod u Crnoj Gori.

U razgovoru za portal “Simptom” Knežević kaže da je realno očekivati rekonstrukciju Vlade do kraja jula, kako bi u nju ušli i politički predstavnici srpskog naroda koji zasad samo podržavaju Vladu, ali napominje da je to ipak pitanje za premijera Milojka Spajića, prenosi portal RTCG.

Takođe, navodi kako crnogorske podjele, imanentne crnogorskom društvu, i ove godine jesu na sceni uoči i za vrijeme velikog praznika, Dana državnosti, 13. jula, koji bi, po riječima Kneževića, trebalo sve Crnogorce da ujedinjuje.

“Mi čekamo popis, a oni koji treba da objave rezultate čekaju softver, i tako ukrug. Samo se kod nas još – prebrojavamo, jer izgleda nekom ne odgovara ono što je dosad izbrojao. Očekujem da broj onih koji su se nacionalno izjasnili kao Srbi bude veći u odnosu na popis iz 2011. godine i da se i kroz taj podatak potvrdimo kao državotvorni narod u Crnoj Gori “, poručuje Knežević.

Upitan za položaj srpskog naroda povodom državnog praznika, 13. jula, i sveukupno, atmosferu u Crnoj Gori, odgovara da je i ovaj praznik dočekan sa starim podjelama.

“Nažalost, i još ponekom novom. Često znam da kazem: ‘Ne daj bože da nas je više’, kad se nas 530.000 ovako epski dijelimo i svađamo, čak i oko datuma kao što je Trinaesti jul koji bi trebalo da nas ujedini “, navodi lider DNP-a.

Nedavno su održani izbori u prijestonici turizma, Budvi (26. maja), izazvani nemogućnošću saradnje dvije podeljene i pobjedničke frakcije nekada jedinstvenog Demokratskog fronta, a već na jesen nije nemoguće da dođe do vanrednih izbora u Glavnom gradu, Podgorici, zbog nemogućnosti zajedničkog djelovanja dvije frakcije pobjedničkog “Pokreta Evropa sad!”.

Na pitanje o situaciji u Podgorici, Knežević kaže da je 24. jula zakazana sjednica Skupštine grada Podgorica, na kojoj bi trebalo da se raspravlja o dvijema inicijativama: nepovjerenje gradonačelnici Oliveri Injac i skraćenje mandata Skupštini.

“Zasad je izgledno da može doći do prijevremenih izbora u Podgorici, kao posljedici sukoba u nekadašnjem PES-u. Mi smo spremni za svaki scenario jer ako nema dogovora među ovim frakcijama, građani Podgorice ne smijeju biti ničiji taoci”,  poručuje Knežević.

Jedna od aktuelnih tema jeste i pitanje uređenja materije tzv. dvojnog državljanstva (Srbija/Crna Gora) što je nedavno najavio i premijer Spajić.

Time bi, po riječima Kneževića, bila otklonjena velika nepravda.

“Očekujem vrlo brzo da Predlog zakona o dvojnom državljanstvu stigne u skupštinsku proceduru i to će biti predmet unutarkoalicionog razgovora. Zakon o državljanstvu je naša obaveza prema svima kojima je nanesena nepravda i kojih se postreferendumska Crna Gora odrekla, samo zato što su živjeli u Srbiji. Korak po korak, uvjeren sam da ćemo realizovati svaki od izbornih i ideoloških ciljeva koje smo obećali, a u interesu svih građana Crne Gore”,  zaključio je Knežević.

Continue Reading

Politika

Pejović: Trinaesti jul jedan od najznačajnijih datuma crnogorske istorije

Boris Pejović

Trinaesti jul jedan je od najznačajnijih datuma crnogorske istorije, kazao je Boris Pejović, potpredsjednik Skupštine, čestitajući Dana državnosti Crne Gore u svoje i u ime parlamenta povodom praznika.

“Na Berlinskom kongresu, 13. jula 1878. godine, Crna Gora je priznata kao suverena država čime je i formalno prepoznata njena nezavisnost i samostalnost. Na isti dan 1941. godine, započinjući prvi masovni ustanak protiv fašističkog okupatora u pokorenoj Evropi, naša država ispisala je još jednu svijetlu stranicu ne samo crnogorske, već svjetske istorije”,  kazao je Pejović.

On je istakao da se na tekovinama ova dva datuma – nezavisnosti, slobodi, bratstvu i antifašizmu – temelji i današnja Crna Gora.

“Baštineći ove vrijednosti dokazujemo i pripadnost široj evropskoj porodici kojoj pripadamo kulturno i istorijski. Vizija naše države kao prve naredne članice Evropske unije podstiče nas da predano radimo na unaprjeđenju ekonomije, vladavine prava i jačanju naših institucija, a rezultati koji su postignuti u rekordno kratkom roku omogućavaju nam da sa više optimizma gledamo u budućnost “, kazao je Pejović.

Potpredsjednim parlamenta pozvao je sve građanke i građane Crne Gore da ovaj praznik provedu u duhu zajedništva i solidarnosti.

“Neka nas ovaj dan inspiriše da zajedno radimo na daljem razvoju naše države, da čuvamo i unaprijeđujemo dostignute vrijednosti, i da nastavimo da gradimo budućnost u kojoj će svaki građanin Crne Gore moći da ostvari svoj puni potencijal. U to ime, još jednom upućujem čestitke povodom 13. jula, Dana državnosti Crne Gore”,  istakao je Pejović u čestitki.

 

Continue Reading

Facebook

Istaknuto

Najnovije

Istaknuto