fbpx
Connect with us

Priroda i društvo

Regionalni vodovod od velikog značaja za privredu i turizam Crne Gore

zoran Lakušić

Predsjednik Odbora direktora preduzeća Regionalni vodovod, Zoran Lakušić obećao je da će Regionalni vodovod nastaviti da radi na procjeni podzemnih voda i mjera potrebnih za ublažavanje uticaja klimatskih promjena i destruktivnih aktivnosti koje je prouzrokovao čovjek, kao i na rehabilitaciji izvorišta Bolje sestare, koje se koristi za regionalno vodosnabdijevanje.

On smatra da je rad na procjeni podzemnih voda je od izuzetne važnosti za održivo upravljanje izvorištem Bolje sestre i obezbjeđivanje kvalitetnog vodosnabdijevanja crnogorskog primorja.

„Utvrđivanje mjera za ublažavanje uticaja klimatskih promjena je takođe od izuzetne važnosti, pošto su vodni resursi osobito osetljivi na klimatske promjene. Ove mjere mogu uključivati poboljšanje upravljanja vodama, promjene u infrastrukturi, posebne protokole za eksploataciju vode i slično.

Kroz rehabilitaciju koji je veoma važan proces, može se obnoviti i unaprijediti kvalitet i kapacitet izvorišta Bolje sestre, što će doprinijeti održivom vodosnabdijevanju crnogorskog primorja i zaštiti vodnih resursa u dugoročnom periodu“ – kaže Lakušić.

Regionalni vodovod je kompanija osnovana da obezbijedi pouzdano vodosnabdijevanje lokalnih vodovodnih preduzeća u šest opština koje se nalaze duž crnogorskog primorja.

„Izvor Bolje sestre na obali Skadarskog jezera je prirodni kraški izvor iz kojeg su prve kapi vode potekle prema crnogorskom primorju 2010. godine. Ovaj izvor je od izuzetnog značaja za stanovništvo, privredu i turizam Crne Gore. Regionalni vodovodni sistem je riješio akutni problem nestašice vode izazvan malim protokom priobalnih izvora na crnogorskom primorju u ljetnjim mjesecima, kada turistička sezona diktira maksimalne potrebe za vodom“ – ističe Lakušić.

Zbog toga se, kako kaže on, ovaj projekat s pravom naziva „projektom koji je promijenio Crnu Goru“. Mali i nesigurni zahvati na lokalnim izvorima obezbjeđuju dio potrebne vode lokalnom stanovništvu.

Problem sa nezadovoljavajućim vodosnabdijevanjem u letnjim mjesecima je još uvek prisutan, ali se očekuje da će se ovo poboljšati sa dodatnim investicijama u infrastrukturu i tehnologiju. Regionalni vodovod radi na efikasnijem upravljanju vodnim resursima i ulaže napore na zaštiti izvorišta Bolje sestre kako bi se osiguralo održivo vodosnabdijevanje za buduće generacije.

Regionalni vodovodni sistem se sastoji od cjevovoda dužine 140 km, koji su finansirali Vlada Crne Gore, Evropska banka za obnovu i razvoj i Svjetska banka.

Regionalni vodovod je od velikog značaja za privredu i turizam Crne Gore, pošto sigurno vodosnabdijevanje igra ključnu ulogu u razvoju ovih sektora. Takođe, pokazao je da sa pravilnim upravljanjem i investicijama, moguće riješiti ozbiljne probleme u vodosnabdijevanju i donijeti značajne koristi za društvo.

Izvorište Bolje sestre u početku svoga rada pokazalo se više nego dovoljnim da zadovolji potražnju za vodom u toku ljetnjih mjeseci, ali mjerenja od 2007. do danas pokazuju značajno smanjenje izdašnosti.

Regionalni vodovodni sistem je projektovan na maksimalnom kapacitetu od 1,55 m3/s, međutim, ranije procijenjeni minimalni protok od 2,3 m3/s značajno je opao i 2022. godine utvrđeno je da je deset puta manji od prvobitnog, a isporučena količina je bila samo polovina njegovog projektovanog kapaciteta.

Tokom opsežnog istraživanja koje je sproveo međunarodni konzorcijum eksperata predvođen „Geoprojektom“ iz Podgorice u periodu 2021-2022. godine, identifikovani su mnogi uzroci tako drastičnog pada izdašnosti u toku ljetnjih mjeseci i pritom su predložene mjere sanacije. Dio ovih mjera odnosi se na stabilizaciju izvorišta Bolje sestre, ali mnoge druge aktivnosti potrebne za potpuno razumijevanje i sanaciju kompleksne povezanosti rijeke Morače, njenog aluvijuma i kraškog vodonosnog sloja na kojem se nalazi izvorište Bolje sestre.

Aktivnosti koje planira Regionalni vodovod će obuhvatiti obimne radove duž rijeke Morače i njene doline, te šireg polja Grbavci. Radi će se hidrometrija rijeke u različitim fazama, bušenje i opremanje više pijezometara, testovi praćenja, hidrohemija, prognoza klimatskih i hidroloških varijabilnosti i modeliranje podzemnih voda samo su dio potrebnih i planiranih aktivnosti.

Razvijena metodologija i dostignuća koja bi se sprovodila na unapređenju regionalnog vodovodnog sistema predstavljala bi sastavni dio i važan doprinos definisanju zajedničke transnacionalne strategije za obezbjeđivanje i zaštitu raspoloživih vodnih resursa izvorišta Bolje sestre od klimatskih promena i ljudskog uticaja.

„S obzirom na značaj izvorišta Bolje sestre za vodosnabdijevanje crnogorskog primorja, sprovođenje analiza i istraživanja na tom području bi pružilo važnu informaciju o statusu i kvalitetu vodnih resursa, kao i o mjerama koje treba primjeniti za njegovo održivo korišćenje.

Ova vrsta aktivnosti bi igrala suštinsku ulogu u stvaranju strategije koja će obezbijediti održivo upravljanje i bila bi od suštinskog značaja za formiranje mjera za zaštitu i održivo upravljanje izvorištem Bolje sestre.

Ukratko, Regionalni vodovod je ključni igrač u obezbjeđivanju pouzdanog i održivog vodosnabdijevanja crnogorskog primorja i ima značajan uticaj na živote stanovnika, privredu i turizam u Crnoj Gori.“ – zaključuje predsjednik Odbora direktora Regionalnog vodovoda, Zoran Lakušić.

Reklama turizam danilovgrad
Klikni da ostaviš komentar

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Priroda i društvo

Održan okrugli sto: Rječni slivovi Crne Gore – integralna projekcija razvoja

Crna Gora, kroz promišljeno upravljanje svojim resursima, može postići značajan ekonomski razvoj uz očuvanje prirodnih ljepota i ekološke ravnoteže. To je zaključeno na okruglom stolu “Rječni slivovi Crne Gore – integralna projekcija razvoja,” održanom u Rektoratu Univerziteta Crne Gore.

Okrugli sto je okupio eminentne stručnjake i istraživače koji su predstavili ključne zaključke i projekcije za valorizaciju resursa Crne Gore. Diskusija je bila temeljena na istraživanju “Rječni slivovi Crne Gore – integralna projekcija razvoja,” obimnom djelu koje je rezultat rada multidisciplinarnog tima pod vođstvom Radisava Raka Nikčevića.

Rektor Univerziteta Crne Gore, prof. dr Vladimir Božović, otvarajući  skup, osvrnuo se na višedecenijski entuzijazam stručnjaka – učesnika ovog događaja apostrofirajući potencijal za napredak budućih generacija naše zemlje u ovom segmentu. „Nadamo se da je ovo samo prvi korak ka ostvarenju naših ciljeva. Prometejski čin koji smo započeli može nas usmjeriti ka novim dostignućima i pomoći nam da razumijemo šta sve možemo da ostvarimo”, kazao je rektor.

Integralne projekcije razvoja riječnih slivova Crne Gore na skupu je predstavio Radisav Rako Nikčević. On je istakao potencijale valorizacije resursa kao što su vode, agro kompleks, planinski turizam i šumski ekosistem. Posebno je naglasio revitalizaciju Skadarskog jezera kao ključnog elementa za ekonomski i ekološki razvoj, naglašavajući da bi benefiti bili enormni za državu.

Rječni slivovi Crne Gore predstavljaju najvažniji egzistencijalni i razvojni resurs naše zemlje. Kroz ove tokove godišnje protiče više od 25 milijardi m³ vode, ali Crna Gora trenutno koristi samo oko 12% u energetskom smislu ili manje od 3% u reverzibilnoj instalisanosti ovih površinskih dotoka. Višenamjenski efekti od ovih gotovo iskonski čistih količina vode su skoro minorni.

Dr Mihailo Burić je govorio o hidrogeološkim prilikama i klimatskim promjenama. On je istakao kako klimatske promjene utiču na dostupnost i kvalitet vodnih resursa u Crnoj Gori, te kako adekvatno upravljanje može zaštititi vodne eko sisteme i smanjiti erozivne procese.

Husein Vuković je predstavio hidrotehničke projekcije, posebno naglašavajući višenamjenske hidro akumulacije i hidroelektrane. Prema njegovim riječima, ove investicije bi obezbijedile energetsku sigurnost, stvorile nova riblja staništa i turističke atrakcije, te značajno doprinijele prostornoj infrastrukturi i profitabilnosti.
Prostorne aspekte razvoja riječnih slivova predstavio je Predrag Bulajić. On je istakao važnost planiranja infrastrukture koja bi omogućila integrisani razvoj svih resursa, te sinhronizaciju šumskih, turističkih i agrokompleksnih projekata za održiv ekonomski rast.

Na kraju, Željko Vidaković je predstavio ekoagro kompleks, naglašavajući raznovrsne agro proizvodne mogućnosti u različitim klimatskim zonama Crne Gore, od mediteranskih priobalnih područja do brdsko-planinskih regiona. Istakao je da je povrat investicija u ovaj sektor relativno brz, te da bi proizvodnja agro proizvoda mogla zadovoljiti kako domaće, tako i inostrane potrebe.

Zaključeno je da Crna Gora, kroz promišljeno upravljanje svojim resursima, može postići značajan ekonomski razvoj uz očuvanje prirodnih ljepota i ekološke ravnoteže. Predloženi modeli vlasničke i upravljačke strukture, uključujući formiranje državnog preduzeća “Rječni slivovi Crne Gore,” dodatno osiguravaju održivost i profitabilnost ovih inicijativa.

Angažovanjem domaćih i stranih stručnjaka, Crna Gora bi mogla brzo postati bogato i ekološki čisto stanište za sva živa bića.

Continue Reading

Priroda i društvo

Mještani Crmnice sjutra će blokirati tunel Sozina

U periodu od 10-12 časova, mještani Crmnice blokiraće tunel Sozinu.

Uprava policije najavila je kako će saobraćaj od Podgorice ka Baru biti preusmjeravan preko Sutorman i Paštrovačke gore.

Uprava policije saopštila je da će, u skladu Zakonom o unutrašnjim poslovima, snimati javno okupljanje u Orahovu 13. jula, za kada je najavljena blokada puta Podgorica – Bar kroz tunel „Sozina“.

Okupljanje u subotu će se održati u terminu od 10 do 12 sati, a policija će događaj snimati od 9.45 sati do završetka skupa.

Naveli su i da će saobraćaj biti preusmjeren na regionalni put Virpazar – Sutorman – Bar i magistralni put Virpazar – Paštrovačka gora – Petrovac.

Continue Reading

Priroda i društvo

Za danas i sjutra narandžasti meteoalarm

vrućine
Za cijelu teritoriju naše zemlje zbog visokih temperatura na snazi je narandžasti meteoalarm.

Ovo upozorenje od strane Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju raspisano je za danas i sjutra.

Kako je navedeno, temperatura vazduha dostizaće i do 39 stepeni.

Iz auto-moto saveza savjetuju vozače da zbog vrućina putuju u ranim jutarnjim satima.

Podsjećamo, domaći i regionalni mediji prije nekoliko dana najavili su da nas ponovo očekuje  tropski talas, na čijem će vrhuncu temperature dostizati i do 40 stepeni. Tako je za Hrvatsku proglašen danas crveni meteoalarm.

Continue Reading

Facebook

Istaknuto

Najnovije

Istaknuto