fbpx
Connect with us

Ekonomija

Poljoprivrednici neće plaćati akcize na gorivo

Olakšica Ministarstva poljoprivrede se odnosi na gorivo za pogon poljoprivrednih mašina, a uslov je imati registrovano gazdinstvo.

poljoprivreda zeta

Svi poljoprivrednici koji imaju registrovana gazdinstva neće plaćati akcize na mineralna ulja koja se upotrebljavaju kao gorivo za pogon poljoprivrednih mašina, a sprovođenje ove mjere kontrolisaće Uprava prihoda i carina, saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, prenose Vijesti.

Ovo je predviđeno Predlogom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama, koje je pripremilo Ministarstvo finansija.

Predlog je prije dva dana podržao Odbor za ekonomiju, pa se usvajanje izmjena očekuje na sjednici Skupštine zakazanoj za 28. februar.

”Navedeno se predlaže iz potrebe usaglašavanja predloženog zakonskog rješenja sa odredbom člana 26a važećeg zakona, kojim je propisano da zahtjev za izdavanje dozvole oslobođenog korisnika akciznih proizvoda, pored ostalog, može podnijeti i lice koje upotrebljava mineralna ulja za pogon poljoprivrednih mašina”, navodi se u obrazloženju predloga.

Iz Ministarstva poljoprivrede su objasnili da su Zakonom o akcizama predviđena dva modela podrške koja se odnose na utrošak mineralnih gasnih ulja koja koriste poljoprivredne mašine, kao i povraćaj dijela plaćene akcize i mehanizam za oslobađanje od plaćanja akcize prilikom nabavke mineralnih-gasnih ulja.

”Oba zakonska mehanizma prepoznaju privredna društva, preduzetnike i druga pravna i fizička lica koja su registrovana kod Ministarstva poljoprivrede. Organ nadležan za sprovođenje navedenih mehanizama je Uprava prihoda i carina, koja će ove mehanizme primjenjivati u neposrednoj komunikaciji sa Ministarstvom poljoprivrede, a koje je zaduženo za vođenje elektronske evidencije o poljoprivrednim gazdinstvima, što predstavlja i generalni uslov za ostvarivanje ovog prava. Nadalje, budući da se radi o veoma složenom i kompleksnom zakonskom rješenju, formiran je međusektorski tim koji radi na izradi podzakonskih akata kojima će se ovi mehanizmi našim poljoprivrednicima staviti na puno raspolaganje u veoma kratkom roku”, naveli su iz ministarstva.

Oni su dodali da su u prethodnom periodu uložili značajne napore kako bi poljoprivrednim proizvođačima omogućili da koriste i ovaj vid podrške.

Ministarstvo poljoprivrede je u saradnji sa Ministarstvom finansija i drugim relevantnim institucijama, kao i u saradnji sa predstavnicima sektora poljoprivrede, razmotrilo i došlo je do određenog prelaznog rješenja za registrovana poljoprivredna gazdinstva koja imaju mogućnost korišćenja podsticajnih sredstava koja proizlaze iz Zakona o akcizama”, zaključili su iz ministarstva.

Reklama turizam danilovgrad
Klikni da ostaviš komentar

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ekonomija

Spoljnotrgovinska razmjena Crne Gore 4,48 milijardi eura

monstat

Iz Monstata je saopšteno da je izvezena roba vrijedna 674,3 miliona eura, što je 3,7 odsto manje u odnosu na 2022. Uvoz je bio veći 7,8 odsto i iznosio je 3,81 milijardu eura.

“Pokrivenost uvoza izvozom iznosila je 17,7 odsto i manja je u odnosu na uporedni period kada je iznosila 19,8 odsto”,  navodi se u saopštenju.

U strukturi izvoza, najviše su zastupljena mineralna goriva i maziva u iznosu od 244,9 miliona eura, koje čine električna energija 206,9 miliona eura i ostalo.

U strukturi uvoza, najviše su zastupljeni mašine i transportni uređaji u iznosu od 885,2 miliona eura, koje čine drumska vozila 330 miliona eura i ostalo.

Najveći spoljnotgovinski partneri u izvozu bili su Srbija sa 190,9 miliona eura, Bosna i Hercegovina 75,5 miliona eura i Slovenija 73,5 miliona.

Najveći spoljnotrgovinski partneri u uvozu bili su Srbija sa 661,7 miliona eura, Kina 424,7 miliona eura i Njemačka 368,2 miliona eura.

Spoljnotrgovinska robna razmjena bila je najveća sa potpisnicama Centralnoevropskog sporazuma o zoni slobodne razmjene (CEFTA) i sa Evropskom unijom (EU).

Continue Reading

Ekonomija

Neto dobit EPCG preko 50 miliona eura

elektroprivreda crne gore

Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) u prethodnoj godini ostvarila je rezultat od 65.871.962 eura, saopšteno je iz te kompanije.

“Elektroprivreda Crne Gore AD Nikšić obavještava javnost da je u poslovnoj 2023. godini, prije oporezivanja, ostvarila rezultat u iznosu od 65.871.962 eura”, navodi se u saopštenju EPCG.

Kako navode u saopštenju, neto rezultat EPCG AD Nikšić za 2023. godinu, nakon oporezivanja, iznosi 52.410.782 eura.

Ističu i da je u toku proces revizije finansijskih iskaza, te da tokom narednih nekoliko sedmica očekuju nacrt misljenja, o čemu će, kažu, blagovremeno obavijestiti javnost.

Continue Reading

Ekonomija

Pogledajte spisak proizvoda čije će cijene biti snižene ili ograničene

vlada cg

Vlada Crne Gore objavila je spisak proizvoda čije će cijene biti snižene ili ograničene.

Vlada Crne Gore je donijela odluku o ograničavanju marži na preko 500 artikala, saopštio je nakon sjednice premijer Milojko Spajić.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Vlada Crne Gore (@vlada_cg)

“To znači, ne samo da se ne zaustavlja rast cijena tih proizvoda, nego se smanjuju cijene određenih proizvoda. Do danas smo govorili da ćemo zaustaviti rast cijena, a sad govorimo o smanjenju cijena. Pozdravljam i privredu koja je prihvatila jednu ovakvu mjeru”, saopštio je Spajić.

Continue Reading

Facebook

Istaknuto

Najnovije

Istaknuto