fbpx
Connect with us

Politika

Danilović: Predsjednik treba mudro da miri građane

Predsjednik Crne Gore nema nadležnosti da mijenja Ustav ili vodi ekonomsku politiku, ali je ima ogroman legitimitet i da treba strpljivo i mudro da miri tamo gdje drugi svađaju, poručio je predsjednički kandidat i lider Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović.

“Miriti i ujediniti se moramo, uostalom ta želja je upisana u imenu stranke na čijem sam čelu. Od jednog uslova, međutim, nema odustajanja – pomirenje u istini je uslov. A šta je istina i juče i danas? Istina je da Milo Đukanović decenijama truje i zasipa javni prostor lažima i te laži moraju biti odbačene. Jedna od najkrupnijih je da Crnoj Gori prijeti velikosrpska hegemonija, a da je SPC ključni hegemon. Od toga se ne odustaje ni nakon što je 30. avgusta 2020 polomio zube na toj laži”, naveo je Danilović u izjavi za medije.

Istina je, kako kaže, da je srpski narod mrcvaren i da su mu oduzimana i oduzeta mnoga pojedinačna i kolektivna prava diskriminatorskim Ustavom, a konačan poraz i progon izbjegnut je, kako kaže Danilović, žilavošću tog istog naroda i veličanstvenim otporom na litijama koje su podržali mnogi pripadnici drugih naroda i vjera.

“Pomirenje je da se ta nepravda ispravi i da to prihvate političke elite, i to kao znak poštovanja prema srpskom narodu, prema svojim, a ne tuđim građanima, prema svojoj, a ne tuđoj istorijskoj istini. Pomirenje je da se građani, a samim tim i pripadnici svih naroda, izjednače u pravu na rad, u pravu na zdrav i kvalitetan život, da se uravnoteženo razvijaju svi krajevi Crne Gore, živjeli u njima dominantno Crnogorci, Srbi, Bošnjaci ili Albanci”, kazao je Danilović.

Istina je da se sa nepromijenjenim DPS-om i njenim, istim, diskriminatorskim rukovodstvom koje i dalje vodi svađalački rat sa narodima i kulturama, potirući  istine, ne možemo miriti prije nego se te opasne laži i lažovi ne detronizuju do kraja.

Istina je, kako ističe Danilović, da nam treba bogatiji i srećniji život, da su nam nasušno porebnne veće plate.

“Istina je i da to ne znači da naše razlike treba da se ukinu, da su naše različite kulture i tradicije smetnja napretku. Istina je da nijesu u minule dvije decenije diskriminisani samo Srbi, ali je istina da DPS Ustavom nije niko diskriminisan kao srpski narod. Istina je da neće biti sloge bude li Crna Gora samo srpska, ali je istina da treba da bude i srpska i to onoliko koliko zaslužujemo svojim postojanjem, koliko je naša i koliko smo mi njeni”, poručio je Danilović.

Istina je, kako kaže, da je zemlja Crna Gora naša majka, ali je istina da država Crna Gora mora podjednako da gleda na sve građane i narode u njoj.

“Istina je da su kriminalci i lažovi razorili biće naše države, da su isfabrikovali prijeteće nacionalizme kako bi nas držali u svađi i potlačenosti. To ne znači, međutim, da je sramota pominjati i voljeti svoj narod, svoju kulturu i naciju, da je sramota biti svoj, poštovati druge i ljubomorno čuvati svoje. Istina je da predsjednik Crne Gore nema nadležnosti da mijenja Ustav ili vodi ekonomsku politiku, ali je istina i to da ima ogroman legitimitet i da treba strpljivo i mudro da miri tamo gdje drugi svađaju”, ističe Danilović.

Predsjednik, kako kaže Danilović, ne može da traži sredinu između istine i laži jer kompromis izmedu to dvoje uvijek laž.

“Dužan je da ukazuje na procese koji nas dijele i razaraju, da ukazuje na obavezu Skupštine i Vlade da se posvete materijalnom i duhovnom napretku građana, da štiti obespravljene pojedince, zajednice i narode, da štiti ustavna prava svih makar pojedine norme Ustava i dalje bile diskriminatorne”, naveo je predsjedniški kandidat UCG.

Obaveza predsjednika Crne Gore je, kako kaže Danilović, da sve što treba mijenjati bude rađeno na demokrstski način, javno i bez pritiska. Nepravde se, ističe on, ne mogu ispravljati novom diktaturom i nepravdama od strane nove vlasti.

“Istina je da predsjednik države predstavlja Crnu Goru u zemlji i inostranstvu, ali je istina da do sada nikada nije predstavljana cijela država, nego uvijek i samo politički interes tijesne većine. Da se pomirimo da, ali da se pomirimo u istini i sa istinom. Đukanovićeva politika je satkana od laži i ultimatuma, od pritisaka i ucjena – sa njim i tom politikom pomirenja nema. Laž mora biti detronizovana”, zaključio je Danilović.

Reklama turizam danilovgrad
Klikni da ostaviš komentar

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Politika

SDT traži po pet godina za Mandića i Kneževića

andrija mandić

Suđenje, u ponovljenom postupku optuženima za pripremanje terorizma na dan parlamentarnih izbora 2016. godine, koje je juče sa kraćim pauzama trajalo više od petnaest sati, okončano je završnim riječima tužilaštva, a u 18 sati počelo je i davanje završnih riječi okrivljenih i advokata odbrane koje je trajalo do ponoći. Okrivljeni i advokati odbrane istakli su da je bilo očekivano da SDT odustane od optužbi i,,montiranog procesa”. Okrivljeni Andrija Mandić i Milan Knežević u završnim riječima istakli su da su crnogorsko pravosuđe i tužilaštvo jučerašnjim postupkom u sudnici Višeg suda doživjeli fijasko u predstojećim pravosudnim reformama.

Pred vijećem podgoričkog Višeg suda kojim predsjedava sudija i predsjednik suda Zoran Radović, specijalni tužioci Zoran Vučinić i Siniša Milić pročitali su završnu riječ koju je pripremila zastupnica optužbe, specijalna tužiteljka Jelena Protić, koja je u međuvremenu pošla na bolovanje. Njena završna riječ stala je na više od 100 kucanih strana i tužilaštvo je na pretresu insistiralo da je detaljno pročita. Specijalno tužilaštvo je u cjelosti ostalo pri ranijoj optužnici, tvrdeći da su optuženi izvršili krivično djelo koje im je stavljeno na teret. Tužilac Vučinić je neznatno izmijenio i precizirao dispozitiv optužnice. Kako je došlo do malih promjena, pri čemu je pravna kvalifikacija djela ostala neizmijenjena, okrivljeni i njihovi branioci nijesu tražili odlaganje završnih riječi.

Iako je optuženi Milan Knežević, radi ekonomičnosti postupka, predlagao da se završna riječ tužilaštva ne čita jer je predata sudu u elektronskoj formi, dvojica tužilaca mijenjali su se naizmjenično kako bi prisutnim strankama detaljno obrazložili činjenično stanje i dokaze koji su tokom osam godina suđenja provedeni u sudnici. Tako su u nekoliko sati detaljno pročitane odbrane okrivljenih, iskazi saslušanih svjedoka, kao i svjedoka saradnika Saše Sinđelića, nakon čega su podsjetili i na sve materijalne dokaze koji se nalaze u spisima predmeta. Tužilaštvo je zatražilo da se optuženi oglase krivim i kazne po zakonu.

Tužioci su predložili sudu da se organizatori kriminalne grupe ruski državljani Eduard Šišmakov osudi na 15 godina zatvora, a Vladimir Popov na 12 godina.

Za lidere bivšeg Demokratskog fronta (DF) Andriju Mandića i Milana Kneževića predloženo je po pet godina zatvora. Za bivšeg komandanta srpske Žandarmerije Bratislava Dikića tužioci su tražili jedinstvenu kaznu od osam godina zatvora, dok je za Predraga Bogićevića i Nemanju Ristića predloženo po sedam godina zatvora.

Tužilaštvo za okrivljenu Branku Milić traži kaznu od tri godine, za Milana Dušića i Srboljuba Đorđevića po godinu i šest mjeseci, a za Dragana Maksića godinu i devet mjeseci zatvora. Za Mihaila Čađenovića, nekadašnjeg vozača Andrije Mandića tužilac je zatražio godinu i šest mjeseci zatvora.

Zatvorska kazna jedino nije tražena za Kristinu Hristić već je predložena uslovna osuda.

Zastupnici optužbe naveli su da su odbrane optuženih opovrgnute iskazima saslušanih svjedoka i provedenim dokazima na glavnom pretresu, posebno apostrofirajući iskaz svjedoka saradnika Saše Sinđelića.

Branioci okrivljenih advokati Miroje Jovanović, Dražen Medojević, Nikola Medojević, Vaso Bečanović, Mladen Dubak, Radonja Drakulović i Dušan Radosavljević zatražili su u završnoj riječi oslobađajuću presudu.

Continue Reading

Politika

Kaluđerović: Važnost jačanja vladavine prava i neselektivne borbe protiv kriminala

slađana kaluđerović

Poslanica SNP-a Slađana Kaluđerović, prisustvovala je sastanku sa koordinatorom američkog Stejt departmenta za globalnu borbu protiv korupcije Ričardom Nefjuom, zajedno sa mlađim poslanicima iz različitih političkih partija, a na sastanku je istaknuta važnost jačanja vladavine prava i neselektivne borbe protiv kriminala, uz naglasak na potrebu za političkom stabilnošću i efikasnim pravosudnim reformama.

“Zadovoljna sam rezultatima rada Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) i specijalnog policijskog odeljenja, ali sam takođe i dalje nezadovoljna stanjem u sudstvu, koje je još uvijek pod jakim uticajem bivšeg korumpiranog režima”, rekla je Kaluđerović.

Ona je takođe naglasila da za efikasnu borbu protiv korupcije Crna Gora mora osigurati političku stabilnost i smanjenje nacionalnih tenzija, koje uz često održavanje izbora ne dozvoljavaju konsolidovanje i reforme čitavog državnog sistema, a posebno sudstva.

“Potreban nam je pun mandat Skupštine i Vlade kako bismo ostvarili rezultate na svim poljima, a posebno kada je pravosuđe u pitanju “,  zaključila je Kaluđerović.

 

Continue Reading

Politika

Podrška Spajiću uslovljena sporazumom o dvojnom državljanstvu sa Srbijom

milan knežević andrija mandić
Nova srpska demokratija i Demokratska narodna partija, čiji su predsjednici Andrija Mandić i Milan Knežević, očekuju da odmah po dobijanju pozitivnog IBAR-a bude izvršena rekonstrukcija Vlade, a svoju dalju podršku premijeru Milojku Spajiću usloviće sa još nekoliko zahtjeva.

Preduslov za rekonstrukciju i dalju podršku je izglasavanje rezolucije o Jasenovcu, za koju u ove dvije partije očekuju da će biti usvojena jer su njen tekst, nakon inicijative Spajića i Mandića, sačinili u klubu poslanika Pokreta Evropa sad. Ta inicijativa je već u skupštinskoj proceduri.

Nakon usvajanja rezolucije o Jasenovcu u crnogorskom parlamentu, biće inicirani razgovori o rekonstrukciji, ili, kako kažu u PES-u, proširenju 44. Vlade.

Istovremeno će biti zatražena realizacija međudržavnog sporazuma sa Srbijom o dvojnom državljanstvu, koji bi podrazumijevao i izmjene i dopune Zakona o državljanstvu. Odmah zatim, ili istovremeno, bila bi pokrenuta ustavna inicijativa da srpski jezik, uz crnogogorski, bude normiran kao službeni jezik u Crnoj Gori. Tu je i inicijativa da trobojka iz 1905. bude proglašena ustavnom i normirana kao narodna zastava.

Partije koje u ovom trenutku podržavaju manjinsku vladu Milojka Spajića tražiće i da dođe do promjene jednog broja ministara za koje smatraju da ne obavljaju svoj posao na adekvatan način. Tu se prije svega misli na ministra pravde Andreja Milovića i ministra prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine Janka Odovića.

Na kraju, Mandić i Knežević će tražiti od Spajića da im da tačne vremeneske okvire realizacije programa “Evropa sad 2”, na osnovu kojeg je i dobio najveći broj glasova i mandat da formira Vladu uz njihovu podršku.

Knežević tvrdi da ovim zahtjevima principu prave uslugu Spajiću.

“Smatram da je u ovom trenutku ono što radi DNP u korist naroda koji je glasao za nas. Smatram da smo ovim zahtjevima i Spajiću napravili uslugu. Biće mi velika čast, kao što mi je bila čast kad je Mandić postao predsjednik Skupštine, da lista koju sam predvodio izdejstvuje realizaciju međudržavnog sporazuma sa Srbojom o dvojnom državljanstvu, ustavno normiranje srpskog jezika kao službenog i trobojke kao narodne zastave. Ja poslije toga više ne moram da se bavim politikom jer sam realizovao sopstvenu i zajedničku ideologiju i znaću da nisam izdao ljude koji su me glasali”,  kazao je Knežević.

I Mandić smatra da je neophodno mnogo toga promijeniti i da Srbi u Crnoj Gori neće da budu građani drugog reda. Lider Nove srpske demokratije takođe smatra da Spajićeva vlada ne može imati podršku ako se ogluši o njihove zathjeve.

“To su legitimni zahtjevi srpskog naroda, čiji su pripadnici i dalje građani drugog reda i ne mogu dobiti crnogorsko državljanstvo”, istakao je Mandić.

Dvije godine nakon što je na referendumu obnovila nezavisnost, Crna Gora je 2008. godine donijela Zakon o crnogorskom državljanstvu.

Poslanici tadašnje opozicije, uglavnom iz redova Demokratskog fronta, ocijenili su zakon rigidnim i diskriminatorskim, posebno prema Srbima kojima je onemogućavao da uz crnogorsko imaju i srpsko državljanstvo.

 

 

Continue Reading

Facebook

Istaknuto

Najnovije

Istaknuto