fbpx
Connect with us

Zeta

Asanović prvi gradonačelnik samostalne opštine Zeta

Asanović je kazao da ih u nastupajućem periodu čeka puno posla, od donošenja statuta preko formiranja komisija do razgraničenja sa susjednim opštinama.

photo by Miloš Klikovac

Novi predsjednik Opštine Zeta je Mihailo Asanović, funkcioner Demokratske narodne partije (DNP) i nosilac izborne liste “Za budućnost Zete”.

“Na održanoj II sjednici novog saziva Skupštine Opštine Zeta izabran je novi predsjednik Opštine Zeta, funkcioner DNP-a i nosilac izborne liste “Za budućnost Zete” koju čini koalicija Demokratski front – Prava Crna Gora, Mihailo Asanović.”, navodi se u saopštenju Opštine Zeta.

photo by Miloš Klikovac

Odbornici DPS-a bili su uzdržani.

Asanović je kazao da ih u nastupajućem periodu čeka puno posla, od donošenja statuta preko formiranja komisija do razgraničenja sa susjednim opštinama.

Istakao je da će poseban fokus staviti na razgraničenje kako bi lakše funkcionisali i bili održivi.

– Svim silama ćemo se boriti protiv izgradnje kolektora u Gornjoj Zeti koji bi narušio zivot stanovnika u tom dijelu Zete. Život im je već dovoljno narušen sa bazenom crvenog mulja i separacijama- naveo je Asanović.

photo by Miloš Klikovac

Odnos Glavnog grada prema Zeti se, kako navodi, nastavlja i u ovoj godini kao i u prethodnim.

“Najblaža riječ koju ću upotrijebiti je “maćehinski odnos“ jer od 107 miliona planiranih da se utroše u Glavnom gradu, Zeti je za pola godine predviđeno 650 hiljada i završetak jednog projekta koji je trebao da bude gotov prije par godina”, istakao je Asanović.

Dodaje da Zeta predstavlja 10 odsto stanovništva Glavnog grada, a od budžeta za pola godine ne dobija ni 1 odsto što je glavni razlog njihovog dugogodišnjeg vapaja za samostalnom opštinom.

photo by Miloš Klikovac

“Napravili smo most saradnje sa našim prirodnim partnerima iz nekad opozicionih klupa i zajedno sa njima podijelili odgovornost u ovom veoma bitnom trenutku za svakog građanina Zete, a ujedno i naše zajednice. Pronašli smo se u želji da napravimo bolju budućnost i bolji život za sve građane Zete bez izuzetka, da nova radna mjesta koja budemo otvarali budu za sve građane, a ne samo za one podobne vlasti, da jednostavno nemamo više građana prvog i drugog reda, nema više autsajdera i nećemo uskraćivati nikome prostor bez obzira na partijsku, nacionalnu ili neku drugu pripadnost”, kazao je Asanović.

Na njima je, navodi on, da dovedu investitore i otvare nova radna mjesta na teritoriji Zete i to će biti mjera njihovog uspjeha i osnov prosperiteta i opstanka njihovog stanovništva.

Ističe da od opozicije očekuje da bude kritički nastrojena, ali ujedno i konstruktivna i što je bolja opozicija bolja je i sama izvršna vlast.

“Ono što vam mogu obećati je da ova nova vlast koju ja predvodim nikad neće biti dio afera poput afere “Koverta“, niti ćemo biti poslušnik bilo kakvog Vukovića, Veljovića i ostalih”, navodi Asanović.

Poručuje da na kraju želi da se zahvali svim građinama Zete na uspješno obavljenom mirnom i demokratskom procesu izbora, a posebno građanima koji su glasali njih koji su do 23. oktobra bili opozicija i prepoznali da su u Zeti nužne promjene, a posebno njihovi članovi koji su godinama trpjeli zbog svog opozicionog djelovanja u svim životnim sferama.

“Zahvaljujem se i svim odbornicima koji su podržali moj izbor u želji da zajedno radimo na prosperitetu naše Zete i napretku ovog prostora”, zaključio je Asanović.

Reklama turizam danilovgrad
Klikni da ostaviš komentar

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Servisne informacije

Počinje zaprašivanje protiv komaraca na teritoriji opštine Zeta

komarci

Sekretarijat za uređenje prostora, zaštitu životne sredine i saobraćaj Opštine Zeta obavještava građane, da će se u okviru realizacije tretmana preventivne dezinsekcije, započeti sa uništavanjem odraslih formi komaraca ( adulticidni tretman) u svim naseljima na području Opštine Zeta, podijeljenih u najmanje 5 tretmana, tokom perioda od polovine juna do polovine septembra.

S tim u vezi, dana 17.6.2024. godine i 18.6.2024. godine u večernjim časovima, počev od 19:30 h planira se realizacija prvog tretmana uništavanja odraslih formi komaraca, po sljedećem rasporedu:

1.dan (17.jun) – naselja: Anovi, Šušunja, Berislavci, Bijelo Polje, Bistrice, Kurilo, Vranjina, Ponari, Vukovci, Goričani, Mojanovići, Mahala;

2.dan (18.jun) – naselja: Golubovci, Mataguži, Balabani, Gošići, Gostilj, Botun, LJajkovići, Mitrovići, Srpska, Donja Cijevna;

U slučaju nepovoljnih meteoroloških uslova (kiša ili jak vjetar), najavljena aktivnost će se odložiti za prvi naredni, pogodan dan.

Ovim putem, pozivamo vlasnike pčelinjih društava, da preduzmu mjere zaštite i obezbijede prostor na kojem drže košnice.

Dodatne informacije i interesovanje u vezi sa realizacijom najavljene aktivnosti, mogu se dobiti u Sekretarijatu za uređenje prostora, zaštitu životne sredine i saobraćaj, putem kontakta: 020 677 308 i 068 884 806 radnim danima od 08-16 časova.

U cilju uspješnosti realizacije preventivnih mjera zaštite od štetnog dejstva komaraca na području naše Opštine tokom nastupajućeg perioda, apelujemo na građane da ne odlažu komunalni otpad van previđenih mjesta, u dvorištima i obradivim površinama ne ostavljaju suvišnu vodu u burad i slične predmete, koji su podložni razvijanju larvi komaraca.

Continue Reading

Servisne informacije

Opština Zeta: Uskoro distribucija rješenja o porezu na nepokretnosti za fizička lica

porez na nepokretnost, zeta

Sekretarijat za finansije i budžet je pripremio rješenja o porezu na nepokretnosti za 2024. godinu, za fizička lica.

Rješenja će u narednim danima biti štampana i kovertirana od strane Pošte Crne Gore, i nakon toga će se krenuti sa uručenjem istih.

Takođe, prije nego što građanima poreska rješenja budu uručena, pretragom na portalu www.laris.me građani moguizvršiti uvid u generisana rješenja. Pristup portalu imaju svi obveznici koji se nalaze u bazi podataka, i unosom JMBG-a (za fizička lica) i izborom opštine, može se izvršiti uvid u sva generisana rješenja o porezu na nepokretnosti.

Godišnji porez na nepokretnosti se plaća u dvije jednake rate, od kojih prva dospijeva 30. juna, a druga 31. oktobra 2024. godine.

Ovim putem pozivamo poreske obveznike da blagovremeno izmire svoje obaveze.

Eventualne prigovore obveznici mogu podnijeti Sekretarijatu za finansije i budžet – Sektoru za utvrđivanje, naplatu i kontrolu lokalnih javnih prihoda, na adresi Glavna gradska ulica Anovi 89, drugi sprat, kancelarija broj 1. Za više informacija građani mogu pozvati brojeve kancelarije 020/873-294 i 068/884-905.

Continue Reading

Zeta

Povučena odluka o razrješenju Krstovića

so zeta

Iz skupštinske procedure povučena je odluka o razrješenju predsjednika Skupštine opštine Zeta Luke Krstovića zbog, kako je saopšteno nakon sjednice Odbora za statut i propise, dodatnih konsultacija.

Kako je “Dan” već objavio radi se o dosad, u pravnom prometu, neviđenoj odluci da predsjednik smjenjuje predsjednika, jer predsjednik može biti samo jedan. Po ovoj odluci parlament Zete ima dva predsjednika Luku Krstovića i Nebojšu Domazetovića.

Sjednicu je obilježio i incident pa je u jednom momenu pozvano objezbjeđenje nakon što je predsjedavajući Vesko Rašović oduzeo riječ Luki Krstoviću (Demokrate) i od njega tražio da napusti zasijedanje. Član odbora Milan Drakić (Demokrate) zatražio je pauzu od pet minuta. Nakon pauze Luka Krstović je napustio sjednicu.

“Odluka o razrješenju predsjednika SO Zeta povučena je iz skupštinske procedure zbog dodatnih konsultacija sa institucijama sistema. Nije žurba da se ova tačka nađe na dnevnom redu, a biće još jedna sjednica tako da ne treba žuriti”, rekao je Rašović.

Rašović je istakao da je Krstović na sjednicu došao kao zainteresovani odbornik, jer on nije član Odbora za statut i propise.

” Pokušao je da se predstavi kao predsjednik SO. Objasnio sam mu da ja vodim odbor i da može prisustvovati samo kao zainteresovani odbornik. Dao sam mu riječ jer na to ima pravo, ali ne u glasanju. Počeo je da proziva pravnice i da ih propituje što nije bilo prijatno, nakon čega sam mu oduzeo riječ i tražio da napusti salu. On je to odbio, pa sam pozvao obezbjeđenje. Na insistiranje Milana Drakića dao sam pauzu. Poslije pauze Luka Krstović je napustio sjednicu, a nakon njega i Milan Drakić “, rekao Rašović.

Luka Krstović je nakon sjednice saopštio da je vlast u Zeti pred kolapsom.

“O tome najbolje govori činjenica da se, po prvi put u istoriji parlamentarizma u Zeti, zabranjuje odbornicima opozicije da govore na sjednicama. Mafijaške metode, koje je na sjednici ispoljio Vesko Rašović, samo pokazuju da je slom vladajuće većine neminovan. Kad treba da govorimo o aferama, kriminalu, zloupotrebama, pljački zetskog novca, namještanjima tendera, nezakonitom zapošljavanju, neradu, neznanju i opštoj anarhiji, odbornicima opozicije je zabranjeno da govore u Zeti, sve u cilju pokušaja prikrivanja nepočinstava “, kaže Krstović.

Krstović komentariše i povlačenje odluke kojom bi trebao da bude smijenjen.

“Shvatili su da je predlog odluke o mom ponovnom razrješenju potpuno nezakonit”, ističe Krstović.

Inače, Luka Krstović, funkcioner Demokrata, smijenjen je sa funkcije predsjednika Skupštine opštine Zeta 25. avgusta prošle godine. Potom je Upravni sud 20. februara ove godine poništio odluku SO Zeta od 25. avgusta.

 

Izvor: Dan

Continue Reading

Facebook

Istaknuto

Najnovije

Istaknuto