fbpx
Connect with us

Zeta

Zeta uskoro dobija novog predsjednika Skupštine

SO Zeta

U Opštini Zeta, politički pejzaž je i dalje u fokusu javnosti zbog trzavica unutar vlasti i kontroverzne smjene predsjednika Skupštine opštine. Gradonačelnik Zete, Mihailo Asanović, najavio je da će koalicija “Za budućnost Zete” uskoro izabrati novog predsjednika lokalnog parlamenta, dok Demokrate pripremaju tužbu zbog smjene prethodnog predsjednika SO Zeta, Luke Krstovića, koji je smijenjen 25. avgusta sa te funkcije glasovima većine odbornika, prije svih koalicije „Za budućnost Zete“, koji su i inicirali njegovo razrješenje, a njihov prijedlog podržao je i nezavisni odbornik Nikola Rajović, nekada član Demokrata.

“Predsjednik Skupštine opštine Zeta će biti izabran u skladu za zakonom. Rok je mjesec. Ovog vikenda treba da obavimo završne konsultacije o tome ko bi bio novi predsjednik lokalnog parlamenta i očekujem da će već sljedeće sedmice biti predat zahtjev službi SO za tu hitnu sjednicu”, kazao je Asanović za Pobjedu.

Nakon razrješenja Krstovića, na sjednici 25. avgusta je neopozivu ostavku podnio i potpredsjednik SO Zeta Novica Pejović, koji je poručio da odbornici Demokrata neće učestvovati u donošenju nijedne buduće odluke na lokalnom nivou dok se nadležni sud ne izjasni o njihovoj inicijativi. Tužba još nije podnijeta ali Krstović je kratko za Pobjedu kazao da je u pripremi.

Njegovom smjenom okončana je koalicija sa nekadašnjim Demokratskim frontom, a bez obzira na epilog višemjesečne političke krize konstituenata vlasti u Zeti, Asanović kaže da je stanje u Opštini stabilno i da sve funkcioniše u najboljem redu.

“Imamo nekoliko započetih projekata, neke završavamo, tako da sve funkcioniše u najboljem redu, osim onog dijela koji spada u rad službi Glavnog grada. Formirali smo i Komunalno preduzeće tako da više nećemo čekati na Podgoricu, nego ćemo se sami snalaziti”, kazao je prvi čovjek Zete.

Komentarišući navode Opštinskog odbora Demokratske partije socijalista (DPS) da su u najmlađoj crnogorskoj opštini potrebni vanredni lokalni izbori, Asanović poručuje da za tim nema potrebe jer, kako navodi, u Zeti postoji stabilna većina.

“Građani su nas izabrali da ih predstavljamo, tako da nikakvih izbora neće biti. Vidimo se na onim regularnim za tri i po godine”, zaključio je Asanović.

Trzavice među lokalnim odborima koalicije ZBCG i Demokrata u Zeti nastale su sredinom maja zbog inicijative Demokratske narodne partije (DNP) kojom traže da na teritoriji opštine Zeta ne važi priznanje nezavisnosti Kosova. Iz koalicije ,,Za budućnost Zete“ su optužili Krstovića da nije postupio u skladu sa zakonom, Statutom i Poslovnikom Skupštine kada je u pitanju zakazivanje sjednice sa tom tačkom dnevnog reda. Zbog toga su inicirali njegovu smjenu sa čela SO.

Odbornici ZBCG sabotirali su nekoliko sjednica sa ovom tačkom dnevnog reda jer je iz vrha njihovih partija stigao zahtjev da ne glasaju za smjenu Krstovića zato što su ove stranke pregovarale o učešću u 44. vladi.

Kako je kasnije postalo izvjesno da za partije nekadašnjeg Demokratskog fronta neće biti mjesta u izvršnoj vlasti, zetski odbornici su očigledno dobili „zeleno svjetlo“ iz centrala da smijene Krstovića, a posljednju sjednicu obilježila je oštra rasprava i optužbe između dojučerašnjih partnera u lokalnoj vlasti.

 

Izvor: Pobjeda

 

Reklama
Klikni da ostaviš komentar

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Zeta

Opština Zeta poziva mlade na učešće u anketi za izradu Lokalnog akcionog plana

akcioni plan za mlade, zeta upitnik

Opština Zeta pozvala je sve mlade da učestvuju u anketi koja ima za cilj izradu Lokalnog akcionog plana za mlade. Ovaj plan će biti ključan za kreiranje budućih aktivnosti i strategija koje će poboljšati kvalitet života mladih u Zeti.

Važno je napomenuti da učesnici ankete mogu doprinijeti direktnom oblikovanju planova koji će imati uticaj na brojne aspekte svakodnevnog života mladih, uključujući obrazovanje, zapošljavanje, kulturu i slobodno vrijeme.

Popunjavanje UPITNIKA traje svega nekoliko minuta, a podaci prikupljeni tokom ovog procesa biće korišćeni isključivo u svrhe izrade strategije. Anketa je anonimna, što znači da će odgovori učesnika ostati poverljivi.

Continue Reading

Zeta

Objavljena rang lista za podršku ženskom preduzetništvu u Zeti

žensko preduzetništvo opština zeta

Komisija za raspodjelu sredstava Opštine Zeta objavila je rang listu učesnica Javnog konkursa za podršku ženskom preduzetništvu za 2024. godinu.

Na konkurs, koji je objavljen 30. jula 2024. godine, pristigle su prijave od nekoliko firmi, a sredstva su raspodijeljena prema ocjenama komisije. Na vrhu liste našla se firma Zlatni ukusi D.O.O. sa prosječnom ocjenom 76,3. Slijede je T&T Consulting D.O.O. sa 70,7 bodova, Magic hand KM D.O.O. sa 64, te Mini bambini D.O.O. sa 62,9 bodova.

Konačna ocjena svakog biznis plana predstavlja prosjek bodova svih članova komisije.

Odluku o raspodjeli sredstava za podršku ženskom preduzetništvu za 2024.godinu možete pogledati OVDJE

Continue Reading

Zeta

Vrijedna donacija “Društva Srba” osnovnoj školi “Niko Maraš” u Bijelom Polju

društvo srba niko maraš

Osnovna škola ,,Niko Maraš” iz Bijelog Polja dobila je vrijednu donaciju od ,,Društva Srba” iz austrijskog grada Forarlberga. Predsjednik ovog Društva Darko Brajović i Opština Zeta su u zajedničkoj akciji omogućili da se ova donacija, koja se mjeri na oko 50.000 evra, brzo i bezbjedno dopremi do Zete i stavi na korišćenje bjelopoljskoj osnovnoj školi.

donacija društvo srba niko maraš

Vrijedno pomena je sve ono što je jutros dopremljeno a obuhvata: 146 klupa, 310 stolica, 8 kancelarijskih stolica, 6 projektora, 10 tabli za projektore, 2 školske velike table, 10 polica za školsku biblioteku, 5 laptopova i 10 računara. Direktorica Osnovne škole ,,Niko Maraš” izrazila je veliku zahvalnost Društvu iz Austrije i Opštini Zeta, a medijima se danas tim povodom obratio predsjednik Opštine Zeta Mihailo Asanović, koji je sa saradnicima uručio vrijednu donaciju.

Opština Zeta čvrsto stoji uz svoju dijasporu širom Zapadne Evrope i zahvaljuje se brojnim našim sunarodnicima koji, iako fizički daleko od naše Zete, nikada nisu zaboravili kraj u kojem su rođeni i u kojem su nekada živjeli. Ohrabrujemo ih da u ovakvim i sličnim akcijama će uvijek imati pouzdanog partnera u vidu lokalne samouprave i prvog čovjeka naše opštine.

Continue Reading

Facebook

Istaknuto

Najnovije

Istaknuto