fbpx
Connect with us

Politika

Ustavni sud Rusije i Srbije nadležan za povredu Ustava Crne Gore

andrija nikolić

Najbolje da se parlamentarna većina obrati Ustavnom sudu Rusije ili Srbije, da vide da li je predsjednik Crne Gore povrijedio Ustav, pošto je Ustavni sud Crne Gore van funkcije, upravo zahvaljujući njima, kazao je poslanik DPS-a .

Skupština Crne Gore podržala je Predlog za pokretanje postupka za utvrđivanje da li je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović povrijedio Ustav.

“Crnoj Gori je hitno potreban inkluzivan dijalog o izboru sudija Ustavnog suda. A, nakon toga izbori”, saopštio je Nikolić na Tviteru.

Reklama
Klikni da ostaviš komentar

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Politika

Božović: Eraković poziva na nemire i kršenje Ustava

bogdan božović

Poslanik Socijalističke narode partije u Skupštini Crne Gore i predsjednik OO SNP Podgorica Bogdan Božović oštro je osudio izjavu potpredsjednika DPS-a i poslanika Jevta Erakovića, koji je otvoreno pozvao na nemire i kršenje Ustava Crne Gore.

“Poslanik Eraković, „u duhu humanizma“ koji krasi njegovu doktorsku profesiju, bez osjećaja za ostalih 600 i više hiljada građana, poziva na otvorene nemire. Kako kaže, svim sredstvima treba odbraniti Ustav. Nije jasno od koga Eraković brani državu, ali je vrlo jasan njegov cilj. Očigledno je da se na ovaj način brane tekovine tridesetogodišnjeg diktatorskog i kriminalnog režima Mila Đukanovića”, kazao je Božović.

Dodaje da Eraković, svojim uobičajenim zapaljivim nacionalističkim i ideološki obojenim izjavama krši Ustav CG, države koju “toliko voli”.

“Poslanik u Skupštini jedne države jasno, javno i otvoreno krši Ustav te države kojim je zabranjeno izazivanje ili podsticanje mržnje ili netrpeljivosti po bilo kom osnovu. To, po Krivičnom zakoniku države koju “brani”, predstavlja krivično djelo.”

Kako je poručio, SNP će se uvijek držati svojih principa, te da će uvijek poštovati volju građana i zastupati njihove najbolje interese, ne mareći za ostatke bivše vlasti koji čine sve da prikupe dnevno političke poene kako bi isključivo sebi donijeli korist.

Continue Reading

Politika

Bečić: Srpski jezik od 2007. nije tretiran bratski i jednako kao crnogorski

aleksa bečić

Drago mi je što su rezultati popisa potvrdili da je Crna Gora snažna građanska država, i nadam se da će svi izvući poruke iz ovih rezultata koji nam šalju poruku da smo usmjereni jedni na druge i da treba da izađemo zajedno iz kandži balkanskog primitivizma i prebrojavanja, poručio je potpredsjednik Vlade za bezbjednost, odbranu, borbu protiv protiv kriminala i unutrašnju politiku Aleksa Bečić.

Rezultati popisa govori i da niko nije bolji ili gori jer se smatra ili osjeća nacionalno, vjerski ili jezički na bilo koji način.- Ono što mi je drago da smo svjedočili slobodnom popisu, u kom niko niti je nagrađen niti kažnjen zbog svog osjećanja, što smo svjedočili najdemokratskijem popisu u istoriji Crne Gore – kazao je Bečić.On je kazao da je i ranije tvrdio da se ništa značajnije neće promijeniti rezultatima popisa.

On je smatrao da je učinjena nepravda 2007. godine da srpski jezik nije tretiran bratski i jednako kao crnogorski.

“Mislim da su to potvrdili popisi i 2011. i 2023. godine”, rekao je on.

Komentarišući ishod lokalnih izbora u Kotoru i Podgorici, Bečić je kazao da je zadovoljan izbornim rezultatom.Ljetos su, podsjeća, pozivali naše kolege da se ne skraćuje mandat i da se ne ide u nove izbore, govoreći da su građani Podgorice umorni od novih izbora, te da se mala izlaznost dala pretpostaviti.-

“Oni koji su izazvali izbore sa 11 imali su pad na 6 mandata, mi smo pojačali za dva mandata i ZBCG za neki mandat… Ništa se značajnije nije promijenilo. Mi smo saopštili te večeri i stav je poznat – ko god želi da se drži nasljeđa 30. avgusta i demokratakih principa tu smo spremni da na tim principa konstituišemo vlast. Zapisali smo, jedini, da nećemo konstituisati vlast sa DPS-om, imamo sa ove strane koja je na ovim principima 30. avgusta više nego dovoljan broj poslanika, vidjećemo šta će biti odgovor kolega”, kazao je Bečić.

Oni su, ponavlja, dali odgovor – neće sa DPS-om i poštuju demokratske principe.Zvanični pregovori još nijesu počeli jer se čeka zvaničan odgovor Ustavnog suda, i proglašavanje konačnih rezultata izbora, nakon čega će, pretpostavlja se, početi takve aktivnosti.

Nije, kaže, razgovorao sa predsjednikom države Jakovom Milatovićem, nakon podgoričkih izbora.Odgovorajući na pitanje kako gleda na kritike da je ovo najbrojnija Vlada, Bečić kaže da ova vlast ima najveću podršku u ovom parlamentu, a to znači da je podržava najveći broj poslanika i političkih partija.

“I logično je iz te vizure da ima najveći broj ministarstava nego što je to bilo u prethodnom periodu”, kazao je potpredsjednik Vlade za bezbjednost, odbranu, borbu protiv protiv kriminala i unutrašnju politiku.

On je kazao da je pristalica disperzije, fokusa na odgovornost, manjeg obima nadležnosti koji se mogu postići i koji se mogu pratiti.

Bečić je kazao i da smatra da je zadovoljan rezultatima koje je ova Vlada postigla za 12 mjeseci.

Continue Reading

Politika

Đurović: Zakon o stranim agentima nije nekorektan, već štiti državu

Lokalni podgorički izbori su pokazali ko i koliko ima podrške građana i na osnovu tog rezultata bi trebalo formirati vlast. Demokratija je izborna volja građana i samim tim treba podijeliti vlasti na osnovu toga, kazao je za “Dan” šef poslaničkog kluba Nove srpske demokratije Dejan Đurović.

Za formiranje vlasti u glavnom gradu potrebna je koaliciona većina od najmanje 30 odbornika. Iz GP URA ranije je saopšteno da je Luka Rakčević najbolji kandidat za gradonačelnika.

“Model u kojem je nekada URA sa tri mandata skoro četiri godine vladala više se nikad neće ponoviti jer to su bili specifični uslovi i ne mogu se porediti sa ovim lokalnim izborima u glavnom gradu”, naveo je Đurović, ističući da je koalicija “Za budućnost Podgorice” postigla znatno bolji rezultat.

“Koalicija PES – Demokrate dobila je nešto više glasova, a koalicija oko Jakova Milatovića i URA značajno slabiji rezultat i oni bi vjerovatno trebalo da prave vlast u Podgorici. To mi daje za pravo da kažem jer upravo su te partije do skoro bile vlast u glavnom gradu”,  naveo je Đurović.

Iz koalicije “Za budućnost Crne Gore” nedavno je saopšteno da je potrebno hitno predlaganje zakona o agentima stranog uticaja u Crnoj Gori. Navode da jedan od važnih pravaca djelovanja treba da bude priprema i donošenje novog zakona koji će urediti funkcionisanje raznih stranih agentura koje pod plaštom nevladinih organizacija “pokušavaju da utiču na unutrašnju i spoljnu politiku naše zemlje”. Inicijativa za usvajanje zakona o stranim agentima je potencijalna prijetnja za ljudska prava i integraciju Crne Gore u Evropsku uniju (EU), ocijenilo je osam nevladinih organizacija.

“Vidjeli ste predlog naše koalicije oko zakona kad su u pitanju NVO i ne bih tome davao više pažnje nego što to zaslužuje. Ako takvih nema onda neće ni zakon imati reperkusuje prema nikome, ali se mnogo njih javilo sa reakcijama. Ovakav zakon nije, niti će u završnoj odredbi biti prema nikome nekorektan, ali Skupština i Vlada treba da zaštite državu od bilo kakvog stranog uticaja koji bi bio štetan za državu”, zaključio je Đurović.

Continue Reading

Facebook

Istaknuto

Najnovije

Istaknuto