fbpx
Connect with us

Politika

Usvojene izmjene zakona, Vuković odlazi sa mjesta gradonačelnika

Gradonačelnik Ivan Vuković uskoro će morati da napusti tu funkciju što će predstavljati početak u rješavanju političke krize nakon izbora 23.oktobra. Pokret Evropa sad ranije je najavio da je dogovoreno da Jakov Milatović bude gradonačelnik Glavnog grada a dr Jelena Borovinić Bojović predsjednica SO Glavnog grada.

zgrada opštine podgorica

Gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković odlazi sa tog mjesta jer je većina poslanika odlučila da glasa za amandmane na Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o lokalnoj samoupravi, koji su podnijeli potpredsjednica Skupštine i poslanica Pokreta za promjene Branka Bošnjak, poslanik Demokrata Danilo Šaranović i  poslanik Građanskog pokreta URA Miloš Konatar.

Iako je postojala mogućnost da amandmani ne budu usvojeni, poslanici su se odlučili da ih usvoje i to zbog činjenice da je DPS, iako poražen u glavnom gradu, odlučio da zakaže sjednicu Skupštine Glavnog grada i tako poveća zarade u javnim preduzećima ali i predloži nove članove Odbore direktora, kao i nova rukovodstva u javnim ustanovama.

Svi oni bi nakon formiranja vlasti imali pravo na razne vrste novanih nadoknada.

Ovim amandmanima biće spriječen plan DPS-a, da opterete budžet što više, kako bi kasnije prikazali kako su izdaci mnogo veći nego kada su oni vršili vlast.

Takođe, amandmanima, koji stupaju odmah na snagu po objavljivanju u službenom listu, Vuković odlazi sa mjesta gradonačelnika, konstatuje se prestanak mandata Skupštine jer 60 dana od dana izbora nisu proglašeni konačni rezultati, te se imenuje Odbor povjerenika.

Odbor povjerenika vrši funkciju skupštine, do objavljivanja konačnih rezultata i konstituisanja nove skupštine.

Osim ovog, predviđeno je dodavanje još jednog člana zakona. Posle člana 201 dodaje se član 201a.

„lzuzetno od člana 39a stav 1 ovog zakona, ukoliko nadležna izborna komisija u jedinici lokalne samouprave u kojoj su izbori za odbornike održani 23.10.2022. godine do dana stupanja na snagu ovog zakona ne utvrdi i ne objavi konačne rezultate izbora, skupštini tekućeg saziva mandat prestaje po sili zakona danom stupanja na snagu ovog zakona.

U slučaju iz stava 1 ovog člana Odbor povjerenika iz člana 39a stav 3 ovog zakona Vlada imenuje na predlog izbornih lista koje to žele, a koje su na izborima održanim 23.10.2022. godine, saglasno izvještaju nadležne izborne komisije o utvrđivanju privremenih rezultata izbora odbornika u odgovarajućoj skupštini, ostvarile izborni cenzus neophodan za učešće u raspodjeli mandata.

lzborne liste jz stava 3 ovog člana predlažu po jednog kandidata za člana Odbora povjerenika.

Odbor povjerenika odlučuje četvoropetinskom većinom glasova ukupnog broja članova. Ako četvoropetinska većina glasova ukupnog broja članova Odbora ne predstavlja cjelovit broj, vec sadržicdecimale, zaokružuje se veći broj u nizu“.

Ovim amandmanima želi se stati na kraj samovolji predsjednicima Opštinskih izbornih komisija, koji ne žele da proglase konačne rezultate izbora, pravdajući se da Ustavni sud, koji je u blokadi, treba da odlučuje o žalbama.

U opoziciji na državnom, koja je doživjela debakl na izborima u Podgorici, ovaj zakon predstavlja pučistički pokušaj preuzimanja vlasti, dok nova vladajuća koalicija ga vidi kao izlaz iz višemjesečne političke krize.

 DPS namjerava da imenuje dva direktora i 18 odbora direktora

Vlast u Glavnom gradu, u tehničkom mandatu, planirala je da 30. decembra, na sjednici Skupštine Glavnog grada, imenuje izvršnog direktora Agencije za izgradnju i razvoj Podgorice i v.d. izvršnog direktora Pogrebnih usluga.

Na dnevnom redu je i imenovanje odbora direktora za 12 preduzeća, kao i četiri savjeta i dva upravna odbora ustanova čiji je osnivač Glavni grad. Planirano je imenovanje odbora direktora preduzeća Vodovod i kanalizacija, Čistoće, Zelenila, Pogrebnih usluga, Komunalnih usluga, Sportskih objekata, Tržnica i pijaca, Parking servisa, Deponije, Puteva, Agencije za izgradnju i razvoj Podgorice i Agencije za stanovanje. Kada su u pitanju i savjeti planirano je imenovanje Narodne bioblioteke „Radosav Burić“, Gradskog pozorišta, Muzeja i galerija i KIC-a „Budo Tomović“, dok je planirano i imenovanje upravnih odbora Dječjeg saveza i Ustanove za smještaj, rehabilitaciju i resocijalizaciju korisnika psihoaktivnih supstanci Podgorica. U svim ovim upravljačkim organima u prethodne četiri godine nalazili su se kadrovi vladajuće koalicije koju čine DPS, SD, LP i BS. Sjednica je prvobitno zakazana da bi usvojili budžet, povećali plate dijelu zaposlenih, a juče je po hitnom postupku dodadto još 19 tačaka, odnosno programi rada u preduzećima i ustanovama čiji je osnivač Grad. Da bi se odbornici mogli izjasniti na plenumu neophodno je da se o imenovanju upravljačkih organa izjasni odbor za izbor i imenovanja koji će to uraditi danas.

U toku je upravni nadzor skupštinskih odluka od 1. jula do 5. decembra Ministarstva javne uprave, na čijem je čelu Maraš Dukaj.

 

Reklama turizam danilovgrad
Klikni da ostaviš komentar

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Politika

Spajić dostavio Skupštini predlog za razrješenje Milovića po hitnom postupku

milojko spajić
Predsjednik Vlade Crne Gore Milojko Spajić dostavio je danas Skupštini Crne Gore predlog za razrješenje ministra pravde Andreja Milovića. To je objavljeno na sajtu Skupštine.

Spajić je najavio sinoć da će u najkraćem roku predložiti razrješenje Milovića, optuživši ga da je sa šefom države Jakovom Milatovićem pokrenuo “koordinisanu opstrukciju” Vlade.

“Odlukom o izboru predsjednika i članova 44. Vlade Crne Gore od 31. oktobra 2023. godine, Andrej Milović je izabran za ministra pravde. Kao što je poznato, u proteklom periodu, 44. Vlada preduzela je niz aktivnosti na planu ubrzanja ekonomskog rasta, evropskih integracija i jačanja vladavine prava. U realizaciji intenzivne i dinamične agende, najveći broj članova Vlade iskazao je punu posvećenost ovim prioritetima kroz profesionalni i lični angažman. Sa druge strane, ministar pravde Andrej Milović u više navrata nije bio na liniji onoga što su prioriteti Vlade, te je svojim djelovanjem, bez prethodne konsultacije sa predsjednikom i članovima Vlade, narušio ukupan kontekst i ugled kako cijele Vlade, tako i parlamentarne većine čijom je podrškom izabran na funkciju ministra pravde”,  navodis e u obrazloženju.

“S obzirom da Andrej Milović nije na adekvatan način odgovorio očekivanjima i zadacima, a da je od izuzetnog značaja za pravni i politički sistem da funkciju ministra pravde obavlja lice sa najvišim stepenom povjerenja od strane izvršne vlasti, uvjeren sam da je potrebno preduzeti neophodne korake i pristupiti razrješenju ministra pravde. U suprotnom, daljim obavljanjem funkcije dodatno bi se ugrozili interesi Crne Gore sa aspekta unutrašnje i vanjske politike, kao i vrijednosti 44. Vlade koje se odnose na meritokratiju i jačanje demokratskih i depolitizovanih institucija. Imajući u vidu član 82 stav 1 tačka 12 Ustava Crne Gore kojim je propisano da Skupstina bira i razrješava predsjednika i clanove Vlade, podnosim Skupstini predlog da se Andrej Milović razriješi funkcije ministra pravde, po hitnom postupku”, dio je dokumenta koji je dostavljen Skupštini.

Continue Reading

Politika

Milović poručio Spajiću: Stisnite petlju, predložite moje razrješenje

andrej milović
Ministar pravde Andrej Milović pozvao je danas premijera Milojka Spajića da “stisne petlju” i u što kraćem roku pokrene inicijativu za njegovo razrješenje.

Milović je na vanrednoj konferenciji za novinare istakao je da trpi političke i medijske udare u cilju diskreditacije i namjere da bude smijenjen. Kazao je da PES vuče ka ponoru Vladu i Crnu Goru.

“To je urađeno da se pošto-poto sruši ministar pravde. Agenda širenja neistina, već poznatih metoda blaćenja ljudi i navodne kriminalizacije uvezena je da se sruši ministar pravde, da bi se blokiralo dobijanje pozitivnog IBAR-a. Na žalost ili na sreću, nisam bio pošteđen ni od dijela Pokreta Evropa sad (PES), kome sam pripadao do februara. Dok se odnosilo samo na mene ili moju partijsku poziciju, nosio sam se s tim, ali odnedavno su posljedice toga počeli da osjećaju i moji saradnici u Ministarstvu a posredno i ostali zaposleni. Po završetku sjednice parlamenta u četvrtak,  na Vladi tijesnom većinom odlučeno je da se meni kao resornom ministru i mojm saradnicima zabrani da u parlamentu obrazlažemo zakone na kojima smo vrijedno radili. Iako smo prihvatili dan ranije samo amandman koji je imao za cilj tehničku korekciju teksta. Takav odnos prema meni mogu da razumijem jer je dug prema naručiocima agende koju sam opisao, ali zašto prema mojim saradnicima, pitam se, iznenađen. Moje saradnike su svakodnevno pozivali da im objašnjavaju pravnu materiju koju oni ne poznaju, da bi uopšte mogli da makar nešto javno govore o njoj. Iznenađujuće je bilo dozvoliti i prihvatiti da bilo ko prisvaja rezultate našeg rada i da se njime bez pokrića kiti”, rekao je Milović.

On je rekao da su premijer Spajić i njegov šef kabineta nelegalno i nelegitimno udaljili ministra pravde iz Skupštine Crne Gore kao jasan uvod u ono što već duže planiraju da urade – da bi dobili taster ministra, koji klima glavom i bez pardona će se hvaliti, ali ne svojim radom.

“Ja sam bio dosad bez reakcije samo zato što sam ispred ličnog dostojanstva i ponosa zadržao i interes države i građana, za koje radim i kojima institucionalno služim. Zato sam prećutao i mučko isključenje iz PES-a i to u trenutku kada sam bio u avionu za Brisel, gdje sam činio sve da dobijemo pozitivan IBAR. Dakle, u Podgorici PES je imao sjednicu Predsjedništva bez mog prisustva iako je o meni odlučivano u tom trenutku, kao punopravnom članu. Hrabro od onoga ko je sazvao, moralno i etički, nema šta”, naglasio je ministar.

Svoju inicijativu ću formalizovati i uputiti je Spajiću u što kraćem roku.

“Sada kada je ostvaren pozitivan IBAR više ne želim da ćutim. Sada želim otvoreno i konkretno da razgovaramo, pa da još snažnije stremimo ka zatvaranju poglavlja na putu ka EU. Zato je došlo vrijeme da premijer Milojko Spajić i ja svedemo račune. Spajiću, želim da Vam pomognem i da prekinimo ovo političko mrcvarenje, stisnite petlju i u najkraćem roku saglasno ustavnim ovlašćenjima uputite prijedlog Skupštini Crne Gore da me razriješi sa funkcije ministara pravde”, kazao je ministar Milović.

Podsjećamo, Vlada je prošle sedmice donijela odluku da umjesto ministra pravde Andreja Milovića potpredsjednik Vlade Momo Koprivic bude zastupnik u Skupštini kada se raspravlaljo o IBAR zakonima u ime predlagača zakona.Tada je iz Vlade saopšteno da se Milović oglušio o uputstvu koje je predviđalo da se amandmani na IBAR zakone ne mogu prihvatiti bez saglasnosti Vlade.

Continue Reading

Politika

Pejović: Usvajanje IBAR zakona kruna uspješnog rada Skupštine i Vlade

Boris Pejović

Usvajanje dvanaest zakona potrebnih za dobijanje IBAR-a, predstavlja krunu uspješnog rada Skupštine i Vlade. To smatra potpredsjednik Skupštine Boris Pejović.

“Ovaj saziv Skupštine u saradnji sa Vladom pokazao se kao kompaktan i usmjeren na isporučivanje rezultata koje građani očekuju od nas, a to su: ubrzanje EU integracija, stvaranje sistemskih uslova za jačanje vladavine prava i rast životnog standarda građana. Aktivnosti u vezi dobijanja IBAR-a sada su u rukama institucija EU, ali jučerašnje pozitivno mišljenje Evropske komisije daje nadu da će proces biti pozitivno završen do kraja juna, čime bi Crna Gora ušla u novu fazu pregovora sa EU”, navodi Pejović u saopštenju.

Dodaje da kroz svoje djelovanje u prethodnim mjesecima, Skupština iznova pokazuje da se nalazi u srcu političkog sistema Crne Gore.

“Integracioni proces počeo je, odvija se i završiće se u Skupštini. Stoga, veoma je važno naglasiti zahvalnost svim poslanicama i poslanicima koji su dali doprinos usvajanju zakona. Isto važi i za članove Vlade Crne Gore i sve službenike koji su, kroz konstantnu komunikaciju sa Evropskom komisijom, radili na tome da predlozi zakona budu usklađeni sa najvišim EU standardima. Svima njima zahvaljujem na predanosti i posvećenosti, koja je dovela do ovog značajnog koraka ka punopravnom članstvu u Evropskoj uniji”,  navodi on.

Ističe da su svjesni da ovo nije kraj procesa i da zakonodavnu i izvršnu vlast očekuje još mnogo posla, uključujući konkretne rezultate u oblasti pravosuđa, ali je značajno što bi dobijanjem IBAR-a proces učlanjenja u EU konačno bio ubrzan.

Continue Reading

Facebook

Istaknuto

Najnovije

Istaknuto