fbpx
Connect with us

Zeta

Opština Zeta se do juna finansira iz budžeta Glavnog grada

Opština Zeta, koja se po zakonu do juna sledeće godine finansira iz budžeta Glavnog grada, tražila je da im opredijelimo 933.000 eura.

tabla zeta golubovci

Namjera nam je da u narednoj godini preuzmemo dio duga Vodovoda po osnovu kredita koji imaju kod IRF-a za izgradnju kanalizacione mreže na području Zete i Tuzi od 165.000 eura, rekla je Snežana Popović

Opština Zeta, koja se po zakonu do juna sledeće godine finansira iz budžeta Glavnog grada, tražila je da im opredijelimo 933.000 eura, a mi smo opredijelili 650.000 eura i dodatnih 98.000 eura za rad političih partija, saopštila je Snežana Popović, sekretarka za finansije. Popović je to rekla odgovarajući na pitanja „Dana“ koliko će novca iz gradske kase biti opredijeljeno novoosnovanoj opštini.

Snežana Popović je navela da su se prilikom određivanja novca za novoosnovanu opštinu držali realnih podataka i realnog broja zaposlenih.

– Opština Zeta tražila je 933.000 eura. Dostavili su veći zahtjev nego što im je odobreno sredstava. Ne znam kakva će biti organizaciona struktura, kako će nova gradska uprava donijeti odluku o organizaciji opštine. Mi smo se držali realnog broja podataka, realnog broja zaposlenih i ono što mi finansiramo. Za godinu smo davali 1.330.000, a polovina toga je 650.000 eura. Što se tiče kapitalnih projekata koji se odnose na Opštinu Zeta, budžetom Glavnog grada mogu biti planirani samo oni projekti koji su zaključeni do 20. avgusta, to jeste do momenta proglašenja samostalnosti Oštine Zete. Mi smo u obavezi da finansiramo opštinu do 30. juna naredne godine, a rok do kada Opština Zeta treba da donese budžet je 90 dana od momenta konstituisanja Skupštine – navela je Popović.

Obrazlažući nacrt budžeta za narednu godinu koji je planiran na 106,5 miliona eura, Popović je navela da je u gradska kasa planirana na realnim osnovama, te da je on najveći u istoriji Glavnog grada.

– S obzirom na to da smo ispoštovali sva fiskalna pravila i da smo na vrijeme poslali materijal Ministarstvu finansija očekujem da do kraja javne rasprave dobijemo pozitivno mišljenje na materijal. Planirali smo zakonom propisane obaveze, kapitalni budžet je planiran na način što smo uvrstili započete investicije i to one koje su planirane strateškim planovima i one koje se finansiraju iz međunarodnih kredita i donacija. Budžet je planiran na bazi smjernica koje smo dobili od Ministarstva finansija, zahtjeva potrošačkih jedinica i realne procjene prihoda i izdataka– navela je Popović.

Snežana Popović je dodala da su tekući prihodi veći od tekućih rashoda i otplate duga.

– Budžetski deficit je planiran 14,5 miliona manje u odnosu na ovu godinu. Početkom oktobra dobili smo saglasnost Ministarstva finansija na prekoračenje deficita u 2023. godini imajući u vidu da ono služi za finansiranje kapitalnih izdataka. Finansiranje grada u najvećoj mjeri u narednoj godini biće oslonjeno na sopstvene izvore. Strukturnu ukupnih prihoda čine sopstveni prihodi – 43.120.000, ustupljeni – 33.910.000, prenijeta sredstava iz prethodne godine su 11.200.000, kreditna sredstva 1.700.000, transferi od države 100.000 i donacije 16.410.000 eura – navela je Snežana Popović.

Kada su u pitanju rashodi, kako je navela Snežana Popović, na tekuću budžetsku potrošnju ide 42.668.000, otplatu duga 5.400.000 i kapitalni budžet 58.390.000 eura.

– To znači da Glavni grad i u narednoj godini prioritet daje kapitalnom razvoju. Prilikom planiranja tekuće budžetske potrošnje pošlo se od zatjeva potrošačkih jedinica, stvorenih ali i zakonskih obaveza. Kada se posmatra bilans izdataka najveće učešće imaju ostali transferi koji iznose 13,5 miliona eura i to su transferi opštinama, budžetu države i privrednim društvima. U narednoj godini planirana je otplata 5,4 miliona eura. Kreditne obaveze se odnose na infrastrukturne projekte i namjera nam da je u narednoj godini preuzmemo dio duga Vodovoda po osnovu kredita koji imaju kod Investiciono razvojnog fonda za izgradnju sedkundarne kanalizacione mreže na područje Zete i Tuzi u iznosu od 165.000 eura. Po tom osnovu ćemo tražiti saglasnot Agencije za zaštitu konkurencije – kaže sekretarka za finansije.

Kapitalni budžet planiran je na 58.390.000 eura.

– Najviše novca odnosi se na lokalnu infrastrukturu i to 46.367.000, građevinske objekte 5.165.000, opremu 4. 710.000, za investiciono održavanje 2.147.000 eura. U kapitalnom budžetu planiran je završetak započetih projekata koji su ocijenjeni kao prioritetni. I u narednoj godini, najznačajniji projekat je sistem za prečišćavanje otpadnih voda za koji je predviđeno 18.570.000 eura. Takođe, u narednoj godini prioritet će biti investicije po pitanju saobraćaja – rekla je Snežana Popović.

 

 

Izvor: Dan

Reklama
Klikni da ostaviš komentar

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Zeta

Vrijedna donacija “Društva Srba” osnovnoj školi “Niko Maraš” u Bijelom Polju

društvo srba niko maraš

Osnovna škola ,,Niko Maraš” iz Bijelog Polja dobila je vrijednu donaciju od ,,Društva Srba” iz austrijskog grada Forarlberga. Predsjednik ovog Društva Darko Brajović i Opština Zeta su u zajedničkoj akciji omogućili da se ova donacija, koja se mjeri na oko 50.000 evra, brzo i bezbjedno dopremi do Zete i stavi na korišćenje bjelopoljskoj osnovnoj školi.

donacija društvo srba niko maraš

Vrijedno pomena je sve ono što je jutros dopremljeno a obuhvata: 146 klupa, 310 stolica, 8 kancelarijskih stolica, 6 projektora, 10 tabli za projektore, 2 školske velike table, 10 polica za školsku biblioteku, 5 laptopova i 10 računara. Direktorica Osnovne škole ,,Niko Maraš” izrazila je veliku zahvalnost Društvu iz Austrije i Opštini Zeta, a medijima se danas tim povodom obratio predsjednik Opštine Zeta Mihailo Asanović, koji je sa saradnicima uručio vrijednu donaciju.

Opština Zeta čvrsto stoji uz svoju dijasporu širom Zapadne Evrope i zahvaljuje se brojnim našim sunarodnicima koji, iako fizički daleko od naše Zete, nikada nisu zaboravili kraj u kojem su rođeni i u kojem su nekada živjeli. Ohrabrujemo ih da u ovakvim i sličnim akcijama će uvijek imati pouzdanog partnera u vidu lokalne samouprave i prvog čovjeka naše opštine.

Continue Reading

Zeta

Hitna pomoć u Zeti dobija laboratorijsku dijagnostiku

Početkom novembra trebalo bi da bude završena adaptacija objekta Hitne pomoći Zeta. Kako je Zeta samostalna opštin jedinica hitne medicinske pomoći će biti zasebna jedinica u okviru Zavoda za hitnu medicinsku pomoć.

“Dio Doma zdravlja u Golubovcima je opredijeljen za hitnu pomoć i te se prostorije adaptiraju. Hitna će imati dispečerski centar, zajedničku prostoriju, opservaciju, ambulantu, laboratoriju. Dobili smo donaciju za mini laboratorija u kojoj će se raditi krvna slika, crp, troponin… Tako će Zeta po prvi put dobiti laboratorijsku dijagnostiku”, rekao je Vuk Niković, direktor Zavoda za hitnu medicinsku pomoć.

Niković kaže da će objekat biti renoviran iz kapitalnog budžeta, a da će Turska agencija TIKA kupiti kompletnu medicinsku opremu.

“Stiže nam deset novih sanitetskih vozila. Jedno od tih vozila biće upravo za ovu jedinicu hitne pomoći. Kompletna medicinka oprema u ovom objektu će biti nova. Donacija Opštine Zeta će biti laboratorija sa reagensima, a mi ćemo iz kapitalnog budžeta predviđenog za renoviranje uraditi jedan dio radova “, kaže Niković.

On ističe da će u ovoj jedinici imati pun broj ljekara, ali i da će zaposliti medicinsko osoblje.

“Stekli su se uslovi da imamo pun broj ljekara, ali očekujem da se odobri sistematizacija. Steći će se uslovi da budu dva ljekara u dnevnoj i dva u noćnoj smjeni. Za 24 sata u Zeti ne bude veliki broj pregleda. Kada krene sezona obrađivanja zemlje, ili ljeti berba tada bude povećan broj pacijenata. Onda imamo zimu u kojoj nemamo veliki broj pacijenata. Tako da ćemo u Zeti imati stalan broj ljekara i nova radna mjesta za 13 tehničara, četiri laboranta i jednu higijeničarku. To je mogućnost da nekog iz opštine Zeta, ko nema posao, a ima završenu Medicinsku školu i vozi, zaposlimo. To će biti nova radna mjesta”, kazao je Vuk Niković.

 

Izvor: Dan

Continue Reading

Događaji

Koncert Milomira Miljanića u KIC-u “Zeta”

milomir miljanić zeta

Koncert srpskog guslara i pjevača narodne muzike, Milomira Miljanića, održaće se u četvrtak 24. oktobra u Velikoj sali KIC-a „Zeta“, sa početkom u 20 časova.

Milomir Miljanić je jedan od najpriznatijih savremenih guslara, rođen 1963. godine u Nikšiću. Od svoje 16. godine svira gusle, a do sada je objavio preko 30 albuma. Pet puta je proglašavan za najboljeg guslara Jugoslavije, što svedoči o njegovom izuzetnom umetničkom dostignuću i trajnom uticaju na očuvanje tradicionalne muzike. Pored toga, poznat je i kao veliki čuvar kulturnog nasleđa i tradicije Crne Gore i Srbije. NJegov repertoar obuhvata epske pesme i poeziju koje veličaju junaštvo i istoriju srpskog naroda.

Poznat je i po svom karakterističnom stilu, koji uključuje izražajnu interpretaciju uz pratnju gusala, što ga čini jednim od najomiljenijih narodnih izvođača. Miljanić je takođe poznat kao ličnost koja jasno izražava svoja uverenja, ističući važnost očuvanja tradicije i vrednosti kroz umetnost​.

Iz KIC-a “Zeta”  naglašavaju da je ULAZ BESPLATAN.

Continue Reading

Facebook

Istaknuto

Najnovije

Istaknuto