fbpx
Connect with us

Zeta

U Zeti dosad registrovano 46 taksi vozila

milan stanović

Sekretarijat za uređenje prostora, zaštitu životne sredine i saobraćaj Opštine Zeta izdao je osam licenci za obavljanje taksi prevoza, a u proceduri su još dva zahtjeva.

Kako je kazao Milan Stanović, v.d. sekretara sekretarijata, licencirani prevoznici su pokrenuli zahtjeve za 46 izvoda licence.

“Od tog broja 39 je već izdato, a ostalih sedam je u proceduri. Napominjem da je predviđeni broj izvoda licenci, po odluci o taksi prevozu, ograničen na 50. Od već licenciranih prevoznika četiri su pravna lica, a četiri preduzetnici”, rekao je Stanović.

Stanović je kazao da licencirani prevoznici sa svojim vozilima imaju pravo da primaju putnike isključivo na teritoriji Opštine Zeta.

“U slučaju da putnike voze do drugih lokalnih samouprava, povratnu vožnju moraju voziti prazni. Isto pravilo, naravno, važi i za taksiste iz drugih opština. Oni putnike mogu primati u svojim lokalnim samoupravama, a povratnu vožnju sa naše teritoriji voziti prazni”, kazao je Stanović.

Milan Stanović kaže da s obzirom na to da je aerodrom nesporno na teritoriji Opštine Zeta sva taksi vozila i udruženja koja nisu licencirana od strane njihovog sekretarijata imaju pravo da dovedu putnika na aerodrom.

“Međutim, nemaju pravo da ih primaju sa aerodroma, već se na teritoriju svoje lokalne samouprave moraju vratiti prazni”, navodi Stanović.

Sekretar pojašnjava da svaki prevoznik formira cijene shodno svom nahođenju, a u okviru granica predviđenih odlukom Opštine Zeta. On je istakao da su Odlukom o auto-taksi prevozu predviđene minimalne i maksimalne cijene za taksi prevoz.

“Precizirane su tri tarife. U prvoj tarifi, cijena starta je od 60 centi do 1,20, u drugoj od 70 centi do 1,40, koliko je i u trećoj tarifi. Vožnja po kilometru u prvoj i trećoj tarifi je od 60 centi do 1,20, dok je u drugoj nešto drugačija i iznosi od 0,70 do 1,40 eura. Predviđena je i cijena čekanja pa ona po satu u prvoj tarifi iznosi od četiri do osam eura, a u drugoj i trećoj od pet do deset eura. Dolazak na adresu se ne naplaćuje, a prevoz prtljaga je u prvoj tarifi maksimum 0,15 eura, a u drugoj i trećoj 0,20 eura. U cijenu starta uračunat je prvi kilometar vožnje, tako da taksimetar kreće sa računanjem nakon pređenog jednog kilometra. Kada je riječ o čekanju po satu ono se odnosi samo na vrijeme dok se putnik ne nalazu u taksi vozilu. U sklopu ovog cjenovnika koji je previđen odlukom prevoznici biraju cijene, a mi ovjeravamo cjenovnik”,  kazao je Stanović.

Stanović kaže i da je odlukom propisano da vozač mora imati legitimaciju koja se izdaje na period važenja uvjerenja o zdravstenoj sposobnosti. On ističe da taksi vozač mora imati i adekvatnu radnu odjeću što podrazumijeva pantalone, košulju i sako.

“Odlukom smo predvidjeli i kazne, pa će se tako između ostalog sa 150 do 3.000 eura kazniti pravno lice ako je angažovao vozača bez adekvatne radne odjeće ili nema istaknutu svjetleću oznaku „taksi“. Svako vozilo mora imati taksimetar koji je tehnički ispravan, baždaren, plombiran i postavljen tako da iznos koji otkucava bude vidljiv putniku. Ukoliko je to prekršeno pravno lice biće kažnjeno od 150 do 3.000 eura. Kazna slijedi i ako vozač nema legitimaciju za taksi prevoz”, kaže Stanović.

 

Izvor: Dan

Reklama turizam danilovgrad
Klikni da ostaviš komentar

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Zeta

Opština Zeta uručila donaciju u vidu kombija Dnevnom centru

izvor: Opština Zeta

Predsjednik Opštine Zeta, Mihailo Asanović, posjetio je danas JU Dnevni centar za djecu sa smetnjama u razvoju, gdje je tom prilikom uručio donaciju u vidu specijalizovanog kombi vozila direktorici Dnevnog centra, Sandri Popović.

Gospođa Popović se zahvalila predsjedniku opštine na ovoj vrijednoj donaciji i istakla da je vozilo prijeko potrebno za nesmetano funkcionisanje Dnevnog centra.

“Ovaj vid donacije je od izuzetnog značaja za realizaciju svih potreba koje su neophodne korisnicima u svakodnevnim aktivnostima”, kazala je Popović.

“Opština još jednom dokazuje čvrst i partnerski odnos sa Dnevnim centrom i na ovaj način brine i o ovoj osjetljivoj kategoriji društva kojima je potrebna puna podrška kako lokalne samouprave, tako i države “,  saopšteno je iz Opštine Zeta

Continue Reading

Zeta

Budžet Opštine Zeta sa 5,2 raste na 10, 2 milion eura

zgrada opštine zeta

Opština Zeta pripremila je rebalans budžeta za ovu godinu koji sa planiranih 5,2 milona eura raste duplo, pa će iznositi 10. 297.980 eura.

U dokumentu je naznačeno da su izvorni prihodi planirani na 9.368.893 eura i čine ih porezi od 3.537.100, takse – 335.000, naknade 396.000, ostali prihodi – 40.793 i donacije i transferi – 5.060.000 eura. Izdaci su planirani na 10. 297.980 eura i čine ih tekući izdaci u iznosu od 3.927.480, kapitalni izdaci – 6.080.600 i rezerve – 289.900 eura. Primici od prodaje imovine planirani su na 1.000, a sredstva prenesena iz prethodne godine su 928.086 eura.

bojan popović

Rebalans i rast za pet miliona ne predstavlja iznenađenje za sve nas koji vjerujemo u potencijale ovog kraja, saopštio je Bojan Popović, v.d. sekretara za finasije, u izjavi za „Dan”.

Popović objašnjava da postoje tri razloga zbog kojih je bilo potrebno uraditi rebalans budžeta.

“Prvi razlog je usvojeni Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o finansiranju lokalne samouprave, što je značajno uticalo na visinu prihoda Opštine Zeta po dva osnova – uvećan je procenat ustupanja prihoda od poreza na dohodak fizičkih lica opštinama koje pripadaju sjevernom regionu i opštinama Zeta i Tuzi sa 50 odsto na 89 odsto, i propisano je izdvajanje na poseban račun 10 odsto prihoda od poreza na dohodak fizičkih lica za određene opštine, među kojima je i Zeta. Drugi razlog je prenos znatno više sredstava iz prethodne godine nego što je to odlukom o budžetu Opštine Zeta za 2024. godinu bilo planirano, prioritetno zbog početka funkcionisanja sistema ustupljenih prihoda tokom četvrtog kvartala prethodne godine, a sa druge strane i zbog niže realizacije kapitalnog budžeta u prošloj godini”,  rekao je Popović.

Kao treći razlog, kada je prihodna strana u pitanju, navodimo činjenicu da je Sekretarijat za finansije i budžet izvršio obračun svih prihoda koje je Opština Zeta trebala da naplati u 2023. godini, a koji su uplaćeni na račune Glavnog grada, navodi Popović.

” Na adresu Sekretarijata za finansijske poslove i analizu budžeta Glavnog grada, dostavljen je zahtjev za prenos naplaćenih sopstvenih i ustupljenih tekućih prihoda od strane Glavnog grada u ime Opštine Zeta, u 2023. godini”,  naveo je Popović.

On je dodao je rebalansom predviđeno usmjeravanje skoro 60 odsto ukupnih sredstava na kapitalni budžet.

“Kapitalni budžet za ovu godinu će iznositi 6,1 miliona eura. U okviru kapitalnog budžeta, 3,1 milion eura se odnosi na izdatke za lokalnu infrastrukturu, 150 hiljada eura za izdatke za građevinske objekte (osnovne škole u Zeti), 2,1 milion eura na izdatke za opremu (od čega se skoro 1,9 miliona eura odnosi na nabavku opreme za Javno komunalno preduzće), i 710 hiljada eura za investiciono održavanje”,  rekao je Popović.

Na tekući budžetsku potrošnju, kako navodi v.d. sekretar za finansije, usmjereno je skoro četiri miliona eura, a na rezerve oko 300 hiljada eura.

“U okviru tekuće budžetske potrošnje najveći rast bilježe pozicija rashoda za tekuće održavanje javne infrastrukture i pozicija transfera institucijama, pojedincima, nevladinom i javnom sektoru, kao i transferi privrednim društvima čiji je osnivač opština “, naveo je v.d. sekretara za finansije.

 

Izvor: Dan

Continue Reading

Zeta

Za budućnost Zete: Knežević po ko zna koji put štiti interese svih Zećana

za budućnost zete

Predsjednik Demokratske narodne partije Milan Knežević po ko zna koji put štiti interese svih Zećana i ulaže maksimalni lični i profesionalni integritet da se izbori za svakog Zećanina.

To se navodi u reaovanju koalicije Za budućnost Zete na saopštenje zetskog odbora Demokratske partije socijalista (DPS).

Iz DPS Zeta su ranije saopštili da “stepen poniznosti, sluganstva i idolopoklonstva” koji u kontinuitetu pokazuje Milan Knežević prema predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću “odavno već prevazilazi mjeru dobrog ukusa čak i njihovih članova i simpatizera”.

“Trideset godina ste vi gospodo iz DPS-a ‘proizvodili’ jedino švercere pa je za vrijeme vaše vladavine poljoprivreda doživjela potop u Zeti. Kada već pominjete ime Milana Kneževića, on po ko zna koji put štiti interese svih Zećana i ulaže maksimalni lični i profesionalni integritet da se izbori za svakog Zećanina, dok ste se vi borili ko će više koverti da stavi u džep od sakoa i ko će manju tremu da ima pred dolazak nekadašnjeg šefa DPS-a u Zetu”, piše u saopštenju.

DPS Zeta: Kneževićev sluganski odnos prema Vučiću prevazilazi mjeru dobrog ukusa

Dodaju da je čudi što u se iz DPS-a sada oglasila i da je potpuno normalno da oni kritikuju i samu pomisao a kamoli i realizaciju da se poljoprivrednicima iz Zete pomogne da proizvedeno voće i povrće distribuiraju i izvezu na domaćem ili regionalnom tržištu “preko osvjedočenih prijatelja Zete i Zećana”.

“Kako je cvjetala poljoprivreda u Zeti za vrijeme vladavine DPS-a svima je jasno kao dan a posebno onima koji danas dolaze do saznanja o mahinacijama DPS-a i njihovim metodama da dođu do subvencija za obradivo zemljište od strane Ministarstva poljoprivrede, na način što su stoprocentnu imovinu drugih vlasnika prijavljivali i predstavljali kao obradivo zemljište i na taj način dolazili do subvencija i para svih građana Crne Gore, a sve na štetu časnih poljoprivrednih proizvođača koji su svoju krv i znoj ostavili u poljima, ali ih vjerovatno tada ‘teren nije prepoznao'”.

Iz koalicije Za budućnost Zete poručili su odbornicima DPS Zeta Bolje da im je bolje da objasne građanima Zete “gdje su milioni eura koje niste realizovali iz kapitalnog budžeta a koji su na kraju vraćeni Podgorici”.

“Možda kako bi se iskoristili za sprovođenje kampanje ‘jedan zaposleni, četiri glasa’. To su radili vaši ‘spoosobni kadrovi’ koje sada pokušavate da vratite, ali možete jedino kao nezvane goste iz zadnje klupe skupštinske sale, jer su to vaši krajnji dometi”, zaključuje se u saopštenju koalicije Za budućnost Zete.

Continue Reading

Facebook

Istaknuto

Najnovije

Istaknuto