fbpx
Connect with us

Zeta

Poljoprivrednici iz Zete ukazali na probleme tokom konkurisanje za mjere IPARD-a

poljoprivreda

Poljoprivrednici iz Zete koji su juče prisustvovali prezentaciji petog IPARD javnog poziva za mjeru 1 – Investicije u fizički kapital poljoprivrednih gazdinstava, kao najveći problem istakli su bankovnu garanciju za kupovinu mehanizacije, ali i kratak rok za prijavu. Stočar Zlatko Rašović kazao je da bi mu za kupovinu traktora i balirke trebalo 100.000 eura, ali da nema šta da založi.

“Šta da založim za 100.000 eura. Ni kuću mi neće procijeniti toliko. Tu tražimo pomoć”, kaže Rašović.

Istog mišljenja je i Momčilo Vujačić.

“Bankarske garancije su veliki problem. Kuću na selu ne računaju. Teško da neko može da konkuriše”, smatra Vujačić.

Ana Bošković, iz Ministarstva poljoprivrede, kaže da će sve što je do njih pomoći.

“Bitno je da ispunjavate kriterijume. Daćemo sve od sebe da se poljoprivreda ovdje razvija, ali nije sve do nas”, stiče Bošković.

Rok za podnošenje prijava je od 15.maja do 15.juna. Srđan Raičević, poljoprivrednik, kaže da je ovaj rok kratak za prikupljanje dokumentacije.

“Kako da se napravi biznis plan za kratko vrijeme. Ovu prezentaciju je trebalo ranije da organizujete. Mislite li da neko za mjesec dana može prikupiti svu ovu dokumentaciju. Ova mjera je za ljude koji su već pripremljeni, a nikako za nove poljoprivrednike. Trebalo bi da pojednostavite proceduru i da obavezno iskontrolišete kako se sredstva troše. Mi ne možemo doći do imanja kakvi su nam putevi”,ističe Raičević.

Dragana Burzan, iz ministarstva, ističe da su svi zahtjevi forma, te da postoje savjetodavne službe koje treba da pomognu poljoprivrednicima.

“Ako oni ne mogu doćite u direktorat. Razumijemo ako prvi put aplicirate, ali imamo i početnike koji sve perfektno urade. Što se tiče puteva tu će biti podrška kroz IPARD 3”,ističe Burzan.

Poljoprivrednik Sreten Batrović kaže da ima pozitivno iskustvo sa ovim mjerama. On se ne slaže da je teško aplicirati, niti da je dokumentacija obimna, kao ni da su garancije problem.

“Prošao sam kroz to. Do 70 procenata poljoprivrednika Zete ima uslov da aplicira. Biznis plan je lako uraditi. Treba vam do 15 dana za to. Nemojte da odbijamo ljude da konkurišu. Imao sam dva rala zemlje i procijenili su mi je na 40.000 eura. Sada imamo novo rukovodstvo Opštine pa se nadam da će riješiti problem puteva”, kaže Batrović.

Kroz ovu mjeru podržaće se ukupna investicija u iznosu od 10.000 do 500.000 eura. Za proizvodnju mlijeka minimalni uslovi za apliciranje su najmanje pet krava ili junica ili 50 ovaca ili 50 koza. Za proizvodnju mesa mogu konkurisati oni koji imaju najmanje 30 goveda u tovu, 50 ovaca ili 100 jagnjadi u tovu ili najmanje 20 krmača ili 100 svinja u završnom tovu, te 1.000 pilića ili 100 ćurića. Proizvođači jaja treba da imaju najmanje 1.500 koka nosilja. Minimalni uslovi za apliciranje za proizvodnju voća su površine zasada najmanje 0,5 hektara, a za povrće na otvorenom je 0,5 hektara ili pod zaštićenom prostoru 0,1 hektar. Za ratarske kulture najmanja površina je hektar, ljekovito bilje 0,3 hektara, a za gljive i pečurke 0,01 hektar. Najmanja površina vinograda je 0,5 hektara, a maslina 0,5 hektara. Mogu aplicirati pčelari koji imaju najmanje 30 pčelinjih društava i ribari koji imaju najmanji godišnji kapacitet od 10 tona ribe ili školjki.

 

Izvor: Dan

Reklama
Klikni da ostaviš komentar

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Događaji

Koncert Milomira Miljanića u KIC-u “Zeta”

milomir miljanić zeta

Koncert srpskog guslara i pjevača narodne muzike, Milomira Miljanića, održaće se u četvrtak 24. oktobra u Velikoj sali KIC-a „Zeta“, sa početkom u 20 časova.

Milomir Miljanić je jedan od najpriznatijih savremenih guslara, rođen 1963. godine u Nikšiću. Od svoje 16. godine svira gusle, a do sada je objavio preko 30 albuma. Pet puta je proglašavan za najboljeg guslara Jugoslavije, što svedoči o njegovom izuzetnom umetničkom dostignuću i trajnom uticaju na očuvanje tradicionalne muzike. Pored toga, poznat je i kao veliki čuvar kulturnog nasleđa i tradicije Crne Gore i Srbije. NJegov repertoar obuhvata epske pesme i poeziju koje veličaju junaštvo i istoriju srpskog naroda.

Poznat je i po svom karakterističnom stilu, koji uključuje izražajnu interpretaciju uz pratnju gusala, što ga čini jednim od najomiljenijih narodnih izvođača. Miljanić je takođe poznat kao ličnost koja jasno izražava svoja uverenja, ističući važnost očuvanja tradicije i vrednosti kroz umetnost​.

Iz KIC-a “Zeta”  naglašavaju da je ULAZ BESPLATAN.

Continue Reading

Događaji

Kampanja “Držimo te za ruku” u Zeti: Besplatni pregledi za rano otkrivanje kancera dojke

držimo te za ruku opština zeta

Kampanja “Držimo te za ruku”, koja se bavi podizanjem svijesti o važnosti prevencije raka dojke i omogućava besplatne preglede za žene, ove godine se po prvi put održava u Zeti. Cilj projekta je omogućiti što većem broju žena da se pregledaju i time spriječe ozbiljnije posljedice, jer je rak dojke u ranoj fazi izuzetno izlječiv.

Milena Đergović: Kancer dojke je izlječiv ako se otkrije na vrijeme

Milena Đergović, autorka projekta i pacijentkinja kojoj je izliječen kancer dojke, istakla je važnost ranog otkrivanja ove bolesti.

„Već treću godinu zaredom kroz projekat držimo se ruku dajemo sve od sebe da na prvom mjestu obezbijedimo što veći broj besplatnih pregleda za građanke Crne Gore, ali prije svega da prenesemo glas da je kancer dojke zaista izlječiv čak u 100 slučajeva ukoliko se otkrije na vrijeme. To na vrijeme znači život, a da možemo spasiti svoj život ako samo jednom godišnje odemo na pregled koji traje samo 15-ak minuta i apsolutno ništa ne boli“, kazala je Đergović.

Đergović, sada već tri godine nakon što je izliječila rak dojke, ističe da je posvećena tome da žene u Crnoj Gori otkriju bolest na vrijeme, kako bi dobile šansu da žive kao i ona.

„Na moju veliku sreću ove godine smo u Zeti, zašto kažem na moju veliku sreću, zato što smatram da u Zeti i dalje postoje i žive one rijetke žene, žene kuće koje na svojim plećima nose domaćinstva mnogobrojne porodice i koje prema svakome i svemu brinu na poseban način, a sigurna sam najmanje o sebi i svom zdravlju, tako da je ovaj projekat jedno veliko hvala njima i nadam se da će doći u što većem broju“, rekla je autorka projekta.

Dodaje da će građanke Zete svakog radnog dana u popodnevnim časovima imati priliku da se besplatno pregledaju. Pregledi se zakazuju putem telefona, a kako se projekat zove „Držimo se za ruku“, ni ove godine se neće ispustiti ruka nijedne žene kod koje se pojavi nepravilnost na pregledu. Svaka od njih će biti usmjerena na mamografiju, magnetnu rezonancu, biopsiju i psihološku podršku.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Milena Djergovic (@milena.djergovic)

„Projekat je zvanično već uspio, par dana nakon objavljivanja broja telefona, mi smo popunili skoro sve termine. Iako smo sumnjali u to i razmišljali kako u malim sredinama žene imaju malo volje za ovakvu vrstu pregleda, grdno smo se prevarili i potvrdili još jednom da je ženama samo potrebna ruka“, naglasila je Đergović.

Na kraju, Đergović je pozvala sve privrednike, posebno one iz Zete, da se priključe kampanji kako bi se obezbijedio što veći broj pregleda.

Asanović: Zeta bilježi visoke stope obolijevanja od kancera zbog NATO agresije

Mihailo Asanović, predsjednik opštine Zeta, izrazio je zadovoljstvo što se ovaj događaj po prvi put održava u Zeti, uz podršku Opštine.

„Čast mi je što imam priliku da otvorim ovaj događaj koji se po prvi put uz pokroviteljstvo Opštine Zeta održava danas u našoj opštini, znajući i cijeneći problem koji danas podrazumijeva kancer dojke i rano otkrivanje kancera dojke. Pominjati ovaj problem u Zeti nije ništa novo, pogotovo znajući da su krajem devedesetih godina u NATO agresiji na tadašnju Saveznu Republiku kasetne bombe padale i na aerodrom u Golubovcima, pa smo tako danas procentualno opština sa izrazitim i povećanim obolijevanjima od kancera, a kancer dojke je u samom vrhu malignih oboljenja kod pripadnica nježnijeg pola.“

Asanović je takođe pozvao privrednike da se priključe kampanji kako bi što veći broj žena iz Zete stekle mogućnost za preventivni pregled.

Marijana Nedović: Izuzetno sam ponosna na odziv žena za preventivne preglede

Marijana Nedović, v.d. sekretarka Sekretarijata za lokalnu samoupravu i društvene djelatnosti, izrazila je ponos što se kampanja „Držimo te za ruku“ održava u Zeti i što je veliki broj žena pokazao interesovanje.

„Moram priznati da sam prijatno iznenađena brojem žena koje se svakodnevno prijavljuju na preventivni pregled i na taj način pokazuju odlučnost da brinu o svom zdravlju, a samim tim i o svojim najbližima,“ kazala je Nedović.

Ona je još jednom pozvala sve žene da se prijave za preglede, kako bi dugo ostale zdrave sebi, svojoj djeci i svojim porodicama.

 

Continue Reading

Zeta

Asanović: Nećemo dozvoliti gradnju kolektora bez saglasnosti građana Zete

asanović zeta botun
screenshot

Pitanje izgradnje kolektora u naselju Botun, koje pripada novoformiranoj opštini Zeta, već godinama izaziva kontroverze i otpor među lokalnim stanovništvom. Mještani su više puta protestovali protiv ovog projekta, zabrinuti za moguće negativne ekološke posljedice, uključujući zagađenje i ugrožavanje zdravlja. Tokom gostovanja u emisiji Slobodna zona na ovu temu, predsjednik opštine Zeta Mihailo Asanović istakao je stav lokalnih vlasti protiv izgradnje kolektora u Botunu, dok je naglasio mogućnost alternativnih rješenja koja bi zadovoljila potrebe bez ugrožavanja građana.

Mihailo Asanović, predsjednik opštine Zeta, kazao je da po odluci, kada je osnovana opština Zeta, Botun se u njoj nalazi i tako će i ostati.

„Mi smo sada druga opština i uvijek smo govorili da smo protiv toga. Ti ljudi treba da imaju septičku jamu ispred kuće, a da nisu povezani na nju. Nije tačno da mora da se radi u slivu Morače. On treba da se gradi, doći će vrijeme i u Zeti da se gradi, ali treba da se gradi tako da neće narušiti život nijednog građanina Crne Gore. Imate npr. kolektor u opštini Budva koji je rađen u brdu, a cijevi vuku naniže“, rekao je Asanović.

Dodaje da dvije godine trpe i da nemaju razgraničenje jer navodno imaju prijavu gradnje i govore da ako se Botun prebaci na opštinu Zeta, da neće sigurno biti gradnje.

„Po odluci Vlade iz 2022. godine, na katastarskim parcelama koje pripadaju Zeti, ne mogu doći kolektori. Meni je žao što neko večeras iz Glavnog grada nije došao, ali ne dolaze u emisije. Bilo je i prije prostora da se napravi kolektor, ali tamo su se napravile zgrade koje se dobro prodaju. Zato su došli u Botun, a ugrozili bi 5-6.000 stanovnika. Nadam se da država ne želi crne ekološke tačke“, kazao je Asanović.

Dodaje da se bez njihove saglasnosti ne može graditi, a ako neko krene, imaće protivnika u građanima Zete i Botuna.

„Imali smo izvorište Boljesestre koje pripada Zeti, a mi nismo povezani na to vodoizvorište, od čega se napaja cijelo crnogorsko primorje. Mi se napajamo dijelom sa Mareze, dijelom iz Tuzi. Sad žele ponovo da donesu kolektor na koji niko od građana Zete neće biti povezan, isto kao i u ovom slučaju“, kazao je Asanović.

Dodaje da ako su već najavili projekat Velje Brdo, zašto se ne bi pravio negdje da uvaži i te potrebe, a da država uloži još malo novca, može bilo koje okolno brdo da bude najavljeno, a da se tu stacionira kolektor.

„Neko je napravio narativ da mora da se gradi uz sliv rijeke. Ne mora“, kazao je Asanović.

Govoreći o razgraničenju između Podgorice i Zete, Mihailo Asanović je kazao da je najveći problem što nije došlo do razgraničenja zbog planirane izgradnje kolektora.

„Ja i sa ove pozicije molim čelnike Glavnog grada da odustanu od ove lokacije. Te cijevi se mogu premjestiti u nekom drugom smjeru, a on se može izmjestiti na nenaseljena mjesta. Tako se neće narušiti život nijednog građanina. Mi smo u stavu da su Cijevna i Botun pripadali Zeti, donijeta je ta odluka, a uputićemo apel da se ta teritorija prevede na opštinu. Mi trpimo veliku štetu, imamo osnovana preduzeća opštine, a još uvijek nemamo opremu. Zašto npr. komunalna oprema koju su i Zećani i Podgoričani svojevremeno kupovali nije pripala nama nakon što su nas odvojili? Mi sada sredstva moramo da ulažemo u kamione i autobuse koji po malo rade na našoj teritoriji. Oni razgovaraju među sobom i sve mogućnosti usmjeravaju ka Podgorici“, kazao je Asanović.

Continue Reading

Facebook

Istaknuto

Najnovije

Istaknuto