fbpx
Connect with us

Zeta

Opština Zeta obelježila Međunarodni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja

izvor: Opština Zeta

Opština Zeta je, u saradnji sa NVO ”Osvit“ i OŠ “Milan Vukotić“ iz Golubovaca, organizovala simboličnu akciju puštanja roze balona povodom obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv vršnjačkog nasilja, na trgu u Anovima.

Gradonačelnik Zete, Mihailo Asanović obratio se prisutnima i zahvalio učesnicima na doprinosu, stavljajući akcenat na ulogu roditelja u borbi protiv vršnjačkog nasilja.

Takođe, uputio je apel svim roditeljima, da utiču na svoju djecu i razgovaraju otvoreno na ovu temu, i istakao da je opština Zeta otvorena za svaki vid saradnje i spremna za pomoć kada je ovaj problem u pitanju.

Akciji se pridružio i poznati zetski karatista i sekretar Karate saveza Crne Gore, Veljko Brnović i govorio o stanju među djecom i omladinom, preventivnim mjerama u borbi protiv vršnjačkog nasilja, i da je bavljenje sportom pravac kojim treba da idu djeca i omladina.

Predstavnica NVO “Osvit“, Evgenija Novaković, kazala je da kroz organizovanje ovih akcija, šaljemo djeci poruku da smo tu za njih i da će uvijek imati podršku i pomoć, a da je krajnji cilj obezbijediti sigurnu i srećnu budućnost djeci Crne Gore.

Na ovom događaju su još govorili i Jelena Jukić, psiholog OŠ„Milan Vukotić“ i predstavnica školskog parlamenta, Anastasija Vuković.Ukazali su koliko je važno na vrijeme prepoznati prve znake nasilja, na koji način možemo uticati na svijest kod djece i omladine onog uzrasta, kod kojih je ovaj problem najzastupljeniji, koji su mehanizmi u borbi protiv istog, i kako se suočiti sa ovim problemom.

Reklama
Klikni da ostaviš komentar

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Zeta

Asanović: Nećemo dozvoliti gradnju kolektora bez saglasnosti građana Zete

asanović zeta botun
screenshot

Pitanje izgradnje kolektora u naselju Botun, koje pripada novoformiranoj opštini Zeta, već godinama izaziva kontroverze i otpor među lokalnim stanovništvom. Mještani su više puta protestovali protiv ovog projekta, zabrinuti za moguće negativne ekološke posljedice, uključujući zagađenje i ugrožavanje zdravlja. Tokom gostovanja u emisiji Slobodna zona na ovu temu, predsjednik opštine Zeta Mihailo Asanović istakao je stav lokalnih vlasti protiv izgradnje kolektora u Botunu, dok je naglasio mogućnost alternativnih rješenja koja bi zadovoljila potrebe bez ugrožavanja građana.

Mihailo Asanović, predsjednik opštine Zeta, kazao je da po odluci, kada je osnovana opština Zeta, Botun se u njoj nalazi i tako će i ostati.

„Mi smo sada druga opština i uvijek smo govorili da smo protiv toga. Ti ljudi treba da imaju septičku jamu ispred kuće, a da nisu povezani na nju. Nije tačno da mora da se radi u slivu Morače. On treba da se gradi, doći će vrijeme i u Zeti da se gradi, ali treba da se gradi tako da neće narušiti život nijednog građanina Crne Gore. Imate npr. kolektor u opštini Budva koji je rađen u brdu, a cijevi vuku naniže“, rekao je Asanović.

Dodaje da dvije godine trpe i da nemaju razgraničenje jer navodno imaju prijavu gradnje i govore da ako se Botun prebaci na opštinu Zeta, da neće sigurno biti gradnje.

„Po odluci Vlade iz 2022. godine, na katastarskim parcelama koje pripadaju Zeti, ne mogu doći kolektori. Meni je žao što neko večeras iz Glavnog grada nije došao, ali ne dolaze u emisije. Bilo je i prije prostora da se napravi kolektor, ali tamo su se napravile zgrade koje se dobro prodaju. Zato su došli u Botun, a ugrozili bi 5-6.000 stanovnika. Nadam se da država ne želi crne ekološke tačke“, kazao je Asanović.

Dodaje da se bez njihove saglasnosti ne može graditi, a ako neko krene, imaće protivnika u građanima Zete i Botuna.

„Imali smo izvorište Boljesestre koje pripada Zeti, a mi nismo povezani na to vodoizvorište, od čega se napaja cijelo crnogorsko primorje. Mi se napajamo dijelom sa Mareze, dijelom iz Tuzi. Sad žele ponovo da donesu kolektor na koji niko od građana Zete neće biti povezan, isto kao i u ovom slučaju“, kazao je Asanović.

Dodaje da ako su već najavili projekat Velje Brdo, zašto se ne bi pravio negdje da uvaži i te potrebe, a da država uloži još malo novca, može bilo koje okolno brdo da bude najavljeno, a da se tu stacionira kolektor.

„Neko je napravio narativ da mora da se gradi uz sliv rijeke. Ne mora“, kazao je Asanović.

Govoreći o razgraničenju između Podgorice i Zete, Mihailo Asanović je kazao da je najveći problem što nije došlo do razgraničenja zbog planirane izgradnje kolektora.

„Ja i sa ove pozicije molim čelnike Glavnog grada da odustanu od ove lokacije. Te cijevi se mogu premjestiti u nekom drugom smjeru, a on se može izmjestiti na nenaseljena mjesta. Tako se neće narušiti život nijednog građanina. Mi smo u stavu da su Cijevna i Botun pripadali Zeti, donijeta je ta odluka, a uputićemo apel da se ta teritorija prevede na opštinu. Mi trpimo veliku štetu, imamo osnovana preduzeća opštine, a još uvijek nemamo opremu. Zašto npr. komunalna oprema koju su i Zećani i Podgoričani svojevremeno kupovali nije pripala nama nakon što su nas odvojili? Mi sada sredstva moramo da ulažemo u kamione i autobuse koji po malo rade na našoj teritoriji. Oni razgovaraju među sobom i sve mogućnosti usmjeravaju ka Podgorici“, kazao je Asanović.

Continue Reading

Zeta

Sekretarijat za finansije i budžet poziva žene na besplatne eho preglede dojki u Zeti

držimo te za ruku zeta

U duhu Ružičastog oktobra, meseca posvećenog podizanju svesti o prevenciji raka dojke, Sekretarijat za finansije i budžet apeluje na sve žene da se prijave za besplatan eho pregled dojki. Ovi pregledi biće organizovani u prostorijama Opštine Zeta, u okviru velikog regionalnog projekta „Držimo te za ruku“, koji se nakon dve godine uspešne realizacije u Podgorici, ovog oktobra seli u Zetu.

Pregledi će biti dostupni od ponedeljka, 21. oktobra, svakog radnog dana u popodnevnim satima, u opštinskoj zgradi. Specijalista koji će obavljati preglede je dr Mladen Filipović, u ime Poliklinike Filipović, koja je već treću godinu partner ovog humanitarnog projekta.

Sekretarijat naglašava važnost preventivnih pregleda i poziva sve sugrađanke da iskoriste ovu priliku za besplatnu i blagovremenu proveru zdravlja.

 

Continue Reading

Događaji

Dan zetskih kolača i priganica uz koncert Jelene Karleuše

Turistička Organizacija Zete, uz podršku Opštine Zeta a u saradnji sa sponzorima kompanijom M:tel, Eco Resort Pavnica i Alter Modus, organizuje gastro manifestaciju “Dan zetskih kolača i priganica”. Ovaj događaj, koji će se održati u nedelju, 27. oktobra 2024. godine, sa početkom u 11 časova na Plavnici, ima za cilj unapređenje turističke ponude Opštine Zeta.

“Veliko nam je zadovoljstvo što je i ovog puta naš glavni sponzor kompanija m:tel bez kog se ova manifestacija ne bi mogla u potpunosti realizovati”, kazala je Tatjana Bojanić, v.d. direktora Turističke organizacije Zete, za portal Zeta.

Ulaz je besplatan za sve posjetioce a svi će biti u prilici da uživaju u ukusima specijaliteta – zetskih kolača i priganica za koji sa ponosom može reći da su brend Opštine Zeta.

“Posebno moram istaći da će ih pripremati vrijedne ruke naših domaćica po tradicionalnim receptima koji su jedinstveni na a ovim prostorima”, kazala je Bojanić.

Osim gastronomskog užitka, manifestacija će ponuditi i bogat muzički program.

“Na samom početku manifestacije nastupiće naš poznati Dj – Edison Brajović, a nakon njega i naši lokalni muzički izvođači Mima Vujačić, Duško Lazović, Danijel Milić sa bendom”, rekla je Bojanić.Za dozu humora biće zaduženi braća Šuković sa svojim stand-up šouom.

Kao kruna večeri, Bojanić je najavila koncert jedne od najvećih regionalnih muzičkih zvezda, Jelene Karleuše, čiji će nastup početi u 19 časova.

“Pozivamo sve da dođu i posjete manifestaciju i uživaju u ukusima našeg kraja i sa sobom ponesu dobru energiju. A mi obećavamo i ovog puta nezaboravan provod”, zaključila je Bojanić.

Continue Reading

Facebook

Istaknuto

Najnovije

Istaknuto