fbpx
Connect with us

Politika

Skupština usvojila Rezoluciju o genocidu u Jasenovcu i logorima Dahauu i Mauthauzenu

Skupština Crne Gore usvojila je Rezoluciju o genocidu u sistemu logora Jasenovac, Dahau i Mauthauzen.

Glasala su 42 poslanika, 41 za, jedan protiv, uzdržanih nije bilo.

Kao predlagač, čelnik parlamenta Andrija Mandić rekao je da sa ponosom može da kaže da je Crna Gora prva država na planeti koja se na ovakav način odnijela prema Jasenovcu.

“Ovo je rezultat naše ideje i našeg dogovora. Niko se nije miješao sa strane”, rekao je Mandić.

Predlog rezolucije potpisala su 43 poslanika parlamentarne većine. Ranije danas, poslanici su sa 42 glasa za usvojili predlog pa je Skupština prihvatila da se raspravlja o Rezoluciji o genocidu u Jasenovcu. Održana je vanredna sjednica Kolegijuma predsjednika Skupštine. Takođe, predlog Rezolucije o genocidu u Jasenovcu prošao je Odbor za ljudska prava i slobode. Sedam glasova je bilo za.

Amandmani na rezoluciju koje je predao Vladimir Dobričanin (UCG) nijesu prihvaćeni na plenarnoj sjednici.

“Ovo je ono što treba da bude osnova na kojoj će se zidati bolja i poštenija Crna Gora”

Oko 18 časova, završena je rasprava, odbori su razmatrali amandmane a nakon toga je planirano glasanje.

U završnoj riječi, predsjednik parlamenta Andrija Mandić, kao predlagač, rekao je da će Crna Gora biti prva država koja je usvojila rezoluciju o genocidu u Jasenovcu. On je naveo, komentarišući napade na poslanike PES-a, da prosto ne vjeruje da oni kojima su glavni akteri bili heroji Skaj komunikacije, Radoje Zvicer i Neno Kaluđerović, danas napadaju grupu čestitih poslanika.

“Danas radimo veliku stvar glasajući za ovu rezoluciju. Pomjerićemo Crnu Goru korak naprijed od onog dna, gdje su nas doveli ovi koji su zarobili državu vezama sa organizovanim kriminalom. Vidjeli ste gdje su završili bivši čelnici pravosuđa”, rekao je Mandić.

On je naveo da su se i prije 1918. godine u Crnoj Gori na Vidovdan donošene važne odluke. Rekao je da našoj generaciji, koja se ne bavi švercom, pripala čast da pomjeri Crnu Goru korak naprijed.

“Uz sve povike koje saopštava opozicija, ali parlament je takav, uz sve proteste, moram reći “Vidovdane, moj očinji vide”, ovo je ono što treba da bude osnova na kojoj će se zidati bolja i poštenija Crna Gora, pa kako god ko o tome misli. Ovo je većinska Crna Gora. Živjela Crna Gora”, rekao je Mandić.

Mandić: Postoje žrtve koje su stradale na pravdi Boga

Mandić je u svom govoru tokom sjednice, govoreći o pomenutoj rezoluciji, kazao da postoje žrtve koje su stradale na pravdi Boga.

Takođe je poručio je da će njegov koalicioni partner Milan Knežević predložiti amandman po kome će se predlog zvati “Rezolucija o genocidu u logorima sistema Jasenovac, Dahau i Mauthauzen”.

“Mi vjerujemo da će Rezolucija biti usvojena. Grijeh je zaboraviti na žrtve i na njihovu istinu i kada ih više nema. Njihov glas je glas kulture sjećanja svakog slobodnog i odgovornog društva”, poručio je on.

Prema njegovim riječima, Rezolucija nije tu da sudi, već da se bolje razumije saznanje da je zlo samo zlo, bez obzira ko ga je počinio.

“Ova rezolucija može doprinijeti samo većoj toleranciji. Za koaliciju ZBCG i srpski narod jako važna Rezolucija o genocidu u Jasenovcu. To je poziv na sjećanje. Kada pogledamo unazad vidimo da nema bezgrešnih i nevinih. Ne zaboraviti, znači sjećati se”, poručio je Mandić.

Poručio je da na ovaj način žele da pošalju poruku poštovanja prema precima.

“Ova Rezolucija nije ni na štetu, ali jeste na korist. Crna Gora će biti prva zemlja na svijetu koja je usvojila Rezoluciju o Jasenovcu i osudila taj genocid. Prilivegija ovog parlamenta je danas na Vidovdan da usvoji ovu rezoluciju”, naveo je Mandić.

Mandić je takođe poručio da usvojenom rezolucijom žele da pošalju poruku o složnoj, pomirenoj i srećnoj Crnoj Gori.

“Ne želim niko da ovu rezoluciju zloupotrijebi i ne želim da vrijeđamo ikoga”, zaključio je predsjednik Skupštine.

Reklama turizam danilovgrad
Klikni da ostaviš komentar

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Politika

Knežević: Da se kroz rezultat popisa Srbi potvrde kao državotvorni narod Crne Gore

milan knežević
Predsjednik Demokratske narodne partije i jedan od lidera koalicije “Za budućnost Crne Gore” Milan Knežević, ističe da se na rezultate popisa stanovništva u Crnoj Gori, posebno kada je riječ o nacionalnoj pripadnosti, jako dugo čeka.

On poručuje da bi “dosad bili objavljeni i u Indiji”, samo se kod nas još prebrojavaju. Očekuje da broj onih koji su se nacionalno izjasnili kao Srbi bude veći u odnosu na popis iz 2011. godine i da se i kroz taj podatak, kako je rekao, potvrde kao državotvorni narod u Crnoj Gori.

U razgovoru za portal “Simptom” Knežević kaže da je realno očekivati rekonstrukciju Vlade do kraja jula, kako bi u nju ušli i politički predstavnici srpskog naroda koji zasad samo podržavaju Vladu, ali napominje da je to ipak pitanje za premijera Milojka Spajića, prenosi portal RTCG.

Takođe, navodi kako crnogorske podjele, imanentne crnogorskom društvu, i ove godine jesu na sceni uoči i za vrijeme velikog praznika, Dana državnosti, 13. jula, koji bi, po riječima Kneževića, trebalo sve Crnogorce da ujedinjuje.

“Mi čekamo popis, a oni koji treba da objave rezultate čekaju softver, i tako ukrug. Samo se kod nas još – prebrojavamo, jer izgleda nekom ne odgovara ono što je dosad izbrojao. Očekujem da broj onih koji su se nacionalno izjasnili kao Srbi bude veći u odnosu na popis iz 2011. godine i da se i kroz taj podatak potvrdimo kao državotvorni narod u Crnoj Gori “, poručuje Knežević.

Upitan za položaj srpskog naroda povodom državnog praznika, 13. jula, i sveukupno, atmosferu u Crnoj Gori, odgovara da je i ovaj praznik dočekan sa starim podjelama.

“Nažalost, i još ponekom novom. Često znam da kazem: ‘Ne daj bože da nas je više’, kad se nas 530.000 ovako epski dijelimo i svađamo, čak i oko datuma kao što je Trinaesti jul koji bi trebalo da nas ujedini “, navodi lider DNP-a.

Nedavno su održani izbori u prijestonici turizma, Budvi (26. maja), izazvani nemogućnošću saradnje dvije podeljene i pobjedničke frakcije nekada jedinstvenog Demokratskog fronta, a već na jesen nije nemoguće da dođe do vanrednih izbora u Glavnom gradu, Podgorici, zbog nemogućnosti zajedničkog djelovanja dvije frakcije pobjedničkog “Pokreta Evropa sad!”.

Na pitanje o situaciji u Podgorici, Knežević kaže da je 24. jula zakazana sjednica Skupštine grada Podgorica, na kojoj bi trebalo da se raspravlja o dvijema inicijativama: nepovjerenje gradonačelnici Oliveri Injac i skraćenje mandata Skupštini.

“Zasad je izgledno da može doći do prijevremenih izbora u Podgorici, kao posljedici sukoba u nekadašnjem PES-u. Mi smo spremni za svaki scenario jer ako nema dogovora među ovim frakcijama, građani Podgorice ne smijeju biti ničiji taoci”,  poručuje Knežević.

Jedna od aktuelnih tema jeste i pitanje uređenja materije tzv. dvojnog državljanstva (Srbija/Crna Gora) što je nedavno najavio i premijer Spajić.

Time bi, po riječima Kneževića, bila otklonjena velika nepravda.

“Očekujem vrlo brzo da Predlog zakona o dvojnom državljanstvu stigne u skupštinsku proceduru i to će biti predmet unutarkoalicionog razgovora. Zakon o državljanstvu je naša obaveza prema svima kojima je nanesena nepravda i kojih se postreferendumska Crna Gora odrekla, samo zato što su živjeli u Srbiji. Korak po korak, uvjeren sam da ćemo realizovati svaki od izbornih i ideoloških ciljeva koje smo obećali, a u interesu svih građana Crne Gore”,  zaključio je Knežević.

Continue Reading

Politika

Pejović: Trinaesti jul jedan od najznačajnijih datuma crnogorske istorije

Boris Pejović

Trinaesti jul jedan je od najznačajnijih datuma crnogorske istorije, kazao je Boris Pejović, potpredsjednik Skupštine, čestitajući Dana državnosti Crne Gore u svoje i u ime parlamenta povodom praznika.

“Na Berlinskom kongresu, 13. jula 1878. godine, Crna Gora je priznata kao suverena država čime je i formalno prepoznata njena nezavisnost i samostalnost. Na isti dan 1941. godine, započinjući prvi masovni ustanak protiv fašističkog okupatora u pokorenoj Evropi, naša država ispisala je još jednu svijetlu stranicu ne samo crnogorske, već svjetske istorije”,  kazao je Pejović.

On je istakao da se na tekovinama ova dva datuma – nezavisnosti, slobodi, bratstvu i antifašizmu – temelji i današnja Crna Gora.

“Baštineći ove vrijednosti dokazujemo i pripadnost široj evropskoj porodici kojoj pripadamo kulturno i istorijski. Vizija naše države kao prve naredne članice Evropske unije podstiče nas da predano radimo na unaprjeđenju ekonomije, vladavine prava i jačanju naših institucija, a rezultati koji su postignuti u rekordno kratkom roku omogućavaju nam da sa više optimizma gledamo u budućnost “, kazao je Pejović.

Potpredsjednim parlamenta pozvao je sve građanke i građane Crne Gore da ovaj praznik provedu u duhu zajedništva i solidarnosti.

“Neka nas ovaj dan inspiriše da zajedno radimo na daljem razvoju naše države, da čuvamo i unaprijeđujemo dostignute vrijednosti, i da nastavimo da gradimo budućnost u kojoj će svaki građanin Crne Gore moći da ostvari svoj puni potencijal. U to ime, još jednom upućujem čestitke povodom 13. jula, Dana državnosti Crne Gore”,  istakao je Pejović u čestitki.

 

Continue Reading

Politika

Mandić: Rekonstrukcija Vlade zavisi od Spajića, očekuje se tokom naredne sedmice

andrija mandić
Rekonstrukcija Vlade mogla bi da bude tokom naredne sedmice, 19. ili 20. jula, eventualno do kraja mjeseca, saopštio je lider Nove srpske demokratije i predsjednik Skupštine Andrija Mandić, dodajući da će Vlada biti proširena pa će pojedini resori pripasti dijelu parlamentarne većine koja je do sada manjinski podržavala izvršnu vlast.

Iz PES-a poručuju da će sve ići po kolacionom sporazumu, sa čim su saglasne i Demokrate.

Ipak, rekonstrukcija Vlade zavisi od premijera Spajića. Mandić kaže da bi se proširenje izvršne vlasti moglo desiti na sjednici Skupštine, u okviru tačke izbor i imenovanja, a na kojoj će se razmatrati i inicijativa za razrješenje ministra pravde Andreja Milovića.

“To zavisi sada od premijera. Treba da se dogovorimo kada će ta tačka doći na dnevni red. Vjerujem da će biti brzo, a ja bih volio da to bude u toku naredne nedjelje. Optimalno, to je 19 i 20. jul, poručio je on”, prenosi portal RTCG.

Vlada će, kaže Mandić, biti proširena, pa će pojedini resori pripasti dijelu parlamentarne većine koja je do sada manjinski podržavala izvršnu vlast.

“Novoj srpskoj demokratiji po koalicionom sporazumu pripada Ministarstvo prosvjete, Novoj Srpskoj demokratiji pripada Ministarstvo prostornog planiranja urbanima. Novoj srpskoj demokratiji pripada i Ministarsvo turizma. Kolegama iz naše koalicije DNP pripada mjesto potpredsjednika Vlade i mjesto Ministra saobraćaja”, kazao je Mandić.

Da će se koalicioni sporazum poštovati, poručuju iz PES-a.

Demokrate očekuju da će Spajić ubrzo imati konkretne predloge, a vjeruju da rekonstrukciija neće uticati na poziciju Crne Gore kao NATO članice i države koja ide ka Evropskoj uniji.

Iako nije potpisnica sporazuma, vrata parlamentarne većine otvorena su za Bošnjačku stranku, poručuje Mandić.

No, činjenica da ta partija na lokalnom nivou vlada sa DPS-om može biti ograničavajući momenat. Zato parlamentarna većina, kaže Mandić, ima uslov.

“Postoji zahjtev parlamentarne većine da se oni rastanu sa DPS-om koji je opozicija i najjača opozivijna stranka i tako postanu neko ko može da bude dio buduće vlade. Ne možemo mi kao parlamentarna većina biti u koaliciji sa DPS-om preko jednog koalicionog partnera”, zaključio je Mandić.

U Bošnjačkoj stranci, s druge strane, kažu da zvaničnih poziva za pregovore nije bilo, te da je sve što se može čuti u javnosti na nivou spekulacija.

Continue Reading

Facebook

Istaknuto

Najnovije

Istaknuto