fbpx
Connect with us

Priroda i društvo

Peto državno takmičenje u okviru Svjetske olimpijade u robotici okupilo 55 ekipa

robotika

Peto državno takmičenje u okviru Svjetske olimpijade u robotici (WRO – World Robot Olimpyad) svečano je otvoreno danas u Univerzitetskom sportsko-kulturnom centru, u Podgorici. Takmičenje tradicionalno organizuje Mašinski fakultet Univerziteta Crne Gore u saradnji sa mađarskim univerzitetom Edutus i Edutus Crna Gora d.o.o. (FOTO)

Interesovanje škola i učenika za WRO državno takmičenje ove godine je veće za 60% u odnosu na prošlogodišnje, pa je ove godine učešće uzelo 55 ekipa osnovaca i srednjoškolaca raspoređenih u četiri starosne grupe: početnoj, elementarnoj, juniorskoj i seniorskoj.

„Ovaj događaj ima za cilj da približi Univerzitet i nauku najmlađim članovima naše zajednice, da probudi kreativnost, istraživački duh i sposobnost da se zapitamo, sumnjamo, da pokušavamo i da se razvijamo“, kazala je na otvaranju prorektorica za internacionalizaciju UCG prof. dr Sanja Peković.

Na Univerzitetu Crne Gore svjesni smo značaja uloge koju imamo u kreiranju društvene atmosfere i formiranju budućih generacija, koji će biti okosnica razvoja naše zemlje naglasila je ona, najavljujući da će ovakvi događaji uvijek imati podršku Univerziteta.

Dekan Mašinskog fakulteta prof. dr Radoje Vujadinović iskazao je posebno zadovoljstvo zbog porasta broja takmičara za više od 60 % u odnosu na prošlu godinu.

„Moje emocije su veoma jake kad vidim radost i žar u očima naših takmičara. To je najbolji dokaz da smo svi zajednički uspjeli, jer smo u vama probudili iskru ljubavi prema inženjerskim naukama. Trudićemo se da je predano njegujemo narednih godina, da jednog dana izrastete u vrhunske inženjere koji će biti okosnica tehnološkog i inovativnog razvoja Crne Gore. Mogu bez zadrške da kažem da će vas Mašinski fakultet dočekati sa širom otvorenim vratima, sa vrsnim predavačima, moderno opremljenim salama i laboratorijama koje oz gdine u godinu obogaćujemo najsavremenijom naučnoistraživačkom opremom“, poručio je takmičarima dekan Vujadinović.

Dekan Vujadinović se zahvalio timu ljudi Mašinskog fakulteta na čelu sa dr Radom Grujičićem koji su učestvovali u organizaciji događaja. Posebnu zahvalnost, dodaje on, duguje i podršci društveno odgovornih kompanija koje su prepoznale značaj ovog takmičanja, kompanijama: Čikom,  Five G, Home Systems, Domen, Rudnik Uglja Pljevlja,   Sistem-Mne, HEX d.o.o, Mirvel Company, IDEA-S, Đurković Company, Domont…

Učešćem na državnom takmičenju timovi stiču pravo da se kvalifikuju za WRO međunarodne događaje koji se održavaju u Mađarskoj (avgust), Italiji (septembar) i Turskoj (novembar).

Uspješno takmičenje, kreativnost, efikasno rješavanje problema i dobar timski rad, učesnicima su poželjeli i predstavnica ambasade Mađarske u Crnoj Gori u Podgorici Mira Vuity i Peter Tamas Szilasi, direktor organizacije Edutus Crna Gora.

Reklama turizam danilovgrad
Klikni da ostaviš komentar

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Priroda i društvo

Za danas i sjutra narandžasti meteoalarm

vrućine
Za cijelu teritoriju naše zemlje zbog visokih temperatura na snazi je narandžasti meteoalarm.

Ovo upozorenje od strane Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju raspisano je za danas i sjutra.

Kako je navedeno, temperatura vazduha dostizaće i do 39 stepeni.

Iz auto-moto saveza savjetuju vozače da zbog vrućina putuju u ranim jutarnjim satima.

Podsjećamo, domaći i regionalni mediji prije nekoliko dana najavili su da nas ponovo očekuje  tropski talas, na čijem će vrhuncu temperature dostizati i do 40 stepeni. Tako je za Hrvatsku proglašen danas crveni meteoalarm.

Continue Reading

Priroda i društvo

Porodici da preživi potrebne dvije plate

potrošačka korpa
Sindikalna potrošačka korpa koju je izračunala Unija slobodnih sindikata (USSCG) pokazuje da je četvoročlanoj porodici mjesečno potrebno 1.870 eura, što su otprilike dvije prosječne plate u Crnoj Gori.

“U poređenju sa prethodnim kvartalom, odnosno prvim kvartalom godine, sindikalna potrošačka korpa bilježi pad u iznosu od 30 eura, odnosno 1,58 odsto. Od ukupno deset kategorija troškova koje su definisane Metodologijom za izradu SPK-a, u ovom kvartalu zabilježen je pad u svega dvije kategorije, i to: trošak prehrambenih proizvoda – 3,31% i troškovi stanovanja i komunalija – 4,26%,” navode u saopštenju iz Unije slobodnih sindikata Crne Gore.

Prikupljanjem novih cijena iz tri najveća trgovinska lanca u Crnoj Gori za 135 namirnica koje ulaze u sastav kategorije troškova prehrambenih proizvoda, odnosno 131 namirnice u ovom kvartalu s obzirom na sezonski karakter nekih od njih, tj. nedostatka istih na rafovima posmatranih trgovinskih lanaca u momentu popisivanja cijena, utvrđeno je da izdatak za prehrambene proizvode u drugom kvartalu godine iznosi 585 eura.

“Iznos ove kategorije troškova niži je za 20 eura u odnosu na prvi kvartal 2024. godine kada su isti iznosili 605 eura, čime bilježimo pad od 3,31%. Na pad troškova koja domaćinstvo imaju u cilju obezbjeđivanja osnovnih prehrambenih namirnica uticala je akcija ograničavanja marži koju je sprovela Vlada Crne Gore tokom aprila i maja tekuće godine. Ovom akcijom limitirane su cijene 43 proizvoda od posebnog značaja za život i zdravlje ljudi, odnosno za 500 artikala, od kojih nešto preko 3/4 proizvoda ulazi u sastav SPK-a”, navode u saopštenju.

Dodaju da utvrđeni iznos od 585 eura predstavlja iznos koji je, kako navode, potreban četvoročlanoj porodici da zadovolji potrebe za hranom i pićem na mjesečnom nivou, odnosno da obezbijedi adekvatan unos kalorija za sva četiri člana domaćinstva koji imaju umjerenu fizičku aktivnost na dnevnom nivou (prosječan dnevni unos posmatranog četvoročlanog domaćinstva je 10.680 kcal, odnosno 2.670 kcal po članu).

Continue Reading

Priroda i društvo

Monstat: U Tivtu i Zeti prosječne plate preko 900 eura

monstat

Prosječna zarada u maju ove godine bez poreza i doprinosa u Crnoj Gori iznosila je 832 eura, saopšteno je iz Uprave za statistiku MONSTAT. Najveća prosječna zarada u maju bila je Tivtu i iznosila 962 eura i Zeti 904 eura, a najmanja u Petnjici 710 i Tuzima 696 eura.

Od 25 crnogorskih opština čak u 18 je prosječna zarada u maju bila manja od državnog prosjeka koji iznosi 832 eura.

Najveća prosječna zarada u maju bila je Tivtu i iznosila 962 eura i Zeti 904 eura. Osim te dvije opštine zarade veće od prosječne bile su u Cetinju 873, Pljevljima 872, Podgorici 860 eura, Žabljak 845 eura i Kotoru 835.

U svim ostalim opštinama plate su bile manje od državnog prosjeka: Budva 813, Nikšić 813 eura, Plužine 806, Bar 795, Kolašin 785, Berane 784, Plav 777, Mojkovac 774, Gusinje 768, Šavnik 763, Ulcinj 761, Herceg Novi 758, Bijelo Polje 745, Andrijevica 741, Rožaje 739, Danilovgrad 731, Petnjica 710 i Tuzi 696 eura.

Zarade po sektorima

Prema najnovijim podacima najbolje su plaćeni u sektorima finansijske djelatnosti i djelatnost osiguranja gdje je prosječna zarada iznosila 1287 eura i snabdijevanju električnom energijom, gasom, parom i klimatizacija 1219 eura.
Najniže plate su zabilježene u sektorima administrativne i pomoćne uslužne djelatnosti 669 eura i prerađivačka industrija 670 eura.

U maju su prosječne zarade preko hiljadu eura evidentirane i u sektorima informisanje i komunikacije 1069 i vađenje ruda i kamena 1036 eura.

Prema podacima MONSTAT-a prosječne majske zarade veće od 832 eura su bile u sektorima poslovanje s nekretninama 990 eura, državna uprava i odbrana, obavezno socijalno osiguranje 934 eura i zdravstvena i socijalna zaštita 921.

Manje majske plate od prosječne evidentirane su u sektorima obrazovanje 807, stručne, naučne i tehničke djelatnosti 785 eura, saobraćaj i skladištenje 784 eura, građevinarstvo 778, usluge smještaja i ishrane 779 eura, poljoprivreda, šumarstvo i ribarstvo 769, umjetničke, zabavne i rekreativne djelatnosti 755, ostale uslužne djelatnosti 740, snabdjevanje vodom; upravljanje otpadnim vodama 798, trgovina na veliko i malo i popravka motornih vozila i motocikala 716 eura.

Continue Reading

Facebook

Istaknuto

Najnovije

Istaknuto