fbpx
Connect with us

Politika

Knežević: Glasanje za Rezoluciju o Srebrenici bio bi katastrofalan potez

milan knežević

Glasanje za Rezoluciju o Srebrenici bio bi katastrofalan potez Crne Gore, ocijenio je predsjednik Demokratske narodne partije Milan Knežević.

On je, u Jutarnjem programu Radio Televizije Republike Srpske (RTRS), kazao da Crna Gora treba da glasa protiv rezolucije.

„U slučaju donošenja takve rezolucije, i Crna Gora pristaje i prihvata da je genocidna država, zajedno sa Srbijom i Republikom Srpskom, pošto smo u tom periodu, 1995. godine, bili u zajedničkoj državi“, rekao je Knežević.

Crna Gora, prema njegovim riječima, ni na koji način ne bi izbjegla i sopstvenu odgovornost ukoliko bi glasala za rezoluciju.

“Saopštio sam premijeru Milojku Spajiću, nakon što se pojavila tviter objava Milana Niča, da bi to bio katastrofalan potez za Crnu Goru, koji bi uveo u ozbiljnu nestabilnost, i saopštio sam mu da dobro razmisli“, naveo je Knežević.

On je naveo da postoje različite izjave i najave koje se odnose na to kako će Crna Gora glasati.

“Čak se pominju neki amandmani, pa ministar spoljnih poslova kaže da nema nikakvih amandmana, da bismo danas dobili posljednju informaciju da Sjedinjene Američke Države uopšte nijesu upoznate sa bilo kakvim amandmanima niti da se oni pišu uz njihovo posredovanje“, dodao je Knežević.

To, kako je rekao, najbolje govori o tome da u ovom trenutku ni Spajić, a ni Vlada još ne znaju kako će glasati.

Knžević je poručio da to nije obično glasanje.

„To je glasanje u kojem će i Crna Gora postati genocidna država. Mislim da mi nemamo pravo kao generacija političara koja u ovom trenutku opredjeljuje određene društveno-političke procese i u Crnoj Gori i na Zapadnom Balkanu da budemo dio jedne takve sramote“, rekao je Knežević.

Na pitanje postoje li amandmani Crne Gore na Rezoluciju, on je odgovorio da su o njima saznali iz određenih medija.

„Imali smo saopštenje ministra vanjskih poslova da ne postoje ti amandmani, da još nijesu napisani, dok je poslanica Pokreta Evropa sad (PES) saopštila da su ti amandmani mjera mogućeg, neko najoptimalnije rješenje koje abolira i Srbiju i Republiku Srpsku i srpski narod od onoga što se desilo u Srebrenici“, naveo je Knežević.

U ovom trenutku, kako je kazao, niko sa sigurnošću ne može reći postoje li ti amandmani.

On je naveo da u Crnoj Gori živi oko 40 odsto građana koji se izjašnjavaju kao Srbi.

Komentarišući izjavu predsjednika Crne Gore Jakova Milatovića koji je kazao da Crna Gora ima zvaničan stav po tom pitanju, Knežević je rekao da mu je žao je što Milatović taj stav nije saopštio pred glasanje u drugom krugu predsjedničkih izbora.

„Jer ne bi postao predsjednik države, jer je isključivo zahvaljujući srpskim glasovima, okupljenim oko naše koalicije, postao predsjednik države“, naveo je Knežević.

On je kazao da je prije dva ili tri mjeseca najavio da bilo kakva nova rezolucija u Crnoj Gori ili van nje može dovesti u pitanje Vladu Spajića.

To je, kako je dodao Knežević, saopštio i Spajiću.

„Ako je Crnoj Gori bilo stalo do nekih amandmana i do toga da dođe do pomirenja na Zpadnom Balkanu, valjda je bilo logično da se prvo konsultuje sa Republikom Srpskom i Srbijom“, rekao je Knežević.

On je kazao da vjeruje da još postoji prostora da Spajić, kao premijer, odustane od glasanja za rezoluciju.

Knežević je ocijenio da će, ukoliko Crna Gora bude glasala ta rezoluciju i Srebrenici, to nepovratno ugroziti odnose sa Srbijom i Republikom Srpskom.

„Posebno želim da potenciram, i Spajić i Mlatović su bili u mnogo boljim, prisnijim poslovnim i ljudskim vezama sa Dodikom nego što sam bio ja. Njihov i poliitčki pokret i formiranje te njihove političke ideje, još dok su bili ministri u vladi Zdravka Krivokapića, je u značajnom mjeri naslanjano na ljude iz Republike Srpske, posebno na ljude iz Trebinja“, naveo je Knežević.

Prema njegovim riječima, u ovom trenutku ne postoji logično objašnjenje zašto bi Crna Gora glasala za rezoluciju.

„Ako ne može da glasa portiv, kao što bih uradio ja da sam na mjestu Spajića, onda makar neka budu uzdržani“, kazao je Knežević.

Na pitanje kako će različiti stavovi uticati na dalju saradnju koalicje Za budućnost Crne Gore i PES-a, on je odgovorio da će to uvesti u ozbiljnu političku krizu.

„Mi teško možemo prihvatiti da Crna Gora ponovo poslije 2020. godine postane antisrpska, da učestvuje u izglasavanju nečega što bi predstavljalo trajni žig za srpski narod i za Srbiju i Republiku Srpsku“, kazao je Knežević.

On je apelovao na Spajića da, kako je naveo, dobro sagleda situaciju i ne učini ništa zbog čega će se kasnije kajati.

„Jer nijedna ni premijerska funkcija niti bilo kakvo tapšanje ljudi iz zapadnih ambasada nije vrijedno suda istorije sopstvenog naroda, koji ti je dao podršku“, rekao je Knežević.

Upitan kakav je stav građana Crne Gore po pitanju rezolucije, on je kazao da je njegov utisak da smatraju „da su ove rezolucije više postale tendeciozno dosadne“.

„Da je svakome jasno, čak i predstavnicima bošnjačkog naroda i samim Bošnjacima sa kojima sam razgovarao da postaje malo degutantno da se žrtve u Srebrenici svakodnevno povezuju sa genocidom. To najbolje pokazuje da ne postoji ni pijetet ni osjećaj prema tim žrtvama“, rekao je Knežević.

On je naveo da je njegov utisak da građani Crne Gore u značajnoj mjeri ne podržavaju da Crna Gora glasa za rezoluciju.

„Ako je nekome stalo da podnosi amandmane na način da pomiri Zapadni Blakna, onda neka podnese amandmane za sve stradale žrtve na prostoru bivše SFRJ“, kazao je Knežević.

On je pitao zašto srpske žrtve niko ne smje da spomene.

„Kad god spomenete žrtve srpskog naroda, odmah nam govore da treba se okrenemo budućnosti i da nas čeka evropski put“, dodao je Knežević.

Na pitanje kako srpski narod treba da se odnosi prema rezoluciji ako ona bude usvojena u Ujedinjenim nacijama, on je odgovorio da misli da treba da je praglasi ništavnom i nesprovodivom na teritoriji Crne Gore, Srbije i Republike Srpske.

Reklama turizam danilovgrad
Klikni da ostaviš komentar

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Politika

Pejović: Spajić unaprijedio standard višestruko više od onih koji su vladali tri decenije

boris pejović

Spajić je kao ministar na čelu finansija u 42. Vladi za svega 16 mjeseci i kao premijer u 44. Vladi za manje od devet mjeseci unaprijedio životni standard višestruko više od onih koji su vladali tri decenije, kazao je Boris Pejović, generalni sekretar Pokreta Evropa sad.

“Nekadašnji ministar finansija i aktuelni premijer je prvo naslijedio uništene finansije sa skoro četiri milijarde eura duga i ogromnim procentualnim dugom u odnosu na BDP, te svega oko pedeset miliona eura u trezoru, u trenutku kada su minimalne plate bile 222 eura, minimalne penzije 145 eura, prosječne plate nešto više od 500 eura, a čak se i gorivo smatralo luksuzom”, kazao je Pejović.

Kako je istakao, uz sve efekte globalne inflacije na koju Crna Gora nema uticaja, u prosjeku će implementacijom programa Evropa Sad 1 i 2 minimalne plate i penzije biti uvećane tri puta, a prosječna plata duplirana.

“Iako je u brojnim zemljama Evropske unije zabilježena čak i veća stopa inflacije u odnosu na Crnu Goru, nijedna zemlja nije za tako kratak rok ni približno uvećala zarade i penzije, te imala ekonomski rast među najvećima u Evropi, što redovno registruju i najrelevantnije međunarodne adrese “, kazao je generalni sekretar PES-a.

Pejović je naveo da je javni dug, koji je sada nešto više od 60 odsto ukupnog BDP-a, drastično manji od perioda kada su plate i penzije bile ispod svakog dostojanstva.

Continue Reading

Politika

Knežević: Da se kroz rezultat popisa Srbi potvrde kao državotvorni narod Crne Gore

milan knežević
Predsjednik Demokratske narodne partije i jedan od lidera koalicije “Za budućnost Crne Gore” Milan Knežević, ističe da se na rezultate popisa stanovništva u Crnoj Gori, posebno kada je riječ o nacionalnoj pripadnosti, jako dugo čeka.

On poručuje da bi “dosad bili objavljeni i u Indiji”, samo se kod nas još prebrojavaju. Očekuje da broj onih koji su se nacionalno izjasnili kao Srbi bude veći u odnosu na popis iz 2011. godine i da se i kroz taj podatak, kako je rekao, potvrde kao državotvorni narod u Crnoj Gori.

U razgovoru za portal “Simptom” Knežević kaže da je realno očekivati rekonstrukciju Vlade do kraja jula, kako bi u nju ušli i politički predstavnici srpskog naroda koji zasad samo podržavaju Vladu, ali napominje da je to ipak pitanje za premijera Milojka Spajića, prenosi portal RTCG.

Takođe, navodi kako crnogorske podjele, imanentne crnogorskom društvu, i ove godine jesu na sceni uoči i za vrijeme velikog praznika, Dana državnosti, 13. jula, koji bi, po riječima Kneževića, trebalo sve Crnogorce da ujedinjuje.

“Mi čekamo popis, a oni koji treba da objave rezultate čekaju softver, i tako ukrug. Samo se kod nas još – prebrojavamo, jer izgleda nekom ne odgovara ono što je dosad izbrojao. Očekujem da broj onih koji su se nacionalno izjasnili kao Srbi bude veći u odnosu na popis iz 2011. godine i da se i kroz taj podatak potvrdimo kao državotvorni narod u Crnoj Gori “, poručuje Knežević.

Upitan za položaj srpskog naroda povodom državnog praznika, 13. jula, i sveukupno, atmosferu u Crnoj Gori, odgovara da je i ovaj praznik dočekan sa starim podjelama.

“Nažalost, i još ponekom novom. Često znam da kazem: ‘Ne daj bože da nas je više’, kad se nas 530.000 ovako epski dijelimo i svađamo, čak i oko datuma kao što je Trinaesti jul koji bi trebalo da nas ujedini “, navodi lider DNP-a.

Nedavno su održani izbori u prijestonici turizma, Budvi (26. maja), izazvani nemogućnošću saradnje dvije podeljene i pobjedničke frakcije nekada jedinstvenog Demokratskog fronta, a već na jesen nije nemoguće da dođe do vanrednih izbora u Glavnom gradu, Podgorici, zbog nemogućnosti zajedničkog djelovanja dvije frakcije pobjedničkog “Pokreta Evropa sad!”.

Na pitanje o situaciji u Podgorici, Knežević kaže da je 24. jula zakazana sjednica Skupštine grada Podgorica, na kojoj bi trebalo da se raspravlja o dvijema inicijativama: nepovjerenje gradonačelnici Oliveri Injac i skraćenje mandata Skupštini.

“Zasad je izgledno da može doći do prijevremenih izbora u Podgorici, kao posljedici sukoba u nekadašnjem PES-u. Mi smo spremni za svaki scenario jer ako nema dogovora među ovim frakcijama, građani Podgorice ne smijeju biti ničiji taoci”,  poručuje Knežević.

Jedna od aktuelnih tema jeste i pitanje uređenja materije tzv. dvojnog državljanstva (Srbija/Crna Gora) što je nedavno najavio i premijer Spajić.

Time bi, po riječima Kneževića, bila otklonjena velika nepravda.

“Očekujem vrlo brzo da Predlog zakona o dvojnom državljanstvu stigne u skupštinsku proceduru i to će biti predmet unutarkoalicionog razgovora. Zakon o državljanstvu je naša obaveza prema svima kojima je nanesena nepravda i kojih se postreferendumska Crna Gora odrekla, samo zato što su živjeli u Srbiji. Korak po korak, uvjeren sam da ćemo realizovati svaki od izbornih i ideoloških ciljeva koje smo obećali, a u interesu svih građana Crne Gore”,  zaključio je Knežević.

Continue Reading

Politika

Pejović: Trinaesti jul jedan od najznačajnijih datuma crnogorske istorije

Boris Pejović

Trinaesti jul jedan je od najznačajnijih datuma crnogorske istorije, kazao je Boris Pejović, potpredsjednik Skupštine, čestitajući Dana državnosti Crne Gore u svoje i u ime parlamenta povodom praznika.

“Na Berlinskom kongresu, 13. jula 1878. godine, Crna Gora je priznata kao suverena država čime je i formalno prepoznata njena nezavisnost i samostalnost. Na isti dan 1941. godine, započinjući prvi masovni ustanak protiv fašističkog okupatora u pokorenoj Evropi, naša država ispisala je još jednu svijetlu stranicu ne samo crnogorske, već svjetske istorije”,  kazao je Pejović.

On je istakao da se na tekovinama ova dva datuma – nezavisnosti, slobodi, bratstvu i antifašizmu – temelji i današnja Crna Gora.

“Baštineći ove vrijednosti dokazujemo i pripadnost široj evropskoj porodici kojoj pripadamo kulturno i istorijski. Vizija naše države kao prve naredne članice Evropske unije podstiče nas da predano radimo na unaprjeđenju ekonomije, vladavine prava i jačanju naših institucija, a rezultati koji su postignuti u rekordno kratkom roku omogućavaju nam da sa više optimizma gledamo u budućnost “, kazao je Pejović.

Potpredsjednim parlamenta pozvao je sve građanke i građane Crne Gore da ovaj praznik provedu u duhu zajedništva i solidarnosti.

“Neka nas ovaj dan inspiriše da zajedno radimo na daljem razvoju naše države, da čuvamo i unaprijeđujemo dostignute vrijednosti, i da nastavimo da gradimo budućnost u kojoj će svaki građanin Crne Gore moći da ostvari svoj puni potencijal. U to ime, još jednom upućujem čestitke povodom 13. jula, Dana državnosti Crne Gore”,  istakao je Pejović u čestitki.

 

Continue Reading

Facebook

Istaknuto

Najnovije

Istaknuto