fbpx
Connect with us

Zeta

DPS Zeta: Opština da ima jednog potpredsjednika

rasprava statut nopštine zeta

Opština Zeta trebalo bi da ima jednog umjesto dva potpredsjednika opštine, kazao je Ratko Stijepović, odbornik DPS-a, na jučerašnjoj centralnoj javnoj raspravi o nacrtu statuta ove lokalne samouprave. Ovim aktom propisano je da novoosnovana lokalna samouprava ima dva potpredsjednika.

Vršilac dužnosti sekretara lokalne uprave Slađana Anđušić saopštila je da je zakonom o lokalnoj samoupravi propisano da opština može imati dva potpredsjednika.

Statutom se uređuje i precizira to pitanje. Daje se zakonska mogućnost za dva potpredsjednika – navela je Anđušić.

Ratko Stijepović je ukazao da bi preciznije trebalo definisati član koji precizira način podnošenja predloga za razrešenje predsjednika Skupštine.

“Naznačeno je da ukoliko skupština ne prihvati predlog za razrešenje predsjednika skupštine predlog se ne može ponoviti u roku od šest mjeseci od dana dostavljanja rješenja. Smatram da treba naglasiti “po istom osnovu”. Ja ne znam kakva je tu zakonska norma, ali šta ako se u međuvremenu napravi neki prekršaj? To znači da se šest mjeseci ne može podnijeti predlog za razrešenje”, rekao je Stijepović.

On je naveo da statutom nijesu definisani poslovi glavnog administratora. Slađana Anđušić je navela da glavnog administratora definiše Zakon o lokalnoj samoupravi.

“Glavni administrator je funkcioner čije su nadležnosti definisane isključivo Zakonom o lokalnoj samoupravi, ali ne statutom. Nema nikakve potrebe da ono što je razrađeno u zakonu prepisivati”, navela je Anđušić.

Statutom je precizirano da Opština ustanovljava opštinsku nagradu “8. februar”, a Ratko Stijepović smatra bi trebalo ustanoviti javna priznanja pa u sklopi njih navesti između ostalog, nagrade za počasnog građana, zahvalnice …

Dan opštine 8.februar

Gradonačelnik Zete Mihailo Asanović saopštio je da je dobra ideja da se uvede nagrada počasni građanin.

Stijepović je ukazao da je u statutu naznačeno da opština ima praznik, 8. februar, Dan oslobođenja Zete, ali da nije naznačena godina kada se to desilo, što bi trebalo naglasiti.

“Devedeset odsto stanovnika i odbornika sad da pitamo na koji datum se misli neće znati da se misli na 1879. godinu. To je moja sugestija”, rekao je Stijepović.

Odbornik Demokratskog fronta u SO Zeta Vesko Rašović smatra da godina ne treba da stoji.

“Ako se uzme u obzir 1879. godina onda to nije 8. februar već 21. januar, zavisi po kojem kalendaru se gleda, stoga mislim da ne treba da stoji “,rekao je Rašović.

Stijepović je ukazao da u statutu nigdje nisu naglašena upotreba jezika i pisma. Slađana Anđušić je navela da upotrebu jezika i pisma definiše Ustav.

“Smatram da nema nikakve potrebe da statutom kao podzakonskim aktom to definišemo jer je Ustav najšira kategorija i nema potrebe da se osnovna ljudska prava uvode u podzakonske akte”,navela je Anđušić.

Izvor: Dan

Reklama turizam danilovgrad
Klikni da ostaviš komentar

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Priroda i društvo

Pilot-projekat u Matagužima: Komasacija zemljišta ključni korak ka stvaranju konkurentne poljoprivrede

poljoprivreda zeta

Poljoprivredno zemljište je temelj na kojem započinje proizvodnja hrane, i njegovo adekvatno upravljanje može značajno ojačati ruralnu ekonomiju, što je od posebne važnosti za zemlje sa ograničenim resursima obradivog zemljišta. U skladu sa tim, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Crne Gore, u saradnji sa Organizacijom za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO), započelo je novi projekat s ciljem unapređenja politike upravljanja poljoprivrednim zemljištem i implementacije komasacije zemljišta.

Komasacija zemljišta predstavlja proces koji omogućava restrukturiranje poljoprivrednih gazdinstava i posjeda, povećavajući njihovu efikasnost. Ovaj proces uključuje reorganizaciju zemljišnih parcela kako bi se postigao bolji raspored, koji odgovara potrebama vlasnika. Cilj je smanjiti broj parcela, povećati njihovu površinu i omogućiti bolji pristup poljoprivrednoj infrastrukturi.

Kao pilot-projekat, odabrano je područje od 430 hektara na jugoistoku Crne Gore, koje uključuje sela Mataguži i Vranj. U projekt je uključeno više od 700 vlasnika zemljišta koji aktivno učestvuju u prikupljanju podataka o postojećem stanju vlasništva i strukturi gazdinstava. Tim stručnjaka iz FAO i Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede radi na Studiji izvodljivosti, koja će procijeniti postojeće stanje i interes vlasnika za komasaciju. Pojedinačni intervjui sa vlasnicima i korisnicima zemljišta omogućavaju prikupljanje detaljnih podataka i osiguravaju da svaki vlasnik bude dobro informisan i uključen u donošenje odluka.

Projekt komasacije ima za cilj smanjenje broja parcela na pola i udvostručenje njihove površine. Ove promjene će stvoriti pravilniji oblik parcela i omogućiti bolji pristup infrastrukturi, čime će farme postati konkurentnije i spremnije za evropsko tržište. Veći posjedi će omogućiti efikasniju proizvodnju i bolju upotrebu resursa, što će doprineti razvoju ruralne ekonomije.

Komasacija zemljišta predstavlja ključni korak ka stvaranju održive i konkurentne poljoprivrede u Crnoj Gori. Vlasnici zemljišta u pilot području Mataguži-Vranj pozvani su da iskoriste ovu priliku i aktivno učestvuju u projektu koji će značajno unaprijediti njihove posjede i cjelokupnu ruralnu ekonomiju. Kroz međunarodnu saradnju i razmjenu iskustava, Crna Gora ima priliku da unaprijedi svoju poljoprivredu i postane konkurentnija na evropskom tržištu.

Međunarodna saradnja i iskustva

Petnaesta međunarodna LANDNET radionica, održana je u Middelburgu, Holandija od 5 do 7 juna, u organizaciji FAO sa Katastrom i Provincijom Zeeland u Holandiji. Okupila je oko 100 eksperata iz oblasti upravljanja zemljištem, iz otprilike 30 zemalja koji su podijelili svoja iskustva o konsolidaciji zemljišta. Mnoge zemlje zapadne Evrope imaju dugogodišnje iskustvo u ovoj oblasti, pa je ovom radionicom obilježen vijek konsolidacije zemljišta u Evropi.

Eksperti su razgovarali o tome kako višenamjenska konsolidacija zemljišta može da doprinese većim ciljevima kao što su adaptacija i ublažavanje klimatskih promjena, restauracija prirode i poboljšani biodiverzitet i ekološki uslovi.

Ovoj radionici je prisustvovala i predstavnica Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, savjetnica za poljoprivredno zemljište, Nataša Božović.

Continue Reading

Zeta

Predsjednik Opštine Zeta čestitao najboljim učenicima i dodijelio nagrade lučonošama

Autor: Vladimir Jovanović

Mihailo Asanović

Predsjednik Opštine Zeta, Mihailo Asanović čestitao je najboljim učenicima na završenom osnovnom i srednjem obrazovanju, ističući značaj obrazovanja kao temelja svake uspješne zajednice. Tokom svečane ceremonije, naglašena je važnost djece kao najbitnijeg resursa te odgovornost koju društvo ima prema njihovoj budućnosti.

Posebne čestitke uputio je najboljim učenicima među stotinama, pohvalivši njihovu posvećenost i usmjerenost ka cilju.

„Biti najbolji nije lako, biti najbolji znači biti spreman, posvećen i usmjeren ka cilju. To što ste među njima ne govori samo o vama i vašim porodicama, već i o obrazovnim institucijama iz kojih dolazite, ali i o sredini iz koje potičete. Vi ste ono najbolje što ima Zeta“, rekao je Asanović.

Predsjednik je u ime opštine učenicima uručio knjige i novčane nagrade – po 100 eura za lučonoše iz osnovnih škola i po 200 eura za lučonoše iz srednjie škole sa teritorije Zete.

„Želim da vam na daljem putu, bilo na studijama ili u srednjoj školi, nastavite da koračate krupnim uspjesima ka cilju. U vašoj opštini ćete uvijek moći da nađete podršku i pomoć za sve što vas čeka u budućim izazovima. Čestitam i želim da uživate u periodu koji je pred vama jer je to vjerovatno najljepši period vašeg života“, zaključio je Asanović.

Photo by Vladimir Jovanović

Najbolji učenici iz osnovne škole „Milan Vukotić“ iz Golubovaca su: Petar Šišević, Anja Rajović, Balša Lalović, Marija Mia Maraš, Sara Maraš, Andrea Lazić, Andrija Drakić.

Iz osnovne škole „Niko Maraš“ iz Bijelog Polja istaknuli su se: Maša Klikovac, Ljubica Stajović, Anđela Šišević.

Lučonoše iz osnovne škole „Vladika Danilo“ iz Srpske su: Ksenija Vujović, Darija Maraš, Vladana Maraš, Jovan Lončar i Dražen Delić.

Najbolji iz osnovne škole „Zarija Vujošević“ iz Mataguži su: Vasilije Maraš, Anesa Pepić, Matija Boljević i Jovana Kojić.

Photo by Vladimir Jovanović

Među najboljima iz Srednje mješovite škole Golubovci su Anja Drakić i Luka Miletić, kojima su takođe uručene zaslužene nagrade.

Ova svečanost je još jednom potvrdila posvećenost Opštine Zeta obrazovanju i podršci mladima, prepoznajući njihov trud i uspjehe kao ključne za budućnost zajednice.

 

Tekst je nastao uz podršku Fonda za pluralizam i raznovrsnost medija, Ministarstva kulture i medija Crne Gore

Continue Reading

Zeta

Stanović: Od 200 lokacija uzeli smo 11 bilborda

Milan stanović

Odluku o lokacijama donijela je Skupština Opštine Zeta, na način što je omogućeno svima koji žele da ih zakupe da to i učine pod jednakim uslovima, za razliku od vremena vladavine DPS-a, odgovorio je Milan Stanović, smijenjeni sekretar za komunalne poslove Opštine Zeta, na prozivke iz DPS- da je smijenjen zbog konflikta interesa u poslu sa bolbordima.

On kaže da nema namjeru da polemiše oko nečega što je bilo transparentno i svima dostupno na uvid od prvog dana njegovog angažovanja na poziciju na koju je, kako ističe, postavljen iz sfere biznisa a ne po partijskom ključu.

“Od ponuđenih skoro 200 lokacija, firma u kojoj sam ja jedan od vlasnika, je uzela 11, što je oko 5 odsto od ukupnog broja lokacija. Toliko o monopolu. Zato što nisam želio da radim po starim principima, sakrivenih talova, koverata, lažnih vlasnika, i kako nikako nisam pristajao da svoju nepartijsku orjentaciju kompromitujem pripadnošću bilo kojoj partiji, to je bio neoprostivi i jedini grijeh koji me preporučio za smjenu “, navodi Stanović.

Možda bi čitaocima, kaže Stanović, bilo interesantno kako sam se od jedinog “časnog i stručnog čovjeka”, kako su me posle smjene oslovljavali pojedini odbornici DPS-a, pretvorio u “korumpiranog funkcionera”, odmah posle kategoričkog odbijanja njihovog pokušaja da me vrbuju u svoje redove.

DPS Zeta: Stanović smijenjen zbog biznisa sa bilbordima

“I dalje smatram da je transparentnost i nepripadanje partijskim oligarhijama recept za svakog javnog funkcionera koji stavlja građanina na prvo mjesto. Pozivam sve koji smatraju da je u tom poslu “ozbiljna zarada” da ulože sredstva u svoju Zetu, plate komunalne takse i napune budžet Opštine o čijem dobru toliko glasno govore, ali nažalost bez djela, pa makar morali da izvuku novac iz tajnih poslova i crnih fondova “, kaže Stanović.

Continue Reading

Facebook

Istaknuto

Najnovije

Istaknuto